| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| Akárhogy is főzitek, a leglényegesebb, hogy előre be legyen áztatva, mint egy bab.
Én forrásban lévő vízbe áztatom és megvárom, míg teljesen kihűl. Utána jöhet a főzés. | ||
| ||
| Sziasztok!
Ugy erzem csak segithetek, ha leirom, en hogy fozom a barnarizst. Egyaltalan nem bonyolult es nem igenyel sok idot. En kuktaban fozom nehany oras aztatas utan, annyi vizben, amennyi ellepi, sot ep hogy ellepi. A kukta sistergesetol szamitva 20 percig fozom, 10 perc mulva kinyitom a kuktat, megkeverem es meglocsolom egy kis olivaolajjal. Szinte nem lehet erezni, hogy ez nem feher rizs. | ||
| ||
| Jah, miért egészséges a barna? Mivel a gabonák héja tartalmazza azokat az enzimeket, amelyekkel meg tudjuk emészteni a belsejét. Anélkül az enzimek a szervezetből fogynak, és véges enzimkészlettel rendelkezünk. Ez mind értendő azon kívül, hogy a hasznos tápanyagtartalom is főként a héjban található.
Köszi mindenkinek a válaszokat!!! ♥ Azóta megtaláltam én is azt a bemetszett héjú hántolatlan, barna rizst, jól bevált, 15 percig főzöm, ugyanúgy, mint a fehéret. :-) Puszi! | ||
|
| ||
| A portálra úgy kerültem, hogy ma elhatároztam, ebédre BARNA RIZST főzök. Nosza a kérdést (NET) feltettem, s ezt a portált választottam. Végig olvastam az összes eddigi hozzászólást, majd regisztráltam a portálon, s mivel az idő letelt, kezdem:
Elnézést, ha hosszas vagyok, de bármikor átugorható egy-egy rész. Azzal kezdem, hogy a rizs (sima, hagyományos) főzését ismertetem, mint alapot, ahogyan már évek óta alkalmazom. HAGYOMÁNYOS RIZS FŐZÉSE MIKROHULLÁMÚ KÉSZÜLÉKBEN (A recept eredete: Huba Zsuzsa & Stadler Mari: Tanácsok és receptek MIKROHULLÁMÚ sütőkhöz, 59. oldal) Mosott rizs 20 dg, 400 ml víz (só, delikát, ízlés szerint) Edénybe (tűzálló, fedhető, mikrózható), lefedni. 8 percig 600 W-al főzni. Kinyitni, megkeverni, majd nyitottan 15 percig 180 W-on melegíteni. KÉSZ! A fenti recept alapján remek a rizs. A Barna rizshez kissé átalakítottam a receptet. BARNA RIZS főzése mikrohullámú készülékben: 10 dg barna rizs, mosva, 10 percig áztatva. 500 ml víz, újabb 10 perc áztatás, lezárva 16 perces 600 W-al főzés. (8 percnél kinyitottam, megkevertem). Megkevertem, és nyitottan 60 percen át melegítés (főzés) 180 W-tal (közben pár leállás és kavarás), majd kavarás és kellőre sózás, lefedés és 20 perc szünet. Kinyitás és nyitottan még 10 perc 180 W-al főzés. KÉSZ. A felhasználásig lefedve a készülékben hagyjuk. (Nekem ez 2 alkalomra elég!) Megjegyzések: A tudományosan hangzó W-értékeket a mikrohullámú készülék gépkönyve alapján állítjuk be. Nekem legjobban edényként a (megkapaszkodni!) két és fél literes, mikrózható (fedele is!!!) edény vállt be, mert ebből nem fut ki. (kisebb edényből rendszeresen kifutott a levéből) Ha próba kóstolásnál még nem megfelelő a főzöttség, akkor természetesen további főzést javaslok. (De csak nyitott és 180 W-al.) | ||
| ||
| Hali!
Ezt a leírást találtam.Ez tűnik a legjobbnak és összegzi az általam olvasott rengeteg tippet! Barna rizs (A basmati illetve a vad rizs javasolt leginkább a lúgosító diétában, keverni is lehet őket.) * barna (vagy basmati) rizs * tengeri só A rizst jó bő vízben, szűrőben, majd lábasban mossuk át. Áztassuk be 8-12 órára, így élvezhetőbb, puhább lesz. A barna rizs 2, 5-szeres vízmennyiséget igényel. Lassú tűzön, lefedve puhára főzzük. Lehet kevergetni is közben, de nem szükséges. Hamarabb megpuhul, ha nem az elején sózzuk, inkább a befejezés előtti időben keverjük bele a tengeri sót. Megjegyzés: a bioboltokban kapható olyan bio barna rizs, aminek a héját kicsit bemetszették és így gyorsabban megfő, kb. 20 perc alatt. Ez rá van írva a csomagolására. Ez lenne az egészséges gyorsrizs! | ||
| ||
| Hosszabb a főzési ideje, tovább kell főzni mint a fehéret. | ||
| ||
| Forró vízbe teszem és 20 percig főzöm. | ||
| ||
| Én is áztatom egy napig,de én egy fej vöröshagymát is dobok bele :))) Finomabb és gyorsabban is puhul :)) | ||
| ||
| A topiknyitó kérdésére: kb 1 óra főzés után még be szoktam takargatni konyharuhával, mint a tejberizst és még tovább puhul. Nem szeretem főzni, mert macerás. A beáztatás nekem nem jutott eszembe, de legközelebb kipróbálom.
Ottokar kérdésére: Én nem gondolom, hogy a normál rizs egészségtelen, csak a barna egészségesebb. Előbbinek sem túl magas a glikémiás indexe és teljes értékű fehérjét tartalmaz a keményítő mellett. A barna rizs lényegében hántolatlan rizs. Ezt találtam Google-val: Miért pont a barna? A barna rizs azért barna, mert hántolatlan: azaz feldolgozása során nem távolítják el értékes külső hártyáját. Ez a hártya takarja a mag belső tápláló szövetét és a csírát. Rendkívül magas a korpa- és csíratartalma: ennek köszönheti gazdagságát rostokban és vitaminokban. A hántolt, azaz fehér rizs sokat veszít értékéből. Hogy mi mindent tud ez az egyszerű, de annál hasznosabb élelmiszer, az mutatja, hogy gyakran az anyatej tápláló tulajdonságaival hasonlítják össze jótékony hatását: * alacsony a tápértéke, de rostjai mégis a jóllakottság érzését keltik * segíti a méreganyagok kiürülését és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását magas kálium tartalmával * a benne lévő sok B-vitamin és folsav erősíti az idegeket, elűzi a depressziót * kedvezően hat a magas vérnyomásra * gyakori fogyasztása segít megelőzni a vastagbelek rosszindulatú megbetegedését * az ösztrogén szintet is szabályozza, így hatékony a mellrák és a csontritkulás elleni védekezésben * bőrbetegségek esetén igazi gyógyszer, de még a hajhullást is gátolja, akárcsak a vesekőképződést * csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, rugalmasabbá teszi az ereket | ||
|
| ||
| Miért egészséges? És miért nem egészséges a fehér? | ||
|
| ||
| Én van, hogy egy napra beáztatom.Jobban puhul.
Kár, hogy utálom. Pedig nagyon egészséges!:-( Viszont csináltam régen a negyven napon át tartó négynapos áztatott barnarizs méregtelenítő kúrát.Azt szeretettem! Bocs, hogy totál eltértem a tárgytól. | ||
| ||
| Mivel a főzőtasakos barna rizs általában hántolt, a biobolti meg olyan kemény marad egy órahosszás főzés után is, hogy nem lehet megenni. | ||
|
| ||
| Találtam egy olyan rizsfajtát, ami barna és hántolatlan, de meg vannak nyitva a szemek, ami miatt a főzési idő lerövidül, mégis benne maradnak az értékes rostok... Alnatura bio barna rizs, DM-ben lehet kapni. | ||
| ||
| Ja, amúgy köszi, nagyon sokat segítettetek mindketten a ducky-val. :)) Nem tudom, mit csinálnék nélkületek. Talán jól érezném magam??! | ||
|
| ||
| Figyelj csak! Főztél már barna rizst? De nem hántoltat, hanem hántolatlan barnát? Mert ha igen, akkor tudod, hogy EGYÁLTALÁN nem úgy kell, mint a símát. Abszolút nem olyan az állaga, és szinte akármeddig főztem, nem puhult meg. Ne nézzél már hülyének légyszíves, nem véletlenül tettem fel ezt a kérdést. És ha elolvastál volna egy pár hozzászólást, láttad volna, hogy igenis vannak fortélyok, és nem csak nekem van ilyen problémám. | ||
|
| ||
| Ugyanúgy mint a simát!! | ||
| ||
| Szerintem is jó sötétben főzd, ha ilyen értelmes kérdéseid vannak. | ||
| ||
| sötétbe | ||
| ||
| Én is bio boltban vásároltam-és csak vízben főztem meg (elöttem nem volt olajos párolás)
Fini lett-és egézséges! Persze jóval másabb mint a hagyományos rizs! | ||
| ||
| Na, főztem tegnap barnarizst. A mikrós változtatot, az tűnt legegyszerűbbnek. Kicsit tovább főztem, mint 45 perc, mert... OOOps, most látom, hogy lefedve kellett volna. Azért így is úgy-ahogy megfőtt, férjecském is meg merte kóstolni, pedig kerül nagy ívben mindent, ami barna vagy egészséges. De ez ízlett neki! Nekem is fincsi volt, kicsit a főtt kukoricára hasonlít az íze, nem? Hogyhogy eddig kimaradt az életemből?
Köszi mindenkinek a tanácsokat, aranyosak vagytok!!!! | ||
| ||
| A barnariszben mindig útáltam. hogy nehezen fő meg és kicsit gumiszerű marad. Akkor fedeztem föl ezt a fajtát de csak Ausztriában lehetett kapni.Most már van itthon is egyszer próbáld meg és döntsd el magad, hogy melyik a szimpatikus.
Igaz nem olcsó:( | ||
|
| ||
| Én zacskós barna rizst vettem.Barna színü a doboza,nekem bevált. | ||
| ||
| Hát én bioboltban vettem, Biopont fajtát. Elvileg az jó minőségű. | ||
|
| ||
| Barnarizst csak jót érdemes venni igaz elég drága de megéri az árát.Gyorsan megfő és finom.Unclen Bance :)valahogy igy irják:) | ||
| ||
| meg azt elfelejtettem, hogy a viz egy kicsit magasabb, mint a rizs szintje es az olajat (en olivat hasznalok) csak amikor mar megfott, akkor teszem ra, mivel a hokezeles nem tesz jot az olivanak, ha nagyobb mennyiseget keszitek, akkor csak a tanyerban locsolok ra egy keveset. | ||
| ||
| Köszi neked is! Vmelyik nap főzök +int, remélem, mostmár jó lesz. | ||
|
| ||
| Épp tegnap is főztem.A TESCO-ban van Wholegrain rice a neve. Előfőzött. 2 órára beáztattam hideg vizbe. Aztán forralok fel vizet,teszek bele sót izlés szerint majd bele a tasak . A család számától függően. Fél óráig főztem Ja a fazék alá teszek olyan kerek lapot. Nem tudom minek hivják. Nos fél óra után lekapcsolom ,benne hagyom a forró vizbe. Tálalás előtt bontom ki. Általában még meleg marad. De ha nem akkor ismét kapcsolj alá és melegitsd fel. | ||
|
| ||
| Köszi mindenkinek! Mostmár csak jó lesz, nem adom fel! | ||
| ||
| Én a maximumon kezdem, ha elmegyek, azon is hagyom, de ha otthon vagyok, akkor mikor már fő, akkor lejebb veszem annyira, hogy csak pezsegjen. | ||
|
| ||
| Akkor majd kipróbálom, melyik válik be legjobban. Mikróban lefedve? Melyik fokozaton? Bocsi a hülye kérdésekért, de abszolút nem szoktam mikróban főzni, csak melegítésre használtam eddig. | ||