A kapornak milyen hatása van a szervezetre? (tudásbázis kérdés)
Igen, egyreszt.
Masreszt meg, ahogy leirtak korabban, a FRISS kapornak van egy csomo jotekony hatasa. A tabletta minden, csak nem friss. Viszont remekul lehet vele keresni, mint az osszes tobbi (jobbara felesleges) taplalekkiegeszitovel.
Egyetek inkabb friss kaprot, igenytelen noveny, egy cserepben is megterem, ha nincs kert.
A vércukorra is csak úgy van hatással, mint a többi étrend kiegészítő. Mellette diéta és sport, akkor ér valamit. Önmagában ez sem jó, nem csodaszer, a nevében is szerepel, hogy kiegészítő.
Olyan, mint a fahéj tabletta, az is hasonlóan működik.
Mindenesetre ha természetes anyaggal rásegít valaki a szervezeére, az jó. :)
nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxídáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen,alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6-ot – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz – olajsavat.
Hogy mennyi a növény illóolaj tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
nem tudom, mennyit birsz megenni belole :D
martas, palacsinta vagy turosretes formajaban :D
További ajánlott fórumok:
- A digitális órák, kijelzők hatása az emberi szervezetre
- Dohányzás károsító hatása az emberi szervezetre
- A görögdinnye hatása a szervezetre
- Mi változik a szervezetben a böjt hatására?
- Frugal-t szedett már valaki? Fogyott tőle? Milyen hatása volt a szervezetre?
- Ipari hipoval kevert viz párájának hosszútávú belélegzésének milyen hatásai vannak a szervezetre?