Miért nem sikerül soha a hordós savanyúságom? (tudásbázis kérdés)
Szia. én egy 16 l-es műanyag vödörbe szoktam elrakni és még soha nem romlott meg.
pl: ebbe 7kg uborka fér na meg a leve.
A vödör aljára kerül
1/2 evő kanál mustármag
-"-egész köménymag
-"- fekete bors
8-10 babérlevél
egy kevés koliander
5 l víz
minden liter vízhez 2,5 l 10% ecet
-"- 13dkg cukor
-"- 3dkg só
-"- 1 mokkáskanál borkénpor
-"- 1 -"- nátriumbenzoát
Ezeket jól össze keverjük. majd az uborkát 3 x megmossuk és beledobáljuk a lébe majd leszorítjuk. én erre a célra egy ovális tálcát használok. a tálcára meg egy tisztamegmosott flakon vizet teszek amilenyomja az ubikat a lé alá . a vödröt lefedem és már mehet is a spejzba.
Privibe leírom az alapreceptet. Így jó neked?
Nem írnád le az arányokat ? h pl egy 20 l-es vödörbe mennyi sót-ecetet-borként egyebet teszel ? az arányok sokat számítanak , ha elrontjuk dobhatjuk ki az egészet .
Én műanyagban teszem el már vagy 15 éve. Soha nem forrt fel, és még a következő nyáron is roppanós, és szép szines a savanyúság. Ha felforrt, akkor nem tettél vele elég borként valószínű.
Az idén sajnos nekem sem sikerült. Valamiért íze nem jó. De ha pontosan kiméred a hozzávalókat, akkor fontos hogy minden nap keverd meg. Ebben a melegben nagyon fontos. Ha ezt nem tetted, akkor azért forrhatott fel.
Szia írd le a receptet megnézem az enyémmel egyezik-e. Aztán majd rájövünk mi lehet a baj mert annak jónak kellene lennie. Este jövök.
A vecsésiek is műanyagban készítik a savanyú káposztát :)
Az ismerőseim műanyag vödrökbe teszik el,és eláll.
Én kisebb tételben próbálkoztam +vödör+ az illata jó, de állagra nem ropogós, olyan szottyadt lesz. :(
A hiba a műanyagban van.
Próbálkozz cserép, vagy fahordóval, ahogy eleink tették. :)
Azt hittem,hogy meleg a speizom,és azért forr fel.Most bent hagytam hűvös helyen,és akkor is felforrt.Mérges vagyok,mert az ember vesződik,és nincs eredmény!
Ezekben a műanyag hordókban,soha nem volt bor.Újak,és csavaros tetejűek.
Évekóta próbálkozom különbözö receptekkel,és mindig kidobásra kerül a hordóban eltett savanyúságom.Mindig pontosan kimérem a vizet,cukrot,sót,ecetet,borkénport,stb.Gyönyörű a leve,és nagyon finom,amikor eszünk egypárszor belőle.Most mind a 2 db 30 literes hordóban felforrt a víz,habzik.Már nincs kedvem a kísérletezéssel.
Nekem sem akar sikerülni.
Mert a bort nem öntöd ki belőle :-D
Miért nem sikerül soha a hordós savanyúságom?
További ajánlott fórumok: