Rigó jancsi receptet keresek (beszélgetős fórum)
Köszönöm szépen!
Majd beszámolok, hogy milyen lett.
Hozzávalók:
tészta:7 tojás,250 g cukor,120 g liszt,70 g kakaó,50 g mogyoró,1 zacskó van.cukor,csipet só.
töltelék:750 ml tejszín,150 g porcukor,150 g kakaó.
bevonómáz: 150 g étcsokoládé,100 g vaj.
Elkészítés:
Feltörjük az előzetesen szobahőmérséklete tartott tojásokat,külön tálakban gyűtjük a fehérjéket és a sárgájákat.A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és elektromos habverővel verjük legalább 15 percen keresztül.Akkor jó,ha a massza majdnem fehérré válik és a habverőt megemelve szalagként csorog vissza.Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a van.cukorral együtt,közben a habverővel folyamatosan eldolgozzuk.A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót,és a jól átmosott és megszárított habverővel keményre felverjük.A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához,alulról felfelé kavargatva.Forgassuk bele a darált mogyorót.
Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát,középre beleöntjük a tésztát.Mivel folyékony,magától egyenletesen szét fog terülni.A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük,hogy a tészta jól elrendeződjön benne,aztán beletesszük a már előmelegített sütőbe,kb.30 percre.Meggyőződünk róla,hogy a tészta megsült-e:a közepébe nyársat szúrunk,majd kihúzzuk,és ha száraz,akkor elkészült a tészta.Kivesszük a tésztát a sütőből,kikapcsoljuk a pántot,kicsúsztatjuk a tésztát egy sütményrácsra,majd hagyjuk kihűlni.
A töltelék krém elkészítése: A jéghideg tejszínt lehűtött tálba öntjük,alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverővel,hozzáadjuk a már előzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot.Fedjük le frissentartó fóliával,majd tegyük a hűtőbe,amíg megszilárdul.Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihűlt tésztát,beleöntjük a töltelék krémet,majd spatulával egyenletesen szétkenjük.
A bevonómáz elkészítése: Az étcsokoládét darabokra törjük és egy fazékba tesszük,szintén darabokban hozzáadjuk a vajat.Az egészet gőz főlött,folytonosan kevergetve megolvasztjuk.Amikor a csokoládé felolvadt,levesszük a fazekat a gőzről és alaposan felverjük a kézi habverővel,majd hagyjuk kihűlni.
A tortát sütményrácsra helyezzük és bevonjuk a csokoládémázzal.Elsimítjuk az első réteget és hagyjuk megdermedni,majd rákenjük a következő réteg csokoládémázt.Addig folytatjuk,amíg szilárd és vastag csokoládéréteget nem kapunk.A tortát a hűtőbe tesszük és hagyjuk megszilárdulni.Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk,és a süteményt nagy kockákra vágjuk.
Én régebben, míg nem a növényi tejszínt használtam,általában a zsírosabbakat kedveltem.(Itt nem lehet márkaneveket használni, reklámnak számít)De ha jó hideg, mindegyik jó, biztos felverődik.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki egy jól bevált rigó jancsi receptet írni.
(A másik kérdésem, hogy nézegettem már és látom tejszín kell bele, melyik a legjobb tejszín bele?)