Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Zsúrkenyér recept

A Zsúrkenyér hozzávalói:
1kg szitált liszt

langyos tej/ vagy víz
2 dkg élesztő
1 db nagy ,héjában főtt krumpli
5 dkg olvasztott zsír
tojássárgája a kenéshez


A Zsúrkenyér elkészítési módja:
1 dl langyos tejben( vagy vízben) feloldjuk az elmorzsolt élesztőt, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez. A burgonyát még melegen áttörjük,s azt is a liszthez adjuk. Annyi langyos tejet( vagy vizet) adunk hozzá, hogy rugalmas, kemény tésztát dagaszthassunk belőle gépi dagasztó spirállal( vagy kézzel). Ha már kezd szépen összeállni, s nem ragad, hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot,kanalanként adagolva. Tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, s langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha megkelt,lisztezett deszkán 4 felé osztjuk, és keskeny,hosszú, gömbölyű rudakat sodrunk belőle. Tetejét bevagdossuk 3-4 helyen. Kikent,lisztezett tepsiben még fél óráig kelesztjük. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített, forró sütőben szép világos pirosra sütjük.

Jó, ha mielőtt a sütőbe tennénk, aláteszünk egy kisebb tepst kb.2 cm -es forró vízzel, s 5 perc várakozás után tesszük be sütni.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A zsúrkenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook