Zabkorpás receptek (beszélgetős fórum)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Mindneképpen kipróbálom és tényleg egyszerűnek tűnik.
Köszi! Á.
Zabkorpás pizza:
70 g zabkorpa
1 tojás
só
annyi tej, amit felvesz
A hozzávalókat összekeverem, kb 1-2 dl tej kell ebbe a mennyiségbe, olyan folyós legyen, de ne nagyon. Ezt rákenem sütőlapra, én vékonyan szoktam. 8 perc alatt megpirítom 170 fokon, majd utána teszek rá, amit csak akarok és még 10 percig sütöm. Nekem nagyon bejön, fini és gyors!
SZia!:)
Bocsika, azt el is felejtettem írni, hogy én is édesítőre cseréltem! Ügyeskedj!
Ha esetleg van kenyérsütőd, abban keverd és keleszd ki!
Úgy azért egyszerűbb lesz!
pusza
1 teáskanál cukor?????
Nem sok az? Vagy lehet édesítőt használni? Bocsi a hülye kérdésekért, de még nem csináltam élesztős dolgokat. :( De majd most!... :)))
Húúú csajok ez nem a zabkorpás változat!:)
De hozom receptet! :)
Pizzatészta
Hozzávalók (6 adagra): 2,3 dl búza sikér, 2,3 dl ízesítetlen szójafehérje por (szénhidrátmentes), 2,3 dl meleg víz, 1 csomag élesztőpor, 1 teáskanál cukor (az élesztőhöz), 1 teáskanál só, 0,6 dl olíva olaj.
Keverd el az élesztőt a cukorral a vízben, és hagyd állni, amíg feljön (10 perc). Egy nagy tálban keverd el az élesztőmasszát az olajjal, a sóval, a sikérrel és a szójával, amíg összeáll egy nagy gombóccá. Nem olyan, mint a rendes kelt tészta, sosem lesz olyan "leválós", úgyhogy jól keverd el (min. 5 perc), és ha túl kenőcsös, adj hozzá még fehérje port. Próbálj gombócot formálni belőle, kend meg olíva olajjal, és hagyd pihenni meleg helyen 50 percig. Nem jön fel annyira, mint a rendes tészta. Ha letelt az 50 perc, gyúrd át megint, majd pottyantsd egy sütőlemezre, és inkább sodrófával nyújtsd a kívánt méretre (kézzel egyszerűen nem ment). Tegyél rá szószt, feltétet, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süsd ropogósra.
Tipp: A szószt készítheted paradicsompüré, víz, olíva olaj, pizza fűszerkeverék és fokhagyma felhasználásával.
Nettó CH: A tésztában 6 gramm.
Na ez se olyan mint az eredeti, de azért meglehet szokni!:)
Puszó
Szia Mókica.
Én is gondolkodtam ezzel kapcsolatban, hogy egyszerűen csak megsütöm, felszeletelem, aztán működhet kenyérként. Olyan régen ettem már vajaskenyeret, lekvárosat(persze diabetikusat!!!:))
Aztán meg csinálhatok belőle szendvicset is, ha pl utazok valahova... Nagyon jó kis kenyérpótló lesz belőle. :)
Na meg ez a virslis ötleted is király lehet. De ahhoz, hogy ki tudd nyújtani, elég sok zabkorpa kell. Vagy ez valami más változat?
Szia Zse pi!
Hol találom a pizzatészta receptet?
Leírnád ide? Szívesen kipróbálnám hétvégén. Vendégek jönnek, nekik pizzát sütök és így én is ehetnék azt.
Köszi: Ági
Szia ZSepi!
Én is megcsináltam már a pizzatésztát !
Én kenyérsütőgépben kevertem össze és kelesztettem, így azért egyszerűbb volt!
MIvel én egyedül ettem, így elég sok lett...a felét lefagyasztottam, majd csak simán kivettem a fagyasztóból, megpakoltam fincsiségekkel és megsütöttem!
Ja és olyat is csináltam ezzel a tésztával, hogy kinyújtottam vékonyra, és egy virslit belecsomagoltam, majd úgy fagyasztottam le...
Majd sütőben megsütöttem ezt is...húúúú fini ám ez is! Bár még eltudom képzelni úgy is, hogy olajban kisütni mint a lángost...csak egy hírtelen ötlet volt ;)
Szal tényleg jó ez a recept is!:)
De tényleg semmi köze az eredetihez :(
Valamit valamiért..igaz ?!!! :DDD
Pusza
Fahéjas almás sütike
1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj,pici szódabikarbóna
Almát pici kockákra vágod,összekevered a tojást,joghurtot,fahéjat,édesítőt,zabkorpát,ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a massza,belekevered az almát,pici szódabikarbónát,és bele öntöd egy kissé ki olivázott pici tepsibe,vagy muffin formába,kb 20 percig előmelegített sütőbe sütöd
AMERIKAI FÁNK (U1)
2 egész tojás
1 pohár kefir
édesítő izlés szerint
1 csipet só
fél csomag sütőpor v. szódabikarbóna
25-30 dkg zabkorpa / annyi, h. már ne legyen folyós/
A felsoroltakat összekeverjük, de a zabkorpát utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olivaolajban kanállal szaggatva kisütjük.
PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC (4 adag) 1-es kód
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 2 tojás, kb. 4-5 evőkanál zabkorpa, fasírt fűszer, 1 fej hagyma, fokhagyma, olívaolaj, paradicsompüré, hámozottparadicsom-konzerv
A csirkemellet ledaráljuk a hagymával, fokhagymával együtt, fasírt fűszerkeverékkel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, és a zabkorpát. Forrásban lévő vízbe gombócokat szaggatunk a húsmasszából, és kb. 10 percig főzzük. Eközben olívaolajon hagymát pirítunk, hozzáadjuk a hámozottparadicsom-konzervet (Polpa di pomodoro néven kapható általában), amit a paradicsompürével sűrítünk egy kicsit. Fűszerezzük, ha savanyú akkor mehet bele egy kis Canderel vagy édesítő. A kész húsgombócokat belefullasztjuk a paradicsommártásba, és már ehető is
Tejespite
2 dl zabpehelyliszt, 2 tojás, 4 dl tej; só, cukor ízlés szerint.
Csomómentesen elkeverjük a hozzávalókat, kioljozott tepsiben kb. 30 percig sütjük.
Lehet édesen akkor lekvárral esszük, sósan pedig lehet tejföllel, sajttal, fokhagymásan...
Nagyon fincsi!
Zabpehelylisztből a palacsinta is isteni
Kenyérpótló
2 tojás
fél csomag zabkorpa
tk só
pici szódabikarbóna
annyi tej, hogy összeálljon
A tojásokat felverem, beleöntöm a többi hozzávalót. Igazság szerint kis tepsiben lehet megsütni. Én a toastsütőbe kanalaztam, pár perc mulva nagyon klassz pufisra sült. Jó foghagymás tejfölt kentem rá
Áfonyás tesütemény
Hozzávalók:
- 1/2 csésze meleg víz
- 2 ek szárított élesztő
- 1 ek méz
- 1 1/2 cs teljes őrlésű búzaliszt
- 1 1/2 cs zabpehelyliszt
- 1 cs fehér liszt
- 1 1/4 tk só
- 1 cs víz
- 1/2 cs méz
- 1/2 cs olaj
- 1 ek vanília
- 2 cs fagyasztott áfonya
Egy kis tálba tegyük bele az első 3 hozzávalót és futassuk fel az élesztőt 5-7 percig. Egy másik tálba felverjük össze a következő 4 hozzávalót. Azután a vizet, mézet, olajat és vaníliát turmixoljuk 30 mp-ig, és öntsük hozzá a lisztkeverékhez. Ezután öntsük hozzá az élesztőt is. Jól keverjük ki ezt, majd óvatosan tegyük bele az áfonyát is. A tésztának nem szabad folyósnak lenni. Ezután 1/3 csészényi adagokat tegyünk bele a kiolajozott muffin sütőbe. 5-7 percig hagyjuk állni, majd 175 °C-on 35 percig süssük.
Kukoricás süti
Hozzávalók:
- 2 cs kukoricadara
- 2 cs zabpehely
- 1/2 cs kókuszreszelék
- 1 tk só
- 2 1/4 cs forró víz
- 1/2 cs mazsola
Keverjük össze a kukoricadarát, a zabpelyhet, a kókuszt és a sót. A mazsolát pedig enyhén turmixoljuk össze a mazsolával, és hagyjuk állni néhány percig. Evőkanálnyi adagokat helyezzünk sütőlemezre, majd 160-170 °C-os sütőben addig süssük, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. 45 perc). Lekvárral fogyasztva ajánljuk.
Borzas
Hozzávalók:
- 5 cs zabpehely
- 1 1/2 cs zabpehelyliszt
- 1/2 cs vágott dióféle
- 1/2 cs mazsola vagy darabolt aszalt gyümölcs
- 1 1/4 tk frissen facsart citromlé
- 1 ek reszelt citromhéj
- 1 tk vaníliaaroma
- a cs méz
- 1/2 cs olaj
- 1 1/2 tk só
- 3/4 cs víz
A zabpehely kivételével keverjük össze a hozzávalókat! Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet és hagyjuk 10 percig állni. 1 evőkanálnyi mennyiséget megvizezett tenyérben formázzuk golyóvá, majd olajozott sütőformára helyezve lapítsuk le. Kisebb fagylaltos kanál vagy 2 kanál segítségével is könnyen formázható, csak előtte mindig mártsuk vízbe.
150 C°-on 25-30 percen keresztül süssük aranybarnára! 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, mielőtt kiszednénk.
Adag: kb. 36 db
Mézes zabpelyhes sütemény
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
10 dkg zabpehely,
10 dkg méz,
1 dl olaj,
2,5 dl joghurt,
fahéj,
szegfűszeg,
szerecsendió,
szódabikarbóna
Elkészítése:
A lisztet, zabpelyhet, mézet, olajat, joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, ízesítjük fahéjjal, egy kevés szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel és alaposan összekeverjük. Egy őzgerincformába, amelyet vékonyan kiolajoztunk, és alaposan meghintettük zabpehellyel, beöntjük a tésztát, úgy, hogy középen legyen benne a legkevesebb, a forma széleinél egész tele. Nem túl forró kb. 160 fokos sütőben megsütjük. Fogyaszthatjuk melegen, hidegen egyaránt
Zabpehelykrokett
10 deka zabpelyhet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk. Másnap 10 deka fölszeletelt gombát egy kevés olajon megpárolunk, és a zabpehellyel összekeverjük. 1 tojással meg fél csokor apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Ha túl lágy lenne, zabpehelylisztet vagy zsemlemorzsát keverhetünk bele. A masz-szából forró olajba evőkanállal galuskákat szaggatunk, és kisütjük. Bármilyen főzelékhez feltétnek vagy önállóan salátával kínáljuk
Sült tökös rétes
-1 doboz rétes, vagy mirelit leveles-vajas tészta
-50 dkg sült tök
-10 dkg mazsola
-5 dkg zabpehely
-1,5 dl tej
-1 tojás
-fél citrom leve és reszelt héja
-ízlés szerint méz, csipetnyi só
A töltelékhez a zabpehelyre öntsél 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentesd. Közben a mazsolát mosd meg és a szárát szedd le. A sült tököt villával törd péppé, keverd össze a mézzel és a citromlével, majd add hozzá az áztatott zabpelyhet is. Citromhéjjal és sóval ízesítsd. A felengedett tésztát vágd két részre. Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot nyújtsd ki, a szélére egy csíkban kend rá a tökös töltelék felét, majd szorosan csavard fel. Két végét kissé nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A másik tésztadarabot ugyanígy készítsd el. Tetejét a megmaradt tejjel kend be, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra süsd meg.
Drezdai diós
Hozzávalók:
7 dkg ráma,
15 dkg zabpehely,
2 dl tej,
15 dkg dióbél,
5 dkg csokoládé,
12 dkg cukor,
5 tojás
1 mokkáskanál sütőpor.
A diót daráljuk meg, a csokoládét reszeljük le, ha kemény a ráma, a mikróban puhítsuk meg (kb. 1 percig kell melegíteni). A tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, keverjük bele a cukrot. A tojássárgáját keverjük ki a rámával, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd a többi hozzávalót. Alaposan, egyenletesen keverjük ki a tésztát. Töltsük rámával kikent formába, majd takarás nélkül 12 percig süssük a mikróban 500W-on. Az elkészült süteményt 5-10 percig pihentessük a mikróban. Tálalás előtt a süteményt borítsuk ki a formából és porcukorral vagy csokireszelékkel hintsük meg
Reformfasírt
Hozzávalók:
5 dkg rozspehely, 5 dkg búzapehely, 5 dkg árpapehely, 5 dkg zabpehely, 5 dkg szójagranulátum, fél adag szójás fasírtpor, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 20 dkg gomba, 2 száraz zsemle, 1 tojás, 1 csomag petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, olaj a kisütéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott gombát, fokhagymát és megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségzöldet. Ezután az egészet ráborítjuk a megpuhult pelyhekre. Hozzáadjuk a beáztatott, összenyomkodott zsemléket és a tojást is. Összegyúrjuk, pogácsákat formázunk belőle, majd bepanírozzuk. Forró olajban kisütjük.
Müzligolyók
Hozzávalók:
1 dl tej
25 dkg zabpehely
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 evõkanál méz
1 evõkanál kakaópor
5 evõkanál baracklekvár
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a zabpelyhet, belekeverjük a vajat, és kihûtjük.
A hideg zabpehelyhez adjuk a mazsolát, a mézet, a kakaóport, és annyi baracklekvárral dolgozzuk össze, hogy könnyen gyúrható massza legyen.
Lefedve, a hûtõszekrényben 1-2 órán át pihentetjük, ezalatt az ízek jól összeérnek, és a massza összeáll.
Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, és felét kókuszreszelékben, másik felét csokoládés tortadarában meghempergetjük.
Színes mignonpapírban is kínálhatjuk.
ZABOS RECEPTEK
Zabtej
Hozzávalók: 3 evőkanál zabpehely, egy csipet tengerisó, 1 evőkanál méz, fél liter víz.
A zabpelyhet szárazra pirítjuk egy vastag falú lábosban, hozzáadjuk a forrásban lévő vizet, a sót. Mézzel ízesítjük, 5-10 percig főni hagyjuk. Elturmixoljuk.
Zabpehelykeksz
Hozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, 3 csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).
A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.
Zabpehelyliszt-galuska
Kiváló levesbetét!
Hozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.
A hozzávalókat galuskasűrűségűre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.
Zabszelet
Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só
10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
Zab-mogyoró tányérka
Hozzávalók: 20 dkg főtt zab, 5 dkg hajdinaliszt, 10 dkg őrölt mogyoró, fél-fél kávéskanál só, őrölt szerecsendió, 2 evőkanál napraforgóolaj, 6 evőkanál ásványvíz.
A hozzávalókat összekeverjük és a tésztából kis tányérkákat formázunk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük vagy beolajozott tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 30 percig sütjük.
Müzli
Hozzávalók: ízlés szerinti keveréssel gabonapelyhek: 1-1 evőkanál zab-, árpa-, illetve búzapehely, 1-1 kávéskanál pirított olajos mag (lehet lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, vagy ezek keveréke), és az évszaknak megfelelő friss gyümölcs (vagy a belőle készült kompót, beáztatott aszalt gyümölcs.)
A gabonapehely a gyümölcslében kissé megpuhul, így fogyasszuk. Keverhetünk hozzá tejet vagy joghurtot, ez esetben ebben puhulnak a pelyhek fél órát. Ha szükséges, mézzel édesítsük. Amennyiben nehezen emészti valaki a nyers gabonapelyheket, rövid ideig főzhetjük is, és az olajos magvakat, gyümölcsöt azután keverjük hozzá.
Zabpelyhes-meggyes süti
Hozzávalók (1 pohár = 250 ml): 1,5 pohár liszt, 2 ml szódabikarbóna, 2 pohár zabpehely, 1 pohár barnacukor, 1 pohár margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 60 dkg meggy, 4 evőkanál keményítő, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál amarettó likőr, 150 g cukor, 2 evőkanál citromlé
A meggyet saját levében a cukorral, a citromlével, a fahéjjal feltesszük főni, mikor forr, vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (sűrű szószt készítsünk), majd a tűzről levéve ízesítsük likőrrel.
A tészta alapanyagait egy nagy tálba tesszük és összedolgozzuk, forgácshoz hasonló tésztát fogunk kapni.
Kivajazott és lisztezett közepes tepsibe tesszük a tészta 2/3-át, kézzel egy kicsit lenyomjuk. Erre tesszük a meggyszószt, majd a tészta másik felét is ráterítjük. 170 fokon 20-25 percig sütjük.
Zabkorpás pogácsa
30 dkg liszt 15 dkg zabkorpa 15 dkg margarin 3 dkg élesztő
1 dl tej 1.5 dl tejföl 3 db tojás fehérje 1 mokkás k. cukor
--------------------------------------------------------------------------------
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet szórunk bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét meg a tejfölt beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát - erőteljesen dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós lesz, a dagasztás során az edény falától majd elválik.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdussuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetjüket vizes ecsettel megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.
Zabpelyhes rakott kel (6 személyre)
20 dkg Fortunate zabpehely
70 dkg darált hús
1 fej kb. 1,5 kg-os kelkáposzta
2 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál fekete bors
1 evőkanál csemege pirospaprika
1 csapott evőkanál majoránna
1 kiskanál csípős paprikakrém
só
A tetejére:
2 dl tejföl
pirospaprika
őrölt fekete bors
Elkészítése:
A zabpelyhet 5 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, a tűzről lehúzva, lefödve duzzadni hagyjuk. A kelkáposztát kitorzsázzuk, leveleire bontjuk, enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve10 percig pirítjuk. 1 kiskanál sóval, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Kissé hűlni hagyjuk, a puha s szintén kihűlt zabpehellyel, a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. Egy közepes nagyságú, magas falú tepsit kiolajozunk, a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük. A húsos-zabpelyhes masszát ráhalmozzuk, végül a maradék kellel beborítjuk. A tetejére való tejfölt pirospaprikával meg borssal fűszerezzük, rákenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C-on; légkeveréses sütőben 160 °C-on) kb. 50 percig sütjük.