Xilit tapasztalatok (beszélgetős fórum)
A xilitnek, ha megfelelő tisztaságú szinte megegyezik az íze a répa-cukorral, viszont nedvesség hatására hőt von el. Ilyenkor érezhető egy hűs utóíz, mint pl. szőlőcukornál.
Aki nem bírja a xylitolt, az próbálja ki az erytritholt. Xukor esetében ez a Xukor Zéró.
Mellékhatások:
1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitolbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a xilitol mennyiségi korlátozás nélkül, az alkalmazási céljának megfelelő (édesítés) keretek között biztonságosan fogyasztható. A túlfogyasztás hasmenést okozhat, mert a bélben megnövekedett ozmolaritás (koncentráció) visszatartja a folyadékot, ezáltal a széklet nem tud besűrűsödni a vastagbélben (ez egyszeri 30 g feletti mennyiség elfogyasztásánál fordul elő, de a szervezet ehhez képes alkalmazkodni, így nem kizárható, hogy csak az első néhány alkalom okoz ilyen panaszokat).
Nagy mennyiségben fogyasztva (200g) előfordulhat ugyan hipoglikémia, de irodalmi adatok alapján ez csak kísérleti körülmények között fordult elő, normálisan a felhasznált édesítő mennyisége nem érheti el ezt az értéket.
Míg emberi fogyasztásra a xilitol mennyiségi korlátozás nélkül felhasználható, addig házi kedvenceinknek, vagyis kutyáknak ne adjunk xilitolt, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1–2 gramm xilitolra is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilitol májkárosodást okozhat náluk. Ha tudjuk, hogy kutyusunk xilitolt evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost.
Az étrendünkben szereplő szénhidrátokról írják a streptococcus nevelgetését. És azt írják, hogy ezzel szemben a Xilitol (Xukor) az öt szénatomos szerkezetével nagyon stabil, és nem tesz ilyen disznóságot.
Lehet, hogy nem olvastad figyelmesen az ismertetőket, és így került a téves információ a hsz-edbe.
Szia!
Édesítésre szeretném használni.Kávéba,sütibe mennyit kell bele tenni?
Köszi:)
A streptococcus baktérium táplálékforrásnak használja, majd hulladékká alakítja, plakkos filmréteget képez a szájüregben, ami végül a fogak szuvasodásához vezet...
Ezek szerint a két oldal leírása üti egymást...
Az egyikben véd a fogszuvasodás ellen, a másik szerint meg kifejezetten okozza azt...
Itt: azt olvasom róla, ha valaki sütésre használná,hogy:
Mivel a felszívódása lassú, még cukorbetegeknek is alkalmas...
Antibakteriális hatása miatt kelt tészták készítésére nem alkalmas...
Egy másik oldalon meg:
na, ezek egy sem másolható, még a fogszuvasodás ellen is véd, mivel megtalálható a fogkrémekben is, és visszaépíti az ásványi anyagokat a fogzománcba...
De érdemes ezeket az oldalakat elolvasni...
Hú,az rossz lehetett...
A kávéba mennyit teszel?
itt már többen szóltak hozzá, de van egy kismamás Xilit fórum is, ha beírod Hoxa keresőbe megtalálod.
Szia!
Kb. 2 hónapja kezdtem használni. Nagyon óvatosan csipegettem belőle, de így is hasmenésem volt 3 napig!
Most már megszoktam, de nagyon keveset használok. Reggel a kv-ba, és ha sütök paleo sütit, de csak, ha nagyon muszáj.
Nem vagyok édes szájú, nekem ennyi elég.
További ajánlott fórumok:
- Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait?
- Norbi Update programja - tapasztalatok
- Mellkisebbítés tapasztalatok
- Valaki használt már xilit édesitöt?
- A xilit nevű édesítőszert fogyaszthatják kismamák is?
- Tudja-e valaki, hogy mi a különbség a nyírfacukor, a xilit és a xukor között az árán kívül?