Főoldal » Receptek » Vegetáriánus ételek receptjei » Vöröslencsés-céklás vegán burger recept

Vöröslencsés-céklás vegán burger recept

Elkészítési idő 30 perc

A Vöröslencsés-céklás vegán burger hozzávalói:
13 dkg vörös lencse
1 db cékla
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 evőkanál tamari szójaszósz, szójaszósz vagy kókusztejszín
1 kis marék apróra vágott petrezselyemlevél
1 teáskanál szétzúzott csili (elhagyható)
1/2 teáskanál édes paprika
3 ek kókusztej
8 dkg babliszt vagy sima liszt
1 evőkanál sáfrányolaj, vagy napraforgóolaj, vagy olívaolaj, vagy kókuszolaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
4 db teljes kiőrlesű zsemle
római saláta levelei
felszeletelt nagy paradicsom
relish (paradicsommártás)
savanyúság


Vöröslencsés-céklás vegán burger

A Vöröslencsés-céklás vegán burger elkészítési módja:
1. A lencsét átöblítjük és leszűrjük, majd egy lábosba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük. 2. A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott csilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgoztuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órára. 3. 4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldaluk világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlésű zsemlével, salátával, paradicsommártással (relish) és savanyúsággal tálaljuk.

A céklás masszának elég szilárd állagúnak kell lennie ahhoz, hogy formatartó legyen, anélkül, hogy túlságosan száraz lenne, ez pedig a céklalé mennyiségétől függ. Ha túlságosan lágy, adjunk még hozzá lisztet, de egyszerre csak 1 teáskanálnyit. Ha viszont túl száraz, öntsünk még hozzá kókusztejet, egyszerre ebből is csak 1 teáskanálnyit.


Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei


A vöröslencsés-céklás vegán burger elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook