Vörös bor (beszélgetős fórum)
Én meg már nem is tudom hol érdemesebb vásárolni.
Hosszú ideig a Szépasszony Völgye volt ahol vásároltunk.
Már nem kérünk az arra járóktól :(
Akitől vásároltunk, már nincs ott, sajnos.
"De én akkor is azt mondom, hogy legjobb borospincéből beszerezni. Ha borvidéken élnék, én tuti, hogy csak onnan vásárolnék, és nem boltból."
Sokáig mi is így gondoltuk és borpincéből vásároltunk. Már jó ideje viszont nem vásárolunk onnan, mert cukrozták nagy valószínűséggel. Annyira édes volt, amilyen nem szokott lenni.
Azóta inkább palackozott bort veszünk. Persze már az sem biztos...éppen mostanában olvastam, hogy az egyik borászat lebukott, mert pacsmagol. Szomorú, hogy nem lehet megbízni már semmiben.
Optimális esetben nem kell a borhoz adalékanyag. Ha jó minőségű termésből van, még hozzáadott cukor sem kell, így is 20% körüli mustot lehet produkálni.
A kénezés valóban szükséges, részben a hordók tisztántartása, részben a bor "tisztulása" végett. A kis családi pincészetünkben pl. minden egyes lopózás után égetünk egy kis kénlap-darabkát, hogy a lopóval bejutott szennyezőanyagok, baktériumok ne rontsák a bor minőségét (ne pimpósodjon).
Szóval igen, kell a jóféle bor, és én is a termelőit javaslom. Mivel bortermelő településen lakom, teljesen természetes az étkezésekhez elfogyasztott egy-két pohár bor, és bár nincs igazolt orvosi háttér, a 80-90 éves öregbácsik még vígan járnak ki szöszmötölni a pincéjükbe.
Igen, sajnos mindenben vannak megengedett adalékanyagok.. Még a hiperszuper egészségesnek kikiáltott termékekben is.
Én elvileg vendéglátós lennék vagy mi a szösz..:) A papírom még nincs meg róla, de 2évig tanultam. Egy félévig volt egy tárgyam, amin az italokról tanultunk. Ezen belül elég sokat a borokról. Hogyan készül, mint készül, stbstb.. De nagyon messze állok a borszakértői léttől.:)
És tény, hogy nálunk magyaroknál, de más népeknél is, a szabályok, előírások azért vannak, hogy megkerüljük, kijátsszuk őket, de azért amik eladásra kerülnek dolgok, azokat elég rendesen be szokták vizsgálni, és ha úgy gondolják, hogy igenis káros az egészségre, akkor nem fogják eladásra engedni a terméket.
De én akkor is azt mondom, hogy legjobb borospincéből beszerezni. Ha borvidéken élnék, én tuti, hogy csak onnan vásárolnék, és nem boltból.
nem hinném, hogy a külföldre exportált magyar borokat hamisítják.
lehet, hogy szerencsém van, de most már vagy 10 éve olyan helyen lakom, ahol rengeteg borász van és eskü alatt állítom, hogy hamis bort még nem adtak el nekem. Ha ez nem lenne elég, akkor elmesélem, hogy az egyik borász az óvodás korú kisgyerekeinek többször adott a szemem láttára pár kortyot a saját borából. (Én nem adnék gyereknek bort úgy 12 éves korig, akkor is csak egy nagyon keveset, az ebéd mellé.) De, gondolom, ha ő megkinálta, akkor nem volt benne vegyszer...
Hát, nekem sem! :) SAJNOS! :)
Egyszer olvastam, hogy meg kell különböztetni a bor gyártása közben használt segédanyagokat és a borhoz hozzáadott adalékanyagokat. Ez utóbbi a tiltott, vagyis az előbbinél nincs kikötve, hogy nem lehet használni. És amit meg lehet kerülni, azt a magyar meg is teszi.
Nincs itt egy szem borszakértő sem, aki fényt hozna közénk? :)
A bioélelmiszerekben is vannak megengedett adalékanyagok. :s
Jajjj ne érts félre! Én a magyar borok mellett vagyok! :)
Lehet szégyen nő létemre ilyet mondani, de jó párat megkóstoltam már. Magyart is, és nem magyart is. Nálam egyértelműen a magyar nyert. Azok közül is az, ami közvetlenül a pincéből jött, és nem a bolt polcáról. Dehát ízlések és pofonok különböznek. :)
Pont azért használja a megengedett adalékanyagokat, mert az nem rontja a bor minőségét.
Franciaországban sokkal több adalékot használhatnak a termelők, mégis Európa szerte híres minőségi boraik vannak.
Ha ebből indulunk ki, akkor nem nehéz jó bort találni Magyarországon. :)
De egy termelői termék még mindig kevesebb adalékanyagot tartalmaz, mint egy bolti.. Legyen az bor, vagy akármi más.
És akinek igazán szívügye a borászkodás, az nemigazán fog adalékanyagot használni, még ha megengedett se.
Meg mondjuk szerintem az is befolyásolja, hogy használ-e adalékanyagot, vagy sem, hogy kiknek termeli a bort. Mert ha már pl boltokban is árulják a termékét, akkor nagyobb az esély rá, hogy használ, mint az, aki "csak" a pincéjéből ad el.
Egyetértek az előttem hozzászólókkal! Borvidéken pincéből!
Az biztos, hogy ha szívvel lélekkel foglalkozik vele a gazda, akkor igazi, finom, jó bor lesz. És valószínűleg olcsóbban is jutsz hozzá, mint a boltokban a bepalackozott borokhoz.
Jó, lehet, hogy nem olyan esztétikus a nem palackozott bor, de ha borospicnéből van, akkor jó minőségűnek kell lennie, mindenféle adalék nélkül.
Exem Keresztapjának a Balatonnál van borospincéje. Soha életemben nem ittam még olyan finom borokat, mint amik neki voltak.
Furcsa kérdés egy olyan országban, amely a jóféle vörös borairól ismert...
Nekem a vörösbor rendbe hozta a vashiányos vérszegénységemet, amit addig mindenféle receptre írható kiváló gyógyszerek nem tudtak.
Valóban elég 1-2 dl esténként, vagy hetente háromszor-négyszer.
Nagyon egészséges az 1-2 dl vörösbor én is mindig megfogadom,h iszom,be is szerzem aztán a polcon marad:)
Sztem bortermő vidéken a gazdák picéjéből kellene beszerezni.
További ajánlott fórumok:
- Nem tetszenek a vörös szeplős nők!!!!
- Nemzeti Segélyvonal: 1752, a Vörösiszap-katasztrófa károsultjainak
- Kiráz a hideg a vörös hajú pasiktól.
- Barna szülők- vörös baba??
- Nőnapra vörös rózsát kapni valakitől, aki mindenki másnak fehéret, sárgásat vett - egyértelmű, és ha igen mit is jelent?
- Divat még a vörös haj?