Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Vitamin pótlása fórum

Vitamin pótlása (tudásbázis kérdés)


1 2
58. varadero (válaszként erre: 57. - Varadero)
márc. 28. 15:21
A frissföl és társai is alacsonyabb mennyiségi beltartalommal bíró termékek. (zsír fehérje...) Ez az árukban is megjelenik.
57. varadero (válaszként erre: 56. - Guruljka)
márc. 28. 15:18
Hát a reggeli italok alapanyaga a centrifugálás közben nyert nagyon alacsony zsír és fehérjetertalmú tej. Gyakorlatilag mivel a tejnek nagyon sok értékes alkotója van igyekeznek a tejiparban szinte minden részét hasznosítani. Pazarlás lenne a fölözés, centrifugálás után minden egyéb alkotót szemétkent kidobni. Való igaz hogy a tápértéke alacsony ezeknek de attól még ízletes és egészségre egyáltalán nem káros italok. Hazugság, hogy ezek voltaképpen hulladékok mivel éppen a mértéktelen pazarlás az ami a sírba viszi az emberiséget. Mivel éppúgy csíramentesnek és eltarthatónak kell lennie ezért a drága csomagolás és aszeptikus töltés miatt nem olyan olcsók ezek a termékek sem. Érdemes lenne a tejiparról több szakkönyvet megnézni és kevésbé hinni az áltudományos "netes"szerzőknek.
56. Guruljka (válaszként erre: 55. - Varadero)
márc. 28. 13:51

Jó, hogy ilyen józanul és semlegesen leírod ezeket az alapokat.

Azt nem tudod esetleg, hogy ezek a reggeli italok miől készülnek? Az összetétele nem ad erről információt.

Ráadásul összetéveszti az ember a tejjel, a friss-fölt meg a tejföllel, ha nem figyel nagyon. Nálunk, hiába a rendelet az elkülönítésről, egymás mellett vannak a tejhűtőben.

55. varadero (válaszként erre: 54. - Varadero)
márc. 28. 13:29
A technológia nem feltétlenül minden rossz forrása, de ezekről rengeteg vitafórum alakult az évek során. Mellesleg a joghurt és a túró sem úgy készül mint régen, de kevesebb a gümőkórban szenvedő ember is... mint régen. Természetesen az élelmiszeriparnak is megvannak az árnyoldalai de pontosan a kenyér meg a tej az ami nem tartalmaz tartósítószert. Persze ha a só tartósítószernek számít akkor igen. (Amúgy valóban és ízfokozó hatása is van. Ezért kell az édes sütikbe is egy két csipetnyi.😉
54. varadero (válaszként erre: 53. - Syria)
márc. 28. 13:24
Nos a tej a legrosszabb példa. Ugyanis egyáltalán nem tartalmaz tartósítószert!!! Az UHT hőkezelés és a csíramentes csomagolás miatt nem savanyodik. Mivel a hőkezelés elöli a tejsav képző mikroorganizmusokat is ezért nem savanyodik. Mint már előbb említettem rengeteg a tévhit az élelmiszerekkel kapcsolatosan. A kenyér pedig regen is megkeményedett és penészedett, ezért tartották enyhén nedves vászonba tekerve. Hogy miért penészedik és morzsalékos a kenyér annak teljesen más okai vannak nem a tartósítószerek amelyeket egyébként a kenyér sem tartalmaz. :-) Ezt mobilról részletesen leírni kínzás lenne. 😄
53. syria (válaszként erre: 46. - Varadero)
márc. 28. 10:25
De, van általános tanács, úgy nevezik, hogy kiegyensúlyozott étrend, amiben MÉRTÉKKEL benne van minden a fehérjéktől, a szénhidráttól kezdve, a cukron keresztül, a zöldségekig, gyümölcsökig minden. (Kérek mindenkit: ne jöjjön a különféle betegség(ek)ben szenvedőkkel! És a vegákkal se - amúgy velük nagyon egyetértek; de az is szélsőség.) Csak amíg 100 évvel ezelőtt az élelmiszerekben elvétve voltak tartósítószerek, mesterséges anyagok, manapság többnyire abból állnak. És hidd el: "régen minden jobb vót". Pl.: csak olyan tejet lehetett kapni, ami ha megsavanyodott, készülhetett belőle joghurt, túró, s a kenyér nem savanyodott, penészedett meg a 3. napon. Ez csak két példa, de hosszan lehetne sorolni.
52. varadero (válaszként erre: 51. - Unom)
márc. 28. 10:24
Nem a kórházi dolgozók tehetnek arról, hogy a rendszerben sok az anomália, de mint tb fizető állampógár néha elgondolkodom azon, hogy mennyi olyan dolgot cipelünk a hátunkon amuről nem is tudunk.
51. unom (válaszként erre: 48. - Varadero)
márc. 27. 21:54

Ha egy balesetben eltörik a kezed és a lábad a biztosító csak az egyiket fizeti a kórháznak.

Gipszcserénél vagy a levételt, vagy a feleakást.

Gondolom az ilyeneket próbálják behozni plusz vizsgálatok beírásával, mert az ott dolgozóknak nincs benne anyagi érdekeltsége.

50. varadero (válaszként erre: 49. - Guruljka)
márc. 27. 21:51
A jó dietetikusokat hamar felszívja a jobban fizető fitness, étrendkiegészítő és élsport ipar. A betegeknek már kevesebb jut.
49. Guruljka (válaszként erre: 48. - Varadero)
márc. 27. 21:46
Azért kerestük az ártatlant! Lettek volna kérdéseink!
48. varadero (válaszként erre: 47. - Guruljka)
márc. 27. 21:44
Ez a magyar egészségügy csodáinak egyike. 😄 Megtörténnek a meg nem történt dolgok is. Labtörésem utáni zárójelentésen 3 röntgen vizsgálat volt. Amúgy egyet csináltak. Hja ha nincs akkor is van. Amúgy valóban nem ártott volna egy dietetikus konzultáció a párod esetében. Hát ez Hungeráj. :-)
47. Guruljka (válaszként erre: 46. - Varadero)
márc. 27. 21:40
Én elhiszem neked, de itt eszembe jut, hogy annak idején a bélműtéten átesett férjem számára nem találtunk dietetikust, pedig kerestük egy darabig. A zárójelentés szerint persze beszéltünk vele.
46. varadero (válaszként erre: 45. - Guruljka)
márc. 27. 21:34
Nincs általános tanács, hogy miből mennyit fogyasszunk, csak általános ajánlások Ezeknek az adatoknak személyre szabottaknak kell lenniük. Erre vannak a táplálkozási tanácsadók, akik felmérik a fizikai valamint egészségi állapotot és ez alapján állapítanak meg egy optimálisnak tekinthető étrendet. A netes ajánlások többnyire csak általánosításokat szajkóznak mert nulla adat alapján mást nem is lehet. Ez egy külön szakma.
45. Guruljka (válaszként erre: 44. - Varadero)
márc. 27. 21:12

Mert valamikor egy szakcikkbem találtam, még a net ideje előtt, de elfelejtettem a címét és a helyét. Nem ez a blog az igazi nekem sem.


De azt se tudom elképzelni, hogy az ajánlásoknak megfelelően napjában 6x egyem gyümölcsöt.

44. varadero (válaszként erre: 43. - Guruljka)
márc. 27. 21:05
Amit blogokban írnak többé-kevésbé hasznos infók,de rengeteg a tárgyi tévedés. Olyan kutatásokra és kutatókra hivatkoznak amelyek nem is dzerepelnek a tudományos szakirodalomban. Élelmiszermérnökire jártam és nagyon bele kellett mászni a biokémiába valamint az élelmiszerfeldolgozás-tartósítás táplálkozástudomány analitika témakörökbe. Azt kell, hogy mondjam elképesztő mennyiségű téves infó kering a neten az élelmiszerekről vitaminokról, étrendkiegészítőkről. Sokszor csak azért mert ha szakmai alapon lenne megírva a cikk nem lenne közérthető és népszerű. Regényt lehetne írni... de inkább hagyjuk. :-) Amúgy is hétvége van. 😄
43. Guruljka (válaszként erre: 37. - Varadero)
márc. 27. 18:14

[link]


Nem 100 évvel ezelőtt tehát, egyébként többek között azért nem, mert én arra nem emlékszem. :D

És nem, nem a szemlélet, hanem tényleg sok minden jobb vót.

Kilúgozódtak a földek, savas esők esnek, no meg a nemesítésben nem szerepel szempontként a beltartalom. A raktározhatóság például sokkal fontosabb.

42. birebora (válaszként erre: 1. - Lianax)
márc. 27. 17:51
Én is szedek vitamint. Nyugodtan szedd, nem ettől semmi bajod.
41. Lianax (válaszként erre: 32. - Auróra2010)
márc. 27. 16:49
Nem a virus ellen szedi senki aki úgy dönt hogy szed vitami vitamint hanem az immunrendszere érdekében. Például én is.
40. Lianax (válaszként erre: 33. - Guruljka)
márc. 27. 16:47

Ez igy van a mai zöldség-gyümölcsök nem tartalmaznak annyi vitamint mint régen a saját termesztésű.

És igen,a vírus ellen nem véd valóban a C vitamin, de viszont a gyenge immunrendszert erősíti, már amennyire.De semmiképp nem árt jobban mint a sok ételben italokban a mesterséges összetevők.

39. Fat Black Pussycat (válaszként erre: 37. - Varadero)
márc. 27. 15:49
100 evnyi adat nincs, de par evtized alatt is mutattak ki csokkenest.
38. varadero (válaszként erre: 35. - Fat Black Pussycat)
márc. 27. 15:41
Ez igaz, viszont ezek általában a terméshozam növelését és a kártevők elleni ellenállást hivatottak elősegíteni. A vegyszerezés inkább visszaszorulóban van az ára miatt. Azonkívül mivel a nezőgazdaság emberhiánnyal küzd, muszály gépesíteni. Ma már nem sorakoznak az emberek kapálni napszámba. 😄
37. varadero (válaszként erre: 36. - Syria)
márc. 27. 15:37
Fogalmunk sincs, hogy 100 évvel ezelőtt mennyi vitamin volt a gyümölcsökben, mivel a hiteles mérési módszerek csak a 60-as 70-es évektől kerültek be a tudományos eszköztárba. Szerintem inkább ez a "régen minden jobb vót" szemlélet eredménye. Amúgy meg 6 milliárdnál több embert sajnos már nem lehet élelmezni "bio" módszerekkel.
36. syria (válaszként erre: 33. - Guruljka)
márc. 27. 09:51

Egyetértek.

Az agyonnemesített, agyonvegyszerezett gyümölcsökben, zöldségekben biztosan nincs annyi vitamin, mint pl. a 100 évvel ezelőttiekben. Akkor még lehetett pótolni a D vitamint napozással, most már az UV sugárzás miatt nagyon meg kell fontolni.

Ezért C és D vitamint folyamatosan szedek, és sajnos magnéziumra is szükségem van, ha nem akarok éjjel lábgörcsre ébredni. (A magnéziumot szakaszosan szedem.) Endokrinológus tanácsára pajzsmirigy alulműködés miatt 9 hónapig szedtem krómot, szelént, cinket, de mivel semmi pozitív hatást nem tapasztaltam, abbahagytam.

35. Fat Black Pussycat (válaszként erre: 34. - Varadero)
márc. 27. 09:19
Az elmúlt 100 évben rengeteget változott a mezőgazdaság. Új fajták, teljesen új termesztési módszerek...
34. varadero (válaszként erre: 33. - Guruljka)
márc. 27. 06:50
A gyümölcsök beltartalma nem sokat változott az elmúlt 100 évben. (a biokémia az itt is biokémia) Az inkább a probléma, hogy ami finom és népszerű az viszonylag kevés vitamint tartalmaz. A feldolgozott vagy félig feldolgozott gyümölcsök (konzervek) pedig még ennél is kevesebbet. Csipkebogyót és acai berry gyümölcsöt pedig viszonylag keveset eszünk :-D. Az alma, körte és társai pedig viszonylag kevés vitamint tartalmaznak méretükhöz képest. Meglepő, de ebből a szempontból a mák bír a legjobb beltartalommal. A hőkezelés (sütés, főzés) inaktiválja, elbontja a vitaminokat, ezért pl egy teában sem igazán talál a szervezet hasznosítható vitamint. Az egyéb alkaloidáknak már kevésbé árt a hőkezelés.
33. Guruljka (válaszként erre: 32. - Auróra2010)
márc. 27. 03:05

Az ellen nem véd, de nem is árt.

Ami a gyümölcsöket illeti, én nem bízom abban, hogy a maiakban is megvan az a beltartalom, mint 20-30 éve. A zöldségfélékben sincs.

márc. 26. 20:48
Én nem szoktam linket csatolni, de nézzetek utána a neten, sok helyen le van írva hogy a C vitamin nem véd a COVID 19 ellen, ma is legalább 2x láttam a cikket.
31. Lianax (válaszként erre: 27. - Fat Black Pussycat)
márc. 26. 20:07
Köszönöm a linket, néztem. És szó nincs vitamin túl adagolásrol. Természetesen a D vitamint csak az egyik fèlèt szedem.
30. Lianax (válaszként erre: 26. - Valakivagyok1984)
márc. 26. 20:00
Igen ez így van. Akiknek alapból erős az imunrendszere nem tudja milyen rá kényszerülni hogy pótolni kènyszerül mert szügsséges.Ha akarja ha nem. Megoldás pedig kell.
29. Fat Black Pussycat (válaszként erre: 28. - Alessandro)
márc. 26. 19:49
En vallalom, vitaminfuggo vagyok. Kepes lennek nelkule akar meghalni :D
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook