Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Véleményeket szeretnék a feminizmusról (női egyenjogúságról). fórum

Véleményeket szeretnék a feminizmusról (női egyenjogúságról). (beszélgetős fórum)

2010. dec. 16. 20:07

sziasztok!

Szerintem az emancipáció nagyon nagy szívás a nőknek. Mert az lett a végeredmény a családok többségénél (legalábbis, az én ismeretségi körömben), hogy a nők dolgoznak munkahelyen, és otthon is, rosszabb esetben a férj egyáltalán nem segít be. Társkereséskor sok ffinál elvárás, h egy nőnek legyen saját egzisztenciája, tudja eltartani magát .. ugyanakkor legyen nőies, kedves, tisztelje a ffi-t. Csakhogy ezek a tulajdonságok egy emberben alapesetben nem fordulnak elő (kivéve, ha már vki korábban a popója alá tette az egzisztenciát) Mert ha egy nőnek magának kell a saját egziszteniciáért megdolgoznia, akkor oda lesz a nőiesség, kellem és a báj. Mert küzdeni, hajtani kell ..

Szerintem ez senkinek nem jó. Mert szegény ffi-akt ezzel gyakorlatilag kasztráljuk. Mondjuk sokan közülük ennekjogán szépen kibújnak minden felelősség alól.

Az én konklúzióm az, h sajnos a mo-i fizetések nem sokszor nem teszik lehetővé, h a nő a családnak szentelje magát, vagy legalább csak részmunkaidőben dolgozzanak, sajnos. Ennek pedig a végső következménye a családok szétrombolása. Mert mindig csak a kapkodás: gyerekekre sem jut elég idő, egymásra sem. A nő nem tud biztos bázisul szolgálni a férjének, mert neki magának is rengeteg tennivalója, munkahelyi gondja, feladata van.

22. zsdandi (válaszként erre: 21. - C33bd8536b)
2010. febr. 24. 21:41
Köszi, megnézem! :)
21. c33bd8536b (válaszként erre: 20. - Zsdandi)
2010. febr. 24. 19:27
Nézz be a másik topicba. Kinek jó az emancipáció? a címe. Az kicsit jobban pörög.
20. zsdandi (válaszként erre: 1. - Zsdandi)
2010. febr. 23. 06:41

Mindenkinek nagyon köszönöm, aki hozzászólt a fórumhoz! Most kiírtam egy másik szavazást is, (24 órán belül nem lehetett kettőt), a címe: Ha eldönthetnéd, hogy dolgozz, vagy hivatásos feleség, anya legyél, melyiket választanád? itt is nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre.


A feminizmussal kapcsolatban egy kis adalék, hátha valaki elgondolkodik rajta (mivel az első szavazás elég érdekesen alakul): mielőtt egy-két nő úgy döntött, hogy neki "igesnis" vannak jogai, és ezért harcolni is fog, elég érdekes volt a helyzetük a családban.

- Egy nő férfiak társaságában nem szólalhatott meg.

- Jogai egyáltalán nem voltak, pert nem indíthatott.

- Még a saját családja után sem örökölhetett, ehhez csak a férjének volt joga.

- A gyerekek a "férj tulajdonát képezték", esetleges válás után a nőnek semmi joga nem volt hozzájuk.

Innen indultak azok, akik eldöntötték, változtatnak a sorsukon.

Továbbra is várom szeretettel mindenki véleményét a témában! :)

19. c33bd8536b (válaszként erre: 15. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 14:59

Te összetéveszted a nemi szerepeket az egyenjogusággal.


Hogy érted azt, hogy "mindenki maga dönthesse el hogyan szeretne élni,de ez nem egyenlő a teljes egyenjogúsággal."?

18. a74de3d08a (válaszként erre: 11. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 11:01

"Az pedig,hogy munka szempontjából nem vagyunk egyen jogúak,hát szerintem nem baj,nem is lenne az sem jó."


Miért? Szerinted normális az, hogy például dolgozik egy nő és egy férfi ugyanolyan munkakörben, ugyanazt a munkát végzik és a férfinak mégis jóval magasabb a fizetése?

17. c42aaaac41 (válaszként erre: 15. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 11:00
mind két nemnek megvan a maga szerepe.de mi a szerepe?ezt ki dönti el,hogy kinek mi a szerepe?
16. a74de3d08a (válaszként erre: 15. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 10:55
Például melyik területén nem?
15. Tamianyu (válaszként erre: 14. - A74de3d08a)
2010. febr. 22. 10:53

Igen,ez nagyjából jól is van így,de nem az élet inden területén.

Természetesen mindenki maga dönthesse el hogyan szeretne élni,de ez nem egyenlő a teljes egyenjogúsággal.

Nem véletlenül nem egynemű az ember,mindkét nemnek megvan a maga szerepe...

14. a74de3d08a (válaszként erre: 11. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 10:51

Már 1789-ben az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában le volt írva, hogy "Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad;....."


Szerencsére a törvények is erről szólnak.

Legalábbis Magyarországon.....

13. b43860c232 (válaszként erre: 11. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 10:49

Uff!

...

...

...

Jól beszélsz.

12. Tamianyu (válaszként erre: 10. - C42aaaac41)
2010. febr. 22. 10:48

Igen,ez nagyjából szerintem is igaz.

"a férfiak és a nők is olyanok,amilyenekké a szüleik nevelik őket.úgyhogy ezért kár lenne a feministákat hibáztatni,hogy olyanok amilyenek.:)"

Ezzel nem egészen értek egyet,felnőtt ember önálló értékrenddel akarattal szemlélettel rendelkezik.

Amin tud változtatni amikor már nem gyerek.

Akkor már nem egy a szüleivel,van önálló véleménye.

De természetesen a családi szemlélet is szerepet játszik a személyiségünkben,nem állítom,hogy nem.

11. Tamianyu (válaszként erre: 8. - A74de3d08a)
2010. febr. 22. 10:45

Kérdés mit nevezünk egyenjogúságnak.

Miért akarjuk ezt,jó lenne?Mert szerintem nem.

Attól egyik nem sem kevesebb vagy több a másiknál,ha nem akar egyforma lenni.Én úgy gondolom,nőnek és férfinak kiegészíteni kellene egymást,egyet egységet alkotni és nem az ellenküzdeni,hogy vajon miért nem egyformák.

A választás joga több kevesebb korláttal szerintem megvan.

Az pedig,hogy munka szempontjából nem vagyunk egyen jogúak,hát szerintem nem baj,nem is lenne az sem jó.Vagyis nem minden munkakörben.Mert igenis vannak kifejezetten nőknek,és férfiaknak való munkák,amit nem tudna a másik nem úgy ellátni mint az egyik.Mi a baj ezzel?

Nem gondolom,hogy ez azt jelentené,hogy nem ér annyit egy nő mint egy férfi(ez szerintem frusztráció csupán).

Egymás nélkül nem léteznénk,felesleges és értelmetlen ezen agyalni,hogy ki mennyit ér.

Némi igazságtalanság meg volt is lesz is.

10. c42aaaac41 (válaszként erre: 7. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 10:40

vannak szélsőséges feministák és vannak olyanok is akik a belé nevelt hagyományos mintát követnék.


a feminizmusra mint olyan szükség volt,hogy a női elnyomást megszüntessék.hogy végre emberként bánjanak a nőkkel és ne csak tenyészkancaként.


egy arany középutat kellene megtalálni,ami roppant nehéz,de nem lehetetlen.


a férfiak és a nők is olyanok,amilyenekké a szüleik nevelik őket.úgyhogy ezért kár lenne a feministákat hibáztatni,hogy olyanok amilyenek.:)

9. b43860c232 (válaszként erre: 8. - A74de3d08a)
2010. febr. 22. 10:34

Uff!

Szóltam.

8. a74de3d08a (válaszként erre: 7. - Tamianyu)
2010. febr. 22. 10:30

Nem emiatt kevés manapság a férfi.....

Hanem amiatt, ahogy az anyukájuk neveli.


A feminizmus tudomásom szerint elsősorban az egyenjogúságról és a választójogról szól. Ezzel a legmesszebbmenőkig egyetértek.


Például szerintem megalázó és fölháborító az, amikor egy munkakörre alapból alkalmatlannak tartják a nőket, be se hívják a nő jelentkezőt, mondván, úgyse érthet hozzá annyira, mint egy férfi.

7. Tamianyu (válaszként erre: 4. - 04e95f637a)
2010. febr. 22. 09:58

És nem is lenne az jó senkinek.

Meg lehet nézni hova tartunk így,hogy a nők nem akarnak a "kaptafánál" maradni,sokan kézzel-lábbal tiltakoznak a hagyományos női szerepek ellen,hogy már pedig Ők nem ilyenek nem erre születtek.Sokan már a gyerek szülést is a férfiakra hárítanák ha lehetne.Aztán csodálkoznak,hogy hol vannak a férfias férfiak.

Nem azt mondom,hogy jó lenne pár száz évvel ezelőtt élni,de napjainkban meg nagyon túlzásba viszik sokan a feminizmusért való harcot.

Az eszme,miszerint a nőnek meg kell valósítani önmagát,lehet egyszerre szuper nő,jó anya,jó feleség háziasszony,jó szerető,kiváló munkaerő szuper karrierrel hibátlan tökéletes külsővel,és még független is maradjon...stb...én ezt nem látom normálisnak,és nem is lehet egyszerre mindennek megfelelni.

Mert annak kárát látja vagy család,vagy karrier vagy más.De sokan erőltetetten állítják,már pedig ez lehetséges,és ilyennek kell lenni napjaink nőjének.

Hát én nem szeretnék a mai ideál lenni....

Szerintem mindenki döntse el mit vár az élettől hogyan szeretne élni,és éljen úgy.A lényeg,hogy boldog legyen,és ne tegyen tönkre maga körül másokat.

6. b43860c232 (válaszként erre: 3. - C03449be8b)
2010. febr. 22. 08:24
Uff!
5. tiata (válaszként erre: 1. - Zsdandi)
2010. febr. 22. 07:46

SZia!Én is feminizmus témában írtam szakdolgozatot.Reneszánsz és a feminizmus kapcsolatában.(Pontos címet nem szeretnék kiírni:).

OLvastam a szavazásod is,én pl.arra nem tudtam válaszolni,mert ez nem olyan dolog,hogy pozitív vagy negatív,ez egy"izmus",sok összetevővel.Van előnye,szerintem bőven,de vannak szélsőséges képviselői is,ami már véleményem szerint túl megy kicsit a józan ész határán.Azért férfire szükség van.Szerintem a feminizmus,mint mozgalom létrejötte,szükséges volt,és mint minden eszme,vannak szélsőséges követői.A nőknek szüksége volt,alapvető női énjüket megélni.AZ ösztönös női "én",amit a társadalom elnyom,felszínre kell,hogy törjön. Minden korban voltak követői,voltak lázadók,még ha nem is nevezték feministának őket.SZerintem azt is meg kell vizsgálni azt is ,mit nevezünk feministának,női lázadásnak is,mert koronként ,társadalmanként változó.Valamikor az is lázadásnak minősült,ha egy nő meg mert szólalni férfi társaságban,ne adj isten politikáról mondta el a véleményét.Már ez itt a mi társadalmunkban azért...,vicces.Vannak országok ,ahol most is itt tartanak.Most így korán reggel ennyi amit hirtelen hozzá fűznék,de erről nagyon sokat lehetne beszélni.

Szerintem jó dolog,hogy elértük van szavazati jogunk,tanulhatunk,szakmát is,nem kell a pasi elé oda rakni az ételt,melegen!,mert ha nem pofán vág....,mire haza ér.Nem szégyen vállni,és a nő is vállhat,nem kell hozzá mennem akárkihez,meg válogathatom,sőt ha nem akarok nem kell papír.Gyermeket is vállahatok egyedül.Kezdeményezők lehetünk a szexben,és mondhatunk is nem-et,ha úgy érezzük):):):):).Sőt élveztehjük:):)Azért az sem volt rég,hogy a nő a saját férjével sem szexelt,csak akor mikor a házurának éppen arra volt kedve,és élvezni persze egy nőnek erkölcstelen volt.


Hál isten nem 500 éve éltem,engem tuti máglyán égettek volna el:):):)

2010. febr. 22. 06:56

Soha nem nem lesz egyenjogúság!Kár érte "küzdeni"!!

Sem a munkahelyeken,sem otthon,sem máshol az élet területén!

3. c03449be8b (válaszként erre: 2. - C03449be8b)
2010. febr. 22. 06:47
Úgy látom,nem sok hozzászolás van,érdekes,hogy még negatív sincs.Én nem azonusolok magával a mozgalommal,de nő vagyok és nem vagyok közömbös az eszméivel.A feminizmus és a humanizmus eszméi nagyon hasonlók!Érdekelt volna néhány vélemény.
2010. febr. 22. 05:14
szia.Szerintem a feminista nők a nők egyenjoguságáért és szabadságáért harcolnak az élet minden területén.Azt gondolhatnánk,hogy ma már minden nő egyenjoguságban él,egyenlő eselyekkel indul,szabadon választhat,hogy a kariert válassza,vagy azt hogy otthon marad és gyereket nevel,vagy mind a kettőt együtt vállassza.Fontos lenne,hogy ezeket a nő maga választhatná és nem a környezet,vagy a körülmények.Szerintem igazából,sosem lesz teljes egyenjoguság,mert a férfi az erősebb és az erős az uralkodó.Ja szerintem a feminizmust a férfiasá vált,a nőieséget élítélő nőkkel azonositják.Hát sok mindent lehetne erről irni.(munka,gyereknevelés,házimunka,politika,jogok,szavazás,emberi jogok,fogamzásgátló,abortusz stb)
2010. febr. 22. 03:52

Sziasztok! Kérlek, segítsetek nekem. Ebben a témában írok szakdolgozatot, és kíváncsi lennék mindenki véleményére. Bármi eszedbe jut róla, örülök neki! Én azért nem szeretnék most többet írni erről, hogy ne befolyásoljak senkit, esetleg a hozzászólások alapján majd kérdezek még.

A témával kapcsolatban kiírtam egy szavazást is, címe: A Feminizmus számodra pozitív vagy negatív jelentésű szó? (szavazásból holnap készítek egy másikat is)

Mindenkinek, aki ír, segít, szavaz, előre is köszönöm a segítségét!!!!


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook