Vegetáriánusok mit főztök ma? (beszélgetős fórum)
Babból majonéz? Kíváncsi lennék a receptre.Nem vagyok vegetáriánus, de egyre többször nem kívánom a húst, és helyettesíteném mással. A két nagy kedvencem a tejföl és a majonéz..ha ezeket tudnám néha mással helyettesíteni, nagyon jó lenne.
Köszönöm!
Hú, köszi. Pont a napokban gondoltam az imádott tejfölös gomba receptembre, amiben vaj/tejföl/tej van, legalább már egy hozzávalót kiváltottam.
Köszönöm, hogy leírtad.
Dupláztam a "felöntjük annyi vízzel, ami ellepi"-t.
Bocsi.
vegán rakott burgonyát
Hozzávalók
- 15 dkg szójagranulátom
- 10 nagyobb krumpli
- 6 fej hagyma
- só, bors, római kömény, curry, fokhagyma, fehérbors, majoranna, füstölt paprika
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
A burgonyát megpucoljuk, karikákra vágjuk és sós vízben előfőzzük, kb 80%-os puhaságúra.
A szójagranulátumot a fűszerekkel összekeverjük és annyi forrásban lévő vízzel, amennyit felvesz leöntjük, lefedjük.
A hagymát laskára vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, hozzákeverjük a szójagranulátumot, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, a használt fűszerekkel utánízesítjük és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, rotyogtatjuk pár percet (sűrű szaft lesz), majd a jénaiban, krumplival rétegezve bepakoljuk és fél óra alatt megsütjük.
A fűszereket lehet variálni, legközelebb több paradicsomot és bazsalikomot, oregánót teszek bele (bolognai jellegűre), de lehet sima pörköltös is (só, bors, majoranna, kömény).
Jó étvágyat!
Gombapörkölt, tésztával.
A héten lesz még vega székelykáposzta és barackos curry is.
Kelbimbós borsópörkölt:
Hozzávalók:
- 2 nagy fej lilahagyma (vagy vörös, mindegy)
- fél kg mirelit borsó (vagy friss, de ne konzerv)
- fél kg mirelit kelbimbó (vagy friss)
- só, fehérbors, majoranna, kakukkfű, kevés pirospaprika, hogy ne legyen sápadt.
- 2 ek olaj
- 1 púpzott ek étkezési keményítő
A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a fagyos borsót, kelbimbót. Felöntjük annyi vízzel, hogy jó 3 ujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük a megadott fűszerekkel és főzni kezdjük. Felforrásig mehet nagy lángon, mert minden nagyon hideg, utána tartalékon rotyogtassuk. A kelbimbó időközben levetkőz majd pár levelet, ami szétfő az ételben, ezért nem is feltétlenül kell a végére étkezési keményítő. Én tettem, mert sűrűbben szeretem. Csigatésztával, rizzsel tálalhatjuk.
Rakott paradicsomos tészta.
- 50 dkg durum penne
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 aprított paradicsomkonzerv
- sűrített paradicsom
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon megfuttatjuk, majd jöhet rá az aprított paradicsom, sűrített paradicsom (kb 5 dl), jó sok bazsalikom, oregánó és só.
A pennét főzés nélkül csak beleborítjuk egy jénaiba, majd a szószt kb 15 perc rotyogtatás után ráöntjük, sütőben a tészta puhulásáig sütjük.
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?
- Mi a véleményetek a vegetáriánusságról?