Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 3. cikk

Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 3.


2011 januárjában kezdtem el a kényszerbeteg-terápiát. Azóta sok ismeretet szereztem e témakörben. Bölcsész vagyok, és hosszú évek munkanélkülisége után úgy érzem, végre egy nekem való feladat. 8 éve nincs munkahelyem, csak tengtem-lengtem otthon. Mindig írtuk az elemzéseket, dolgozatokat az egyetemen, és most mennyire hasznát veszem a tanulmányaimnak.
Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 3.

Itt van mindjárt a név. Egy betegség, és 4 féle neve van: kényszerbetegség, rögeszmés-kényszeres betegség, obszesszív-kompulzív zavar, rövidítve OCD.

Elolvastam a magyar piacon föllelhető könyveket. Az egyik a kék könyv, a sötétkék színű Kényszerbetegség. Ezt a könyvet dr. Németh Attila és köre, a Nyírő Gyula kórház csapata írta, most adták ki év elején. Ez az első igazán átfogó, és részletes szakkönyv nálunk e témában. A már említett Rögeszmés-kényszeres betegség, fordította dr. Antalfai Márta. Stanley Rachmann a szerzőpáros egyik tagja, Kanadában él, és az első viselkedésterapeuták egyike, akinek sokat köszönhetünk mi, OCD-sek. Loyolai Szent Ignác, Az önmagát gyógyító kényszerbeteg könyvéhez még nem jutottam hozzá, Németh Attila tollából.

Filmek is vannak, amik közül nem egyet úgy izgultam/nevettem végig, hogy nem is vettem észre, nekem is ez a bajom. Az Aviátor Howard Hughes életét dolgozza fel, legalábbis a fiatalkorát. Monk, a flúgos nyomozó, manapság a legismertebb kényszerbeteg. A Tök alsó 2.-ben a női főszereplő háromszor iszik facipőből sört, mielőtt randizni menne.

Én magam szerepeltem az MTV Prizma c. műsorának a kényszerbetegségről szóló részében, márciusban. Dr. Németh Attila és Csigó Kata, az OCD két tapasztalt gyógyítója, én és egy másik sorstárs beszéltünk a tapasztalatainkról.

Amit hiányolok az, hogy nincs a kényszerbetegek számára egy érdekvédelmi fórum. Januárban csináltattunk a férjemmel egy honlapot, mert úgy éreztem, nagy szükség van erre. Feltöltöttem a legfontosabb infókat, és mindennap benézek a fórumainkra.

További célom egy egyesület alapítása. Ezúton várom az ötleteiteket a névre és a logóra! A szaknévsorban egyelőre a jelenlegi orvosom és a közéleti szereplést vállaló OCD-szakértők neve árválkodik (3 név). Jó lenne ezt a listát kibővíteni, hogy bárki elérhesse az ország bármely pontjáról. Azt is feltüntettem, hogy kényszertől szenvedő gyerekeket a budapesti Vadaskert Klinikán fogadnak az egész országból.


Végül az állapotomat szeretném bemutatni a terápia elején, és most fél év múlva. Számokkal is ki tudom fejezni, remélem.

Kezdetben:

diszkomfort: 80,

kényszeres késztetés: 85,

ismétlések száma: 3-4,

időtartam: 20 perc,

gyakoriság: 10-20 (átlagértékek).

Jelenleg:

diszkomfort: 40,

kényszeres késztetés: 30,

ismétlések száma: 0,

időtartam: 1-5 perc,

gyakoriság: 7-8.

Ez egy 50%-os javulás, ami nekem javított az életminőségemen. Nem szabad rögtön a teljes gyógyulást várni, és mindig reális célt tűzz ki magad elé!
Írta: rizsa31, 2011. szeptember 2. 10:11
Fórumozz a témáról: Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 3. fórum (eddig 24 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook