Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Van egy jó fügelekvár recepted? fórum

Van egy jó fügelekvár recepted? (beszélgetős fórum)


1 2
35. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 34. - Globus)
2022. aug. 1. 21:11
Vannak, amik később érnek. Van amelyik 2 x is terem. A fekete füge nagyon finom zamatos.
34. globus (válaszként erre: 27. - 55Judit)
2022. aug. 1. 20:13

Ma reggel lattam egy hatalmas fát munkába menet, fele kihajlik az utcára. Rengeteg kb. 3-4 cm-nyi bogyó van rajta, ez is zöldnek látszott. Mint a zöld dió.

Lehet, hogy vannak később érő fajták.

Barátaink balatoni telkén beérik mindig, náluk kóstoltam először. Sokat nem lehet belőle enni 🙂 Cukor helyett el tudom képzelni egy sütiben.

33. globus (válaszként erre: 24. - Timycat)
2022. aug. 1. 20:08

Ott van, a kert lehető legnaposabb részén. Itt az Alpokalján nem terem a dinnye sem. Paradicsom befőzésre szeptemberben, meg egy csomó semmikor, elviszi a hóharmat.

Már azon is hüledezni szoktunk, hogy másutt cukkini mérgezést kapnak, itt még csak virágzik.

De szép a fügefa valóban, érdekes levelei vannak.

32. 55Judit (válaszként erre: 30. - Boldogzokni)
2022. aug. 1. 19:55
Finom is?
31. 55Judit (válaszként erre: 29. - Alinka01)
2022. aug. 1. 19:55
Én még sose főztem sokáig. Egyből lekvár, annyira sűrű elejétől fogva.
2022. aug. 1. 19:48
Köszönöm mindenkinek, sikerült! Jól besűrűsödött. Azt hittem több lesz, nagyon összeesett a füge.
2022. aug. 1. 17:49
Mi bizony tavaly csak egyszerűen a 3:1-el főztünk belőle dzsemet és nagyon finom lett! A lekvárt nem is szeretjük, és amennyi ideig azt főzni kell, kifő a gyümölcsből minden értékes anyag!
28. Bichi (válaszként erre: 1. - Boldogzokni)
2022. júl. 31. 20:31
Én minden lekvárt pont ugyanúgy csinálok, se cukor, se tartósító. Megvárom még jó édes lesz, egyben, vagy felezem, vagy negyedelem, gyümölcstől függ, és nekiállok főzni, ha a kellő állagú (ez persze sokszor órák), akkor forrón üvegekbe teszem, fejre állítom, és mehet a dunsztba. Soha nem rakok bele se cukrot, se tartósítószert, és a többévesnek sincs semmi baja. Mondjuk a tetőket átnézem, nehogy hibás legyen...
27. 55Judit (válaszként erre: 21. - Globus)
2022. júl. 31. 20:22

Sajnos nem is lesz. De a lombjával legalább díszít.

A te fügéd abba csoportba tartozik (kaprifikusz), amelyiknél fügedarázs szükséges a beporzáshoz. Kineveli a fügét nagyobb cseresznye méretűre, aztán elfonnyadnak és leesnek. Itt csak a közönséges füge (adriai) érik be megtermékenyítés nélkül.

26. libikóka (válaszként erre: 23. - 9b10f3d7ff)
2022. júl. 31. 20:05
Juj tényleg úgy is jó lehet.😋
25. libikóka (válaszként erre: 21. - Globus)
2022. júl. 31. 20:03
Még amikor ide költöztünk itt volt/van az udvaron,láttam hogy terem szépen terem,vittem belőle hajtást.Ennek nagy a termése.
24. timycat (válaszként erre: 21. - Globus)
2022. júl. 31. 20:01

Napos, fagyvédett helyre kell ültetni.


Nálunk Dél-Mo-on minden évben terem. Tavaly a melóhelyen kollégák már ingyen osztogatták annyi volt.

23. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 19. - Libikóka)
2022. júl. 31. 19:59
Mézzel is szoktam, az is olyan érdekes selymes ízt ad neki. A zölddió befőttbe is szoktam mézet is tenni.
2022. júl. 31. 19:57

Én fűszeresebben készítem. kb. 2-2,5 kg fügéhez teszek 1 vaníliarudat, 1 db fahéjat, 1db citromnak a levét , ízlés szerint gyömbért, ebből én keveset teszek bele. Kóstolgasd, ha ízesíted, mennyit bír el az ízlésed. Igaz cukros a füge, de van aki még cukrot is tesz bele.

Amikor már zselésedik kb. 3/4-1 óra üvegbe töltöm, fejjel lefelé állítom kb. 5 percre. Utána egy fagyasztós kosárban, (amiben a millerit cuccokat viszem haza) hagyom kihűlésig, plédben. Tartósítószert nem szoktam bele tenni, még nem romlott meg.

21. globus (válaszként erre: 20. - Libikóka)
2022. júl. 31. 19:48

Tesóm hozott csemetét kb. 10 éve Horvátországból. Mostanra terem. Zöldet, ami beérés nélkül zölden lepotyog. Kb. 3 méteres a fa. Kicsit lassú 😁

Szóval ehető még nem volt rajta.

20. libikóka (válaszként erre: 13. - Globus)
2022. júl. 31. 19:44
Igen,bár nem vagyok oda érte,kicsit csinálok mindig.
19. libikóka (válaszként erre: 11. - 55Judit)
2022. júl. 31. 19:42
Biztos finom lett,érdemes próbálgatni ha sok van.Karamellizált cukorral is csináltam.
18. timycat (válaszként erre: 5. - Vigyefene)
2022. júl. 31. 19:35

Én szoktam. Megszokás.


De füge lekvárt nem készítek, semmilyen formában sem szeretem a fügét.

17. jooeva (válaszként erre: 16. - 55Judit)
2022. júl. 31. 18:22
Hát igen, kemény lett....aztán készítettünk egy kis szirupot, abban ázott egy éjjelt és ment vissza az aszalóba, úgy már egész jó lett.
16. 55Judit (válaszként erre: 14. - Jooeva)
2022. júl. 31. 18:20

Én arra jutottam, hogy félig aszalva, úgy lefagyasztva nagyon finom csemege télen. Félbe vágva rakom aszalótálcára, van hogy a tetejüket megszórok kevés fahéjjal.

Friss fügét nem érdemes fagyasztani mert ha kienged laza, vizenyős, és rossz ízű lesz. Teljesen megaszalni se érdemes, mert kemény, élvezhetetlen lesz.

15. maxi54 (válaszként erre: 14. - Jooeva)
2022. júl. 31. 18:14
Egy időben termett sok füge a kertben, félbe vagy négybe vágva kevés cukorral főztem kb. egy órahosszat, száraz dunsztba tettem egy napig, kevés szalicilt tettem üvegenként a tetejére. Évekig eláll, de felbontás után néhány nap alatt el kell fogyasztani. Nagyon jó.
14. jooeva
2022. júl. 31. 18:10

Tavaly vettem kis cuki üvegeket, karácsonykor gasztro-ajándék része volt a kis fügelekvár. Palacsintába is nagyon finom. Aszaltunk is, de úgy nem lett az igazi.

A zömét megesszük nyersen.

13. globus (válaszként erre: 7. - Libikóka)
2022. júl. 31. 18:05
Nálatok megterem a füge?
12. 55Judit (válaszként erre: 10. - Vigyefene)
2022. júl. 31. 18:03
Szívesen. Erre van a fórum. 😀
11. 55Judit (válaszként erre: 7. - Libikóka)
2022. júl. 31. 18:02
Lehet variálni, kinek hogy ízlik. Fahéjjal is készítettem már, úgy is hogy nem tettem bele cukrot. Van kisebb szemű fügém is, abból befőttet raktam el, minden üvegbe 1 db szegfűszeget tettem.
10. vigyefene (válaszként erre: 9. - 55Judit)
2022. júl. 31. 18:02
Köszönöm, csak kivácsiskodtam.
9. 55Judit (válaszként erre: 5. - Vigyefene)
2022. júl. 31. 18:00
Mi a szilvalekvárra se tettünk soha szalicilt. A fügelekvárra se teszek, és mása se.
8. 55Judit (válaszként erre: 4. - Jooeva)
2022. júl. 31. 17:59

Nálam csak írásban maradt ki a botmixer, én is átnyomkodom, kb a felét, hogy kissé darabos is legyen. Szerintem nem is tudnád átszűrni, nem menne át a szitán. Igaz milyen finom? 😀

Szafi szénhidrátcsökkentett palacsinta lisztkeverékét szoktam sütni, ezt töltöm fügelekvárral.

2022. júl. 31. 17:59
Csak annyit a receptekhez,,tudom hogy drága,,,de a fügelekvár barna cukorral még finomabb.
6. vigyefene (válaszként erre: 5. - Vigyefene)
2022. júl. 31. 17:51
*kondérban/üstben
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook