Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Van az óvodában segítség a kistestvéreseknek? fórum

Van az óvodában segítség a kistestvéreseknek? (tudásbázis kérdés)


2012. dec. 8. 16:43

Szerintem a járóka nem bánt senkit, de ha nem engedik, hát nem engedik. Külföldi barátnőm megdöbbent ezen, náluk maximálisan partnerek abban, hogy az amúgy sem stresszmentes reggeleket megkönnyítsék mindenkinek. Ovisnak, anyának, kistesónak...és saját maguknak is. Egyszerű lenne, de ez nem külföld :)

Az írásom némileg indulatos lett, mert betelt aznap a pohár, kicsit nagyon elegem lett ebből. Ez nem jelenti, hogy nem fogad szót nekem a kicsi, nevelem én, és sokszor már van is foganatja, de lássuk be, egyszerre 6 felé figyelni, nem lehet. Szegénytől nem várhatom el, hogy álljon haptákban overálban, míg a tesó állva vetkőzik overállból, mert hely az nincs leülni...közben belelép a tócsába zokniban, áhh, nem részletezem, hisz értitek :)

Most összefogtam egy ovis anyukával, hogy először ő viszi fel a fiát, én lent vigyázok a babakocsiban fekvő picire, aztán ő marad kint az aulában a kicsimmel, míg én bent vagyok a naggyal. Ha nincs "zavaró tényező", 2 perc alatt megvagyunk bent. Ha ott a kicsi is, 15 perc.

25. sajert
2012. dec. 7. 22:20

Vidd hamarabb :-).

Én negyed nyolckor adom le a gyereket, mert rohanok dolgozni, a kutya sincs még olyankor az oviban. Egész oviban általában a 4. vagy az 5. gyerek :-) a fiam, senki se zavar minket (114 gyerek jár, tehát nem kicsi ovi). Egyszer vittem úgy nyolc körül, mert továbbképzésen mentem, hát azt a tumultust! Úristen, majd rosszul lettem.

Mennyi időt töltötök el az oviban? A fiam 5 lesz január végén, nálunk 5 perc az ovira szánt idő :-), ennyi, nincs több. Én most, télen:

befelé menet sapka, sál lekapása a fejéről, ahogy megérkezünk bújik ki a kabátból, kesztyűből. Amíg elrendezem ezeket a dolgokat, addig ő átveszi nadrágot, cipőcsere. Kész. Puszi, aztán belököm az ajtón :-).


Szöszmötölés hazafele van, na akkor a tökömön folyik a víz, mire elkészül.

24. andi6020 (válaszként erre: 23. - Michelle.r)
2012. dec. 7. 19:33
Szar. Milyen lennék? ;)
23. michelle.r (válaszként erre: 21. - Andi6020)
2012. dec. 7. 18:11

Majd kapsz a képes feledre, mert pórázra kötnéd :o))

Korlátoznád a személyes szabadságát? Milyen anya vagy te? :P


Nekem otthon volt rémálom a reggeli indulás. De mindkettőnél bejött, hogy felraktam a komódra, amíg én is felveszem a cipőmet, kabátomat. Ott nyugton voltak, sose esett le egyik sem.

22. Pen80 (válaszként erre: 21. - Andi6020)
2012. dec. 7. 17:56
Semmivel nem rosszabb, mint a járóka szerintem. Gyanús, hogy mi ki fogjuk próbálni. :D
2012. dec. 7. 16:09

Amúgy feltalálták már a gyerekpórázt. Nekem nem volt okom ilyent vásárolni, de nyilván vannak helyzetek, gyerekek, szülők, akiknek ez hasznos eszköz lehet.


[link]


:D

20. andi6020 (válaszként erre: 19. - Glória2010)
2012. dec. 7. 16:05
2 elég?
19. Glória2010 (válaszként erre: 17. - Andi6020)
2012. dec. 7. 15:55
Fogadjunk, hogy nincs gyereked :D
18. andi6020 (válaszként erre: 4. - Skuolfii)
2012. dec. 7. 14:38
Jah, járóka? Hát ilyenről én még nem is hallottam. Ez persze nem zárja ki, hogy nincs, de hogy nem szokványos, az biztos.
17. andi6020 (válaszként erre: 4. - Skuolfii)
2012. dec. 7. 14:37

Nem igazán értem, mi a gond, illetve milyen megoldást várnál, és kitől?

Fegyelmezd a gyereked, hogy ne pakoljon, ne rámoljon, ne rohangáljon abban a pár percben, amíg a nagyot elrendezed. Ha ez nem megoldható, az nem az óvoda hibája. Ne vidd magaddal, menjetek többen, esetleg ne a csúcsidőbe menjetek, vagy engedd be a csoportba, ha már ilyen rendesek, hogy megengedték.

16. c6973617d3 (válaszként erre: 4. - Skuolfii)
2012. dec. 7. 10:25

Próbálj meg segíteni magadon, mert más nem fog!

Olyankor vidd a gyereket amikor a többiek már ott vannak, délután szintén. Így nincs tumultus, jobban tudsz figyelni. A 4,5 évest meg próbáld meg minél nagyobb önállóságra nevelni, lehetőleg otthon búcsúzkodjatok el, stb. Ő már biztosan megérti, hogy a kicsinek most nagyobb szüksége van anyura.

15. pritta (válaszként erre: 14. - Szafaripók)
2012. dec. 7. 10:18
pontosan nem ti vagytok az egyetlen testveresek. közösen meg lehet beszelni mi a legjonn mindekinek, ötleteket felvetni stb. nem hiszem h csak te vagy akkor egyedul a problemaval
2012. dec. 7. 10:16

Amúgy igen: a szülői értekezleten kell felvetni, ill. próbálj érdeklődni a többi anyukánál, hogy másban is felmerült-e ilyesmi. Keressétek meg az SZMK-st, hogy ennyien gondoljátok így, stb.

Bizonyos százalék felett az ovinak nem elgondolkodnia kell a változtatáson, hanem meg kell tenni - ezért van a szülői munkaközösség. Nem tudom, a ti ovitokban ez hány százalék, nálunk bizonyos dolgokban elég 51, másnál viszont 2/3-ad kell...

2012. dec. 7. 10:13

Hát, én se hagynám az udvaron a gyerekm. Se télen, se máskor!!

Szerencsére nálunk van hely, aki babakocsival jön, a folyosón tudja hagyni, a csoportszoba bejáratánál

A vezető óvónőnek felvázoltad a járóka gondolatát?

Amúgy nálunk is sokan jönnek kistesóval, de senki nem kezdett még mások szekrényében/zsákjában matatni, "letámadni" a wc-n lévőt.

Tudom, hogy ez most nem lesz népszerű, de a másfélévest is kellene kicsit irányítani, hogy ne így viselkedjen, amít a nagyobbat "leadod".

12. 34c48a3825 (válaszként erre: 10. - 34c48a3825)
2012. dec. 7. 10:09
*kell
11. pritta (válaszként erre: 8. - Skuolfii)
2012. dec. 7. 10:09
mondom nem tudom nektek hogy nez ki az ovi, mert nekunk van fedett terasz a bejaratnal és ott vannak a kicsik bekötve a babakocsiba, de egy 1,5 éves nem kicsi. en beengednem jatsazni, de te jobban ismered a gyereked. a kisebben csak 6 hós de ha nagyobb lesz kicsit és be aka rmenni tesó után még örülni is fogok majd ha menni kell legalább ismerni fogja a helyet. persze nem az ovónők dolga h a gyerek után nézzenek hanem az enyém mert ő még nem jár oda
2012. dec. 7. 10:08
Nem értem. Ezt nem itt kel megoldani, ez helyi probléma: az óvodai előtérben nincs elég hely. Szülői értekezleten mondd el, hogy szeretnéd, ha elvinnék a fölösleges bútorokat az előtérből, hogy el lehessen férni. Ennyi.
9. skuolfii (válaszként erre: 7. - Pritta)
2012. dec. 7. 10:07
ha lenne elzárható rész, az egy dolog, de nincs :(
2012. dec. 7. 10:06

az udvaron a szakadó hóban/esőben egyedül? Komolyan megmarad a fenekén a másfél-két éves egyedül??

Nekünk nincs is babakocsink, de ha lenne sem tudnám bennehagyni tök egyedül...

7. pritta (válaszként erre: 6. - Pritta)
2012. dec. 7. 10:06
mondjuk egy másfél éves ennyire nem baba már, csak mert nalunk 1 évesen mennek oviba és soha nem féltettem a fiam, pedig bemetn a nagyokhoz, de nem evett meg semmit, nem esett le a lepcsöröl vagy a wc-be se esett le, modnjuk van itt-ott elzart resz de sokszor ajtok nyitva vannak.
2012. dec. 7. 10:04
nem tudom hogy néz ki az ovitok, de nálunk az bejaratnal az udvarban hagyják a babakcsiban a kistesókat, mert valóban nagy káosz lenne ha minden más gyerek beszabadulna. És mint írod az ovónőknek van elég gondja az érkező szomorú kisgyerekekkel meg anyukákkal.
2012. dec. 7. 10:00
bocsánat, eltartott egy ideig, mire leírtam :)
2012. dec. 7. 10:00

4 és fél és másfél éveseim vannak, a nagy most kezdte az ovit. Az óvoda emeletes, mi szerencsére lent vagyunk, 2 csoport van lent, 3 fent. A fenti csoportoknak egy közös öltöző részük van, kiskapu, elkerített részek nélkül, ez maga az aula, innen nyílnak a csoportszobák. Lent van ugyan egy előszobája a csoportnak, ami öltözőként működik, de szabadon nyithatóak a csoport és a kinti ajtók. A mosdónak nincs is ajtaja.

Azt akarom ebből kihozni, hogy a kisebbek, totyogósok szabadon tevékenykednek az öltözőben/aulában, míg az anyuka a nagyot vetkőzteti, illetve rendezi a ruhás zsákot, átadja a nagyot az óvónőnek, stb. Reggelente hihetetlen káosz van: eleve aki sírós, azt vigasztalgatják az óvónők, várják, veszik át folyamatosan a gyerekeket, ergo idő és ember sincs arra, hogy az elkószált babákat levadásszák a csoportszobában, segítsenek esetleg az anyukának, hogy nem kelljen 6 felé szakadni reggel. Arról nem is beszélve, hogy hely az minimális az öltözéshez, egymás tetején lógnak a zsákok, félfenéknyi ülőhely jut egy gyereknek, és ha egyszerre 3-4 gyerek érkezik, egy horror az átadás, még egy gyerekkel is. Nemhogy plusz egy totyogóssal. Marhacsapásnyi hely van a szemben lévő padok között, két felnőtt el se fér egymás mellett, tehát a babakocsiba tevés kizárva. Babakocsi max az előtérben fér el, de ott se nagyon. Egy nagy asztal és székek (hótt feleslegesen) foglalják el a helyet a földszinti előtérben.

A kicsi fiam pakol, rámol ki az ovisok zsákjából, folyton a nyomában lenni, rászólni, lefoglalni, közben foglalkozni a naggyal is, ellátni utasításokkal és infókkal a mai napot tekintve, és persze búcsúzkodni, ezután futni a kicsi után, hogy ne szaladjon be a csoportba, vagy ki az utcára, vagy be a mosdóba....iszonyatos.

Voltam a vezető óvónőnél a problémával, igazából érdeklődtem, hogy hosszú pályafutása alatt milyen trükkökkel találkozott etéren, akár az anyukáktól, de eléggé lelombozott. Szerinte az a megoldás, hogy vegyem le a kicsi kabátját, csizmáját is, és engedjem beszaladni a csoportba, ott elvan amíg a naggyal foglalkozom....de hát ez nonszensz...másfél éves, mindent bekap, vannak ott pici gyöngyök, legó elöl, óvónő az éppen érkezőket vagy a sírókat gyámolítja, nem várhatom el tőle, hogy figyeljen a kicsimre! A múltkor egyik kislány kiment kakilni a mosdóba, mondom ajtó nincs, csak függönyök a kis wc-k előtt, amit vagy behúznak, vagy nem maguk után. Persze a kicsi fiam szaladt be a kislány ölébe, a wc-ről szedtem le...higiénikus és biztonságos nagyon...Mit tehetünk? Van ilyen szabály, hogy az ovi biztosítson valamit ennek elkerülésére? Én járókára gondoltam, az előtérben, lent és fent is elférne, ha a böhöm asztalt elvennék onnan, ami nincs is használva...fent meg van nagyobb hely.

(basszus eleve nem értem, hogy akadályozzák meg, hogy a fenti csoportba járó kistesója ne zúgjon le a kőlépcsőn....áldom a sorsom, hogy legalább lentre kerültünk!)Van még valaki hasonló helyzetben?

2012. dec. 7. 09:55
Milyen típusú segítségre gonolsz?
2012. dec. 7. 09:48
Milyen óvodában, milyen típusú segítség, milyen kistestvéreseknek?
2012. dec. 7. 09:45
Van az óvodában segítség a kistestvéreseknek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook