Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Vályogház felújítása fórum

Vályogház felújítása (beszélgetős fórum)


1 2
44. Guruljka (válaszként erre: 41. - Füge 67)
jún. 24. 18:50
43. Guruljka (válaszként erre: 41. - Füge 67)
jún. 23. 20:01

Szia! Hát jaj de ügyes voltál!

Na ugye, akkor nálatok is rendesek a vizesek. Jól van.


Fürdőbe, a mai eszemmel, talán téglaburkolatot tennék. De utánanézek.

42. Füge 67 (válaszként erre: 41. - Füge 67)
jún. 23. 19:08
Kifelejtettem...van plomba az új órán, kettő is.
jún. 23. 19:07

Sziasztok!

Gondoltam elmesélem:

Elmentünk átíratni a közműveket, a vizesek pikk-pakk átírták volna!, ha nem hozom szóba az elfagyott órát. Az eladó lapult, mint kutyakaka a fűben, terelte a szót. Előkaptam a mobilt és az ügyintéző orra alá dugtam a fotót az óráról. Így is átírták, de még aznap kicsetélték az órát, az eladó meg kicsengetett érte 27.500-at. 🙂


Kérdés: fürdőszobába milyen burkolatot szabad tenni? Főleg padlóburkolat érdekelne. Köszönöm.

40. Guruljka (válaszként erre: 39. - Füge 67)
máj. 27. 19:34
Szívesen.
39. Füge 67 (válaszként erre: 38. - Guruljka)
máj. 27. 19:09
Köszönöm a választ. Gondoltam én is a szolgáltató megkeresésére, de itt sokkal türelmesebb a társaság 😂 ráadásul sokszor olyan történetek is előjönnek, amit a szolgáltató sem biztos, hogy felsorol, ismertet, mert esetleg ritka, de érdemes tanulni belőle.
máj. 27. 08:22
Még egy dolog: nálunk a vízművek kirendeltségét fel lehet hívni, a műszakis elmagyarázza, amit kell. Feltételezem, ez másutt is így van. Ha idegesít a dolog, telefonálj, és megnyugtató választ fogsz kapni.
37. Guruljka (válaszként erre: 34. - Füge 67)
máj. 27. 08:18

Az óra érzékeny, és könnyen elfagy. Kicsi, zárt doboz. Elfagy akkor is, ha akár rövid ideig nem használod a vezetéket, de ha az óra elfagyott, akkor a cseréig nem jut be víz a házba.

Nálunk még nem volt csőtörés, de két vízóra elfagyott már, 20 év alatt.

Mindkétszer az volt a baj, hogy nem volt megfelelő a vízóra téli takarása, pedig elég mély az akna. A mostani télen a hideg szél jutott be az aknába, nem volt erős fagy - de ennyi elég is volt.

Az aknában levő órát is takarni kell, bebugyolálni.

36. Guruljka (válaszként erre: 34. - Füge 67)
máj. 27. 08:03

Átíráskor a szolgáltató nem ellenőriz tudtommal.

A vízórán nem szokott plomba lenni. Ha nem fizet az ügyfél, simán elzárják a szolgáltatást, nem lehet megkerülni, nem tudsz feketén vizet venni.

Minden csapot zárjatok el, és nézzétek meg, valamelyik tárcsa nem forog-e mégis.

Nekünk is elfagyott az óra, és csere volt. A szolgáltatás simán folytatódik, mert a szerelők a törött óra állását és az újat is simán adminisztrálják, az elszámolás folyamatos.

Szerencsénk volt, nálunk minimális víz folyt el, szinte azonnal észrevettük.

35. d9b6ffe073 (válaszként erre: 34. - Füge 67)
máj. 27. 06:48

Átírni csak úgy lehet, ha közösen aláírjátok azt a papírt, amin az óraállások szerepelnek, ezzel vállalod, hogy onnantól te fizeted, amit pörög az óra.

Visszamenőleg nem vagy érte felelős. Azért nem ártana megnézetni.

máj. 27. 06:43

Szisztok. Nem tudja valaki béketlen, hogy a közművek átírásakor a szolgáltatók ellenőrzik-e az órákat? Volt egy furcsa megjegyzése az eladónak, ezen kattog az agyam....

Azt mondta kicserélte a vízórát, mert elfagyott. Azon mem kellene plombának lenni? Nehogy később engem vágjanak meg.

A másik, ha elfagyott a vízóra, valószínűsíthető -e a vízvezetékek elfagyása is?

máj. 20. 18:46

Csináltatott mostanában valaki fúrott kutat?

Mennyire bonyolult az engedélyeztetése?

Azt hallottam elég drága lett. Régi házunkhoz 2003-ban 50 ezerért csinálták. Tud valaki mostani reális árat?

Amit a neten találtam az iszonyat drága, fél millióba kerülne. Mire számítsak?

32. Füge 67 (válaszként erre: 31. - Icus)
máj. 20. 18:27

Szia.

Kicsit későn, de köszönöm a tanácsot, igyekszem kerülni a kóklereket. Nem könnyű szakembert találni.

31. Icus (válaszként erre: 28. - Füge 67)
ápr. 1. 08:03

Nekünk a villanyóránk volt/van a falba süllyesztve. Nem ormótlankodik az előszobában. Mivel cserélni kellett és vittünk be éjszakai áramot is és most már másmilyen méretűek a villanyórák, új mélyedést vésett a férjem a plafonalá. Az előszobafalat külön idekészíttetem, ahol a villanyóra van, ott egy díszítő panel van, ami felfelé nyílik amikor szükséges.


SOk érdekes megoldást láttam már én is, viszont mi nem vagyunk oda a felmélyedések készítéséért, ezért amit szükséges volt, csak azt süllyesztettük a falba.


Pedig egy vertfaluház felújításához idő, pénz és türelem kell és sok sok szeretet, akkor meghálálja.


A szakemberekkel vigyázz, mert nem értenek már ehhez a háztípushoz, és legyintéssel, jól van az úgy próbálnal rábeszélni az egyszerűbb és gyorsabb dolgra. Na én ezeket ejtettem, eleve csak olyant hívtam, akivel telefonon egyeztettem és tudtam vele kommunikálni. Nagyon figyelni kell az anyagokra is mit alkalmazol, meg kell maradnia a páraáteresztésnek.

30. Guruljka (válaszként erre: 29. - Füge 67)
márc. 7. 17:14

Én is fogok ilyet csináltatni, besüllyesztem a fűszerpolcokat a falba. Akkor nem éri az üvegeket annyi pára.

Anyu aztán felbátorodott, a másik szobában az ágya fölött lett ilyen süllyeszték, de nem polcozta be. Csak az alját használta.

Sok eredeti ötlete maradt befejezetlen.

29. Füge 67 (válaszként erre: 26. - Guruljka)
márc. 7. 09:40
Ez mekkora ötlet. Köszönöm.
28. Füge 67 (válaszként erre: 27. - Icus)
márc. 7. 09:39
Az a baj a már meglévő csoportokkal, hogy iszonyat mennyiségű írás van. Én meg napi 10-12 órát dolgozok. Elkezdem olvasni, de olyan fáradt vagyok, hogy bealszok. Sosem érek a végére. Másrészt sokszor olyan viták alakulnak ki, hogy oldalakon keresztül csak az van. Ilyenkor szoktam feladni. Itt meg mondég normális a társaság. Érdemi válaszokat kapok és még acsarkodással se találkoztam.
27. Icus (válaszként erre: 18. - Füge 67)
márc. 7. 08:18

Szia! Én nagyon "belemerültem" pár éve, amikor kimentünk a férjem szülői házába lakni. Sokkal több mindent tettem volna még meg, de sürgetett az idő és az Uram... :( Az utóbbi volt a legrosszabb, mindent hülyeségnek tartott amit akartam, a hajópadlónál szabályosan örjöngöt, hogy mért várunk ilyen sokat, miért kenem le ennyiszer.... A vertfalú ház, vályogház, csak türelmes embernek való. Itt nem lehet kapkodni főleg, ha a múlt hibáit kell helyrehozni.

Sajnos nekem is azzal kellett kiegyeznem, hogy betonozva vannak a szobák, sőt az egyik még linoleumozva is, nem engedte a férjem felszedni. Ezekre került párnafákra a hajópadló. Sajnos vékony az aljaztbeton kb. 3centisek, lehet néhol még annyi sem és kimozognak a dübelek, egyszerűen nincs mi tartson...

A ház tapétázva volt. A szobában nem volt gond, de a zártgang részen, ahol nem volt fűtés bizony a tapéta alatt minden penészes volt.

A gyermekem szobájában tolóajtó van, a falba azt hiszem a 200-as dübel a legnagyobb az van, úgy, hogy előfúrta az asztalos, telenyomta sziloplaszttal és ebbe tette a dübelt. Már több, mint hat éve tart!! Pedig a gyerekem igénybe veszi...

A bojler van nekünk a falon a fürdőben. 120l literes négyszögletes Aeriston, A fal teljes hosszúságában készítettem csavart a végén vaslemezzel, erre van felakasztva a bojler. A másik oldalon pedig begletteltük és lefestettük, így semmi nem látszik.

A tető nálunk saras, a mennyezet pedig stukatoros, festet. Sajnos angyobbik szobában a cserélni kellett volna a nádszövetet és újra vakolni, nem volt rá pénzünk és időnk se, ezért gipszkarton került fel. Ennek a szobának nagyobb lett a párazárása...

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Egyébként a facen van egy vályogházas csoport, nagyon okos dolgokat találsz benn én is sokat bújtam. Kérdezni is a posztoknál cérírányosan kérdeztem...

márc. 6. 18:54

Sőt, Anyukám is vályogházat vett. Nála egy kis sérülés volt a falon, a tervezett mosogató fölött. A szerelő fiatalemberrel nem betapaszttata, hanem kivésette a falat, egy félköríves, falba süllyesztett tárolóhely lett.

Mivel vastagok a falak, lehet ilyeneket csinálni.

A kibontott anyaggal tapasztotta, "vakolta" le, egy edényben elkeverte vízzel, és amikor sűrű krémszerű lett, elkente a kivésett helyen.

márc. 6. 18:50
24. Guruljka (válaszként erre: 23. - Füge 67)
márc. 6. 18:49

Ütvefúróra nemigen lesz szükséged.

A legstabilabb polcunk úgy van a falon, hogy vettünk a barkácsboltban pár darab rögzítő vasat (sima fémlemez, furatokkal), ezeket a polc hátába csavaroztuk, a falra felvertük szögekkel.

A polc alá szorosan egy darab tetőlécet tettünk a falra. Valamit levesz a könyvek súlyából.

Ehhez már tipliket használtunk, de a vályogba speciálisat kellett venni. Tudják majd a legközelebbi barkácsboltban.

23. Füge 67 (válaszként erre: 22. - Guruljka)
márc. 6. 18:11
😂 az a legkevesebb.
22. Guruljka (válaszként erre: 21. - Füge 67)
márc. 6. 17:30

Szokj hozzá, hogy jó nagy szögeket veszel.


Bármit megtart a vastag fal.

21. Füge 67 (válaszként erre: 19. - Zolo)
márc. 6. 17:28
Tégla alap van,és van ereszcsatorna is. A falak szárazak és mivel nem lakják valószínűleg nem szellőzteti senki,mégse volt dohos vagy furcsa szag. Gondolom ez jó jel. Viszont nem tudom, hogy polcokat lehet-e felszerelni, mennyire bírja a terhelést.
20. Pasionella (válaszként erre: 19. - Zolo)
márc. 6. 13:50
Nagyon sok vályogház magas tégla alappal rendelkezik egyébként.
19. zolo
márc. 6. 13:39
A vályognak a víz a legnagyobb ellensége. Lényeges, hogy a falak szellőzni tudjanak. Festeni csak mészalapú festékkel szabad, még színezni sem ajánlatos. A tető jó ha túllóg a falon minimum 50 cm 1 méter is lehet és érdemes csatornát felrakni. A falakat kívülről teljesen felesleges szigetelni, sőt ezzel megszűnik a falak szellőzése. A vályogfal nagyon jól hősziget, ezt bizonyítja hogy nyáron is hűvös van bent. Az ilyen régi házaknak általában nincsen alapja vagy csak kőből. Szigetelést víz ellen akkor még nem nagyon használtak. Az nagyon lényeges a csapadékvíz ne a falhoz menjen. Szigetelést egyedül a plafonnál érdemes felrakni. Régen ezt a padláson földdel vagy agyaggal csinálták. Magasan van a talajvíz akkor érdemes az udvarba, kertbe fűzfát ültetni. Ez sok vizet felszív majd.
18. Füge 67 (válaszként erre: 15. - Icus)
márc. 5. 17:37
Icus! Sejtem, hogy van némi tapasztalatod. Egy két csík tapéta dekornak mehet?
17. Füge 67 (válaszként erre: 14. - Guruljka)
márc. 5. 17:35
Minden pénzem elment...sk. felújítás lesz éssajnos ennyire nem vagyok tehetséges, de tényleg szépek 🙂
16. Füge 67 (válaszként erre: 15. - Icus)
márc. 5. 17:33
Szia. Szerintem nem kell szigetelni. Van alapja, tégla. Folyópart közelében van , de a talajvízzel kapcsolatban nincs információm.
15. Icus
márc. 5. 12:13

Hajópadló a szobákban van nekünk is. Imádom. Keményfa olajjal kentem le. Festés , mész festék, semmi diszperzit. Szigetelés, kőzetgyapot(ha szükséges)

Fontos, hogy hol áll a házad, van-e alapja, m4nnyire talajvizes a környék....

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook