Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Valóban elavultak Dr. Spock elvei? fórum

Valóban elavultak Dr. Spock elvei? (tudásbázis kérdés)


1 2
39. M_Marcsa (válaszként erre: 36. - Diagonalt)
2008. aug. 29. 14:21
Azért nem árt, ha utána tudsz nézni egyes dolgoknak.
38. Raistlin Majere (válaszként erre: 37. - Supin)
2008. aug. 29. 08:43
A Suttogó sztem az éppen aktuális divathullámhoz tartozik...
37. supin
2008. aug. 29. 08:31
Ma már inkább a Suttogót javasolnám...
2008. aug. 29. 08:21
Én első gyerekes anyuka vagyok.Eszembe sem jutott,h könyv kellene a gyerek mellé.Persze,ha nem ment/megy valami,kérdésem van,akkor telefont ragadok,és felhívom anyát.Ő is felnevelt három gyereket a kérdéseim nagy részére tud válaszolni.Nem hiszem,h egy gyerekhez könyv kellene,inkább bízom az ösztöneimben.
35. sereva
2008. aug. 29. 08:18
Valami már nem időszerű,de azért sok hasznos dolog is van benne.
2008. aug. 29. 07:44

Sziasztok, nekem is megvan a javított kiadás. Az első két évben le sem vettem a polcról. Mert ugye a gyerek etetéséhez nem kell Dr. Spock :-) Viszont kétéves korában, az addigi angyali, szófogadó kislányom teljesen kifordult önmagából. Hisztis lett, mindenre az első szava a nem volt, szóval borzasztó volt. Értetlenül álltam a dolog előtt. Végső kétségbeesésemben levettem a pocról Dr. Spockot :-), felütöttem a megfelelő fejezetnél, elolvastam és kezemben volt a megoldás kulcsa :-) Ez így egy kicsit furán hangzik, de nekem óriási tamász volt, hogy megtudtam a könyvből, hogy a gyereknél ez életkori adottsága miatt teljesen normális dolog! Megtudtam, hogy milyen érzelmi, értelmi fejlődési folyamatok zajlanak a gyermekben, hogy ezekből következik ez a viselkedés. És azt is, hogy nem fog örökké tartani ez az állapot, sőt egypár trükköt, ötletet adott a dührohamok kezelésére. (És tényleg 2-3 hónapig tartott és visszakaptam a normális gyerekemet a kis dühöngő őrült helyett!) Nem tudom, engem megnyugvással töltött el, hogy az ilyenkorú gyermekről leírtak olyan a könyvéből, mintha a lányomról kopírozta volna :-)

Azóta, ha gondjaim vannak a gyermeklélektannal, vagy jeles eseményekkor, pl. ovikezdés előveszem és elolvasgatom. Éppen a napokban olvastam el (ugyanis iskolába indul a lányom), amit a 6-11 éves gyermekek pszichológiai fejlődéséről írt és úgy érzem, hogy sikeresen felvérteztem magam így az iskolakezdéssel járó problémák ellen is :-)

2008. jún. 19. 22:06

No, most vettem meg. Anyám 1977-es kiadását használtam, most kaptam könyvtámogatást, nekem is van.


Vannak jó dolgok benne, egy alapkönyv, de van amivel nem értek egyet.

32. vviki2
2008. márc. 18. 13:11
Szerintem hülyeség.... Legalábbis most. 2008-ban. Ezelőtt 20 évvel még biztos megállta a helyét.
31. Tracsi
2008. márc. 18. 11:03
Szerintem az alapja nem de mivel minden fejlődik és már nem barlangban lakunk.... Szóval már nem minden aktuális belőle!
2007. okt. 2. 05:59
Van ami igen, van ami sohasem avul el.
2007. okt. 1. 15:32
Vannak jó és használható dolgok benne, de nem kell szószerint venni mindent.
28. Rhea
2007. okt. 1. 13:18
tavaly nagyon foglakoztatott, valóban milyen is lehet ez a köny, aztán elolvastam, és feltettem a polcra. a fiam most múlt 9 hónapos, még soha sem vettem le a polcról, s arra is csak homályosan emléxem, mit olvastam. DE a barátnőm, aki tőlem kapta 2 éve ajándékba, fel-fel lapozza, és sűrűn citál nekem belőle. neki bevállt.
2007. okt. 1. 09:36

Neveléstörténetből kell tanulmányt írnom és Spockot választottam. Érdekelnek a vélemények mindkét oldalról.

Annak idején anyósom tukmálta nekem a könyvet és nem tudtam eldömteni, hogy a könyvet azért nem szeretem, mert nem tetszik, vagy azért mert anyósom nyomta a kezembe. Mindkettő...

Elolvasni jó volt, mert adott egy támpontot. És mindenképp tanulságos volt, mert legalább tudtam, hogy mit NEM akarok csinálni!!

Abban is egyetértek, hogy csak ideális helyzetben működik. A középső gyermekemre mindíg is azt mondtuk, hogy könyv szerint működik és csinálja amit leírtak (és ennek most látjuk a hibáját, mert a külvilágnak akar megfelelni és ezért elnyomja saját jellemét - ez sem jó).

2007. szept. 2. 23:10
könyvből nem lehet megtanulni,csak tippeket adhatnak hiszen minden gyerek más. Van ami használható az egyiknél de nem jön be a másiknál. Kísérletezni persze lehet de úgyis magadtól fogsz rájönni, hogy mi jó a gyerekednek.
2007. júl. 15. 18:24
Annak idején én is megvettem ( kb. 31 éve) de inkább mint olvasmány volt érdekes, a humoros, laza stilusa miat. Egyébként is az akkori amerikai és magyar körülmények és nevelési elvek nagyon eltértek egymástól.A mai gyermek- pszicologusok közül Vekerdy Tamás tanácsait tartom szimpatikusnak.
2007. jún. 13. 18:02
Szerintem Dr Spock megsütheti a tudományát...annak idején én is olvasgattam ,de hamar rájöttem hogy a gyereknevelést nem lehet ilyen könyvekből megtanulni ./más könyvből sem,sajnos rengeteg gyereknevelési könyv van amibe osztják az észt
23. DODICA (válaszként erre: 22. - Ec63a7fc29)
2007. máj. 2. 08:45
Oké, így már értelek. :)
22. ec63a7fc29 (válaszként erre: 20. - DODICA)
2007. máj. 1. 19:09

Amikor Dr Spock-ot olvastam, nagyon jó tanácsokat találtam benne. Elméletben. De a gyakorlatban nem az elvárt reakciókat váltotta ki a gyermekeimben. S biztos emlékszel a másik topicból, az első hiperaktív. Na ő teljesen máshogyan reagált. Szerintem nagy koponya Dr.Spock.Jól össze is foglalta a dolgokat.


Azért sokat tanultam belőle.:))))Mindenkinek ajánlom.

2007. máj. 1. 15:54
Találtam benne anno pár jó tanácsot, pl. az etetés terén, de a gyereknevelés neki sem jött össze. A fia öngyilkos lett......
20. DODICA (válaszként erre: 19. - Ec63a7fc29)
2007. máj. 1. 09:41

Bocsi, ezt a gondolatmenetet nem értem....

Kifejtenéd bővebben?

2007. ápr. 30. 10:06

Nagyon jó könyv. Használati utasítás a gyerekhez.


Sajnos a lányaim nem olvasták, nem így viselkedtek, így aztán sok hasznosat nem tanultam belőle.


Mindenkinek ajánlom, akinek olyan gyereke van, aki előtte olvasta. Nekik biztosan hasznos.

18. gkreka
2007. márc. 7. 13:41
mint minden nevelesi tanacsado konyvet, ezt is kritikaval kell forgatni. de azert kezdo kismamakent en sok hasznos dolgot tanultam meg belole. a masodik gyereknel mar eszembe se jutott kinyitni. oda is ajandekoztam az elso gyerekes sogornomnek.
2007. márc. 7. 13:06
Sokszor látom a könyvesboltokban ,hogy menni gyereknevelésről szóló könyv kapható.Minek????Ez ösztönből jön,ha jön ,a nagymamák úgy is ellátnak mindenféle poros tanácsokkal,vagy megfogadog vagy nem.Én is olvastam annak idején az említett könyvet,amit ott leírnak a magyar viszonyokra nem mindig érvénywes.A legtöbb ilyen könyvnek a kukában a helye
2007. márc. 7. 13:00
Nekem is még a régi kiadás van meg,amit még annak idején anyum lapozgatott amikor én szulettem.Megvehettem volna az ujat is,de nem talaltam annyira jonak,hogy erdemes lenne kolteni ra.Amugy is rengeteg gyerekneveleses konyvet beszereztem(pl.Kismamák nagykonyve,Ezernyi kérdés,ezernyi válasz )és az a tapasztalatom,hogy barmit keresel benne,reszletes leirast sehol nem kapsz.A vegen csak magadra,a megerzeseidre,es esetleg masok tanacsaira hagyatkozhatsz.
15. Rhea
2006. nov. 2. 11:46
Megvettem dr.Spock könyvét, és olvasgatom. egyes fejezetei nem egyeznek az európai és magyar gyermektáplálási szokásokkal, de ezt mindenki észrevehette. a magyar szoptatós anya nem eszik hüvelyeseket, a könyv pedig kimondottan javasolja őket. és kiáll a vegetariánus táplálkozás mellett, sem szárnyas, sem hal nem javalott az egész családnak, egyenek inkább mogyoróvajat, szóját. ezzel nem tudok egyezni.
2006. okt. 13. 15:06
Nektek mi a véleményetek? Elavult, vagy igenis hasznos tanácsokat ad?
2006. aug. 24. 12:27
Nekem is van egy általa írt régebbi kiadású könyvem, néha bele lapozgatok ha elbizonytalanodok. Viszont sose veszem szentírásnak amit leír, biztonság kedvéért megkérdezem anyósomat is. Benne jobban megbízok, mint dr. Spock-ban. :-)
12. zazuka
2006. aug. 15. 15:01
Mondhat bárki bármit, én bármilyen témában találtam a könyvben tanácsot. Anyukám is ezt a könyvet forgatta, tőle kaptam meg a kis szakadozott, lehasznált példányt.
2006. aug. 14. 22:24
Hát érdekes a kérdés.Nem láttátok a Spektrumon a dokumentumfilmet róla? Kicsit elgondolkodtató. A már felnőtt gyerekei nyilatkoztak Dr. Spockról, hogy milyen szadista volt velük és egyáltalán nem volt boldog gyermekkoruk.Én is forgattam mindkét gyermekemnél lázasan a könyveit, de most érettebb fejjel, valamit észrevettem benne. Végülis semmire sem kapsz konkrét válszt. Ha így csinálod az a jó, de ha másképpen úgy is jó.Például az alvás és étkezési szokások résznél, szinte magadra hagy, de azt a technikát választja, hogy úgy jó ahogy csinálod. Tehát végülis nem segít semmit sem. Erre 40 évesen jöttem rá. 25 évesen nem vettem észre, hogy megvezet. És milyen klasszul megélt a könyveiből! Nem semmi pasi!
2006. aug. 9. 14:33
Én az első babámnál tök analfabéta voltam, kellett egy szakkönyv, mit miért és hogyan. Aztán 10 év múlva jött a második, eszembe nem jutott elővenni a könyvet. Teljesen ösztönösen foglalkoztam a másodikkal, és minden tökéletesen rendben volt, nem görcsöltem, élveztem a babázás minden pillanatát, de jó is volt. És a lényeg, hogy nem érdekeltek Spock tanításai, úgy volt jó, ahogy én éreztem, hogy jó. Ezt az első gyereknél sajnos nem mertem volna megcsinálni, azért felnőtt ő is, most 25 éves.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook