Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » TŰZIFA mázsában vagy köbméterben fórum

TŰZIFA mázsában vagy köbméterben (beszélgetős fórum)

Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: TŰZIFA mázsában vagy köbméterben

18. Pampalini (válaszként erre: 17. - Haverkukurudzu)
jan. 21. 17:55
Ha be van szórva a köbös kalodába a fa, abban még fél köb sincs. Az erdészetek korrektül köböznek, és lehet drága a felvágatása, de a végén jobban jársz, mert aki felvágva adja el, az lehúz valahogy az alul méréssel.
jan. 21. 17:15
Én általában az erőn az erdésztől veszem a fát ,sosem éreztem hogy megkárosítottak volna ! Korrekten kiméri és kész ! azokon a hirdetéseken szoktam vidulni mikor az indián úgy hirdeti : kalodába szórva :)
16. Pampalini (válaszként erre: 15. - L.luiselotte)
jan. 20. 18:05

Tűzifát ha kalodába raksz.

1 köbméter a legnagyobb jóindulattal minimum másfél köbös kalodába fér bele.

Ha már fel van dobálva a platóra, rengeteget számít milyen hosszúra van darabolva.

pl. Egy ducato platón 33cm-es gukliból egy köb alig van megpúpozva. Ha 25-es guglit dobsz fel, alig fér fel a platóra az egy köb.

Készre vágott tűzifát ezért nem szabad venni.

Amit írsz, az pedig nem eltérés. Csupán képtelenség lenne szálanként kiköbözni a méterfát, és egyszerűbb egy átlagot venni, mekkora kalodába fér bele.

jan. 20. 08:50
Én olyan kft-ben dolgozom, amelyik tűzifa eladással is foglalkozik. Bele lehet őrülni, a rendes köbméter és az erdei köbméter ( 1x 1x 1,7 m ) okozta eltérésekbe, az egyik igy érti, a másik máshogy.
jan. 17. 19:33

Mérőszalaggal csak rönköt lehet köbözni. Vékonyabb átmérő, és a hossz. Ezt hivatalos erdészeti rönk köböző táblázatban ki lehet keresni fafajtánként, mennyi pontosan. Ezt a fát nem érdemes tűzifának megvenni, mert ahhoz már drága, és általában minimum 3 méteres rönkökről van szó.

Az erdészeteknél méterfában érdemes gondolkodni. Ezt méteres hosszban árulják, és 1mx1mx1,75m kirakva számít 1 köbméternek. Ha erdészetnél van megvásárolva, ezt korrektül ki is köbözik.

Minden más megoldásnál átverhető az ügyfél, és át is verik, mert nincs pontos mérési lehetőség összevágott tűzifa esetén, és ha úgy fest korrekt a mennyiség, akkor keményfa helyett puhafa van az autón, és sorolhatnám. Engem is próbáltak átverni így. Messziről láttam a kocsit tolatni be az udvarba, láttam a mennyiség megvan. Tudom mekkora platóra mennyi fa fér fel. Mikor mellém ér éreztem a nyár fa jellegzetes illatát. Kérdeztem mi van a kocsin? Mondja hogy tölgy gyertyán, bükk. Mondom mutasson egy tölgyfát. Kérdezi asztalos vagy mi? Mondom az. Pakoljátok vissza, és húzzatok innen ezzel a szarral.

13. syria (válaszként erre: 1. - Andi6020)
jan. 16. 07:44

Az a baj, hogy az átverés a tüzelőanyaggal (is) nagyon régi történet.

Zöldfülű koromban átvettem 10 mázsa fát. Mikor apám meglátta a kupacot, kínjában felröhögött: lányom, ez jó, ha megvan 5 mázsa. (Akkor esett le a tantusz, hogy miért akartak volna megvetetni velem plusz 4 mázsát.) Nem voltam rest: szereztem egy mázsát, s lemértem: 5,5 mázsa volt. Azonnal hívtam a TÜZÉP ellenőrét. Ő azon volt kiakadva, hogy megmozgattam a fát, mivel elmondtam, hogy lemértem. Ránézésre közölte, hogy az 7 mázsa. Mondtam, hogy ne tréfáljon. „Kiegyeztünk” 6,5 mázsában azzal, hogy a hiányzó 3,5 mázsát pótolják. Még így is át lettem (volna) verve egy mázsával. Eljött a nap, bikinire vetkőztem. A fiúk élvezettel hordtak be állításuk szerint 3,5 mázsát, majd ("menetrend szerint") közölték, hogy maradt a kocsin 2 mázsa, x forintért megvehetem. Bólintottam, hogy hordhatják befelé. De akkorra már legurítottam 2 kupicával - majd’ meghaltam, úgy utáltam a pálinkát, de kellett a bátorság. Plusz erősítésnek (be voltam tojva, mert tudtam, mire készülök) áthívtam a szomszéd fiatalembert, aki az ajtó mögül figyelte az eseményeket. Mikor végeztek, kapun kívülre tereltem a jóembereket, ráfordítottam a kulcsot és fizetés helyett a képükbe röhögtem. Azóta se láttam olyan dühödt, vérben forgó szemeket...

12. Guruljka (válaszként erre: 11. - Andi6020)
jan. 15. 19:55
Én örülök, hogy az új kandalló-kályhánkban fabrikettel tudok fűteni. Sosem vizes és kevés a hamuja, a fűtőértéke pedig elég magas. Állítólag a fa duplája. Ami azt illeti, tavaly fűtöttünk pár napig fával, hát bizony elég gyér volt a hőérzetünk a két adag brikett közötti időben.
11. andi6020 (válaszként erre: 10. - Guruljka)
jan. 15. 19:47
Borzasztó inkább, de nagy vonalakban ez van sajnos.
jan. 15. 18:17

Jópofa...


[link]

9. Guruljka (válaszként erre: 7. - Sanyinak)
jan. 15. 18:03

Hát bizony nehézkes lenne.

Én találkoztam olyan fával (hirtelen kellett, és csak kugliban volt, abból is a nagyobb átmérő), hogy belevágtam a baltát, szétfröccsent belőle a víz.

8. bozsu55 (válaszként erre: 4. - Andi6020)
jan. 15. 17:15
Épp most olvastam 540 kamionnyi fát lopott egy romániai erdész egyetlen hónap alatt! Ügyes ember. Biztos volt forgalom ha nem tűnt fel azonnal.
jan. 15. 15:30
Leginkább a fűtőérték alapján kellene értékesíteni mint a földgázt. Csak az nyilván nehézkes lenne :)
6. andi6020 (válaszként erre: 5. - Guruljka)
jan. 15. 13:23
Ámen :)
5. Guruljka (válaszként erre: 4. - Andi6020)
jan. 15. 13:06
Reméljük, mindenkinek jut tüzelő, és nektek is tisztes jövdedelem!
4. andi6020 (válaszként erre: 3. - Guruljka)
jan. 15. 12:56

Lekopogom, nem tartozunk azon kereskedők közé, akik nem tudják eladni a tűzifát. Őszintén remélem, hogy ez marad is így.

Egyébként Romániából közel sem áramlik be úgy a fa, mint mondjuk két három évvel ezelőtt.

jan. 15. 12:49
2. fincsi5 (válaszként erre: 1. - Andi6020)
jan. 15. 12:29
Most ebből doktorálsz? D
jan. 15. 12:00
Az erdészetek csak m3-ben számolva értékesítik a rönkfát, legyen az ipari fa vagy tűzifa.
A kérdés, hogy miért lesz a m3-ből mázsa. Holott a mázsálás plusz feladat, ellenőrzése vevői oldalról szinte lehetetlen.

Ugrás a teljes cikkre: TŰZIFA mázsában vagy köbméterben

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook