Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Tulajdonrész kifizetése és egyéb problémák fórum

Tulajdonrész kifizetése és egyéb problémák (beszélgetős fórum)


okt. 26. 10:44

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, azzal kapcsolatban hogy anyukám elhunyt és én meg apám maradtunk egy házban, aminek a felét én örököltem, a ház másik fele meg az övé. Nem bírok vele egy fedél alatt élni és szeretném hogy a ház részemet kifizesse, mert szeretnék elköltözni.

Ez lehetséges? Vagy milyen út járható ebben az esetben?

Válaszokat előre is köszönöm!

2017. ápr. 17. 18:45
ha 25 % tulajdonrésze van a párodnak a házban és azt szeretné ha kifizetnék joga van hozzá. nyilván nem megy megegyezéssel de fordulhattok bírósághoz tulajdonközösség megszüntetése iránti keresetet tudtok benyújtani. A tulajdonközösséget egyébként meg lehet szüntetni természetbeni megosztással is de a felek közötti rossz viszony ezt nagy valószínűséggel kizárja csak akkor lenne lehetséges ha olyan nagyságú és elosztású lenne a ház, hogy teljesen elszeparáltan lehetne megosztani az ott lakó felek között. Tehát ha a párodnak ott tulajdonrésze van és ahhoz hozzá szeretne jutni de ottlakás nem lehetséges több indokból, ez lenne a járható út. Ha a sógornőd és az anyósod nem tudják kifizetni a tulajdonrészt akkor viszont kötelezheti a bíróság arra, hogy adja el a házat és úgy fizesse ki a férjedet. hosszadalmas procedúra de járható és sajnos az is igaz, hogy eljárási illeték + ügyvéd kell hozzá ami költség valószínű ezért mondták a rokonok, hog y "úgysem lesz rá pénzed". Minderről tudsz ügyvédtől felvilágosítást kérni, vagy ha arra nem akarsz előzetesen költeni a lakhelyed szerinti illetékes bíróságon az úgynevezett "panasznapokon" kapsz felvilágosítást, ezt telefonon meg tudod érdeklődni
22. a03dd05915 (válaszként erre: 18. - Kicimacika)
2017. ápr. 17. 18:31
Csak ha értékesíted a lakás, akkor juthatsz a pénzedhez. Sajnos, haszonélvezeti joggal nem lesz könnyű és a piaci érték alatt leszel kénytelen kínálni.
21. Cyberpunk (válaszként erre: 18. - Kicimacika)
2017. ápr. 16. 20:09

Szerintem a leggyorsabban fordulj ügyvédhez! Mivel az is megeshet, hogy a haszonélvező nem fizet semmit, de akkor is az összes szolgáltató Tőled fogja ezt követelni, sőt a lakást is el fogják árverezni!


Nem akarlak ijesztgetni, de tényleg ez a valóság!


Csak egy link: [link]


Talán így gyorsabb lesz, és nem barátok tanácsára hagyatkozni!:-(

20. moonlight13 (válaszként erre: 18. - Kicimacika)
2017. ápr. 16. 16:29
Tudtommal sokszor a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog.
19. andi6020 (válaszként erre: 18. - Kicimacika)
2017. ápr. 16. 15:20

Nem kötelezheted hogy megvegye, vagy hogy fizessen neked. Mire fel? Értelmetlen lenne a haszonélvezet.


Az ingatlant viszont eladhatod.

2017. ápr. 16. 14:56

Üdvözletem!


Segítséget szeretnék kérni,olyan esethez, hogy van egy 4 emeleti bérház ( garzon lakás ) Becsült értéke 3 millió ft.


A lényeg az hogy én Tulajdonos vagyok benne,de nem lakok az Ingatlanban! Nénjém pedig Holtig tartó haszonélvező az Ingatlanban és benne lakik!


Nos azt a lehetőséget kizárnám,hogy ott lakhassak,mivel csak 1 szobás...!


Szeretném ha nénjém megvásárolná a részemet,de ő nem akar semmiféle hitelt sem kifizetni semmi hasonlót! Bíróság útján hogy tudnám ezt érvényesiteni, hogy ki legyen fizetve a részem ?


-pl: Tulajdon megszüntetése, vagy árverésre tenné a házat a Bíróság, vagy kötelezné a Bíróság hogy havonta valamennyit fizessen nekem? Vagy nem is tudom mihez kezdjek!


Nem érdekel a ház egyáltalán engem,de ha van élettársa és ők együtt laknak én meg ugye ezért sem költöztem be a házba,ezért szeretném ha valahogyan megoldást találnánk erre!


Valaki valamilyen információval ellátna ami hasznos?


Előre is köszönöm mindenkinek!

17. bnedora (válaszként erre: 16. - A6bc29c843)
2012. okt. 6. 10:19
Sajnos, nagyon hosszú és körülményes eset, így nem szeretnélek ezzel terhelni. Az illetékesek (anyósom, sógoraim) nem tesznek semmit, így nekem "beleszólásom" nincs, vagyis én nem tudok semmit tenni a változások érdekében. Akkor kellett volna szerintem tisztázni a dolgokat, amikor a hagyatéki tárgyalás volt, de akkor nem tették meg, hittek a haszonélvező "jóságában".
16. a6bc29c843 (válaszként erre: 13. - Bnedora)
2012. okt. 6. 09:24

Persze, a közjegyzőnő rákérdez mindig van-e megjegyzésünk, hozzáfűznivalónk, elfogadjuk-e, avagy sem. Igen, most legutóbb úgy volt, hogy háborogtak, hová fog menni lakni nagybátyám. Törvény szerint egyezünk-e meg, vagy módosítunk-e azon, hogy a pénzünkből adunk-e neki valamit hivatalosan, vagy elintézzük magunk közt? Utóbbit választottuk. Én úgy vagyok vele, ami megjár, az megjár, had döntsem el én, mennyit, és kinek adok-ha egyáltalán adok.


Mi a baj? Nem vagyok jogi szakértő, de ilyen hivatalos ügyem volt ezer, már képben vagyok. :)

2012. okt. 6. 09:20
Nekem nem kell a ház, nem is az enyém, csak a páromé egy része. Eljöttünk onnan, mert el kellett. Ez a mai napig fájó pont nekünk, mert "Mit képzelünk magunkról". Mindegy. Ha megyünk látogatóba a gyerekkel, nem mehetünk, stb. Én nem is mennék, csak anyós miatt megyek, hogy láthassa a gyereket. A fenntartási költségekkel tisztában vagyunk, jelenleg még minden működik a házban, legalábbis úgy tudom. Amúgy igen: önként hagytuk el a házat, mi nem akartunk hisztit, veszekedést. Nem jött össze. Most fenyegetőznek és hisztiznek már napok óta.
14. moonlight13 (válaszként erre: 4. - Sopianae)
2012. okt. 6. 08:43
Senkit nem kötelezhetsz arra, hogy eladja a házát, hogy kifizessen 25 %-ot! Tulajdonképpen "önként" hagyták el a házat.
13. bnedora (válaszként erre: 12. - A6bc29c843)
2012. okt. 5. 13:32
És mindezeket mondtátok a hagyatéki tárgyaláson? Vagy ott azzal nem foglalkoznak, hogy lakik-e valaki az ingatlanban. Nekünk haszonélvezeti problémáink vannak.
2012. okt. 5. 13:12

Hmm...jó ezeket tudni.

Szerdán volt hagyatéki tárgyalásom, mint örökös. Az ingatlanban most(mindig is) a nagybátyám él. Mivel csak úgy lesz pénz is belőle, ha eladjuk, így kérdésessé vált nagybátyám lakhatása. Többek közt szó volt arról is(mivel neki nincs munkahelye), hogy a rezsit fele-fele arányban fizessük ki. Nos, nekem ez nem pálya, mivel van nekem is bőven fizetni valóm, másrészt nem élek benne, nem is megyek oda, így fizetni sem fogom. Erről ennyit.

11. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 10. - Hudvig)
2012. okt. 5. 12:54

keressetek másik ügyvédet.


[link]


A bíróság árverezheti, ha nincs megegyezés a tulajdonosok között.

10. Hudvig (válaszként erre: 9. - EsztyMorgan)
2012. okt. 5. 12:36

Nem kötelezhetők a megvásárlásra, nem árverezhető a ház, ha ők nem mennek bele. És nem kötelességük beengedni, ha nektek már megoldódott a lakhatásotok, de nekik ez az egyetlen lakhatásuk van!

Tapasztalatból tudom, anyámnak három éve van fél háza, amibe nem mehet be, nem tudja eladni,nem lehet árverezni, viszont rezsi fizetésre nem kötelezhető, mert nem mehet be a házba, viszont a fenntartási költségek felét fizetnie kell. Múltkor elromlott a bojler, amit a tesója használ és neki kellett a felét kifizetni, mert az állagmegóvásnak számít, ami minden tulajdonost érint.

Ezt ügyvéd mondta, mi már minden jogi procedúrát végigjártunk. Az a baj, hogy anyámnak van egy másik lakása, a tesójának meg nincs másik, így ő élvez előnyt.

2012. okt. 4. 20:14
Azért vergődnek a rezsipénzzel, mert szerintük ami pénzt adtunk augusztus 30-án, az július hónapra járt. Már elköltöztünk, ennek ellenére telefonon négy a zaklatás.
2012. okt. 4. 19:59

Ha nem akarnak kifizetni, a bíróságtól lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését, ami azt jelenti, hogy elárverezik a házat. Azzal tuti mindenki rosszul jár, viszont te megkapod a 25%-ot.


Ezt meg kell nekik mondani.


Rezsit nem kell fizetned, mert nem laksz ott. És akkor mész, amikor akarsz. Ja, még albérleti pénzt is kérhetnél, mert gondolom, a te 25%-od is használják, hisz ott élnek!!! :)

2012. okt. 4. 18:58

Nem lehet eladni a házat, nem lehet kötelezni senkit, hogy a saját tulajdonát értékesítse. A rezsi megfizetése kérdéses. Vannak olyan költségek, amelyek minden tulajdonost terhelhetnek... kivéve, ha a mamának haszonélvezeti vagy özvegyi joga van a két gyermek tulajdonrészén. A haszonélvező élvezi a hasznát és viseli a terheket az ingatlanban.


Egy csúnya esettel találkoztam: a feleség beperelte az elvált férjet a gyermektartásdíj nem fizetése miatt. A végrehajtó így vh jogot tett a lakás felére, ami még a férj tulajdonában volt. Árverezésig jutott, a feleség nyugodt volt, hogy nem lehet fél ingatlant árverezni. Lehetett, jött egy szerencsevadász, aki megvette potom pénzért a fél lakást. Ezután jött a fordulat, azt mondta, hogy vagy kifizeti a feleség az általa adott vételár dupláját, vagy a fele lakásba beköltöztet egy 8 tagú, nem fehérbőrű családot. A jog megengedi. Ki kellett neki fizetni a dupla vételárat, hogy nyugodtan élhessenek. Utólag kiderült, ez a szerencsevadász erre specializálódott és igen komoly jövedelemre tett szert.

2012. okt. 4. 18:58
Sajnos, ez a házeladás is olyan, ha már az egyik tulajdonos nem megy bele, akkor nem lehet eladni.
2012. okt. 4. 18:52

A rezsibe nem kell beszállnotok, ha nem laktok ott. Viszont minden állagmegóvási költség 25%-a benneteket terhel.

Menni bármikor mehettek, de hogy ne adjatok támadási felületet, szerintem csak olyankor menjetek ha van otthon valaki.

Keress ügyvédet a kifizetéssel kapcsolatosan. Ha nem tudnak fizetni, akkor a végső megoldás, hogy el kell adni a házat. De ez már nagyon bonyolult, mert ugye a többiek nem kerülhetnek az utcára, hiszen nekik is tulajdonjoguk van.

2012. okt. 4. 18:41

Ha nem laktok ott nem vagytok kötelesek rezsit fizetni, Mire fel?

Bármikor bemehettek, hisz tulajdoni részetek van. Ha nem fizeti ki a részeteket, akkor ügyvédet kell fogadni. El kell adni a házat és az eladási ár 25%-át meg kell, hogy kapd.

Mindenképp jogilag ki kell hogy fizessenek, ha kérik.

(tudtommal)

2012. okt. 4. 18:41

Elméletileg kérheti a tulajdonrészét. A másik résztulajdonosnak elővételi joga van, neki kell először felajánlani. Hogy ez a gyakorlatban mennyire működik? Ha nincs pénzük, a megvételre nem kötelezhetők (tudomásom szerint).

Akik laknak a lakásban, "viseli terhét, húzza hasznát."

2012. okt. 4. 18:37
Sajnos, nagyon sok helyen az egyik fél akadékoskodik. A férjed kérheti a részének kifizetését, de ha a másik tulajdonos ezt nem akarja, akkor nem kötelezhetik rá. Viszont azt nem teheti meg (jogilag), hogy nem enged be titeket. Amennyiben nagyon komolyra fordul a dolog, akkor ajánlom, hogy keressetek fel egy jó ügyvédet, aki elmondja nektek, hogy ilyen esetben mit lehet tenni.
2012. okt. 4. 18:30
Kicsit hosszú lesz, de sajnos nem tudom rövidre fogni. A lényeg, hogy páromnak 25% tulajdonrésze van ahhoz a lakáshoz, ahonnan elköltöztünk, hála a nővérének, akinek szintén 25%-a van, anyósomnak pedig 50%. Mivel ők is egy fedél alatt éltek, hamar kiderült, hogy nem jövünk ki (gyámüggyel fenyegetőztek és hasonlók) ezért fogtuk magunkat és elköltöztünk. Ez persze a sógornőmnek és a férjének nem tetszett és most verik a tamtamot.. hogy fizessünk még rezsi pénzt és társaik. Mert ha nem, akkor oda nem tehetjük be a lábunkat, ha megyünk látogatóba (csak anyós miatt megyek, hogy lássa a kislányomat). Ezt tudtommal nem tehetik meg, pláne nem sógornőm férje, akinek kb. annyi köze van a házhoz, mint nekem. Párom most azon gondolkodik, hogy ha már így állnak a dolgokhoz, akkor simán kérheti, hogy a tulajdonrészét fizessék akkor ki, de ugyancsak nagyokos sógornőm szerint ezt ő nem kérheti, mert úgyse lenne rá pénzük és amúgy is csak negyed részben tulajdonos. Én nem értek ehhez a jogi procedúrákhoz, ezért is kérdeznék meg Titeket, remélem van itt pár személy, aki ért a jogi dolgokhoz, mert már tényleg kész vagyok. Köszönöm.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook