Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Továbbgondolásra, együttgondolkodásra... fórum

Továbbgondolásra, együttgondolkodásra... (beszélgetős fórum)


2009. febr. 25. 13:13

"Egészen csak az szabad, aki maga felett egészen uralkodik. "


Nekem ez jutott eszembe erről a gondolatról:"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fura falu. Csodálatos hely volt, de akadt egy probléma: a faluban nem volt víz, csak ha esett az eső. A falu öregjei elhatározták, hogy szerződést kötnek valakivel, aki naponta vizet hord a faluba. Ketten ajánlkoztak, és a falu öregjei mindkettőjükkel megállapodtak. Úgy gondolták, egy kis versengés alacsonyan tartja majd az árakat, és falu esetleg többletvízhet juthat.


Az egyik vállalkozó, Ed azonnal elrohant, hozott két acélvödröt, és folyamatosan ide-oda rohangált a tó és falu között, ami egy mérföldnyi távolságot jelentett. Azonnal pénzhez is jutott, hiszen reggeltől estig merte a vizet két vödrével a tóból. A falu által nagy betontartályba ürítette őket. Minden reggel korábban kelt, mint a falu többi lakója, hogy ellenőrizze, elegendő víz van-e a tartályban. Keményen dolgozott, de nagyon örült a pénznek és annak, hogy megszerezte a két szerződés egyikét.


A másik vállalkozó, Bill eltűnt egy időre. Hónapokig senki sem látta, ami Edet nagy örömmel töltötte el, hiszen nem volt konkurenciája. Egyedül ő fölözhette le a hasznot.


Bill nem kelt versenyre Eddel, hanem üzleti tervet írt, céget alapított, kerített négy befektetőt, szerzett egy alkalmazottat, aki irányítja a munkát, és négy hónappal később visszatért a csapatával. Egy éven belül emberei hatalmas csővezetéket építettek rozsdamentes acélból, amely összekötötte a falut a tóval.


A nagyszabású felavatási ünnepségen Bill bejelentette, hogy az ő vize tisztább, mint az Edé. Tudta, hogy a lakosok panaszkodnak az Ed által szállított víz tisztaságára. Azt is közölte, hogy a nap 24 órájában képes vizet szolgáltatni a hét minden napján. Ed csupán hétköznap hordott vizet. Hétvégén nem dolgozott. Azután bejelentette, hogy 75%-al olcsóbb áron juttatja ezt a jobb minőségű és megbízhatóbb szolgáltatást, mint Ed. A falu harsányan éljenezte őt, és máris mindenki megrohanta a Bill csővezetékére szerelt csapot.


Ed állta a sarat, azonnal ő is leszállította az árait 75%-al, vett még két vödröt, és ettől kezdve minden útjára négy vödröt cipelt magával. Hogy emelje szolgáltatása színvonalát, felbérelte két fiát segítőtársként az éjszakákra és a hétvégékre. Amikor fiai egyetemre mentek, a következő szavakkal bocsájtotta el őket: 'Siessetek vissza, mert egyszer a tiétek lesz ez az üzlet.'


Két fia valamiért mégsem tért vissza többé az egyetem elvégzése után. Végül Ednek nehézségei támadtak az alkalmazottakkal és a szakszervezettel. A szakszervezet magasabb béreket és több juttatást követelt, valamint azt, hogy tagjainak egyszerre csak egy vödröt kell cipelniük.


Bill közben rájött, hogy ha ennek a falunak víz kell, bizonyára más falvaknak is kell a víz. Átírta hát üzleti tervét, és elkezdte világszerte árulni gyors, nagy teljesítményű, olcsó vízszállító rendszerét. Minden egyes vödör vízen csupán 1 pennyt keresett, de naponta több milliárd vödör vizet szállított. Mindegy, hogy ő személy szerint dolgozott-e vagy nem, emberek tömegei fogyasztották a tőle származó, több milliárd vödörnyi vizet, és a pénz csak úgy dőlt a bankszámlájára. Bill olyan csőrendszert fejlesztett ki, mely a pénzt hozzá, a vizet pedig a falvakba szállította.


Bill boldogan élt, amíg meg nem halt, Ed viszont egész életében majd megszakadt a munkában, és élete végéig anyagi gondokkal küzdött.


Bill és Ed története éveken át jó útmutatással szolgált. Segítséget nyújtott a döntéshozataloknál. Gyakran felteszem magamnak a kérdést:


Csővezetéket építek vagy vödröket cipelek?

Verítékkel dolgozom vagy ésszel?"

19. szimre (válaszként erre: 18. - Apokrif)
2008. ápr. 12. 11:19

'Mert nem a problémák „borítanak ki” minket, hanem mi saját magunkat azzal, ahogyan a

dolgokra reagálunk!'


Apokrif, igazad van! Valami ilyesmi volt az én eszemben is, csak nem tudtam így megfogalmazni!

2007. nov. 16. 07:49

FONTOS!1. Nem az a lényeg, hogy mi történik a világban, hanem az, hogy Te ezt a történést hogyan éled meg. Ha felül tudsz kerekedni önmagadon, uralkodhatsz a csillagaid felett.


2. A kerék forog . . .

A dolgok történnek. Vagy tudjuk befolyásolni, vagy nem. Nagyon sok múlik azon, hogyan állunk a témához, hogyan fogjuk fel, hogyan reagáljuk le-, hogyan éljük meg a történéseket.


3. A pozitív beállítottságú embereknek könnyebb az életük, kevesebbet szenvednek és jobban

tűrik a kríziseket.

Mert nem a problémák „borítanak ki” minket, hanem mi saját magunkat azzal, ahogyan a

dolgokra reagálunk!

Ezért jót tesz, ha semmit se szívunk egyből mellre, s megpróbáljuk meglátni mindennek a

másik oldalát is.


„Azért tapadunk menthetetlenül problémáinkhoz, mert valódi boldogságunkért nem akarjuk meghozni az áldozatot... „ (Müller Péter)

17. szimre
2007. szept. 17. 09:40

Szia, Csillu!

Bocsánat, csak most jutottam gépközelbe! Valami olyasmira gondoltam, hogy próbálj meg egyfajta egészséges egyensúlyt teremteni a SZUVERENITÁSOD és a másokkal szembeni ENDEDELMESSÉGED, ALKALMAZKODÁSOD (elnézést, jobb szó hirtelen nem jutott az eszembe, de remélem érted, mire gondolok) között. Egy egészséges szuverenitás tekintélyt teremt másokkal szemben, az alkalmazkodókészség viszont nem riasztja el a többieket.

Nem tudom, érthető, amit írtam?

Üdv, Imre

16. csilla80 (válaszként erre: 13. - Szimre)
2007. szept. 14. 21:59

Szio!

En komolyan kerdeztem Toled,hogy van-e mas tanacsod,hogy erosebb legyek... Ha van,kerlek ozd meg velem.

Udv:Csillu!

2007. szept. 10. 22:27

Sziasztok!


"Egészen csak az szabad, aki maga felett egészen uralkodik."

Milyen igaz ez a gondolat!

Szerintem kiemelten fontos, hogy felismerjük félelmeinket, azok okát, gyökerét feltárjuk és belső utazás útján jussunk el a "szabadságig". Ami még nagyon lényeges: tudni kell elfogadni, de elengedni is.

"...aki maga felett egészen uralkodik." Ez talán nem azt jelenti, hogy a "sötét oldalunkat" minden áron le kell győznünk és sarokba szorítanunk, szerintem inkább szembe kell nézni a negatív érzésekkel, tulajdonságokkal.


Nos, nekem ez jutott eszembe erről az idézetről!:)

14. csilla80 (válaszként erre: 13. - Szimre)
2007. szept. 10. 22:08
Szia!Ma mar probaltam uralkodni magamon,kissebb nagyobb sikerrel... szeretnem elerni,hogy "szabad" legyek... kosz a biztatast... mas tanacs???
13. szimre (válaszként erre: 12. - Csilla80)
2007. szept. 10. 07:57
Szia, Csilla! Próbálj meg egy kicsit magadon uralkodni, kicsit erősíteni a szuverenitásodat. Ezt más is előbb-utóbb észreveszi, mi által Te is erősödni fogsz!
12. csilla80 (válaszként erre: 2. - Szika)
2007. szept. 9. 22:34

Ezt szepen megfogalmaztad!

Sajnos rajottem,hogy tul gyenge vagyok,es soha nem leszek szabad... ez nem jo... :-((

Vmit tennem kell,hogy masok ne uralkodjanak rajtam...

11. szimre (válaszként erre: 8. - Saci49)
2007. jún. 17. 10:57
Köszi, Saci! Ez a kutyahasonlat tökéletes!
10. loosg
2007. jún. 16. 13:54
Van kapacitás és idő továbbgondolkodásra,elemzésekre. nAgyon ritka dolog a mai időkben!!! De jó ötlet.
9. opium (válaszként erre: 8. - Saci49)
2007. jún. 16. 13:47
Kiváló megfogalmazás!
2007. jún. 16. 13:39
Ez egy nagyon szép és igaz mondat.Ez azt jelenti, hogy ismerem önmagamat annyira, hogy "Kívülállóként" is tudom kontrollálni a cselekedeteimet és nem az indulatok vezérelnek.Valamint a cselekedeteim következményét is felvállalom.Így nem kell félnem semmitől.Ismerem gyengepontjaimat is, így nem vagyok senki kiszolgáltatottja, mert ezeket is vállalom és nem tagadom.Ha nincs legbelül az emberben félelem,akkor szabad.Szabaduljunk meg félelmeinktől,nyiltan nézzünk szembe vele.A félelem olyan mint a kutya amelyik vicsorog ránk.Ha nem félünk tőle és szembenézünk vele,kis idő múlva eloldalog és nem bánt.Ha érzi félelmünket,biztos, hogy támad és megharap.
7. opium (válaszként erre: 2. - Szika)
2007. jún. 16. 13:16

Mindenki az ösztönei szerint cselekszik. Nem ismerek olyan embert, aki ne hajtana valamilyen vágy. Szinte minden cselekedetünket az ösztön és valamilyen vágy irányítanak. A csecsemő is ösztönösen fordítja fejét a táplálékot adó cici felé. Akkor az a csecsemő nem szabad ember?


Én azt mondom, hogy aki az ösztönei és vágyai szerint él, az lehet szabad ember. Nem ezzel van a gond, nem ettől nem lehet a maga ura.


<b>Az akarathoz, pontosabban annak hiányához tudnám inkább kapcsolni az idézet mondanivalóját és ezzel együtt a tudatossághoz és a befolyásolhatatlansághoz.</b>


Miért gondolom így?


Sajnos a téma ki van élezve a káros cselekvésekre, ezért hozok fel most ilyen példákat:


Én dohányzom, nem keveset. Mégis szabadnak érzem magam, méghozzá azért, mert én döntöttem úgy, hogy dohányzom, akkor is, ha tudom, ezzel rombolom az egészségemet.


Ha le akarnék részegedni, azt is a teljes szabadság érzetével tehetném, mert senki nem kényszerít rá.


Azt írod: "Aki képes uralkodni önmagán, az érzésein a viselkedésén, azon mások ezt a gyengeségét kihasználva uralkodni fognak, és persze az előbb említett vágyak is uralkodnak majd rajta. És egy ilyen ember sosem szabad."


Az érzések feletti uralkodás számomra idegen - ha úgy érted, hogy azokat nem kell kimutatni - és általában természetesen viselkedem, nem fojtok vissza semmit, de nem érzem ezt gyengeségnek és azt sem, hogy eközben nem vagyok a magam ura.Én döntöm el, hogy dohányzom, iszom, vagy mást teszek, lehet az valami hasznos dolog is, lényeg, hogy véghez viszem az elhatározásomat és semmi nem térít el a kijelölt pályámról, legyen az jó vagy rossz.

Ha viszont azt döntöm el, hogy pl. abba hagyom a dohányzást, de nem teszem meg, na akkor van baj, akkor nem mondhatom, hogy a magam ura vagyok, de addig..

Akkor nem vagyok szabad, ha képtelen vagyok beteljesíteni az akaratomat, ha külső hatások megingatnak, mert ez azt jelenti, hogy van "gyenge pontom", amibe bele lehet nyúlni, mert nem tudom kontrolálni. Ekkor nem vagyok a magam ura és csak ebben az esetben lehet visszaélni vele.


Ehhez két idézetet csatolok, szerintem idevágnak:


"Hallgatod a szomszéd kutyája ugatását. Jelen vagy te, aki figyel, és a szomszéd kutyája, akit figyelsz. De ha elengeded magad, akkor az egód korlátain túl átlényegítheted önmagad, ahogy figyeled mindkét eseményt, figyeled a kutyát és figyeled azt, aki figyeli a kutyát. Ez a kulcs a tudatossághoz."


"Tedd azt mit akarsz, s legyen az a te törvényed."

2007. jún. 16. 13:15

Nekem az az ötletem támadt, amikor elolvastam ezt a mondatot, hogy emlékeztet arra a mentalitásra ami szerint a keleti harcművészek gondolkoznak.

Ha valaki uralja a saját testét, felszabadítja a szellemét, és határtalan dolgokat vihet véghez.


Nekem ez jutott eszembe róla!

5. szimre (válaszként erre: 4. - Jemma)
2007. jún. 16. 11:21

Szia, Jemma!

Köszönöm a hozzászólásodat!

A pár pohár borocska csak segít a gondolatok szabadon engedésében!

Már attól féltem, hogy ez a topik is hamvaiba hullik! Eötvös bárót nem az iskolai élményeimből (bár igen jó magyartanárom volt - Isten nyugtassa!) idéztem, a gondolatot már régen magamévá tettem, és nagyon szívesen olvasom a műveit.

Próbáljuk meg a magunk fölötti TELJES uralmat! Hátha IGAZÁN SZABADOK leszünk?

Üdvözlettel, Imre

4. jemma (válaszként erre: 1. - Szimre)
2007. jún. 15. 22:50

mennyire igaz és milyen jó lenne, ha át tudnánk ültetni ezt a gondolatot a mindennapjainkba!

remélem, hogy nem fennkölt hozzászólásokra gondoltál, mert arra ott volt az irodalomóra:)

a félelem, az irigység, a düh, a fájdalom és a többi negatív érzelem mind arra vár, hogy kordában tartsuk őket, hogy uralkodjunk rajtuk. persze hasznos, hogy ezek kicsapódjanak, hogy tomboljanak néha, mert az elfojtás legalább olyan nyomasztó, mint amikor elszabadul egy indulat.

ha a saját kis életemre gondolok akkor azt mondhatom, hogy én valóban arra vágyom, hogy egy nyugodt kis mederben, de határozottan, biztonságosan tudjam irányítani az életemet, az érzelmeimet.

ha ez így volna, akkor tényleg szabad lennék!

ezen dolgozom:))))


mindezt néhány pohár bor után írtam, ezért ezt a tényt kéretik figyelembe venni e sorok olvasása közben:)))

3. szimre (válaszként erre: 2. - Szika)
2007. máj. 23. 09:21

Szia, Szika!


A hozzászólásod meggyőzött: nem volt értelmetlen ezt a topikot létrehozni. A hozzászólásod nagyon megtetszett, köszönöm szépen. :))


Eötvös gondolatát már korábban én is megpróbáltam továbbgondolni, de ilyen mélységig nem jutottam el. A viselkedési, cselekedeti, érzelmi önuralomig igen, de eszembe sem jutott az, hogy a dohányzás mint szenvedély -noha rabbá talán nem is tesz- részben megfoszt a szabadságomtól.


Még egyszer köszönöm, van értelme az együttgondolkodásnak! :)))

2007. máj. 22. 12:12

Jó lenne belevágni.. :) Nagyon jó ötletnek tartom.


Nem tudom pontosan hogyan gondoltad a továbbgondolást..de hozzáteszem, amit ez nekem mond, ahogy én látom.A gondolat nagyon igaz. Mindaddig nem lehet szabad senki, amíg a saját ösztönei, vágyi, hangulatai uralkodni tudnak rajta, mert akkor nekik kiszolgáltatva él. Ugyanezt gondolom a szenvedélyekről, külső hatásokról. Amíg nem tudom én magam eldönteni, hogy akarom e azt a valamit, legyen az egy pohár ital, egy szál cigaretta, egy szelet sütemény... addig az a dolog uralkodik rajtam a vágyaimon keresztül. Én mindig nagyon büszke vagyok magamra, ha iylen esettel kerülök szemben, és azt tudom mondani, hogy én vagyok az úr, a döntés én hozom, és nem hagyom, hogy tehetetlen szemlélője legyek a saját létemnek.


Aki nem képes uralkodni önmagán, az érzésein a viselkedésén, azon mások ezt a gyengeségét kihasználva uralkodni fognak, és persze az előbb említett vágyak is uralkodnak majd rajta. És egy ilyen ember sosem szabad... Nem hiába vajja az önfegyelmet, önuralmat elsődleges alapvetésnek szinte minden keleti filozófia, harcművészet.


Igaz, hogy nem épp fennkölt a mondás, de nekem mindenképp idevág egy részlete: Aki másokat legyőz: erős, aki önmagát legyőzi: hős.

2007. máj. 22. 12:01

Sziasztok!


Ma reggel az az ötletem támadt, hogy egy-egy gondolatot, idézetet jó lenne együtt továbbgondolni. Csak attól tartok, hogy más fórumokhoz hasonlóan ez is:

1. bedöglik vagy

2. telenyomatik hülyeséggel, obszcenitással.


Életrevalónak tartjátok az ötletemet? vagy csak egynek a sok baromság között? Megpróbálkozunk a komolyabb témákkal?


Br. Eötvös József gondolata jutott ma reggel az eszembe: "Egészen csak az szabad, aki maga felett egészen uralkodik."


Megpróbáljuk e gondolatot továbbgondolni? Kérésem csak az lenne, hogy hülye hozzászólásokkal senki ne itt akarja gyarapítani törzspontjait. Inkább kevés, de értelmes hozzászólás legyen, mintsem napi 2-300 ökörködés. Ilyen célra lehet találni más topikot!!!


Na, belevágunk? Szeretném, ha összejönne!!! :)


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook