Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ti meddig pároljátok a felkockázott zsírszalonnát, mikor kezditek víz nélkül sütni? fórum

Ti meddig pároljátok a felkockázott zsírszalonnát, mikor kezditek víz nélkül sütni? (tudásbázis kérdés)


29. 298b15dfdd (válaszként erre: 28. - Pista55)
2012. szept. 20. 09:37
Na az enyém nem volt csörgős,azt az adagot,amit nem nyomtam ki csak pogácsának lehet elhasználni.
28. pista55 (válaszként erre: 27. - 298b15dfdd)
2012. szept. 20. 05:48
Kicsit lecsorgatom, de nem nyomkodom, esetleg a hájat ha az is van benne. Nem is lehetne kinyomni mert csörgősre sütöm.
27. 298b15dfdd (válaszként erre: 26. - Pista55)
2012. szept. 20. 04:46
Köszi az ötletet,kipróbálom,lassan időszerű lesz megint,mert még a tavalyi zsírszalonnából is van bőven.Kiszoktad nyomni a végén a tepertőt?
26. pista55 (válaszként erre: 25. - 298b15dfdd)
2012. szept. 20. 00:12
Én sokszor sütöttem már nagyobb mennyiséget is és mindig teszek alá zsírt, jó sokat, az nem vesz el, így nem ragad olyan könnyen az üst vagy lábas aljára és könnyebb is keverni. Jól ki szoktam sütni, hogy ropogós legyen. Arra ügyelni kell azért, hogy a végén ne hevüljön túl, nehogy megégjen. Én is jártam már úgy, hogy a tűzhelyen még nem füstölt, de mikor levettem és szedtem ki a töpörtyűt, már füstölt a zsír. Vigyázni kell nagyon, hogy jó legyen.
25. 298b15dfdd (válaszként erre: 24. - Pista55)
2012. szept. 20. 00:03
Passz...,nem túl nagy a gyakorlatom ezen a téren,a legutóbb egy egész üstnyi mennyiséget leégettem,vagy elégettem.:( Tény,hogy víz nem volt benne,kevergetés rendben volt.Talán az volt a baj,hogy fagyasztott volt.Nagyon nehezen is indult be,a végeredmény siralom volt.
24. pista55 (válaszként erre: 23. - 298b15dfdd)
2012. szept. 19. 23:41
Szerintem meg éppen elejében kell gyakrabban keverni, mikor már úszik a zsírban, ritkábban kell.
2012. szept. 19. 23:36

Mi sem szoktunk alá vizet tenni,ezért egy kicsit utána néztem.Szinte minden receptben szerepel víz.


A felkockázott szalonnához kilónként 1 dl vizet öntöttem és először fedő alatt kezdtem sütni (a gőz miatt jobban kiadja a zsírját). Amikor már ellepte a folyadék, levettem a fedőt is. Eleinte ritkábban, később egyre gyakrabban kell kevergetni, egyrészt nehogy leégjen, másrészt így gyorsabban kisül a zsír. Amikor a zsír már teljesen átlátszó, a töpörtyű is aranyszínű és a fazék oldalához nyomva már nem sistereg (nincs már benne zsír), akkor ér véget a zsírolvasztás. A töpörtyűt kiszedtem, közben alaposan lecsepegtettem (én nem szoktam hozzá tejet adni, úgy nem szeretem).

22. syria (válaszként erre: 20. - Vikucka)
2012. szept. 19. 20:23
Igen, úgy is lehet, de akkor a tepertő elég zsíros marad.
21. vikucka (válaszként erre: 20. - Vikucka)
2012. szept. 19. 20:15
most olvastam végig, hogy valszeg a töpörtyűről van szó, szóval az előző hozzászólás sztornó.
20. vikucka (válaszként erre: 18. - Syria)
2012. szept. 19. 20:13
Zsirjára szoktam piritani és viz nélkül.
2012. szept. 19. 19:56

Én nem öntök alá vizet!

Pici tejet a végén igen, szebb lesz tőle a színe:)

18. syria (válaszként erre: 1. - Murva)
2012. szept. 19. 19:49

A felkockázott zsírszalonnát sütni szoktuk, nem pedig párolni. Kilónként fél dl vizet öntve alá, kis lángon kevergetve sütjük, hogy ne égjen oda. Azért kell a víz, mert a szalonna a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.


Tisztázni kéne a fogalmakat: a párolás az kevés vízzel történik, ott zsír nincs. A zsírszalonnát viszont sütjük, némi kis vízrásegítéssel már az elején.

17. töprengő (válaszként erre: 9. - Sutoczkine)
2012. szept. 19. 19:42
Pedig szoktak. Nem tom már miért.
16. töprengő (válaszként erre: 5. - Opi1)
2012. szept. 19. 19:41

Szerintem erre gondolt.

Vettem libahájat. Megmostam, feldaraboltam, amennyire tudtam hagytam lecsepegjen a víz. Utána tettem fel és kezdtem, párologtatni, aztán sült ha elfogyott a víz.

Ha otthon vágnak disznót annak a szalonnáját nem szokták mosni. De a hentestől vásároltat én megmosom.

2012. szept. 19. 19:35
Zsírsütésnél én nem vizet hanem zsírt szoktam alá önteni.
2012. szept. 19. 19:30
akkor töpörtyűről van szó!, ahhoz szokás tejet adni a végén
2012. szept. 19. 19:30
Soha nem teszünk hozzá vizet :(
2012. szept. 19. 19:29
Aha akkor most már én is kapisgálom, hogy miről van szó. De sajnos az indító kérdésre nem tudok válaszolni.
11. globus
2012. szept. 19. 19:26
Nálunk disznóöléskor kevés vizet, sót, és tejet is tesznek bele, de mindent még az elején. Mire elfő, éppen olvadni kezd, és állandóan kevergetve szép pirosra sül. Nem mindenütt szokás a tej, de tapasztalatunk szerint a töpörtyű színére jó hatással van. Ahány ház, annyi szokás :)
2012. szept. 19. 19:26

Kezdem érteni...


Ha az üst tele van, egy liternyi illik bele.

9. sutoczkine (válaszként erre: 8. - Guruljka)
2012. szept. 19. 19:25
Tejet? Én erről se hallottam még.
2012. szept. 19. 19:24

Ha zsírt olvasztunk -márpedig zsírszalonna a kérdés-, akkor én is víz nélkül tudom.

Olyan kicsi lángon kell olvasztani, hogy ne rotyogjon.

Nem arra gondolsz, hogy a vége felé tejet szokás önteni bele?

7. zebracsikó (válaszként erre: 5. - Opi1)
2012. szept. 19. 19:22
én sose szoktam vizet önteni alá
2012. szept. 19. 19:21
milyen ételt készítesz?
5. opi1
2012. szept. 19. 19:21
felkockázás után egy pici vizet önteni a serpenyőbe, kb 2-3 evőkanálnyit, mire az elpárolog, addigra már ereszti is a zsírját, amiben tud sülni, és nem ég meg. Erre gondoltál?
2012. szept. 19. 19:21
én se értem.
2012. szept. 19. 19:20
Ez nekem új. Minek megfőzni sütés előtt?
2012. szept. 19. 19:18

Víz nélkül sütni????


Hűűű ezt nagyon nem értem....

2012. szept. 19. 19:18
Ti meddig pároljátok a felkockázott zsírszalonnát, mikor kezditek víz nélkül sütni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook