Ti hogyan főzitek a lecsót? (beszélgetés)
Nekem 5 fagyatóm van. 1 a konyhában, és 4 a pincében.
Amikor a lányom jön, akkor kiüriti mind, a fene vigye el a jódolgát.
A jó lecsó titka a minél többféle alapanyag és az, hogy a legfinomabb nyár végén és ősszel főzhető hazai, vagy korábban másutt, napon érett hozávalókból.
Minél többféle paprikát használok bele: zöld, sárga és piros kaliforniait, sárgásra-pirosra érett lecsópaprikát, kápiát is.
Bivalyszív- vagy hamburger- vagy húsparadicsomból főzöm, hogy ne egy nagy lé legyen az egész.
Teszek bele kis csípőset is, fokhagymát is, valamint igazi, száraz, ízes füstölt kolbászt is. Étolajat soha.
Arányok: egy rész hagyma, egy rész paradicsom, két rész paprika. Kerül bele jóféle pirospaprika és ha nem bográcsban fő, akkor füstölt paprika is.
Először a félkarikára vágott hagymát pirítom meg, csak félig maximum, a fokhagymával együtt. Erre a pirospaprika, a fehérbors, kevés só.
Utána megy rá a paradicsom, mert így nem fő szét a paprika. Utána a paprika félkarikák (a magot, magházat, eret sosem teszem bele) és a kolbász, hogy az se menjen szét, éppen csak beleengedje az ízét. A paprika félkeményra, roppanósra készül, hogy legyen mit harapni benne, így nem kell sűríteni semmivel, egy harapható, értékelhető fogás a végeredmény, ami fedő nélkül fő.
Azon kevés főtt ételek egyike, amihez kenyeret eszünk, de kizárólag igazi, vadkovászos félbarna kenyeret.
Vegetát nem.
Pár éve ősszel vidéki barátoktól mindig kapok leveszöldségeket, amikor kiszedik. Veszek hozzá még ezt-azt, ledarálom, sóval összekeverem. Óvatosan kell adagolni a só miatt, levesekben finom.
Fél kg hagyma, 1 kg paradicsom, 2 kg paprika (csípős is). Olajon dinsztelem a hagymát, majd kicsit a paprikát is. Jöhet pirospaprika, őrölt bors, hangyányi őrölt kömény. Kicsit később a paradicsom, só.
Szoktam így natúran enni kenyérrel, máskor növényi tejföllel habarom, vagy teszek bele vegán virslit, morzsolt füstölt tofut. Köretnek rizst, bulgurt, tarhonyát készítek.
Nem.
Húsleveskockát néha szoktam, de nem lecsóba.
Ha tojást teszel bele, az már tojásos lecsó.
A lecsó alapból hagyma, paprika, paradicsom, só. Ennyi.
Régen mi is mindig tojással ettük, de mostanában már valahogy egyikünknek sem kell tojással, csak simán.
Régen csináltam lecsós szeletet, meg lecsós virslit, hozzá köretnek tarhonyát.
Ahány ház....
Hagyma félfőre,paprika karikára, paradicsom cikekkre vágva.Zsírral.
Mindenképp kobásszal,tarhonyával és lehet szörnyűlködni...édesen.
Sok sok hagymával, tejfölösen vagy tojással.
A császárszalonna is mehet.
Simán.
Hagyma ,paprika , paradicsom só.