Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Tgyás, GYED, GYES? fórum

Tgyás, GYED, GYES? (beszélgetős fórum)


1 2
2010. jún. 1. 07:30

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a munkanélküli ellátás az beleszáít e a most szükséges 365 napos munkaviszonyba, mert ahány helyen kérdezem annyifélét mondanak.

Én úgy gondolnám, hogy bele hisz fizetik a tb-t és a magánnyugdíjpénztárat meg mindent, de már nem tudom mit gondoljak.

Előre is köszi

44. Mandula71 (válaszként erre: 43. - Benita anyuka)
2010. máj. 30. 22:48

Húúúú, szerintem ez kissé gázos. Amikor megigényelted először a családi pótlékot a lányod után, akkor azt egyedülállóként tetted, de kötelezettséget vállaltál arra is, hogy a körülményekben bekövetkező változásokról haladéktalanul (15 napon belül), írásban értesíted őket. Tehát legkésőbb a házasságkötésed után ezt meg kellett volna tenned.

Változott a címed, a családi állapotod, lett még egy gyereked. Mondjuk azt sem értem teljesen, hogy a fiad után hoygan kapod a családi pótlékot? mert az igényléskor ott is rákérdeztek a családi állapotodra, meg arra, hogy más gyermek után részesülsz-e ellátásban, stb?

Szerintem nagy butaságot követtél el azzal, hogy amikor kérték, hogy jelezd a változásokat, te nem az igazat írtad. Kacifántosan belekeveredtél, amikor a változásokat nem jelentetted. Azt még csak-csak meg lehetett volna magyarázni, hogy "elfelejtetted" tájékoztatni őket, persze a jogtalanul felvett különbözetet akkor is vissza kellett volna fizetned. De így, hogy direkt hamis adatot írtál be (2-3 hónapja tartó élettársi viszony, miközben 2 éve férjnél vagy), ez nem fog működni. Szerintem a legcélravezetőbb az lenne, ha most tisztáznál mindent és vállalnád a következményeket. Tudom, hogy mindenkinek szüksége van a pénzre, sokszor még arra a havi 1000 Ft körüli különbözetre is, de megérte, hogy elvesztetted így a becsületedet?

A nyomtatványon ez a szöveg szerepel:

Tudomásul veszem, hogy köteles vagyok a családtámogatási ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelenteni. Ha az ellátások folyósítását érintő változások bejelentését elmulasztom, az ebből származó jogalap nélküli kifizetés teljes összegét köteles vagyok visszafizetni.


És ami szintén nagyon fontos:

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek, a nyomtatványban foglalt tájékoztatást megismertem és az abban foglaltakat tudomásul vettem.Sajnálom, hogy jobb hírekkel nem szolgálhatok:( Én csak azt tudom neked tanácsolni, hogy tisztázd a helyzetet és kérjél részletfizetést a visszafizetésre.

2010. máj. 29. 11:18

Helló lányok!!Lenne nekem egy nagyon nagy problémám!

A lányomat amikor meg szültem sajnos mint egyedülálló anyukaként neveltem a szüleim segítségével.A családi pótlékot attól a kincstártól kaptam ahol laktam.

6éve együtt vagyok a mostani férjemmel és született egy kisfiunk is aki 2éves.

Miután meg ismerkedtünk össze költöztünk,majd később össze házasodtunk.

Jah!És el költöztünk másik megyébe!!!

Mikor meg született a fiam,automatice innen kapom

a családi átutalását.

Pár hónapja kaptam egy papírt ahol legutóbb laktam a lányommal,hogy ha valami módositás történt az "életemben"Akkor jelezzem és küldjem vissza a papírt ki töltve.

Nem mertem rá írni hogy már 2 éve össze vagyunk házasodva ezért azt írtam hogy 2-3hónapja élettársi viszonyban élek.

Automatikusan a következő hónapban kevesebb családit kaptam a lányomra!De nem ez bosszant!!

Hanem a következő:Most fogom meg át íratni a férjezett nevemre a taj kártyámat,igazolványt,stb...

A lányom családiját át szeretném kérni,hogy innen utalják most már hol lakom ne onnan ahol laktunk.

Igen ám!!!Csak így nem fogják meg tudni,hogy én már 2 éve,hogy férjnél vagyok????

Vagy esetleg attól tartok,hogy vissza kellene fizetnem ezt a "2évet"

Nem tudom kihez kéne forduljak!!!....

Segítsetek kérlek....

42. Mandula71 (válaszként erre: 41. - Gaye)
2010. máj. 3. 22:25
Kedves:(
41. gaye (válaszként erre: 36. - Mandula71)
2010. ápr. 28. 16:07
Végre megkaptam! A munkáltató késett vele kb egy hónapot. :-(
40. Mandula71 (válaszként erre: 39. - Benita anyuka)
2010. ápr. 21. 13:49

Anyasági támogatás


Ki jogosult anyasági támogatásra?


Anyasági támogatásra jogosult a szülést követően


a) az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt (az anyasági támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született),


b) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;


c) a gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül.


Nem jár anyasági támogatás, ha


* a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;

* a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

* Az anyasági támogatás - a szülést követő 180 napon belül benyújtott igény esetén - megilleti a jogosultat, ha

* a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták;

* a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.Az anyasági támogatás összege


Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával.Az anyasági támogatási iránti igény érvényesítése


Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A formanyomtatvány ingyenes. Az igényelbíráló szerv a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely.


Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő 180 napon belül lehet benyújtani!

2010. ápr. 20. 22:28
Sziasztok!Kinek jár anyasági támogatás???
38. Mandula71 (válaszként erre: 37. - Gyöngyike30)
2010. ápr. 20. 22:23
Az igény beérkezését követő 5 munkanapon belül.
2010. ápr. 20. 09:38
Szülés után ha megigénylem a az egyszeri anyasági támogatást azt mikor kapom meg kb?
36. Mandula71 (válaszként erre: 35. - Gaye)
2010. ápr. 20. 09:35
Hívd fel a munkáltatódat és kérdezz rá. A postázástól számított 1-2 napon belül be kellett érkeznie, onnan számolj 30 napot, hogy a részedre utalják. Ha bankszámlára kérted, akkor gyorsabban hozzád ér, postai úton szerintem pár nappal tovább tart.
35. gaye (válaszként erre: 34. - Mandula71)
2010. ápr. 19. 20:00
A papírokat február közepén adtuk le, valószínűleg a munkáltatóm csak márciusban továbbította, igaz? Remélem, ezért késik...
34. Mandula71 (válaszként erre: 32. - Gaye)
2010. ápr. 17. 17:21

Az a kérdés, hogy mikor adtad le a munkáltatódnak a januári táppénzes papírokat, illetve, hogy ő mikor továbbította.

Mivel ez folyamatos táppénz, nem szokott gond lenni vele...

33. Mandula71 (válaszként erre: 31. - Kelimoni)
2010. ápr. 17. 17:18

A gyermek 1 éves kora után korlátlan időben lehet dolgozni GYES mellett.

Amennyiben a gyermek napközi ellátást nyújtó intézménybe kerül (bölcsi, családi napközi, stb), szintén csak GYES vehető igénybe.

Magyarul te, mivel a babád elmúlt 1 éves, bármikor vállalhatsz munkát, illetve bármikor beadhatod bölcsődébe. Annyit kell tenned, hogy írásban lemondasz a GYED-ről (neked kell bejelenteni ezt!!!) és helyette megigényled a GYES-t.

A GYES a gyerek 3 éves koráig jár neked!

Az meg jó nagy hülyeség, hogy ha lemondasz a GYED-ről, akkor nem jár a GYES. A GYES alanyi jogon jár mindenkinek.

32. gaye
2010. ápr. 16. 20:55

Sziasztok!

Megpróbálok rövid lenni. Decemberben mentem el táppénzre, a TGYÁS-t februárban igényeltük ( 1 hónappal a szülés előtt), a kisbabánk márciusban született meg. Mindeközben csak a decemberi táppénzt kaptuk meg (febr-ban), azóta semmi. Miért nem kaptunk januári táppénzt? Ennyire lassú a rendszer? Így elég nehéz megélni...Van valakinek ötlete, hogy mit tegyünk, vagy csak várjunk türelmesen?


Köszi előre is!

2010. ápr. 14. 17:52

Sziasztok!


Az lenne a kérdésem, hogy ha én gyed alatt 4 órában dolgoznék és a gyerek bekerülne bölcsibe, úgy megvonják a gyed-et. A gyes utána, mindettől függetlenül, ha betölti a gyerkőc a 2. életévét jár? Azt hallottam, ha lemondok a gyedről, akkor a gyes sem jár majd. Most 13 hónapos a pici.


Előre is köszi a válaszotokat!

Üdv mindenkinek:

Móni

30. Mandula71 (válaszként erre: 29. - Kovacsagi72)
2010. ápr. 8. 23:42

Szia!

Ha a google-ba beütöd, hogy GYES nagyszülőnek, elég sok oldalt kidob, ahol részletesen le vannak írva a feltételek.

Amennyiben nagyszülő veszi igénybe a GYES-t, úgy a gyermek 3 éves koráig keresőtevékenységet nem folytathat. Az ellátást meg kell szüntetni, amennyiben a gyermek bölcsődébe jár.

Arról fogalmam sincs, hogy vállalkozóként egyáltalán kaphatja-e a GYES-t a nagyszülő...Illetve gyanítom, hogy csak úgy, ha nem dolgozik, nincs kivét (mintha valami olyasmit is hallottam volna valamikor, hogy például egyéni vállalkozónak nincs aláírási jogköre a GYES ideje alatt, merthogy az már személyes közreműködést jelent, ami ugyebár keresőtevékenységnek számít). Más megoldást én nem látok, minthogy adózás ide vagy oda, vagy te, vagy a párod igényelje a GYES-t, ha a kislány bölcsődés lesz.


[link]


21/A. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.


(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülőt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.


(3) A 27. § (1) bekezdésében foglaltakon túl nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha - kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben [Gyvt. 41. § (3) bek.] helyezik el.

2010. ápr. 7. 22:31

Sziasztok!

Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni.

Van egy 15 hónapos kislányunk. Sajnos anyagi okok miatt már januártól vissza kellett mennem dolgozni; párom is dolgozik; a vállalkozó nagyi van gyesen Babóval. Szeptemberben bölcsibe menne a kislányom. Úgy hallottam, hogy a nagyszülő csak addig lehet gyesen, amíg a kicsi otthon van, nem jár bölcsibe, oviba. Igaz ez, vagy rosszak az infóim? Mivel mind a ketten több műszakban dolgozunk a párommal + az adózási szempontokat is figyelembe véve, jó lenne, ha anyukám maradhatna továbbra is gyesen, miután bölcsibe kerül a kislányunk.

Van valaki hasonló helyzetben? Esetleg tudtok olyan oldalt ajánlani, ahol részletesen le van írva, mik a gyes melletti munkaviszony feltételei ill. ki, mikor, hogyan lehet gyesen. Én mindenhol csak az alap lehetőséget találom, hogy a szülő van otthon a kicsivel.

Előre is köszi!

2010. febr. 26. 13:34

A segítségeteket szeretném kérni!

Jelenleg GYEDen vagyok a 17 hónapos kisfiammal, úgy tervezzük, hogy még mielőtt lejárna a GYES szeretnénk kis tesót. Ha a GYES lejárta előtt születne, akkor hogyan kell számolni a juttatásokat? Akkor hogyan kell számolni a 365 biztosított napot? Tudtommal aktív még a szerződésem a munkáltatómnál. Kérlek segítsetek!

27. Mandula71 (válaszként erre: 25. - Reginyanya)
2009. febr. 21. 21:47
Szerintem a lejárata előtt már megigényelheted, hiszen pontosan be tudod írni, hogy meddig jár a GYED és mikortól igényleg a GYES-t. Én ugyan még nem tartok itt, de a GYED igénylésénél én ezt tettem, még a TGYÁS lejárata előtt kb. 3-4 héttel beadtam az igénylést a GYED-re.
26. Mandula71 (válaszként erre: 24. - Brigi23)
2009. febr. 21. 21:46
Én megkérdeznék másik ügyvédet is, valamint megpróbálnék a rendőrséghez fordulni. Véleményem szerint ugyanis amennyiben a munkáltató TB kifizetőhely és nem utalja részedre a GYED-et, akkor mivel ő ezt nyilvánvalóan az egészségbiztosítási pénztártól viszont megkapja, sikkasztást követ el. Feljelentést tennék.
2009. febr. 20. 16:02

Sziasztok!

Ti, hogy tudjátok: a GYED közvetlen lejárta után lehet csak a GYESt megigényelni, vagy esetleg valamivel e lejárat előtt is?

2009. febr. 20. 15:17
Tudna valaki segiteni?A munkáltatóm nem fizeti ki a gyed-et.Az elsö kisfiamnál is voltak ilyen panaszok de az ugymond megoldódott.most egy éves a második babám, és ismét nem akarják fizetni.nem tudom hova forduljak,ügyvédnél jártam azt mondták indithatok pert aminek a kölcségét nekem kell állni kb 400000ft.De hozzátette nincs esélyem a cég ellen.Az egészségpénztárat kb 1 hete hivogatom hiába ,nem veszik fel a telefont, faxot irtam nekik amire nem válaszoltak.Hova fordulhatnék?ja azt hozzáteszem hogy közben csödbe ment a cég,miért adják át az utalás jogát egy olyan cégnek aminek milliárdos csalásai vannak?természetesen öket sem lehet elérni mondván már másik cég.A számlaértesitön akkor miért az ö nevük van?Akkor minek dolgoztam:ezt meg lehet csinálni?Segitsen valaki légyszives hova fordulhatnék még?Elöre is köszi mindenkinek
23. Mandula71 (válaszként erre: 22. - Virag83)
2009. jan. 29. 22:23

Éreztem!:) Ugyanis azt nem néztem meg, hogy a köztisztviselőknek mennyivel több szabi jár:)Pedig valamelyik nap kerestem valamit, láttam is erről egy infot, de nem olvastam el. (Eddig ugyanis ez nem érintett a környezetemben senkit.)


Nincs mit, nagyon szívesen!

2009. jan. 29. 17:33
Csak azért jár 30 nap, mert köztisztviselő vagyok. Megfogadom a tanácsod, nagyon sokat segítettél. Köszönöm:)
21. Mandula71 (válaszként erre: 19. - Virag83)
2009. jan. 29. 13:20

Hát, ha 83-ban születtél, akkor nem nagyon lehetne idén 30 nap szabid:) (Vagyis kivételes esetekben azért igen.)

A lényeg, hogy az idei évre járó szabadságodat természetesen kiveheted, de amennyiben nem veszed igénybe (vagy csak egy részét), akkor ez nem vész el, amikor majd visszamész dolgozni, akkor ki kell adniuk. Ki nem fizethetik, ez nem a munkáltatón múlik.

A GYED alatt a szabid nem vész el, de szabadság csak a GYED első évére jár.

2009. jan. 27. 18:16
Bocsi, még 1 kérdés: a táppénz és gyás a bruttó kereset 70%-a?De még valamit vonnak le a gyás-ból, ha jól tudom.
2009. jan. 27. 18:01
És ha még pl. idei évre van 30 nap szabim, akkor azt egyben ki tudom még venni szülés előtt? Ha jól gondolom, azt nem fizetik ki. Vagy ez is a munkáltatón múlik? És a gyed alatti 2 évben a szabik elvesznek? Köszi:)
18. Mandula71 (válaszként erre: 17. - Virag83)
2009. jan. 25. 13:01

A táppénz 70%, nincs felső határa!!! A TGYÁS összege pedig megegyezik a táppénz összegével, szintén nincs maximalizálva.Ezért mondtam, hogy szerintem jobban jársz, ha a szülés napjáig táppénzen vagy, majd a szülés napjától igényled a TGYÁS-t. A GYED maximum bruttó 96.600 Ft, ez jelenleg kb. 81-82000 Ft netto. Az én számításaim szerint, így, ha a baba július 01-én születne, akkor december 15-ig kb. ugyanannyi pénzt kapnál. (Én anno kb. 15 hetes terhes voltam, amikor táppénzre mentem és csak a szülés napjától igényeltem a TGYÁS-t. Ráadásul nekem így duplán mázlim volt, mert a fiam december vége helyett csak januárban született meg. Emiatt a 2007-es jövedelmem volt az irányadó időszak, míg ha elmentem volna korábban TGYÁS-ra (vagy a kiírt időpontban születik a babám) természetesen a 2006 lett volna a kifizetések alapja.) Ha a TGYÁS-t már a baba születését megelőzően 1 hónappal igénybe veszed, akkor persze annyival hamarabb jár le a 168 nap, így annyival hamarabb leszel jogosult a GYED-re, ami viszont már kevesebb összeg, mert van egy maximum, aminél többet nem fizetnek. Mondjuk ez csak akkor érvényes, ha legalább 2 éves munkaviszonnyal rendelkezel (Ha kevesebbel, akkor már nem biztos, hogy ez a jó megoldás, mert akkor csak 60% táppénz jár.). Szóval szerintem kérdezz rá egy könyvelő ismerősödnél, hogy számoljon pontosan utána az adataid alapján, de szerintem ez a jobb megoldás.

Az, hogy esetleg ellátás nélkül maradsz az igényléskor vagy az azt követő hónapban, sajnos figyelembe kell venned. Természetesen utólag mindent ki fognak fizetni, de sajna előfordulhat, hogy az első összeg késik.

Mivel a határozatban szerepelni fog a pontos dátum, ameddig a TGYÁS jár, így nem kell vele megvárnod az utolsó napot, akár egy hónappal korábban is beadhatod az igénylést a GYED-re. Én ezt csináltam, így folyamatosan utalták a pénzt, nem volt szünet a két ellátás között.

2009. jan. 24. 17:50
Köszönöm a hasznos infokat.Szóval a fizetésem 2008-ban bruttó 160.000.- Ft. volt.Ez azt jelenti, hogy a szülés előtt, ha elmegyek táppénzre, akkor ennek a 70%-át kapom, de max. a gyed felős határát? Mert a gyed-et is a táppénz szabályok szerint számolják? Azt hiszem a max. gyed 100.100.- Ft. most, de ez bruttó. Szóval ezt megkapnám?A TGYÁS-t a munkáltatónál kell igényelni, ha jól tudom.Ha július 01-től venném igénybe -azt írtad, h kb.6 hetet kell rá várni-, akkor augusztusban azért megkapnám?Mert ezt csak a szülés utáni hónapban folyósítják?Azért remélem olyan hónap nem lesz, amikor az ember pénz nélkül marad, mert az elég gáz(lakáshitel...):( Na mindegy. És amikor -ahogy írtad dec. 15-én lejár a TGYÁS- utána, ha igényeltem, akkor januárban már megkapom a dec.16-tól járó gyedet,vagy ennek is olyan sok az átfutása? Bocsi,lehet kicsit értetlennek tűnök, de ez az első baba....Szóval előre is köszi az infokat:)
16. Mandula71 (válaszként erre: 15. - Virag83)
2009. jan. 23. 22:57

A GYED végig ugyanaz az összeg, kivéve, ha eléred a maximumot, mert akkor felülvizsgálják a következő januárban és ha jogosult vagy rá, megemelik a max. összeghatárig (már amennyiben változik a maximális GYED).


A TGYÁS összegét utólag folyósítják, a következő hónap 10-ig. De arra ne számíts, hogy a júniusban beadott igénylésedet július 10-ig megkapod, tavaly nekem kb. 6 hetet kellett várnom az igény beadásától számítva. Amennyiben valami hiányzik, hiánypótlásra szólítanak fel, ez újabb időveszteség, úgyhogy szerintem jobb személyesen intézni mindent.


A TGYÁS 168 nap, tehát ha mondjuk a babád július 1-én születne és csak akkortól mennél TGYÁS-ra, ez december 15-én jár le. Ebben az esetben december 16-tól kell igényelned a GYED-et. Maguktól nem adják, IGÉNYELNI KELL!!! Egyébként kapsz egy határozatot, amiben megítélik a TGYÁS-t és szerepel benne az is, hogy meddig jár, úgyhogy nem kell neked számolgatnod a napokat.


Igen, amennyiben a GYED-re még 2009-ben jogosulttá válsz, azt is a 2008-as jövedelmed alapján számolják.


A TGYÁS a szülés várható ideje előtt 4 héttel kezdődhet, de a szülés napjáig bármelyik naptól igényelhető. Tehát ha július 1 a várható szülés, akkor legkorábban június 03-tól mehetsz TGYÁS-ra.


A jövedelmedről nem írtál, de ha meg van a 180 nap biztosított időd és legalább 138.000,-Ft/ hó volt 2008-ban a bruttó béred, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha a szülés előtt nem TGYÁS-ra mész, hanem táppénzre és a TGYÁS-t csak a szülés napjátóül veszed majd igénybe.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook