Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Térdpanaszok és terhesség fórum

Térdpanaszok és terhesség (beszélgetés)

1 2 3
55. MadchenZsani (válaszként erre: 54. - Csillagszem38)
2025. márc. 19. 20:27

Köszönöm!

A gyerekek miatt (is) küzdök!

A leletem, amit a sérülés napján kiállítottak is kombinált (elülső keresztszalag és külső oldalszalag) sérülést vizionál, viszont miután a képalkotó nem ajánlott terhesség alatt, így ez csak a Lachman- és az elülső asztalfiók teszt vizsgálatok alapján diagnosztizált, ami lehet jobb és rosszabb is, mivel a valós mértéket így nem lehet megállapítani.

54. Csillagszem38 (válaszként erre: 53. - MadchenZsani)
2025. márc. 19. 19:12
Szegeny :( hat ez most jol osszejott neked :( kitartas, a gyerekek majd erot adnak 💪💪
53. MadchenZsani (válaszként erre: 52. - Csillagszem38)
2025. márc. 19. 16:12

Köszönöm a leírásodat!

Igen, ikreink lesznek. Megpróbálok informálódni a helyzettel kapcsolatban. Amit eddig olvastam, akár itt a HOXA-n fórumokban, akár szakmai portálokon, az sok jóval sajnos nem kecsegtet. Főleg, hogyha kombinált szalagsérülés lesz.

Igen, nagyjából 2028. őszénél előbb nem mennek oviba a gyerekek. A bölcsőde már más kérdés. Ezt meglátjuk, de szerintem 2027. őszénél előbb oda sem. Az is majdhogynem biztos, hogy a gyerekek 3 éves koráig nem megyek vissza dolgozni.

Egyébként mázlink van olyan téren, hogy 3 utcányira van egy nagy játszótér hozzánk képest. Egyébként falun lakunk!

52. Csillagszem38 (válaszként erre: 51. - MadchenZsani)
2025. márc. 19. 10:19

Igen, igen, műtét lesz neked, ezerszázalék.

Ha szalag, az rosszabb, mert a gyógyulása nehézkesebb, mint pl egy csontnak.. sok erőt kívánok, mert nagyon kelleni fog a következő évekre... :(

Igen, volt, de mivel nekem semmi sem jó, (4 hétig rá se állhattam) így nyomultam féllábon, vagy segédeszközökkel itthon. :D Az volt a mázlim, hogy pont jött a covid, a kislány nem nagyon vittük oviba, és amúgy sem volt kedvem visszamenni a munkahelyemre, ahol 13 évet lehúztam. Szóval itthon rehabilitálódtam sokáig, majd kb 8 hónap múlva lett egy másik állásom, de csak itt a környéken szerencsére, amit bicajjal meg tudtam közelíteni, mert a hosszabb séta sokáig nem esett jól.

Neked az lesz a szerencséd, h mire bölcsibe/oviba mennek majd a gyerkőcök (ikrek, ha jól olvastam) addigra azért helyrejössz, a közelbe meg le tudod majd vinni őket sétálni, játszóra.

51. MadchenZsani (válaszként erre: 50. - Csillagszem38)
2025. márc. 18. 21:05

Nekem még a várandósságom második fele hátra van valamint gondolom a szülés utáni regeneráció és utána jöhetnek a vizsgálatok.

Ha jók a dokinak a fizikális vizsgálat alapján tett jóslatai, ill. igazak, amiket ezzel kapcsolatban olvastam, akkor nagy eséllyel ebből előbb-utóbb műtét lesz. Remélem, hogy csak egy.

Nem lehetett neked sem könnyű!

Volt segítséged?

50. Csillagszem38 (válaszként erre: 49. - MadchenZsani)
2025. márc. 18. 20:52
Terdkalacs athelyezesem volt ketfajta eljarassal... Masfel evig alig birtam jarni, szoval aterzem... Kitartast neked!
49. MadchenZsani (válaszként erre: 48. - Csillagszem38)
2025. márc. 18. 16:10

Fájdalomcsillapítót jelenleg is szedek. Borogatom, felpolcolom a lábam és megpróbálom viszonylag keveset terhelni, de az sem megoldás, hogy minden a férjemre maradjon hónapokig.

Neked mivel műtötték a térded?

48. Csillagszem38 (válaszként erre: 44. - MadchenZsani)
2025. márc. 18. 16:07
Persze, tudom, én is térdes vagyok, műtötték a térdem. De sajnos ameddig terhes vagy, addig érdemi előrelépés nem lesz, csak tünetileg tudod enyhíteni a problémát...
47. MadchenZsani (válaszként erre: 45. - MadchenZsani)
2025. márc. 18. 13:17
*Gyógytornász
46. MadchenZsani (válaszként erre: 43. - Channa*)
2025. márc. 18. 13:16
Tapaszok helyett a tablettákat ajánlotta a doki.
45. MadchenZsani (válaszként erre: 43. - Channa*)
2025. márc. 18. 13:15

Igen!

Hárommal beszéltünk. Egy március 24-re, egy március 26-ra, egy pedig április 3-ra adott volna időpontot, ill. ezek közül csak egy jön ki házhoz.

Ezért is választottuk őt és március 26-án kezd.

44. MadchenZsani (válaszként erre: 42. - Csillagszem38)
2025. márc. 18. 13:11
Éppen az a baj, hogy nem tudjuk a pontos diagnózist. A megelőlegezett szerint keresztszalag-szakadás, viszont csak CT vagy MR vizsgálat után lehet pontosat mondani. Ez viszont jelenleg nincs meg.
43. Channa* (válaszként erre: 41. - MadchenZsani)
2025. márc. 18. 09:08

Sajnálom!

Kérdezd meg az orvost, hogy fájdalomcsillapító tapaszokat lehet e használni.

Gyógytornásszal történt valami? Az még sokat segíthetne!

42. Csillagszem38 (válaszként erre: 41. - MadchenZsani)
2025. márc. 18. 06:52
Ki tudja mi van odabent, jobbulast!
41. MadchenZsani (válaszként erre: 39. - Csillagszem38)
2025. márc. 17. 16:13

Mi is éppen erre felé testálunk, miután egyre rosszabb a helyzet sajnos:(

Az a módszer, amit Channa* ajánlott az átmenetileg tompít a fájdalmon, de ugye azt sem lehet 0-24 órában használni.

40. Csillagszem38 (válaszként erre: 39. - Csillagszem38)
2025. márc. 17. 16:00
*előbb
39. Csillagszem38 (válaszként erre: 36. - MadchenZsani)
2025. márc. 17. 16:00
Biztosan el fognak jönni, de még így is sok idő van vissza. :(( Menjetek el magánba vhova, hátha tudnak átmenetileg vmit rá. Gyulladáscsökkentő, bármilyen kezelés... ami a tüneteket csökkenti
2025. márc. 16. 12:35

Nem így képzeltem az első várandósságomat!

(És nem az ikrekre gondolok természetesen)

2025. márc. 15. 17:32
Egyre rosszabb a helyzet. Olyan szinten vagyok, hogy a jobb lábamat mozgatni/terhelni egyáltalán nem tudom. A térdem minimum háromszorosa a másiknak, ill. már attól bepisilek, hogyha hozzáérek(nek). Mindezt úgy, hogy a bal (egészséges) térdem is vizesedik és ezáltal dagadtabb, mint kellene legyen.
36. MadchenZsani (válaszként erre: 35. - Csillagszem38)
2025. márc. 14. 19:43
2025. július 30.
35. Csillagszem38 (válaszként erre: 29. - MadchenZsani)
2025. márc. 14. 19:25
Jujj szegeny, sajnalom :( mikorra vagy kiirva?
34. MadchenZsani (válaszként erre: 30. - Channa*)
2025. márc. 14. 18:57

A kérdésedre válaszolva:

A melegborogatás valamivel jobb volt, de a hidegborogatás is használt.

33. MadchenZsani (válaszként erre: 31. - Channa*)
2025. márc. 14. 17:44
Ikreknél is 12 kg?
32. MadchenZsani (válaszként erre: 30. - Channa*)
2025. márc. 14. 17:44

Sajnos egyáltalán nem tudok ránehezedni a jobb lábamra annyira fáj. A térdem úgy is triplája a balnak, hogy az utóbbi is be van vizesedve. Még én is érzem, hogy sokkal lazább a jobb térdem, mint a bal. A gipszelésre azt mondták, amikor a férjem rákérdezett, hogy pontos diagnózis nélkül nem gipszelhetnek.

Az édesanyám 28 éve szenved a bokájával, mert a velem való terhessége alatt megsérült és nem lett kezelve. A sógorom fiának pedig bő félév után vették észre, hogy fáradásos törése van. Az utóbbival kapcsolatban az volt a magyarázat, hogy ezt még röntgenen keresztül is nehéz észre venni, mert olyan apró sérülésről van a legtöbbször szó.

31. Channa* (válaszként erre: 23. - MadchenZsani)
2025. márc. 14. 10:25

Azt mondják, hogy összesen 12 kg a jó.

A szüléssel kb. 10 kg lemegy. Sokkal több nem, hacsak nem vizesedsz.

Jellemzően a hízás, kb. ilyenkor indul be, azaz félidőben.

Én csak egyszer voltam terhes, de 4,5 hónapig összesen 2 kg-ot híztam, eddig senki nem vette rajtam észre, hogy terhes vagyok. Azokba a ruháimba jártam, amiket hordtam a terhesség előtt is.

De innentől a következő 2 hétben, simán felszedtem 5-6 kg-ot, olyan hirtelen megnőtt a hasam, hogy az csak na.

Összesen 23 kg-ot híztam innentől, én vizesedtem nagyon. Mivel elég vékony voltam terhesség előtt, így nem volt annyira sok ez a hízás, kb. 8 kg maradt rajtam.

30. Channa* (válaszként erre: 29. - MadchenZsani)
2025. márc. 14. 10:12

És melyik volt a jobb?

A férjem kapott térdprotézis, neki a hideg borogatás volt jó.

A barátnőmnek kibicsaklott a bokája, ami után hónapokig fájt a lába. A hideg borogatástól rosszabb lett, de a meleg enyhítette a fájdalmát.

Húúú, annyira rossz lett, hogy mankóznod kell!? Tudják a dokik és semmit nem tesznek? Még egy pihentető gipszelést sem? Ez nagyon gáz! Old meg magad, ha nem tudod, így jártál....

Basszus, ez a magyar eü., egyre siralmasabb. A barátnőm nem terhes, de vele sem tettek semmit. Annyit mondtak, hogy ez ilyen. Próbálkozzon a vénynélküli krémekkel, hogy melyik lesz a jó. Ennyi a tudományuk és a hajlandóságuk. Gyanítom, hogy neked sem a terhesség miatt nem tettek semmit. Ez csak kifogásnak kell, mert így nehezebb észrevenni a lustaságukat.

29. MadchenZsani (válaszként erre: 11. - Channa*)
2025. márc. 14. 07:43

Kipróbáltam.

Tegnap délután és este egyszer-egyszer mindkettőt. Nem volt rossz.

Nem hordom nonstop a térdmerevítőt, csak akkor, hogyha WC-re vagy fürdeni megyek, ill. onnan jövök be, vagy főzök. Bár a lábas mellett inkább a férjem áll, de az előkészületekben megpróbálok segíteni.

A lábamat jelenleg egyáltalán nem tudom terhelni, így mankózom, ill. amikor csak lehet felpolcolom a lábam.

A háziorvos azt mondta, hogy nagyjából 1 hét múlva próbáljam meg a gyógytornásszal felvenni a kapcsolatot. Elvileg ő kijön házhoz is, hogyha szükséges.

28. MadchenZsani (válaszként erre: 27. - Csillagszem38)
2025. márc. 13. 21:05
Nem nagyon eszek többet, amióta várandós vagyok, mint előtte ettem. Talán csak a reggelivel vagyok úgy, hogy egy szendvics helyett kettő (de az sem napi szinten).
27. Csillagszem38 (válaszként erre: 25. - MadchenZsani)
2025. márc. 13. 20:37

Ajanlom kulonbozo szakkonyvek attanulmanyozasat a varandossaggal kapcsolatban. 🙂 Illetve az ujszulott gondozasra is erdemes felkeszulni...

Felidoben meg a babanak es a hozza kapcsolodo dolgoknak nincs nagy sulyuk,es a vegen se kell oriasi sulyra gondolni, a hizas zsir, hiszen ilyenkor a szervezetnek ez a dolga, h zsirt halmozzon fel. Figyelj oda a kajara, a masodik trimszterben max 250 kaloria kell neked (kb egy zsemle+belevalok) a harmadikban 2*250.

Nem veszes a 7 kg korul, de vigyazz ra tenyleg, kulonben nagyon fog fajni a terded.

26. MadchenZsani (válaszként erre: 22. - MadchenZsani)
2025. márc. 13. 18:12

Pontosan ez szerepel a zárójelentésen:

A pácienst panaszai alapján Lachman- és elülső asztalfiók-tesztnek vetettük alá. Ezek alapján elsődlegesen megállapítható, hogy a térdízület instabilitását az elülső keresztszalag (ACL) és a külső oldalszalag (PCL) sérülésének lehetősége fennáll. A terhességének előrehaladottsága miatt további képalkotó vizsgálata jelenleg nem ajánlott.

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook