Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Tényleg ilyen nehéz szakmai gyakorlati helyet találni? fórum

Tényleg ilyen nehéz szakmai gyakorlati helyet találni? (tudásbázis kérdés)

23. mikono (válaszként erre: 22. - Fisica)
2012. nov. 16. 13:30

Jól értelmezed. :) Jogi asszisztensből lehet ügyvéd, ha tovább tanul főiskolán. Jogi diplomát szerez, és megcsinálta az ügyvédjelölti gyakorlatot.


Magyarul: A jogi asszisztens is jogi területen dolgozik, de jogi képviseletet nem láthat el. Hiszen ő csak asszisztens, nem pedig ügyvéd.

Az ügyvédnek sokkal több jogosítványa van, mint egy asszisztensnek.


Ha röviden akarom megfogalmazni, a kettő közötti alapvető különbség a diploma.

22. Fisica
2012. nov. 16. 00:14
az asszisztens kb azt csinálja amit az ügyvédnek kéne, megkönnyíti az ügyvéd / végrehajtó stb munkáját, nem neki kell szöszmötölni a apróbb dolgokkal, legalábbis én igy értelmezem.
21. timycat (válaszként erre: 19. - Mikono)
2012. nov. 15. 23:24

akkor mi a különbség az ügyvéd és a jogi asszisztens között?


Mármint oké tudom, hogy az ügyvéd szélesebb körben eljárhat, de ha az van amit írsz akkor valamelyik képzés felesleges

20. 171925f409 (válaszként erre: 14. - Timycat)
2012. nov. 15. 20:15
Szegeden járok at Ajtk-ra suliba nekünk azt mondták biztosítanak helyet ha végképp nem találunk.Felajánlották már előre a földhivatalt és közigazgatásban
19. mikono (válaszként erre: 18. - Bd55e3f068)
2012. nov. 15. 17:52

Mindenféle jogi feladatokat el tud látni: szerződés megírása, végézést is tud írni, közokiratot is tud csinálni, tehát ilyen jogi iratokat tud készíteni.

Mivel ezt tanulja.


Tudja értelmezni a jogszabálokyat, igazából egy jó jogi asszisztens többet tud az ügyvédnél is. És ezt nekünk az ügyvéd tanárunk mondta.


Szóval sok mindenhez ért. :) Többet tud, mint egy sima titkárnő.


Persze a pályakezdő jogi asszisztens nem ért rögtön mindenhez. De lényegében ezeket kell tudnia egy jó jogi asszisztensnek, sőt még többet.


Akár meg arra is képes amit, te mondtál. :)

2012. nov. 15. 17:28
Igazából mit tud egy jogi asszisztens? Pl. egy webshop működéséhez szük. összes anyagot össze tudja szedni?
17. mikono
2012. nov. 15. 17:20
Átjáró házas dologról most hallok elsőnek. Keresgélek még, csak ismeretség nélkül nagyon nehéz. :S
16. timycat (válaszként erre: 15. - Bd55e3f068)
2012. nov. 14. 22:11
nem tudom, nem ismerek ilyet, mármint átjáró házasat. Jelöltet is többnyire már korábbi ismerettség alapján választanak és még így is nagyon megnézik - már az épeszűek - hogy kit engednek be az irodába
15. bd55e3f068 (válaszként erre: 14. - Timycat)
2012. nov. 14. 22:03
A két hete olvasva pont az jutott eszembe, hogy milyen ügyvédi iroda az, ahol átjáróházat csinálnak?
14. timycat (válaszként erre: 1. - Mikono)
2012. nov. 14. 21:59

Keresgélni kell :S Jogi asszisztenssel nem egyszerű. Szakmai gyakorlati helyet pedig neked kell keresni, én még nem hallottam, hogy az iskola biztosítaná :S


Viszont felnőttképzős szerződést már olvastam, nem csodálom, hogy ódzkodnak aláírni, persze erről sem te tehetsz. Ami pedig nehezíti a dolgot, általában az ügyvédek elfoglaltak egy gyakornok pedig eszement sok időt elvesz ha ténylegesen jogi feladatot akarsz rábízni, ha meg fénymásolgatsz akkor annak meg értelme nincs; másrészt egy ügyvédi irodában bizalmas anyagok vannak az ember nem szívesen enged be oda "idegent"


De keresgélj kitartóan, ne légy pesszimista, rengeteg ügyvéd van

13. mikono (válaszként erre: 11. - A0c1361e44)
2012. nov. 14. 20:42
De akkor lehet ők se mondták jól... Mondjuk nem is ez a legfontosabb része a dolgonak jelenleg számomra.
12. mikono (válaszként erre: 10. - Fisica)
2012. nov. 14. 20:40

Nekem ezt az Ipari Kamarában mondták.

Hogy az ügyvéd vagy közjegyző, tehát a gyakorlatvezető és az iskola közötti szerződésben meghatározzák, mennyi fizetés járna a diáknak - mert elméletben járna egy kevés -, és a gyakorlatvezető elméletben ezért kap a diák után pénzt.

Persze a gyakorlatban ez is máshogy van, mint minden más.

11. a0c1361e44 (válaszként erre: 10. - Fisica)
2012. nov. 14. 20:00
Igen, de van aki a járulékot a gyakornokkal fizetteti ki, mondván ő ingyen tanítja.
10. Fisica (válaszként erre: 9. - Mikono)
2012. nov. 14. 19:36
én úgy tudom nem jár nekik semmi, hanem ők fizetnek járulékot, utánam is fizettek..
9. mikono (válaszként erre: 7. - Fisica)
2012. nov. 14. 19:29

Köszönöm a tippeket. Szeretnék rendes szakmai tapasztalatot is szerezni, de ahogy mondtad, nem könnyű jó helyet találni. Egyelőre nem fontos, hogy kapok-e érte pénzt (bár örülnék neki), de örülök ha sikerül a gyakorlat.

Hát jogszabály szerint nem kérhetnének pénzt gyakorlatért, hiszen gyakolatos után jár nekik járulék. Én így tudom, szóval fizetni nem akarok érte és nem lenne miből.

8. Fisica (válaszként erre: 7. - Fisica)
2012. nov. 14. 18:46
*Nekem kétszer volt, hogy gyakhelyet kellett keresnem, nem könnyű feladat, ráadásul egyiknél se azt csináltam ami a szakmámhoz kellett volna
2012. nov. 14. 18:45

Szakmunkás és a tanműhely teljesen más dolog, ezek a képzések többségében kihelyezve vannak középiskolákhoz.


Az is szokszor megoldható, hogy leigazolják a vállalatok a gyakorlatot, úgy, hogy nem is voltál bent helyette készülhetsz a vizsgákra. Persze ha tényleg szeretnél szakmai tapasztalatot szerezni, akkor ez a lehetőség nem játszik..de van amikor csak ennyire telik a cégektől, vagy mert nem tudnak olyat mutatni ami neked hasznos lehet, vagy mert nincs "idejük" rá.:S


Nekem kétszer volt, hogy gyakhelyet kellett keresnem, nem könnyű feladat, ráadásul egyiknél se azt csináltam ami a szakmámhoz volna ill. csak minimálisat...vannak olyan helyek ahol te fizetsz, hogy gyakornok lehess...


Keresd tovább és sikerülni fog! Esetleg álláshirdetéseket is megnézhetsz, hátha keresnek gyakornokot valahová, vagy asszisztenst és akkor betanítanak talán még munkád is lehet később.

6. a0c1361e44 (válaszként erre: 5. - Mikono)
2012. nov. 14. 15:14

És nagyobb vállalatoknál is van jogi osztály és talán még kórházakban is.


Kitartást!

5. mikono (válaszként erre: 3. - A0c1361e44)
2012. nov. 14. 15:12

Én is meglepődtem azon, hogy nem akarnak segíteni. Nem is tudtam, hogy bankban lehet próbálkozni. Lehet megpróbálom majd bankonknál is akkor. Önkormányzaton a lakhelyemen olyan gyakorlatost vesznek fel, akiknek az anyja, apja ott dolgozik, vagy nagyon jó a kapcsolati az önkormányzatban dolgozókkal. Nekem meg ilyenem sajna nincs.


Fealdni semmiképp sem akarom, de elég kétségbeejtő a helyzet. Főleg így a 3. félévben.

4. mikono (válaszként erre: 2. - 171925f409)
2012. nov. 14. 15:09
De jó neked, az én iskolám sajnos nem ilyen. Viszont elvárása az van, nem is kevés.
2012. nov. 14. 15:06

Áááá, ez annyira szőrnyű! Mi az, hogy egy iskola nem biztosít gyakorlati helyet? Régen a szakmunkásképzőknek és a szakközépiskoláknak is volt tanműhelye, illetve olyan gyár, vállalat, ahol a gyakorlatot el tudta végezni a tanuló, most meg csak elvárások vannak, de segítséget nem adnak.


Kitartást és talpalj tovább, menj vissza helyekre, esetleg ne csak ügyvédi irodákba próbálkozz, hanem önkormányzatnál, bankoknál, ahol van jogi osztály.

2012. nov. 14. 14:51
Én is jogi asszisztens csinálom most kezdtem nekünk azt mondták ha nem lesz gyakorlati hely segítenek biztosítani arra a2 hétre
2012. nov. 14. 14:42

Sziasztok!


Olyanok tapasztalataira vagyok kíváncsi, akik jogi asszisztensnek tanultak vagy már megcsinálták a kötelező szakmai gyakorlatot, de még előttük áll a vizsga.


Amikor érettségi után, elkezdtem a jogi asszisztensi felsőfokú tanfolyamot, elég könnyen ment. Sorra 4-esre, 5-ösre vizsgáztam le az egyes tantárgyakból. Néhány tantárgyat könnyebben, néhányat nehezebben sikerült megtanulni, de végülis mindet megértettem és nem buktam meg belőlük.


Egészen addig, amíg el nem érkezett a szakmai gyakorlat ideje. Elméletben a 4. félévben kellett volna megcsinálni, de én már nyáron elkezdtem keresni a biztonság kedvéért. Mint kiderült jól tettem, mert az iskola hirtelen bejelentette, hogy nyáron kell letenni.

Végigmentem az összes ügyvédi irodán a városban, mire az ötödik helyen sikerrel jártam. Boldogan mentem az iskolába a papírokért, de mikor az ügyvéd meglátta a szerződést, azt mondta: A szerződés teljesen rossz, ezért nem fogja aláírni. Semmi kedve megvárni, míg az iskola kijavítja. Szóval sajnálja, de mégse vállalja el. Ez volt márciusban.


Csalódottan, mérgesen és szomorúan visszamentem az iskolába, ahol azt mondták: Augusztusig nem foglalkoznak ezzel, menjek akkor vissza a szerződésért.


Ez volt a helyzet, mérges voltam, feldúlt, de ennek ellenére tovább kerestem. De 10 helyből egyse jött be. Volt ahol már felvettek mást, nem érdekelte a dolog meg különféle indokokkal zavartak el. De a legtöbb hely már betelt.


Visszamentem augusztusban a problémával az iskolába, de az iskola azt mondta: Ebben sajnos nem tudnak segíteni, az én felelősségem a gyakorlati hely biztosítása.


Így jelenleg még mindig nincs meg a gyakorlatim, 2 helyen van függőben, de nem vagyok pozitív. Hatalmasat csalódtam az iskolában. Félek, hogy évet kell ismételnem emiatt. Nem tudom mi lesz, ha nem tudom megoldani a helyzetet.


Nem várom, hogy más oldja meg helyettem, csak ki akartam írni magamból, amit érzek.


Volt már valaki ennyire rossz helyzetben? Kapcsolatok, protekció nélkül tényleg ennyire nehéz helyet találni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook