Tényleg hizlal-e a rizs? Persze a fehér, a barna nekem ehetetlen. Melyik a hizlalóbb: krumpli, rizs vagy tészta? (tudásbázis kérdés)
Írd be a google-ba, nagyon sok találat lesz.
Én nem nagyon vagyok oda érte. Olyan hülye íze van. A köles finomabb...
Szerintem a vega sok tekintetben egyenlő az egészséges életmóddal.
A süti és tészta evés viszont nem fér bele az egészséges életmódba, max a tk. tészta, és nagyon ritkán.
A fontos, hogy sok életenergiában gazdag táplálékot vigyünk be. Zöldséget, gyümölcsöt, csírákat. És szerintem a rizs önmagában nem gáz, hisz nézzük meg "kínai barátainkat" :D Hússal tuti hízlal!
fúúú mennyi kövér vegát ismerek
jaj
mert hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a vega= egészséges életmód
hát így lenne jó, de nem mindig így van
amúgy igen hízlal a fehér rizs
Ismerek egy lányt, aki azért lett vega, mert súlyfeleslege volt.
Egyfolytában sütit eszik, úgyhogy hízott még vagy 10 kg-ot... :D
A krumpli a legkevésbé hízlaló ezek között.
A fehér tésztának és a fehér rizsnek közel hasonló a szénhidráttartalma és mindkettő nagyon gyorsan felszívódó szénhidrát.
Egyértelműen a tészta hízlal leginkább, és valóban sokkal kevesebb értékes anyagot tartalmaz, mint a krumpli vagy a rizs.
Mértékkel mindegyik fogyasztható, úgy a legkevésbé hízlaló, ha valamilyen vegetáriánus ételt eszel hozzá. Külön-külön ugyanis nem rossz sem a szénhidrát, sem a fehérje (mérték sem mindegy persze), de együtt nem egészséges, noha tradicionálisan így étkezünk.
Ha meg annyira a diéta a lényeg, akkor zöldség köretet kell enni. Répa, cukkini, padlizsán fűszerekkel.
Mehet fulladásig akár.
Szerintem nem az számít, hogy melyikben több a kalória, hanem hogy mennyire hasznos a szervezetnek.
A tészta egy hulladék, ha nem teljes kiörlésű. Ha itt a kalóriát nézzük, akkor a durum tészta jobb, mert nincs benne tojás.
Krumpliról ezt találtam:
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes. (Megjegyzés: Szerintem a C-vitamint elfelejthetjük, ha nem nyersen esszük, ugye)
Rízs
A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján.
A betakarítás után a tovább tisztított, csiszolt szemekből nyerik a fehérrizst. A barnarizsen rajtahagyják az értékes tápanyagokat tartalmazó héjat. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje. Mivel komplex szénhidrát, az energia, ami a rizsben található, eltárolható az izomzatban, szükség esetén viszont könnyen felhasználható. A gluténmentes diétára szorulóknak a rizs proteinje a lehető legjobb étel, más fehérjeforrásokhoz viszonyítva.
A rizs fehérjéje mentes az allergénektől, amik viszont másban, mint például a szójában, tojásban, tejben, élesztőben, gabonákban megtalálható. Gazdag aminosavakban, amelyekről kutatások során kiderült, hogy összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. Az anyatej pedig, mint tudjuk, a Föld egyik legtáplálóbb étke.
Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez. Olyan mesterséges eljárásokat is alkalmaznak, amelyekkel a természetes proteint ki lehet vonni a rizsből. Így számos táplálékkiegészítőt készítenek. A rizs proteinjéből készült koncentrátumok számos fontos esszenciális aminosavat tartalmaznak, így hisztidine-t, leucine-t, lysine-t.
Mindezek mellett még nagyon hatékony antikarcinogén is a rizs, rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” zsírokat.
Két alapvető rizs létezik – barna és fehér rizs. A barna rizs a természetes, az őrlése során csupán a külső hüvelyt távolítják el. Ha tovább őrlik, és a csírát és a héjat is elvonják – fehér rizs lesz a végeredmény.
szia.
szerintem a tészta a hizlalobb ez egyértelmü a krumpli meg a rizs nos az keményitö.. nem tudom pontosan a 90 naposban lehet enni az tuti mert ott van keményitö nap de persze csakis párolva alanaturban..