TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Az államilag elismert nyelvvizsgáknál az egyes készségeknél (olvasás, írás, hallgatás, beszéd) kell kötelezően elérni a legalább 40%-os teljesítményt.
A TELC vizsgán is így van. A nyelvtan (language elements) nem készség, itt nincs megszabva minimális teljesítmény.
Ha megnézed a vizsgaszabályzat III. mellékletét a www.telc.hu honlapon ( [link] akkor abban is megtalálod, vagy van a honlapon egy segédlet a vizsgaeredmény kiszámítására, abban is benne van.
A levél értékelésénél nem jelent problémát, ha valaki kicsúszik a keretből, vagy "összenyomorítja" a végét, vagy nem hagy ki sort a cím és a megszólítás között stb. A formai jellemzőknél a levél elrendezése tartalmi szempontból fontos: legyen eleje (cím, megszólítás, ref.line), közepe (szempontok) és vége (closing formula).
A terjedelem (150 szó) akkor fontos, ha nem jó, nem teljes a levél. Ha valaki 120 szóban ír egy teljes levelet (van eleje, közepe és vége, tárgyalja a szempontokat), akkor az megkapja a maximum pontot (persze legyen jó a nyelvhelyesség is).
A címzés nem számít amúgy bele a terjedelembe, de a megszólítás már igen.
A rendelkezésre álló hely azért is kevés, hogy a vizsgázók ne írjanak túl sokat. Minél többet írnak ugyanis, annál többet hibáznak, ami leronthatja a levelet. Persze a számítógépes feldolgozás is formalizált űrlapot tesz szükségessé.
a reading3 feladatnál az utolsó,20-as számú,plant-ről szóló feladathoz én a ,,k"-t írtam.
Ti?
Sziasztok!
Szerintem sem volt olyan könnyű az angol B2, de ennél rosszabb is lehetett volna. Azt a második nyelvtani feladatot (autós) szinte végig betippeltem. A levélnél a TV showra való jelentkezést választottam (főzős műsort). Ref. line-nál azt írtam, hogy applying for the show és a levelet jelentkezésként kezdtem és fejeztem be. De mivel követtem a megadott szempontokat, ezért belevettem néhány infó kérést is. Szerintem nem volt könnyű, mivel én is kidolgoztam és megtanultam sémákat, de erre egyiket sem lehetett igazán alkalmazni, csak részben. Sajnos nem hiszem, hogy mindkettő meglesz, abban viszont reménykedem hogy az egyik része sikerül. Így okt.-ben csak a másikra kellene mennem. Természetesen annak örülnék legjobban, ha mindkettő sikerülne. Az írásbeli cikk keresésnél én sajnos csak egy x-et tettem, a business vásárláshoz.
Na nekem pontosan ez volt az egész szóbeli vizsgám témája tegnap.
Úgy látszik,hogy ezek a feladatsorok ismétlődnek,meg akkor vizsgahelyek szerint is változnak a szóbeli feladatok,mert ha jól olvastam akkor van akinek teljesen másfajta feladatsora volt a tegnapi vizsgán. A levélnek kevés volt tényleg a hely,én írtam a keret alá is,na majd meglátjuk, hogy értékelik.
Nektek is azt mondták, hogy három hét múlva lesz eredmény?
Az Ecl vizsga szerintem sokkal nehezebb. Két hosszú, bonyolult szavakkal tűzdelt olvasmány, és oda kell beilleszteni a megadott szavakból a helyeseket, olyasmi,mint ami itt is volt az írásbeli ötödik feladata, csak sokkal nehezebb.Ja és nagyon kevés az idő rá, 45 perc.Utána két levélírás van, választani nem lehet,a megadott szempontok szerinti dolgokat tartalmaznia kell a levélnek.A magnóhallgatás az meg iszonyatos. Az első még érthető, és ott a)b)c)válaszok közül kell választgatni.A második hallgatási anyag érthetetlen, hangos háttérzaj, ricsaj és ott ráadásul kérdéseket tesznek fel,és arra kell válaszolnod. Nagyon kevés az idő,érthetetlen a szöveg,csak kapkod az ember. Nekem ez a vizsga sokkal szimpatikusabb és nálunk Kecskeméten nagyon olajozottan zajlott minden,és pontosan tartották a szóbeli időpontokat is,és mindenki nagyon rendes volt.
Írd már le kicsit bővebben!:)
Gondolom a dohányzás a vitás részbe volt. Milyen levéltipusok közül lehetett választani?
akkor Reference line-nak mit írtál?
Reference line:applying for the job
Nekem van egy sablonlevelem ehhez a levéltípushoz.
Vajon a vizsga levélfeladatához megfelelő ez az applying for the job levélszöveg?
akkor megnyugodtam :D valszeg jók a válaszok.
én application-t írtam. ez azért mégsem munka volt.
az angolB2 első levélfeladata applying for the job
levéltípus volt?
Sziasztok!
Aki írja már meg németen mi volt! pls
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?