Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen recept

Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen recept

A Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen hozzávalói:
Tésztához:
4 tojás
5 evőkanál víz
140 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
100 gr liszt (Mantler)
60 gr étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
kb. 100 gr áfonyalekvár (kis üvegnyi fele)

Krém:
300 gr áfonyajoghurt (vagy natúr joghurt friss áfonyával keverve)
4 dl tejszín, vagy Hulala
3 csomag habfixáló
1 csomag mirelit áfonya kiengedve

Díszítéshez:
marcipán
néhány szem áfonya
kb. 1 dl tejszín


A Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen elkészítési módja:
A tojások sárgáját, vizet, cukrot és sót habosra keverünk. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan öntsük hozzá a masszánkhoz. A lisztet előbb vegyítsük el a sütőporral és a keményítővel, majd a keveréket szitáljuk óvatosan a masszához. (Piskóta tésztát készítünk.) Sütőpapírral bélelt (vagy olajozott, lisztezett) tortaformában süssük kb. 40 percig. (Előmelegített sütő, közepesnél alacsonyabb fokozat.) Ha szép aranyszínű a tészta és kiállja a sütőpróbát, borítsuk rácsra és hagyjuk hűlni 10 percig. Ezután lehúzhatjuk a sütőpapírt. A piskótát, miután teljesen kihűlt, vágjuk ketté. Krém: A kiolvasztott, lecsepegtetett áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, a többit pedig keverjük el a joghurttal, valamint a habfixáló felével. A maradék fixálót verjük fel a tejszínnel, majd adjuk az áfonyás krémhez. Ha nem cukrozott tejszínt használunk, adjunk a krémünkhöz cukrot ízlésünk szerint! Az alsó tortalapot kenjük meg áfonyalekvárral, majd rakjuk vissza a csatos forma szélét (vagy kartonpapírral vegyük körbe, ha nem csatos a formánk). A krémből púpozzunk egy nagy adagot a torta közepére, majd a másik tortalapot nyomjuk rá, mintha kúp lenne. A maradék krémmel fedjük meg egyenesen a tortánk tetejét (így íves lesz a piskóta a felvágáskor - ha nem szeretnénk így, a hagyományos módon is tölthetjük, a krém elég sűrű, nem fog folyni). Legalább 2 órát pihentessük hűtőben az alkotást, aminek az oldalát ezután felvert tejszínnel vonunk be, reszelt tejcsokival szórunk meg. A tetejét díszíthetjük marcipánvirágokkal (folpack között nyújtsuk ki a marcipánt és formával szaggassuk ki - nálam mézeskalács forma volt a nyerő) és áfonyaszemekkel.

Kicsit macerásnak tűnik, de csak a leírása az.
Életem eddigi legfinomabb gluténmentes tortája, és azt hiszem, a legszebb is. Az öcsém szülinapjára készült.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A tejszínes áfonyatorta gluténmentesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook