Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Tápszer vagy anyatej? fórum

Tápszer vagy anyatej? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6
2007. febr. 28. 16:06
Anyatej,de ha nemelég pótoljuk tápszerrel.
45. DODICA (válaszként erre: 42. - B362b37b2e)
2007. febr. 27. 12:18
Érdekes ez a súly kérdés is.... Vannak kicsi babák, akiket hiába tömnek, nem híznak úgy, ahogy a nagy könyvben elő van írva, de attól még egészségesek, kiegyensúlyozottak. Ilyenkor persze mindenki riogatja a szülőt, hogy etesse ezzel-azzal.... Nekem a 3. ilyen, 2 éves elmúlt, de "csak" 10 kiló körül van. Viszont szopik még. :)
2007. febr. 27. 10:40
Ha van tejcsi,akkor csak az,de ha kevés pótolni kell valamivel.
2007. febr. 24. 13:20

Köszi Win:))

Puszi:)

42. b362b37b2e (válaszként erre: 25. - DODICA)
2007. febr. 24. 12:56

Nekem Luca az első babám és tapasztalatjan voltam minden kérdésben!Igazság szerint a védőnőm mondta annak idején,hogy nincs tápértéke a tejemnek,mert Luca havonta 20-30 dkg-okat hízott,volt hogy fogyott is.Én mindent ittam,ettem,amit mondtak,hogy jó és sok tejem legyen.Mondom,a minnyiséggel nem volt baj.6 hónaposan,mikor abbahagyta a szopit,5460 g volt,és 3350g-mal született.Most 9 hónapos múlt és 7550 g.Persze mostmár a tápszeren kívül minden mást is eszik.

Mindentől függetlenül a következő babát (még tervezünk legalább egyet)is szoptatni szeretném,míg csak lehet/birom! :)

41. win (válaszként erre: 40. - Hisztikirálynő)
2007. febr. 24. 12:01
Szerintem nagyon szép, ahogy hozzáállsz a kérdéshez. Én is több helyen olvastam, hoyg azok az anyukák, akik valamiért nem tudnak szoptani sokat tehetnek hozzá a cumisüvegből való tápláláshoz azzal, ha megpróbálnak a szoptatáséhoz leginkább hasonló szituációt kialakítani etetéskor. Pl. a meztelen mellkasukhoz ölelik a babát. És abban is igazad van, hogy megpróbálod a legpozitívabban szemlélni a kialakult helyzetet! Így biztosan sokkal jobb, mintha folyton azon járna az eszed, mennyivel jobb lenne szoptatni. Ha nem megy, kár az embernek ezzel gyilkolni a lelkivilágát, mert azt a baba is megérzi. Sok sikert!:))))
40. Hisztikirálynő (válaszként erre: 38. - Erás)
2007. febr. 24. 10:31

Természetesen nem tudja az az anyuka - aki tápszert kénytelen adni a kisbabájának - sem az anyamell, sem az anyatej illatát, érzetét nyújtani, de attól még lehet meghitt a táplálás (simogatások, becézgetések). Én sajnos nem tudtam szoptatni, de nem érzem úgy, hogy a gyermekem bármiféle hátránnyal indulna az életben azért, mert tápszert kap. A mostani tápszerek már rengeteg féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, hypoallergének. A másik pedig, kevésbé okoz hasfájást a piciknek, mint az anyatej (és így az anyuka bármit megehet).

Én nem vagyok anyatej ellenes, hiszen, ha tudtam volna, én is szoptattam volna a kisbabámat. De így, hogy kénytelen vagyok tápszert adni neki, próbálom a pozitív oldalát nézni, mert persze nekem is az a legfontosabb, hogy a gyermekem mindenből a legjobbat kapja, és egészségesen fejlődjön.

39. Minya (válaszként erre: 32. - DODICA)
2007. febr. 24. 09:59
Nagyon sok mindent kipróbáltam hogy több tejcsi legyen homeopátiás szerektől kezdve a gyógynövényekig volt úgy is hogy óránként szopizot de így se lett több,már 8 hónapos a pici és a dokinő azt is mondta hogy lassan el lehet hagyni már a cicit inkább főzeléket meg gyümit adjak neki.Areggeli meg esti szopi is már csak olyan hogy legtöbbször izeg-mozog gagyarászik meg rugdos,olyan mintha atz akarná kifejezni hogy hadjál már békén de mikor cumisüvegből kap meg se mozdul míg meg nem itta.Amúgy kösz hogy segíteni akarsz néha jól jön másnak is a véleménye!!!
38. Erás (válaszként erre: 36. - Hisztikirálynő)
2007. febr. 24. 00:10
Ne haragudj, de az utolsó mondatoddal nem értek egyet! Lehet, hogy ugyanúgy ölben fogod a picidet, szeretgeted, a szemébe nézel, de az anyamell és az anyatej illatát, érzetét-ízét nem tudod pótolni semmi mással... A tehéntej (ugyebár amiből a tápszer készül) a bocinak való, az anytej a kis emberpalántának. A tápszer csak az alapvető szükségletet elégíti ki, magyarán szólva nem lesz éhes a gyermek,(ráadásul fajidegen fehérje, sokszorosára emelve bármilyen allergiára való hajlamot), de nem pótolja az anyatejben lévő több, mint tízezer(!) olyan anyagot, ami a legtökéletesebb megoldás lenne a fejlődéséhez.
37. d@nu (válaszként erre: 34. - DODICA)
2007. febr. 23. 22:12
De milyen szép piros lett volna tőle a nyelve! :)) Nálunk a narancslé volt a sláger...
2007. febr. 23. 22:12

Természetesen anyatej!

Én sajnos nem sokáig tudtam anyatejet biztosítani a kislányomnak. Már a születése után, a kórházban töltött napok alatt rájöttünk, hogy gond lesz, ugyanis a kislányom nem tudta szopzini a cicimet. Befelé forduló mellbimbóm van, és nem tudott "ráharapni". Kínoztak a csecsemős nővérek minket, de aztán ők is látták, hogy nem fog menni, pedig tejem lett volna. Megpróbáltuk a bimbóvédőt, de azon keresztül nem tudott a kicsi semmit kiszívni. Úgyhogy aznap, amikor hazavittük, bőgtem, hogy mi lesz. De aztán felírt a doktornéni tápszert, úgyhogy azt kapta, és mellé fejtem. Ezáltal viszont egyre kevesebb lett a tejem, és egy hónap után el is apad.

Nagyon sajnálom, hogy nem élhettem át a szoptatás csodáját. Ezért is próbálom a kislányomat minél többet szeretgetni, mert nekünk a szoptatás sajnos teljesen kimaradt az életünkből, hiába is szerettem volna.

Igaz, hogy a tápszeres etetés macerásabb, mint az anyatejes táplálás, de szerintem ez is ugyanolyan jó a babának, mintha anyatejet kapna. A meghittséget így is tudja biztosítani az anyuka, ha odafigyel.

35. d@nu (válaszként erre: 32. - DODICA)
2007. febr. 23. 22:11

Hogy Veled együtt én is "osszam az észt" :))) tényleg érdemes a többszöri mellre tétellel próbálkozni.

Ha nem is éhes, vagy szomjas a baba, attól még nyugodtan meg lehet kínálni, néhány korty is sokat segít. A nyári nagy melegben volt, amikor 1,5-2 óránként mellre tettem a lányomat. És szerencsére mindig volt elég tejem, még teáztatni sem kellett Őt.

34. DODICA (válaszként erre: 33. - D@nu)
2007. febr. 23. 22:07

Na igen, anyós pajtás nálunk már a 2 hetes gyereknek a meggylevet akarta volna adni. :((((

Mert ő annak idején..........:))))))

33. d@nu (válaszként erre: 26. - DODICA)
2007. febr. 23. 22:05

Áhh, én is megfogadtam azokat a tanácsokat, amik használhatónak tűntek, csak az elveimmel ellentétesektől kaptam idegbajt - és hát ez utóbbiból volt több. :)))

Nem a tapasztalt anyákkal van a baj, hanem azokkal az "őskövületekkel", akik 25 éve a fél éves gyereket már pörkölttel etették és azért zaklatnak, hogy én miért nem teszem ezt? :D

32. DODICA (válaszként erre: 31. - Minya)
2007. febr. 23. 21:01

Nem ítélem el, hogy adsz neki tápszert, de, ha többet tennéd mellre, sokkal több tejed lehetne! Visszajönne az még... 2 szoptatással apad lassan, míg, ha akár 8-10-szer is (de minimum a 6) szoptatnád, akkor folyamatosan visszatérne, miközben szép lassan, fokozatosan a tápszert el lehetne hagyni. Előbb cici, utána tápi....


Nem "észt" akarok osztani, csak segíteni...

Tapasztalatból.....

Remélem senki se érti félre! :)

31. Minya
2007. febr. 23. 20:40
Sajnos engem is sokan elítélnek mert adok a picinek tápszert igaz csak pótlásként mert már 3 hónapos kora óta nem elég neki a tejcsi de még a mai napig is szopizik 2-szer.A dokinőnk azt monta nem baj és ne is törődjek másokkal én látom hogy mennyi eszik meg a gyerkőc.
30. DODICA
2007. febr. 23. 20:06
Jajj, kétszer is elment, bocsi.
29. DODICA (válaszként erre: 27. - Dfe310ea97)
2007. febr. 23. 20:06

Én az ellenkezőjét tapasztaltam: semmi baj, itt a tápszer, adja csak nyugodtan anyuka! Ahelyett, hogy tanácsokat kaptam volna arra, hogyan tovább, ne adjam fel, szoptassak! Ma már nagyon bánom, sokkal jobb lett volna ha találkozok "észosztóval".

Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de attól még azért meg lehetne hallgatni a másikat... Feltéve persze, ha nem néz le (s ne is tegye!!!), hanem tényleg csak segyteni szeretne, jószándékból. Mert az anyatej akkor is jobb a tápszernél, ez azért kétségbe vonhatatlan szerintem.


Én megértem mindkét oldalt, s nagyon sajnálom, ha ellenségeskedést vél felfedezni bárki is.... Jó lenne, ha a kommunikáció normálisan menne. Akkor talán több baba juthatna sikeresen az őket megillető anyatejhez. :))

28. DODICA (válaszként erre: 27. - Dfe310ea97)
2007. febr. 23. 20:05

Én az ellenkezőjét tapasztaltam: semmi baj, itt a tápszer, adja csak nyugodtan anyuka! Ahelyett, hogy tanácsokat kaptam volna arra, hogyan tovább, ne adjam fel, szoptassak! Ma már nagyon bánom, sokkal jobb lett volna ha találkozok "észosztóval".

Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de attól még azért meg lehetne hallgatni a másikat... Feltéve persze, ha nem néz le (s ne is tegye!!!), hanem tényleg csak segyteni szeretne, jószándékból. Mert az anyatej akkor is jobb a tápszernél, ez azért kétségbe vonhatatlan szerintem.


Én megértem mindkét oldalt, s nagyon sajnálom, ha ellenségeskedést vél felfedezni bárki is.... Jó lenne, ha a kommunikáció normálisan menne. Akkor talán több baba juthatna sikeresen az őket megillető anyatejhez. :))

2007. febr. 23. 18:33

Csak az a baj,hogy legtöbbször csak a szemrehányást kapják azok az anyukák akik tápszert "mernek" adni a babának. Azon viszont nem gondolkodnak el, mi lenne ha ezt velük tenné más anyuka.

Istenítik magukat azok akik tudnak szoptatni, a védőnők is csak azokat a babákat veszik emberszámba akik szopnak és csak anyatejet kapnak 6 hónapig! Ez saját tapasztalat sajnos!

Én azé nem hagytam magam, szépen kiosztottam mindenkit aki 1 szót is mert szólni a tápszer miatt, még akkor is ha utánna hozzám se szólt.

Nem szabad hagyni magunkat, szembe kell szállni a sok "észosztogatóval"!!! Amikor áttértem a fiamnál a tápszerre, mindenki megpróbált ezzel zaklatni, nálam nem járt sikerrel senki, elküldtem mindenkit melegebb éghajlatra a hülye szövegével együtt! Szerintem, mindenkinek ezt kellene tennie, nem szabad rájukhagyni, mert akkor továbbra is fognak zaklatni ezzel, de ha látják, hogy nem vagyunk vevők a süketelésükre, abba fogják hagyni!Határozottnak kell lenni, és egyértelműen közölni, hogy ezzel a témával hagyjanak békén, nem vagy hajlandó meghallgatni, tartsa meg a véleményét! Én legalábbis ezt mondtam, és tényleg nem mondták többet! Sok sikert a leépítésre és nem parázni ezen!!!

26. DODICA (válaszként erre: 23. - D@nu)
2007. febr. 23. 15:35

Jogos, hogy nem "észt osztani" kell, de a tapasztalt anyák segíteni is tudhatnak. Persze mindenkinél másképp jön össze a sikeres szoptatás, kinek ez, kinek az válik be...

Tényleg az a legjobb, ha az ember lánya a saját megérzéseire hallgat elsősorban, de én nagyon örültem volna, ha kapok tanácsokat tapasztalt anyáktól már az első gyereknél, s nem iszonyat kálvária után sikerült volna szoptatnom...


Néha a tapasztalt anyukák segítő szándékát is ellenségeskedésnek veszik... Kár érte. Szerintem, ha meghallgatja az ember, ki tudja szűrni, neki mi abból a jó, a többit meg feledni, s csinálni, ahogy jólesik!


Az éremnek két oldala van....


Különben teljesen egyetértünk! :))))

25. DODICA (válaszként erre: 24. - B362b37b2e)
2007. febr. 23. 15:30

Az utolsó mondatod nagyon igaz.


Előtte viszont.... Mi az, hogy nincs tápértéke az anyatejnek??? Az csak akkor lehetséges, ha nem megfelelően táplálkozik a szoptatós anya, vagy valami betegség miatt. Más esetben marhaság, s a lobby része. :((((


Persze, kérdés, mi az, hogy szépen hízik a gyerek.......... Mennyi a rendesen hízás?

24. b362b37b2e (válaszként erre: 20. - Az úrnő)
2007. febr. 23. 15:23
Én 6 hónapig tudtam szoptatni,6 hónap után viszont a lányom döntött úgy,hogy nem kér.Végig fejtem esténként, Luca napi 6-7szer szopott,de alig hízott.4 hónapos korától kapott gyüm.pürét is mellé,de így sem hízott rendesen.6 hónapos korában elkezdtem tápszerezni,ő meg gyönyörűen hízott/hízik és minden rendben.Ha az elején kiderült volna hogy nincs elég tápértéke a tejemnek,szó nélkül áttártem volna a tápszerre.Mindamellett teljesen szoptatás-párti vagyok.Ezzel csak azt akarom mondani,hogy van aki tud szoptatni,van aki nem.Van akinek úgymond tartalmas a teje,van akinek nem.Szerintem hülyeség az anyukákat frusztrálni azzal,hogy ők a hibásak.Sokszor a piszkálás miatt,stressz miatt apad el a tejük.
23. d@nu (válaszként erre: 22. - DODICA)
2007. febr. 23. 12:13
Ez a lobby ügy sajnos sok esetben így van. Plusz én még attól másztam a falra, ha a "tapasztalt" anyukák elkezdték az észt osztani, hogy hogyan kellene szoptatnom, mit kellene ennem-innom, hányszor kellene fejnem, hogy jó sok tejem legyen. Jól összevesztem mindenkivel, csináltam, ahogy jónak láttam, és érdekes, még mindig van tejem (lassan egy éves lesz a lányom).
22. DODICA (válaszként erre: 20. - Az úrnő)
2007. febr. 23. 10:35

Ezt én se értem. Akkor se értettem, mikor első gyerekkel átéltem. A másik kettőt meg több, mint 2 évig szoptattam(most is még...)

Szerintem nem az anyákat kell hibáztatni, s nem érzem, hogy itt bárki is ezt tette volna.

Az viszont meggyőződésem (tapasztalatból), hogy egy-két rendkívül extrém esetet leszámítva (az gyakorlatilag mindig szervi okokra vezethető vissza, avagy egyéb komoly betegségekre), hogy minden nő tud/tudna szoptatni. Tudna, ha megkapná hozzá a kellő segítséget, biztatást. A baj az, hogy sokkal könnyebb védőnő/orvos részéről felírni/ajánlani a tápszert, mint rávezetni anyukát a nála sikeresen beváló szoptatási módszerekre! Lobby kérdése is....szerintem. (Ezt is a tapasztalatom mondatja velem.)

21. 76a2779643 (válaszként erre: 20. - Az úrnő)
2007. febr. 23. 09:24

Szia!

Teljes mértékben egyet értek veled. Én mikor szültem a kórházban töltött 5 nap alatt naponta kb. 5-en megkérdezték, hogy van-e tejem. Szörnyű volt!! Aztán később kiderült, hogy volt, csak a babám nem tudott szopizni (túl nagy a bimbóm). Itthon fejtem neki, aztán 3 hét után elapadt. Utánna megint jött a piszkálás a tápszer miatt(és az azóta is tart, most voltunk 3 hónaposak). :((

2007. febr. 23. 08:26
Én csak azt nem értem,akik tudnak szoptatni(szerencsések),miért gondolják azt,hogy akinek nincs biztos Ő tehet róla,és nem próbált meg mindent.Én már tényleg mindent megpróbáltam:5-ször eszem naponta,homeop.,szopós tea,tejcsináló gabonabogyók,3l foly.,óránként mellen a baba de így sincs,és azt mondják így is Én vagyok a hibás.Senkinek nem kívánom ezt,tényleg akarom szoptatni,de sajnos pótolnom kell napi egyet.(4.5)
2007. febr. 23. 00:06
Hülye kérdés! Ha van anytej akkor az, ha nincs akkor tápszer.A gyereket nem érdekli mit kap, ha éhes, csak egyen!
18. Bogi77
2007. jan. 23. 15:47

Sziasztok,


Köszönöm szépen a biztatást. Akkor még mindenképpen próbálkozom a szoptatással. :o) Az 'urtica urens' homeopátiás bogyókat szedem. Amúgy a kisbabám jól van, egészséges, de a legjobb az lenne, ha csak az én tejem inná. Remélem lesz tejem, nem adom fel! Amúgy nagyon jó étvágyú a kisbabám..:o)

17. d@nu
2007. jan. 23. 12:09

És az alap kérdéshez: mindenképpen anyatej. Jó a Mamának és a Babának - mind testi, mind lelki egészsége szempontjából. Egyszerű, "könnyen kezelhető", és ingyen van. :)

És ha van az anyának teje, nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy esztétikai szempontok miatt inkább áttér a tápszerezésre.

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook