Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Tápszer vagy anyatej? fórum

Tápszer vagy anyatej? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6
166. rizsszem (válaszként erre: 154. - ALLICS)
2010. dec. 14. 12:26
Nekem sem!Legjobban az igény szerinti szopi vált be ami lehet hogy 24órából 26ot vesz igénybe de megéri.Ja és a megfelelő folyadék bevitelről se feledkezzünk meg.
165. rizsszem (válaszként erre: 164. - Csutika100)
2010. dec. 14. 12:18
Nekem is koraszülött a kisfiam és 15 hónapos.A mai napig szopizik.Nem a koraszüléstől függ ki tud szoptatni és ki nem.5 gyerkőcöt szoptattam és az elsőt alig tudtam nem volt elég tejem,ott jött a tápszer.a három középsőt 8,10,12hós korukig.ha nincs tejcsi bátran a tápszer de csak előírás szerint mert bajt is okozhat.
2009. jan. 14. 12:50

Egyértelmű, hogy az anyatej.

Nekem sem volt, mivel koraszülött volt a lányom

(30 éve), de kaptunk anyatejet.Biztosan van most is anyatej begyüjtő hely.

163. drnéni
2008. dec. 19. 14:58

Nekem nagyon kevés tejem volt, a lányom kezdettől fogva kapott tápszert is, mégpedig cumisüvegből. Ami utóbb hatalmas szerencsének bizonyult, mert 4 hónapos korában kórházba kerültem, egyik napl a másikra le kellett állni a szoptatással. Biztosan sokkal rosszabbul élte volna meg, ha akkor kap először tápszert, így egy kicsit könnyebb volt.

Később a Suttógónál olvastam, hogy ő kifejezetten javasolja a kezdetektől, hogy esténként cumisüvegből kapjon enni a baba, mégpedig ha lehet, apukától (akár anyatejet, akár tápszert). Így ha anyuka bármi miatt nem tud otthon lenni vagy szoptatni, nem olyan nagy gond a babának, apa pedig szorosabb kapcsolatot építhet vele.

Az meg totál hülyeség, hogy ha cumiból is kap, nem akar szopni. Az én leánykám is mindig kiszippantotta mind a 20 ml-t, ami volt, pedigjól biztos nem lakott tőle...

162. Sena (válaszként erre: 157. - Pmjudit)
2008. dec. 19. 12:57

Hát igen a cigi.:( Van egy ismerősöm aki a terhesség és a szoptatás alatt is dohányzott mind a 4 gyermekével. Az elsőnek még nem lett semmi baja. A 2. kis súllyal született. A 3. meghalt bölcsőhalálban. (Vajon miért?) A negyediknél már keveset dohányzott, de ő is kis súllyal született és volt egy olyan betegsége ovis korában amit nem igazán tudtak megmagyarázni az orvosok.

Szóval ha valaki ennyire nem tud leszokni a cigiről, akkor talán jobb a tápszer.

161. Serry
2008. máj. 20. 14:03

elsősorban anyatej, még a tápszergyártók is elismerik, hogy az a legjobb a babának. minden tápszeren rajta van. Aztán ha anyuka valamilyen nem kozmetikai okból nem tud szoptani jöhet a tápszer, még mindig jobb mintha hígított tehéntejet adnál vagy semmit. De ha anyuka azért nem szoptat mert löttyedt lesz a cici hát kivánom neki....

Szóval én dietetikusként azt mondom természetesen az ami a legjobb a babának, amennyiben nincs akadálya vagyis anyatejcsi. De ha úgyjársz,hogy akadály van vagy elfogy akkor igenis a tápszer és az amit a gyerekorvos felír. Van több féle igy lehet a baba kedvére tenni ha egyik esetleg nem izlik.

A legjobb persze pohárral, vagy kanállla adni, de van egy angol cumisüveg ami szintén olyan mintha szopizna.

160. pmjudit (válaszként erre: 158. - Sodrak)
2008. máj. 20. 09:12
A legfontosab, hogy a LEGEGÉSZSÉGESEBB.
159. cilus
2008. máj. 20. 07:24
mindenéppen anyatej/természetesen ha van/én még mindig szoptatok 15 hós a kisfiam
158. sodrak
2008. máj. 14. 22:39
Ha lehetséges, elsősorban anyatejjell tápláljuk a babát. Olcsó, kényelmes, mindig kéznél van.
157. pmjudit
2008. máj. 2. 19:54

mI AZ HOGY NEM TUD LEMONDANI A CIGIRŐL???

A gyerekéről van szó!

156. pmjudit
2008. máj. 2. 19:53

Micsoda kérdés???

ANYATEJ!

2008. máj. 2. 18:49

"Ha az anyuka nem tud lemondani a cigiről a szoptatás alatt, akkor tápszer!!!!

NE MÉRGEZZE SENKI A GYEREKÉT AZZAL, HOGY CIGIZIK A SZOPTATÁS ALATT!!! MORBID HASONLAT, DE MILYEN LENNE EGY PÁR NAPOS BABA CIGIVEL A SZÁJÁBAN??? MERT A DOHÁNYZÓ ANYUKA RÉVÉN ÁTJUT A BABA SZERVEZETÉBE A TEJJEL A NIKOTIN IS ÉS AMIK MÉG A CIGIBEN VANNAK EGYÉB MÉRGEZŐ ANYAGOK!!!!!

ANYATEJ VAGY CIGI??? DÖNTSÉTEK EL!!!"ez komoly?azt üzenem kedves dohányzó anyukáknak vagy kismamáknak hogy nem csak a tejjel jut át hanem már fogantatáskor is mérgez a büdös bagó!!!!

ez az egyik a másik hogy ha egy anya nem tud lemondani?

de le tud!!!

ha szereti a gyerekét áldozatra is képes !!!!!

én aki 16 évig szívtam nap 2 dobozzal, nem tudom elfogadni azt hogy nem lehet leszokni ha valaki terhes

ilyen nincs!!

sőt ne döntse el szokjon le

154. ALLICS (válaszként erre: 148. - Noncsi1985)
2008. máj. 2. 11:08
Gondolom az Urtica Urens-re gondolsz.Nekem semmit nem használt.
2008. ápr. 13. 18:42
Hát igazábol ez egy olyan kérdés amiben nem lehet igazságot tenni mert hát ügy mégis csak az anyatej a legjobb a babának de mi van akkor ha nem jön és és muszáj tápszert adni. Az én lányom anyatejes volt és a tápszeröl hallani sem akart, de nálunk tényleg csak egyszer volt szükség. De anyatej az az igazi amig csak lehet!
152. josey
2008. márc. 4. 14:21

Nem győzöm ezt visszaolvasni,de:


mindeképp anyatej,amíg csak lehet!!!!

151. Laryan
2008. febr. 12. 11:13
Csakis anyatej!!!!!!!!!!!!Míg van és tápláló neki,ennél jobbat nem adhatsz neki!
2007. nov. 24. 01:44

Ha az anyuka nem tud lemondani a cigiről a szoptatás alatt, akkor tápszer!!!!

NE MÉRGEZZE SENKI A GYEREKÉT AZZAL, HOGY CIGIZIK A SZOPTATÁS ALATT!!! MORBID HASONLAT, DE MILYEN LENNE EGY PÁR NAPOS BABA CIGIVEL A SZÁJÁBAN??? MERT A DOHÁNYZÓ ANYUKA RÉVÉN ÁTJUT A BABA SZERVEZETÉBE A TEJJEL A NIKOTIN IS ÉS AMIK MÉG A CIGIBEN VANNAK EGYÉB MÉRGEZŐ ANYAGOK!!!!!

ANYATEJ VAGY CIGI??? DÖNTSÉTEK EL!!!

2007. nov. 24. 00:11
anyatej
2007. okt. 5. 12:13
VAN EGY NAGYON JÓ HOMEOPÁTIÁS SZER, NEM IS DRÁGA 500 FT, ELKEZDTEM SZEDNI AMIKOR ELKEZDETT FOGYNI A TEJEM ÉS MOST MEGINT MINDEN RENDBEN :) AKIT ÉRDEKEL ÜZENJEN ÉS MEGÍROM A NEVÉT.
147. DODICA (válaszként erre: 144. - Csiga78)
2007. okt. 5. 12:03

Bár mindenki így gondolkozna! :)


Gratulálok!

146. dobos
2007. okt. 5. 06:14
Csakis anyatej ha már nincs vagy éhes marad a babád akkor tápszer.
2007. okt. 4. 23:06
Amaddig lehetséges addig anyatej, utána pedig tápszer.
144. Csiga78 (válaszként erre: 143. - DODICA)
2007. szept. 22. 10:59

Látod ebben teljesen egyetértek Veled.

Én mondjuk örültem volna annak idején,ha idetalálok és mondtak volna sokan sokfélét.Természetesen,ahogy írtad kiválogattam volna mi az ami jó és mi nem.Engem is próbált pl:a Tesóm rávenni,hogy tápszerezek,mert akkor könnyebb lesz nekem,de én tartottam magam ahhoz,hogy jót szeretnék a Fiammal,mert az anyatej neki a legjobb és azt viszont letojom,hogy nem tudok aludni,mert sokszor kell szoptatni,de ehhez kellett az,hogy bízzak magamba,hogy igenis fogom tudni szoptatni.Mondjuk nagyon jó védőnőm van,aki az első naptól úgy állt hozzám,hogy de ügyes vagy,jól csinálod,megy ez és úgy látszik nekem ez jó volt,mert elhittem,hogy itt vagyok az első fiammal és tök jól csinálom,állítólag.Mert azt meg kell,hogy említsem,amikor szültem szabadságon volt a kórház védőnője,így odarakták nekem a Picit és szoptathattam,úgy ahogy akartam.Nem mutatta meg senki.Jó mondjuk nagyon nem lehet elszúrni,de azért jól esett volna,ha valaki megnézi,hogy jól csináljuk-e azt amit csinálunk.

Biztos mindenki átesett azon az időszakon,amikor hazamész a picivel és be vagy tojva,hogy Úr Isten honnan fogom tudni,hogy beteg,nem értem mit mond és a többi.Aztán,mert nálunk 6 hetesen volt a picinek egy kis gondja,ösztönösen futottam vele a megfelelő helyre.

Szóval tény és való,hogy rengeteg tanácsot lehet adni,de aki kéri annak viszont el kell tudnia dönteni,hogy mit fogad meg belőle.


Én viszont fenntartom az álláspontomat,hogy a legjobb az anyatej!!!!!!!


Én is idegeskedtem sokat,de sokszor magamba is szálltam,ha így folytatom nem lesz tejem és akkor nem magammal,hanem a picivel szúrok ki,azt meg nem akarom.Így is fáj,hogy 1 évesen egyik napról a másikra elutasította a cicit.Én is szerettem volna 2-3 éves koráig szoptatni,de Ő sajnos úgy döntött,hogy nem kér belőlem többet.De remélem így is megadtam neki azt a maximumot,amit csak tudtam adni.


További szép napot Mindenkinek!!!!!

És kellemes hétvégét!!!!!!

143. DODICA (válaszként erre: 142. - Csiga78)
2007. szept. 21. 21:47

3 gyerek után. :))) Azért az első is szopott valamelyest. :)


Én is a hitet, bizalmat hangsúlyoztam. Mellette az se árt, ha bedugja az ember a fülét, s nem hall meg egyetlen "jó" tanácsot se, hanem megy a maga feje után. Ez persze majdhogynem lehetetlenség, ugyanakkor folyton ott vannak a kritizálók, a fitymálló tekintetek, s ez stresszel....


Amúgy az a "hátbaverés", hogy nő vagy, s tudsz szoptatni, felfogható biztatásként is! ;) Hiszen bíznak női képességeidben, s bízz benne te is!


Aki kínlódik azzal, hogy szoptatni szeret, de elkeseredik, mert úgy látja, neki nem megy, annak elsősorban nyugalomra van szüksége, s olyanra, ami neki jó, nem másnak!!! Ne döntse el helyette senki, mit egyen-igyon, próbálja meg maximálisan élvezni az életét, a kicsinyét, tegyen mindenbe a maga kedvére! Ez nem önzőség, hiszen a gyerekének tesz vele jót!

Egy folyton aggodalmaskodó, izguló, idegeskedő anyukának jóval kevesebb lehet a teje, ill. többet kell a sikeres szoptatásért kínlódnia, mint egy olyannak, aki szentül meg van arról győződve, hogy márpedig neki sikerülni fog, mert miért is ne, s örül annak, hogy szoptathat, miközben bárki bármit is mond, meghallgatja, de nem attól teszi függővé döntéseit! Ki kell szűrni a valóban értelmes jótanácsokat, az elavult marhaságokat pedig bájos mosoly keretében feledni!


Maradjon csak meg a hitet és bizalmad!!! Szerintem jó úton jársz akkor!

142. Csiga78 (válaszként erre: 138. - DODICA)
2007. szept. 21. 16:43

Sajna pedig mégis akadnak olyan emberek,akik nagyon szeretnék szoptatni a gyermeküket,de nem sikerül nekik és akkor marad a hit és a bizalom.Nekem pl:jobban esett volna,hogyha valaki biztat,hogy legyen bizalmam magamhoz,mintha jól hátbavágtak volna és közölték volna velem,hogy olyan nincs,nő vagy tudsz szoptatni.

Bár neked bizti több tapasztalatod van két gyerek után.Nekem csak egy van így én nem tudhatom annyira,így marad a hit meg a bizalom.

141. Pirosalma (válaszként erre: 129. - 984ff08d0b)
2007. szept. 21. 14:02

Ja, ezt elfelejtettem: véletlenül nem azért, mert a nyugati területek jódban szegényebbek?:-)


[link]

140. Pirosalma (válaszként erre: 129. - 984ff08d0b)
2007. szept. 21. 13:56

Szia, Futrinka!


De, figyelmesen olvastam, nem azzal van a gond, hogy "önmagában nem okoz tüneteket" (nem is erre reagáltam), mert tényleg nem okoz, legalábbis kezdetben.

Tapasztalni nem tudom, hogy tudod, az vizsgált személyek érrendszerét hogyan vizsgálod meg?


"bizonyos "vérsó"-értékek eltolódása" - kifejtenéd, mi az a "vérsó" (ilyen suót nem ismerek, legalábbis ha az, amire gondolok, azt így nem szokták használni, és azt sem értem, mi köze a se-koleszterinhez)?


"annak csak a koleszterinszintjét kezelik" - és az miért baj? Ha kezelik, meg lehet előzni a szövődményeket.


"hogy egyes esetekben az önmagában-csak magas koleszterinszint bizonyos típusú szívritmus-zavart eredményezhet..." - én ilyenről nem hallottam, a szívritmuszavar ilyen esetekben nemegyszer gyulladás következménye, melyet gyakran okoz csökkent glukóztűrés (kettes t. cukorbetegség kialakulásának korai szakasza), és sokszor jár együtt emelkedett se-koleszterinnel és trigliceriddel.


Tehát a kettő (emelkedett koleszterin és szívritmuszavar) egyszerre lehet jelen, ugyanazon ok miatt (csökkent glukóztolerancia), de a kettő között nincs feltétlenül kapcsolat. De lehet.


Persze sokat ér vele az ember, ha le van írva valami, de hatásmechanizmus nincs részletezve, nem igazán lehet véleményt mondani róla:-/


"és sejtem..." - mire gondolsz?

139. 09d65bf33d (válaszként erre: 137. - DODICA)
2007. szept. 21. 13:26
Köszi a tanácsokat.Tényleg lehet abban valami, hogy nem bíztam magamban, ugyanakkor nagyon akartam , és ez biztos nem a nyerő kombináció.Tudom, hogy hülyeség, de az első napokban attól féltem, hogy kiszárad. Utána meg nem bírtam a harcot vele, és elég rosszul is esett, hogy elutasítja a mellem, mintha utálná vagy valami hasonló.Ráadásul hónapokig ment ez az egész, tetézve brutális hasfájással. Pár hónappal később már ott tartottam, hogy nekem már mindegy hogy mit, csak egyen valamit.Sok dolog összejött, nem igazán volt segítségem.Így utólag visszagondolva, mégis annyira szép volt, 1000x is végigcsinálnám, onnantól kezdve, hogy terhes lettem.
138. DODICA (válaszként erre: 134. - 09d65bf33d)
2007. szept. 21. 13:02

Sajnálom.


Hasonlít ahhoz, amit első gyerekemmel átéltem. Őt nekem se sikerült úgy, ahogy szerettem volna, de ma már tudom, nem azért, mert olyan fajta nő vagyok, aki nem képes kielégítően szoptatni (s hiszem, hogy ilyen nincs is!), hanem azért, mert bár a világon mindent megtettem volna érte, bizalmam és hitem a kudarcok miatt nem volt elég.

Meg kellett járnom a kálváriámat ahhoz, hogy elmondhassam később, a lányaim 2 és fél évig szoptak. (A kicsi tovább is.) :))


Őszintén kívánom a következő gyermekednél neked is sikerüljön!

137. DODICA (válaszként erre: 131. - 09d65bf33d)
2007. szept. 21. 12:56

Nem, önmagában nem.


Próbálok még érthetőbb lenni, ha tényleg érdekel.


Megszületik egy baba, eleinte akár fél óránként is mellre kell tenni. (Ez nem törvényszerű, lehet, hogy 1,5 óra, babafüggő.) Én mindig két mellből szoptattam, nekem ez jött be. (Ühüm, ez se igaz így, egyik gyereknél elég volt egy ideig egy mell.)

Eleinte ugye csak kolosztrum van. Kb. 3-4 napig. (Ez is egyénenként változik.) Amikor beindul a tej, akkor is nagyon sűrűn szopik a baba. Aztán szép fokozatosan azt veszed észre, hogy eltelt 1,5 óra, 2, vagy annál is több, s csak akkor jelez. Kialakul a kereslet-kínálat elve (kb. 6-8 hetesen áll be), ami akkor borul kicsit, mikor épp növekedési ugrás van, s hirtelen nő az igénye. Olyankor olyan sűrűn mellretettem, ahogyan kérte. Pár nap alatt a tejmennyiség nő, követi a kicsi igényeit. Szépen visszaáll a megszokott rend, kb. 3 óránkénti szopi, de ez függ időjárástól (kutya melegben nyilván több), baba kedvétől, stb.... Mégis, ez így megy sokáig. :))


Aztán, amikor elkezdődik a hozzátáplálás, a tej mennyisége nem csökken, ha mindig azt kapja elsőnek. Csak jóval később, mikor már tényleg kimarad egy-két szopi. Viszont a tejtermelés fennmarad még akkor is, ha csak naponta egyszer kéri! Nekem pl. lassan 3 éves lesz a lányom, de napi egyszer-kétszer megkeres. Múltkor szopi után kipróbáltam, tudnék-e még kipréselni valamit, jut-e még anyatejhez, vagy csak megszokásból rágcsál? Hát rendesen moshattam a szemüvegem. :)))


Akkor csökken a tejmennyiség a kevesebb szoptatástól, ha az nem a baba irányítása miatt alakul ki, hanem az anya döntése miatt. Sokat számít az is, mennyire parázunk, mennyi félsz van bennünk, hogy nem sikerül.

Nagyon komolyan mondom, hogy a stressz bármilyen formája gátolja a megfelelő tejmennyiség képzését!! Persze ez nem tudatos dolog...

Szenvedtem ezzel én is eleget, míg végül maradtam az önbizalomnál. :)) (Csak odáig el kell jutni, s nem szabad feladni!) Szedtem homeós bogyót, ittam Laktoherbet, kipróbáltam rengeteg megoldást...(Nem ezektől függ, de jók, ha hisz bennük valaki! Úgy értem, lehet őket használni, ha megnyugtat, ha önbizalmat ad!) Végül rájöttem, hinni kell saját képességeinkben, s akkor tényleg működik! (Ekkor elhagytam mindenféle segédeszközt.)


Remélem, még érthetőbb voltam, de, ha nem, kérdezz nyugodtan!

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook