Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Taposd Kicsim! cikk

Taposd Kicsim!


Szelektív hulladékgyűjtés. Ez, a napjainkra -szerencsére- egyre elterjedtebb kezdeményezés (ami más országokban ugyan már rég kinőtt ebből a pozícióból...) a jövőnk. A miénk is...de legfőképp a gyerekeké azthiszem. Nekünk átállnunk kell erre, neki csak ráállni az általunk mutatott útra. Nálunk ovis szinten indul egy palack- és kupakgyűjtő dömping, cselesen...hogy miért? Elmesélem....

Nálunk mostanában napi szinten lelkesen, szülői engedéllyel a „zsebükben” taposnak a gyerekek.

A huszonegyes és huszonnyolcas tappancsok, kisgazdáik elszántságát a betonra vezetve kíméletlenül lapítják, tömörítik, tiporják az itthon fellelt flakonokat. Hogy miért? Az óvoda az „oka”! Talán egy hónapja annak, hogy kisebb-nagyobb zsákok fogadják az oviba lépőket már a kapunál. A kihelyezésüket követő lassú eszmélés és kezdeti keveredések után mára már teljesen beindult a gyűjtés. Ami valójában persze nem is gyűjtés…illetve elsősorban nem az, sokkal inkább nevelés, álruhában. Óvodást és szülőt egyszerre -és egymáson keresztül- nevel a helyes hulladékkezelésre.

Mostanra már megvolt az első elszállítás is, és kiürültek a zsákok. DE nem hosszú időre! Alig egy nap elteltével újra beindult a kupakolás, taposás és megint csak nőni kezdett a halom. Most már úgy érzem, nem mi vagyunk a zsákokért, hanem azok vannak értünk (hiszen a rengeteg ásványvizes palack sem a mi kukánkban foglalja a helyet).

Ugyan apró kupacok ezek a nagy szeméthegyekhez mérve, de a kezdeményezés nagyon jó. A szétválogatott műanyag palackokért némi pénzt is kapnak az ovik, de a lényeg az, hogy a kicsik már idejekorán megtanulják, megtapasztalják a szelektív gyűjtés módját, lehetőségét.

Ezért hát mindenki bátran bíztassa gyermekét: -taposd Kicsim, taposd csak! Pár hét elteltével pedig már bíztatni sem kell, megy magától a dolog.

Zárszóként Saint-Exupéry Kishercegének szavait idecsempészve, bíztatok mindenkit hogy folytassuk amit elkezdtünk, hiszen : „Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is!”
Írta: matyi78, 2008. augusztus 12. 17:03
Fórumozz a témáról: Taposd Kicsim! fórum (eddig 9 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook