Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Tanyára költözni, kicsit másként, mint gondolják... cikk

Tanyára költözni, kicsit másként, mint gondolják...


Azért írom ezt a cikket, mert az átlag vélemény a tanyasi életről igen rossz: pl. nincs villany, nincs fürdőszoba, kosz van mindenhol, sár van, kilométerekre van köves út, jószágok szaladgálnak bent a házban, szegénység, kiszolgáltatottság, betörések és még sorolhatnám...

A közvéleményt nem fogja megváltoztatni, amit írok, de ahogy én látom, mint tanyán élő, azt hiszem teljesen más képet mutat.

Tanyára költözni, kicsit másként, mint gondolják...

2010 júliusában vettem a házat. Egy nagyváros közeléből (falu, várostól 8 km) költöztünk egy kisváros vonzáskörzetébe (7 km).

Hitel volt, nem kevés, ettől sikerült is megszabadulni az előző ház eladásával. (Ott amikor megvettem, fűtés és víz sem volt, amikor eladtam, akkor már készen volt szinte minden, így többet ért egy kicsivel eladáskor) Nem így akartam, szerettem ott élni, de itt annál jobban.


2010 májusában már nézelődtünk, körülbelül 2 millió forintból kellett valami lakhatót találni. Helyileg mindegy volt, csak reggel 6-ra beérjek az akkori munkahelyemre. A házzal kapcsolatban is voltak elvárások: legalább három szoba, konyha, fürdőszoba és ne kelljen rá költeni (max festés, de több pénzünk nem lett volna akkor). Mindenki azt mondta, hogy lehetetlen ennyiből ilyen házat venni...

Nézelődtünk falvakban, tanyákon, de ami jó lett volna, az akkor 5 millió felett volt, vagy 3 millió, de le akart szakadni a tető. Vagy dohos volt, vagy alacsony és még sorolhatnám.

Internetet is böngésztük rendületlenül. Mikor ennek a háznak a hirdetését megláttam, mondtam a páromnak, hogy ez nem 1,8 millió lehet, hanem elírás, de felhívom. Felhívtam és meglepődve hallottam: 3 szoba, fürdőszoba, alig 20 éves ház, tetőér beépítési lehetőséggel. 100 négyzetméter.

Főúttól 200 méterre, busztól 6-700 méterre, a buszjárat is megfelelő volt. Gondoltam, megnézzük. Így már elhittük, hogy csak pár hónapot lakták. Közben elkelt az előző ház.


2010 júliusában megvettem és költözünk. Egy szobába befért az összes cuccunk, ami az előző házban volt (az előző alig 40 négyzetméter). Pár nap múlva vissza fizettem a hitelt, amivel tartoztam, így tiszta voltam onnantól. Szomszédok is aranyosak, ez elsőre látszott. A telek 60 méter széles és majdnem 100 méter hosszú, így megvan a kellő távolság, de mégsem vagyunk egyedül.

Eljárunk dolgozni, közben én is találtam munkát a közelben és a párom is, nem kell sokat utazni.

Állataink is vannak, bár nem olyan kimondottan "tanyasi" állatok: három macska és egy kis termetű kutya. Időnk se lenne többre, mert sokat dolgozunk.

Viszont mióta itt lakunk, eljutottunk nyaralni, bővítettünk a házon. Nem gond a téli tüzelő sem, mert marad rávaló. Sőt még a konvektorokat is használhatjuk, bár azzal igyekszünk spórolni.

Rezsink nem sok, a villany havi 8-10 ezer. Nyáron se több, pedig akkor locsoljuk a füvet. Más nincs vetve a kertbe, parkosítjuk. Tv 2700 Ft, internet 2800 Ft (mikrohullámú). Autó biztosítás lebontva, havi szinten 1100 Ft. A víz fúrt kútból van, automata vízellátóval, a meleg víz villany bojlerrel és ez nekünk így tökéletes. Szinte minden villannyal megy, áramszünet egyszer volt eddig, hálózat karbantartás miatt.

A posta ide is házhoz jár, szóval itt is megvan mindenem, ami a faluban megvolt. Télen az önkormányzat eltúrja a havat a bejárókon és az utakon, sosem jelentett gondot a közlekedés. Én például legtöbbször bicajjal járok dolgozni, körülbelül 7 kilométerre.


Szóval nem biztos, hogy tanyán lakni egyenlő az elmaradottsággal, az elszigeteltséggel.

Bizonyosan vannak olyan helyek, ahol nem így élnek. Én csak le szerettem volna írni, hogy lehet másként is gondolni egy tanyára és lehet normálisan, átlagosan élni egy olyan helyen, amit sokan lenéznek, elmaradottnak gondolnak. Csak, mert nem láttak még pozitív példát.
Írta: aniko900708, 2013. április 22. 09:08
Fórumozz a témáról: Tanyára költözni, kicsit másként, mint gondolják... fórum (eddig 143 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook