Tájszólások... (beszélgetés)
Nálunk a prósza tepsziben sül, a tócsi pedig palacsinta sütőben. A krumplis prósza is lehet kétféle: reszelve, vagy karikára vágva, de prósza készülhet aludttejből is. Ha nem ismeritek, próbáljátok ki, nagyon finom. Az aludttejbe (jughurt, vagy kefir is megteszi) bele kell keverni lisztet, tojást, sót. A tepsit fagyos zsírral (nem olvadt)kell kikenni.A még folyós tésztát vékonyan belekenneni. Tetejét gazdagon meglocsolni tejföllel.
Sülés után cukorral hinteni, de anélkül is finom. Fontos a zsírral kikenés, mert különben beleragad. (Azért írtam úriassan, hogy mindenki megérccse.)
Nagyanyám parhetba tüzeet (sparhelt helyett), tepszibe sütötte a tésztát (süteményt).
Pamukkaa vaarta a ruhát.
Igön fétt szögénke a bűregértű (denevér), a varangyagos békátú, mög a szarvasgyíktú (tarajos gőte) is.
A ruhát kigyamarta (kimosta)a teknyőbe, ha mögszáradt, akkó összetűrte (összehajtogatta).
A levelet mög papirosra írta.
A kukoricát nálunk falun sokszor úgy ejtik hogy kugorica. Emenünk a bótba,hozz e zsák krumpit, fömenünk a pallásra, evótunk a papho, és a klasszikus "rosseb őne meg"
És a prósza!
Mindenki hülyének néz amikor emlegetem. Én is hüledeztem amikor először meghallottam azt hogy tócsi
Há má hogyné!!!! Ugyé nem baj, hogy mögkérdöztem?
Ugyan má, nem vagy té fékögyelmű, csak mer teccik!
Ammi eszödbe jut, írjad csak....
igen, az Aafődrű :)) aru'kodott tàn valami ru'llam? Pedig azt le se irtam, hogy lu' meg pi'z :))
en olyan hulye vagyok, nekem ezek annyira tetszenek :)) Hallanatok nagyapat, ahogy katonaekat meseli!
Folytatás:
Varjú mondja szemednek, hogy csecse bogyó!
Rák ögye ki a gyétráját!= Rák egye ki a gyomrodat!
Tudjátok, hogy nincs még egy nyelv, a magyaron kívül, amelyikben ilyan ízesen lehet káromkodni?
Itt van egypár ízes, népies szitok:
* Ördög bújjon beléd!
* Ménkő csapjon beléd!
* Üsse meg a Devla!
* Szoríjja el a tályog!
* Húzzon össze a görcs!
* A frász törjön rád!
* A fene egyen meg!
* Üssön mög a fityfene!
* A guta üssön beléd!
* Rothadjon ki a nyelved!
* A rossz nyavalya törjön ki!
* Rugjon meg a bagoly!
* Nyüvek egyenek meg!
* A franc egyen meg!
* A rosseb egyen meg!
Tán csak nem búbos banka?
Még illyeneket is talátam rájo: fostosbabuka, szarbanka, szarosbanka, banka, fostosbabuta, szarbabutyka, fostosbudoga, fostoshupota, ganajmadár, szarbabuka, szarosbabuta, szarmadár... emmind allenne?
A rosseb tényleg a szifilisz régi orvosi neve.
A fene a ráké, a franc valami más nemi betegségé, a frász, nyavalya epilepsziájé, a guta meg a szélütésé.
A tripper a kankó másik neve, de lehet tájszólásban akár szifilisz is, azt nem tudom.
Kiskunságrúú, Aafődrű való kend, vagy amolyan műkedvelő, ha meg nem sértem?
Részeg: bóbellás
bebozitá(l)t
Hát beszítt,hőbölgős, fölöntött a garatra, berugott,
bepályinkázott, de mennem kő,mert puculom a pityókát(egyébként ez nálunk nem járja,csak Erdélyben hallottam.)
Elváltom a pénzt.
( Nagyobb bankjegyet apróbbra felvált)
Kicsikét megiperedtél.
( Meghíztál)