Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész cikk

Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész


Lehetsz boldog kismama, de ha arra kerül a sor, hogy nem Te fizetsz az Állam bácsinak, hanem épp Te kaphatsz pénzt tőle, elég rögös úton kell végigmenned! Rengeteg papírmunka, hisz mindent külön kell igényelned, aztán vársz, míg elbírálják, feltételeket szabnak, hogy megérdemled-e azt a kevéske kis pénzt, amivel gyakorlatilag a szemed szúrják ki!

26 hetes kismama vagyok, nekem is bonyolult a rendszer, pláne, hogy eddig nem foglalkoztam vele, mert nem érintett. De sok mindenkitől hallottam már vissza, hogy egyáltalán nincsenek tisztában ezekkel a dolgokkal és senki nem mond nekik semmit. Pedig az ingyen pénztől elesni senkinek sem szabad!

Először is tisztázzuk, hogy foglalkozásomat tekintve semmi közöm nincs ezekhez az ügyekhez, az internetről és egyéb hírforrásokból tudom én is, amit tudok.

És érdekesség még, hogy mindenhol ugyanaz van leírva, régiónként másképp működnek a dolgok, ezért érdemes mindenkinek mindenre rákérdezni a saját nőgyógyászánál illetve védőnőjénél, hogy feléjük miket kell teljesíteni a különböző támogatások igénybevételéhez!

Tehát, ha megszülsz az első dolog, amit igényelhetsz, az az anyasági támogatás, ami egy egyszeri juttatás a kismamának, és nem jön ahhoz elég korán, hogy abból tudd kifizetni a nőgyógyászod és a szülésznőt. Feltételei is vannak, erre a támogatásra jogosult a szülést követően:

a) az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt; (akkor is megillet, ha a gyermek halva született)

Felénk ez azt jelenti, hogy 4 pecsétet kell szerezni a terhesgondozást végző nőgyógyásztól a kiskönyvbe. Máshol elég szülés után egy igazolást kérni a nődokitól, hogy részt vettél a terhesgondozáson.

b) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;

c) a gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül.


Van, amikor nem jár a támogatás. Ilyen ha:

- a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;

- a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.


Az anyasági támogatás összege:

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával. Ha minden igaz, ez egy gyermek esetén valamivel több, mint 60.000 forintot jelent, attól függ, változtatnak e a szülésed időpontjáig az öregedési nyugdíj minimumán. (Nem kizárt, hisz mostanában minden csökken!)


Az anyasági támogatási iránti igény érvényesítése:

Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása az "Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra" (kitöltési útmutató) című formanyomtatvány és az 5. számú pótlap (kitöltési útmutató) kitöltésével történik Az igényelbíráló szerv az igénylő lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely.

Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő 180 napon belül lehet benyújtani!


Ami ezzel párhuzamosan igényelhető, sőt, kicsivel előbb is, az a terhességi- gyerekágyi segély, kimondhatatlanul a TGyás. Ez már biztosítási jogviszonyhoz kötött, tehát kell, hogy legyen munkahelyed, ahol fizetik utánad a TB-t meg ilyenek, akkor, amikor szülsz.

A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és:

- a biztosítás fennállása alatt, vagy

- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy

- a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.


Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.


A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe be kell számítani:

- a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét,

- a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét.

- a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.


Nem jár terhességi-gyermekágyi segély:

- a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,

- ha bármilyen jogviszonyban díjazás - kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat, - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.


Annak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár terhességi-gyermekágyi segély.


A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság időtartama:

A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság szabályait a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ennek megfelelően a terhes, illetve szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy abból 28 nap lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.


Tehát tegyük fel, én november 19-re vagyok kiírva. Október 19. környékén már beadhatom az igényemet a segélyre, hiszen, lehetek akkor már szülési szabadságon!

A TGyás fél éven át jár!


A gyermekvállalással járó plusz terhek könnyítésére ma már lehetőség van arra is, hogy az apa a gyermeke születésekor távolléti díjjal kifizetett öt munkanap munkaidő-kedvezményt vegyen igénybe, amelyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig, kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.


Hol kell igényelni a terhességi-gyermekágyi segélyt?

A terhességi gyermekágyi segély iránti igényt a jogosult foglalkoztatójánál kell bejelenteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.

Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, az igényt a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelentenie.

Egyéni vállalkozó a székhelye, telephelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál, írásban, az igény bejelentésére szolgáló nyomtatványon nyújthatja be igényét.


Az igény benyújtása:

A terhességi-gyermekágyi segély iránti igény szóban is kezdeményezhető, azzal, hogy a szükséges nyomtatványokat és a következő igazolásokat is be kell nyújtani.

A jelzett iratok csatolására azért van szükség, mert a szóban előterjesztett igény nem minősül igénybejelentésnek, ha a jogosultságot megalapozó - az előzőekben említett - okmányt, illetőleg igazolást az igénybejelentéssel egyidejűleg nem nyújtják be.


Az igénybenyújtáskor még nem született meg a gyermek:

Aki a szülési szabadságot úgy kezdte meg, hogy őt az orvos terhesállományba vette, de még nem szült, akkor csatolni kell:

- a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolást,

- terhesgondozási könyvet,


A gyermek születése napjától kezdődően igényelt ellátás esetén:

Aki az ellátást csak a szülés napjától igényli, annak a szülést igazoló kórházi igazolást, illetve ha a szülés nem kórházban történt a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát kell csatolni.


A végére már cask egy történetet mondanék. 4 évig voltam nappali tagozatos egyetemi hallgató (jogviszonynak számít), utána 417 nap folyamatos munkaviszonyom volt, majd 3 hónap munkanélküli segély, aztán május 3-tól van munkaviszonyom, végül most veszélyeztetett terhesség miatt július 20-tól táppénzen vagyok, és ez az egész meg volt szakítva 15 nappal, amikor nem voltam biztosítva.

Az első probléma az volt, hogy régen ugye folyamatos munkaviszonynak kellett lennie, hogy igényelhesd a támogatásokat, ma már a 180 napot csak össze kell szemezgetned 2 év alatt, de a TB munkatársai még ezt sem tudták biztosra mondani. 5-ből 3 azt mondta így van, 2 idősebb azt, hogy folyamatosnak kell lennie.

Senki nem tudta megmondani nekem, hogy a fenti juttatásokhoz biztos elegendő-e ez a ledolgozott idő, elmehetek-e táppénzre, igaz már hónapok óta kiírt volna az orvos a terhességem buktatói miatt, mégsem mertem táppénzre menni, nehogy elessek a tgyástól és a gyedtől (ami ugye alapjában véve összességében nem kevés pénz). Könyvelők és munkaügyisek sora után, úgy döntöttem elmegyek az illetékes szervhez, hisz ki tudná ezeket a dolgokat jobban, mint akinek ez a munkája. Így jutottam el a helyi TB-hez, ahol 5en gondolkoztak a problémámon, és folyamatosan azt hajtogatták, hogy már nem 180, hanem 360 vagy 365 ledolgozott napnak kell lennie, és még nekem kellett elmagyaráznom nekik, hogy az rám még nem vonatkozik, mert nem jövő májusban, hanem idén novemberben fogok szülni. Az pedig az idén júniusban fogant és jövő májusában született babákra lesz először érvényes! Szóval már itt kezdődik a csavar, amikor már a TB-ben sem tud senki neked kielégítő választ adni egy olyan kérdésre, amiről azt hinnéd: ez a munkájuk, ők fizetik ki ezeket a pénzeket, náluk jobban senki sem ért ehhez… És mégis! ¾ órán át gondolkodtak azon, hogy ha elmegyek táppénzre ennyi nappal a hátam mögött, veszélyeztetett terhesen, akkor fogok- e kapni segélyeket…és sajnos a végére sem tudtak kielégítő választ adni! Ezt szánalmasnak tartom. Aztán rá 1 és ½ hónapra úgy döntöttem, hogy mivel nem bírok már dolgozni és nem kívánom tovább veszélyeztetni magam és a babám, elmegyek táppénzre, lesz, ami lesz! (Igaz annyira nem volt megerőltető a munka, de állni kellett sokat!)


Amit én ebből leszűrök: itt vannak a szegény kismamák és nem csoda, hogy elvesznek ezekben az útvesztőkben, ha még az ezzel nap, mint nap foglalkozó illetékesek sem értenek hozzá! Tehát fel a fejjel, támogassuk egymást és osszuk meg egymással észrevételeinket. Segítségképpen hamarosan jelentkezem a 2. résszel: a gyeddel és a gyessel.
Írta: 51cb72b771, 2009. szeptember 16. 16:03
Fórumozz a témáról: Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész fórum (eddig 38 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook