Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Szükséges lenne mammográfia is? fórum

Szükséges lenne mammográfia is? (beszélgetős fórum)


1 2
31. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 30. - Oneday)
szept. 28. 13:13
Köszi!Ezt megfogadom.Így csinálom majd!
30. Oneday (válaszként erre: 28. - Valakivagyok1984)
szept. 28. 11:06
Kell az önvizsgálat, de szerintem sok ember azt se tudja, mit tapint, főleg, ha az pici. Vagy ha mélyebben van, azt gondolom nem is lehet érezni. Mikor nálam kiderült, hogy van ott valami, otthon megtapogattam és nem igazán éreztem. Viszont aztán bekrémeztem azt a területet, hogy ahogy tapogatom, csússzon a kezem, na úgy már egyértelműen érezni. Úgyhogy én mindenképpen így ajánlom végezni az önvizsgálatot is.
29. Oneday (válaszként erre: 28. - Valakivagyok1984)
szept. 28. 11:00
Sajnos tényleg orvosa válogatja, hogy hogyan áll a dologhoz. A mammográfiával is az a baj, hogy megoszlanak a vélemények, hasznos - e vagy ártalmas inkább, szükséges - e.. (még az orvosok is különböző véleményen vannak). És akkor mi alapján döntsön az ember..
28. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 27. - Oneday)
szept. 28. 10:52

Azta😳akkor nekem nagy szerencsém van a területileg illetékes kórházzal.30évesen teljesen ledöbbentem,hogy mammot is akarnak.A házi dokim csak ultrahangra küldött,ott meg megmondták,megtagadhatom a mammot de önmagában egyikse ér semmit szinte illetve nem megbízható.Így lett megcsinálva már akkor ez is.Én nem értem ez miért intézmény függő.

Egy XX kerületi kórházról beszélek,mégcsak közel se a nívós fajta..sőt..

Amúgy azt tudod,hogy az Önvizsgálatot a menszi utáni napokban kell csinálni 3-4napon belül miután elmúlt?Na ez az amit senki nem mondott nekem sose csak a google😏

27. Oneday (válaszként erre: 26. - Valakivagyok1984)
szept. 28. 10:17

Igen :(

Ismerem az ő történetét. Szomorú :( mennyit harcolt és milyen pozitív volt :(

Az a baj, hogy folyamatosan tolják az ember arcába a megelőzést, minden betegséggel kapcsolatban, de valljuk be, ha az ember odaállít panasz nélkül az orvoshoz, hogy szeretne ilyen vagy olyan vizsgálatot...


Pláne, ha nem abban a korban van, hanem "még fiatal ehhez" (holott tudjuk, ma már nincs ilyen, hogy fiatalnak lenni egy betegséghez)


Én a magánorvosnál elvégzett vizsgálat eredményével mentem el a háziorvoshoz, ő adott sztk-ba beutalót az onkológushoz. Na a kedves öregurat majdnem betoltam a falba. Ránézett a leletemre, kB megkérdezte, mit is akarok, holott rá volt írva a papírra, mit javasol az orvos. Elmondtam neki. A válasza az volt mutogatva a papíromra, hogy akkor tessék, ide vissza kell menni és megcsináltatni a vizsgálatot. Visszamenni a magán orvoshoz, ez volt egy állami intézményben a javaslata...

Végül kaptam tőle félvállról egy beutalót az illetékes "nagyon jóhírű" kórházba, meg hogy másnap reggel nyugodtan menjek oda... Időpont nélkül... Hát megnéztem a honlapot, nem úgy volt az, hogy csak oda belibben az ember időpont nélkül. Na akkor voltam úgy, hogy lehet ezt a témát elengedem, feleslegesen nem mentem oda másnap.

Végül egy mellrákos kolléganőm javasolt az onkológiai intézetben egy sebészt, hozzá elég hamar be tudtam jutni és végül ő adott beutalót mintavételre, illetve előre kért időpontot akkor a fél év múlva esedékes uh - ra is. Tehát még így sem volt egyszerű menet.

26. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 19. - Oneday)
szept. 28. 08:55

Szerintem elég baj,ha csak akkor megy valaki, ha talál valamit.Sajnos ő is csak akkor ment és Őt is elküldték.

Elég baj,hogy ilyen az eü rendszer:


[link]

25. gyöngy:) (válaszként erre: 13. - Enissa)
szept. 27. 21:31
A kettő együtt. Külön-külön egyik sem megbízható.
24. Lávli* (válaszként erre: 23. - Oneday)
szept. 27. 20:48

Nagyon nagyon szerencsés az az ember, aki olyan orvossal van kapcsolatban, aki mindent mond, mindenre figyel.

Legtöbb ember inkább a netről tud tájékozódni, aztán elbizonytalanodik, mint ahogy te is most. Ezért gondolom, hogy szerintem csináltasd meg, ha nem mondta az orvos, akkor is, mert nagyon rossz állandó kétségek között élni.

23. Oneday (válaszként erre: 22. - Lávli*)
szept. 27. 20:31
Aggódni nem aggódom. Nekem elég volt ez, hogy ultrahangot csináltak, mintát vettek és jó lett az eredmény, valamint a kontroll uh is. Csak ez, hogy olvastam, hogy önmagában mammografia nélkül nem elég az ultrahang, elgondolkodtatott,hogy akkor azt is kellene csináltatnom? Nem mondta egyik orvos sem.
22. Lávli* (válaszként erre: 18. - Oneday)
szept. 27. 20:24
Nekem a pajzsmirigyemből vettek aspiracios citologiaval mintát. Annyira vékony a tű, hogy nem okoz vérzést, ezért nem is lehet szóródás a "bolygatás" miatt. Ne aggódj!
21. Enissa (válaszként erre: 18. - Oneday)
szept. 27. 20:16

Én is úgy tudom, hogy nem.

A mi családunkban a tüdőrák a veszély. Ezért nálam a szűrést CT-vel végzik.

Erre a biopsziára nem tudok választ adni, nekem ezt mondta az orvos. A testvéremnek tüdődaganata volt, ő engedte a mintavételt. Gondolom a PET CT is kimutatja a rákossejteket, arra találták ki.

20. Oneday (válaszként erre: 16. - Valakivagyok1984)
szept. 27. 20:15
Mostanaban én is ezt olvastam. Hogy maga az ultrahang nem elég.
19. Oneday (válaszként erre: 14. - Valakivagyok1984)
szept. 27. 20:14
Nem érzem magam annak,ne haragudj. Évente járok nőgyógyászhoz rákszűrésre,ha nem hamarabb, a melleimet otthon ellenőrzöm, de nyilván nem vagyok sem orvos sem ultrahang. Ugyanakkor ahány emberrel beszéltem, egyik sem volt még mellultrahangon, pláne mert panaszuk sincsen. Ez azért nem olyan, mint a nőgyógyásznál a rákszűrés. Az emberek nem mennek, csak ha találnak valamit. Ugyanakkor meg szerintem még él a köztudatban, hogy leszarják az ilyen fiatalokat, hogy minek jöttek ilyen vizsgálatra, panasz nélkül, túl fiatalok hozzá stb. Nem egy ilyet hallottam már. Én sem sztk - ban voltam, hanem magánrendelésen.
18. Oneday (válaszként erre: 9. - Enissa)
szept. 27. 20:07

Szoktál kérdezni, ha kérdezték, biztos mondtam is, nem emlékszem. Viszont mivel nem mellrakrol volt szó esetükben, én úgy tudom, az akkor nem mérvadó.


Érdekes, amit írsz, hogy nem jó bolygatni. Mert mellben lévő csomónál vagy ezt az aspirációs citológiát, vagy biopsziát szoktak csinálni azért, hogy kiderüljön, jó vagy rosszról van - e szó. Más szervnél nem tudom, hogy van.

17. Lávli* (válaszként erre: 16. - Valakivagyok1984)
szept. 27. 19:35
Én is így tudom.
16. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 13. - Enissa)
szept. 27. 19:25
A 2 együtt megbízható!Külön-külön egyik se az.Nekem az ultrahangos Dr.Nő mondta ezt.
15. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 4. - Aszparagusz)
szept. 27. 19:23
Nekem 30 fölött már javasolták.Több helyen is!
14. Valakivagyok1984 (válaszként erre: 1. - Oneday)
szept. 27. 19:23

Én most meglepődtem.Én is 36 vagyok.

20 éves korom óta jàrok évente mellultrahangra.30éves korom óta mammora is.Neheragudj de felelőtlen vagy!Hogy jutott eszedbe 36 évesen foglalkozni előszőr szűrővizsgálattal?

Egy nőnél alap:

Évente mell,méh,anyajegy szűrés.

20éves kortól.

Szerintem ennyi ideje mindenkinek van.

13. Enissa (válaszként erre: 12. - Andi6020)
szept. 27. 19:08
Én is azt hallom többektől, hogy maga a mammográfia nem mutatta ki, vagy ki tudja, lehet, aki analizálta, az nem volt a helyzet magaslatán. Az UH szerintem is megbízhatóbb.
12. andi6020 (válaszként erre: 1. - Oneday)
szept. 27. 19:04
Kézzel kitapintható, és ultrahangon látható csomók mellett a mammográfia nem mutatott ki semmit. Én többet oda biztos nem megyek. De te menj, hátha megnyugtat.
szept. 27. 18:05

Azért lenne szükséges szerintem, mert állandó kétségek közt élsz.

Megbizonyosodnál, megnyugodnál, hogy minden rendben.

10. Mászkáló81 (válaszként erre: 7. - Oneday)
szept. 27. 18:05

A mammográfiás vizsgálat kimutatja, ha valami csomó van a mellben, melyet kielemez az orvos, és ha gyanússá válik, újabb vizsgálat, és uh- val is megnézik, majd


mintát vesznek, mert ebből állapítható meg, valójában rossz, vagy jó indulatú a csomó! Gondozott betegként, évente járok vizsgálatokra. Nekem sosem okozott fájdalmat a mammográfiás vizsgálat, persze ez függ a vizsgálatot végző dolgozótól is! Érdemes utána járni, mert a hónalji nyirok csomókat is le ellenőrzik!

9. Enissa (válaszként erre: 7. - Oneday)
szept. 27. 18:03
Tudja az orvosod, hogy a családodban volt daganatos? Azért az tényleg adhat okot a félelemre.
8. Enissa (válaszként erre: 6. - Oneday)
szept. 27. 18:02

Nekem azt mondta az orvos akkor, hogy jobb nem bolygatni.

Nem mellről van szó. Azért akármilyen kicsi szúrás, indíthat el egy nagyobb burjánzást, vagy bekerül még inkább a véráramba. Nem 2 nap alatt készül el a szövetminta, addig ki tudja mi történik a már bolygatott sejtekkel?

Erről orvosoknak is megoszlik a véleménye, tényleg nem akarok ilyen téren okoskodni.

Azt kívánom neked, és mindenki másnak is, hogy legyen egészséges!

szept. 27. 17:01

A dokival amúgy nem nagyon tudtam beszélni, ez a mammográfias dolog amúgy is utólag jutott eszembe (én azt gondoltam, az UH elég ilyenkor), meg eléggé rohant a doki, én voltam este az utolsó páciens. Még azt se mondta, h javasolt fel év után kontroll, bár igaz, azokaz a beutalokat a sebésztol kaptam. Talán őt kéne felkeresnem újra, bár őszintén semmi kedvem újabb vizsgálatokhoz, de az elmúlt évben 2 daganatos szülő is volt a családban. Nem akarnám, hogy későn derüljön ki, ha mégis valami nem jó, mert én nem szívesen küzdenék :(

Annyi mellrakos, nálam fiatalabb van a világban :(

6. Oneday (válaszként erre: 2. - Enissa)
szept. 27. 16:54

Hmm, ez érdekes, mert akkor miből derül ki, hogy jó vagy rossz, ha nem vesznek mintát? Az ultrahang csak morfológiailag mutatja, hogy valószínűleg jóindulatú, de ez ugye nem jelenthető ki biztosan. Ezért volt a mintavétel. Az alapján ez a csomó jóindulatú, csak kérdés, hogy van - e bent még olyan, ami UH-val esetleg nem latszodhatott..

Illetve amit nem tudok: ugye fél éve ez a csomó jóindulatú szövettant adott, na de ez változhat - e, mert nyilván most csak sima uh volt, mintát nem vettek (gondolom nem is szoktak mindig). Nem félek amúgy, hogy rosszá válhat, vagy lehet bent másik is, de ha már elkezdtem ezt a procedúrát, lehet érdemes lenne jobban megnézni, hogy tényleg minden részén rendben van-e.

5. Enissa (válaszként erre: 3. - Aszparagusz)
szept. 27. 16:29
Én tudom mi történt, ne magyarázz bele olyat, ami nem volt. Csak tudom, mint érintett mit csináltak, nem gondolod?
4. aszparagusz (válaszként erre: 1. - Oneday)
szept. 27. 16:22

Ilyen esetben szerintem mindenképp indokolt a mammográfia.

Igaz, hogy általában 45-65 év közötti nőkön végzik, de sajnos egyre több fiatal nőnél is találnak rosszindulatú daganatot.

A vizsgálat nem fáj, igaz kicsit kellemetlen, mert megnyomják vele a mellet.

3. aszparagusz (válaszként erre: 2. - Enissa)
szept. 27. 16:20

Mielőtt kiveszik, megnézik, hogy egyáltalán szükséges-e.

A jóindulatúhoz általában nem nyúlnak, viszont az, hogy rosszindulatú, csak a mintavételből derül ki.

2. Enissa (válaszként erre: 1. - Oneday)
szept. 27. 15:56

Szia! Én sokat olvastam, hogy a mammográfia nem a legjobb megoldás, sok ellenzője is akad. Eléggé megnyomják a mellett vele.

Hallgass a megérzéseidre!


Jól tetted, hogy az onkológiára mentél, nekem az onkológián mondták, hogy nem kell, szabad szurkálni semmilyen csomót, ha kétes a dolog ki kell venni.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook