Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Sziklakertem növényei 8. cikk

Sziklakertem növényei 8.


Még mindig van olyan növénytípus, amiből nem ismertettem néhány félét, ezért most a kedvenceim következnek, a tulipánok. Több csoportba osztották őket, mert annyira sokféle nemesítés létezik. Triumph, késői egyszerű, liliomvirágú, teltvirágú. egyszerű korai, klasszikus, botanikai, viridiflora, crispa, darwin papagáj és talán még más fajta is.
Sziklakertem növényei 8.

Más besorolás is lehetséges, mint magas szárú, vagy alacsony szárú, de virágzási idő szerint is csoportosítják őket. Hozzánk a törökök hozták e gyönyörűséget az 1550-es években. Neve is innen ered a "toliban" (perzsa) fárszi szóból, mivel e virág alakja az iszlám világban használt fejfedőre a turbánra hasonlít. Alapjában 100 fajtája van, ezekből nemesítettek több ezret. Színvilágban nagyon gazdag a kínálat, megtalálhatjuk az alap piros, sárga, fehér, rózsaszín árnyalatait, de különleges színvariánsok, mint kék, "fekete" vagy több színű változatok is kaphatók. Hozzá kell tennem azonban, hogy igazán fekete tulipán a mai napig nem létezik, a feketének nevezettek valójában nagyon sötétlilák.

Történelméhez tartozik még, hogy a hollandok a legnagyobb nemesítői. A Németalföldön a tulipántermesztés igazi üzletté nőtte ki magát, ezt "tulpomániának" nevezték el. Hatalmas vagyonokat adtak egy-egy tulipánhagymáért az ezerhatszázas években, de ennek a tulipánőrületnek a spekulációs piac összeomlása lett a vége. Az első tőzsdei összeomlás valójában a tulipánok miatt következett be. Akkor sokan erre alapozták vagyonukat, volt olyan értékes hagyma, amely mai viszonylatok között 600 000 Ft értéket képviselt. Őshazája Közép-Ázsia. Nagyon sok tulajdonsággal ruházták fel, általában a nőiesség jelképe volt, de szimbolizálta az érzékiséget, a szerelmet is. A keresztény szimbolikában a fehér tulipán a testi-lelki tisztaság jelképe. A sárga tulipán a reménytelen szerelem jelképe. Nálunk is ősrégi szimbólum ládákon, képeken és nagyon sok dísztárgyon szerepel a szívvel együtt, mint szerelmi szimbólum. Érdekesség az is, hogy a cirmos fajták egy vírusfertőzés következtében jöttek létre.

Szaporításuk mindegyiknél a fiókhagymák leválasztásával történhet. Magról is szaporítható, de ezek csak 7-12 év múlva virágzóképesek. Egyes fajták már márciusban nyílnak, de a fő virágzási idejük áprilistól májusig tart. A hagymák fagyasztásával befolyásolható a virágzási idő ezt a technikát 1977-től alkalmazzák. A liliomfélék családjába tartoznak.

A crispa fajták a rostos szélűek, a darwin az ún. vad tulipánfajok, a viridiflora a zöld csikkal futtatott fajta. A hagymákat csak a vadfajoknál nem kell kiszedni a földből, a többinél csak teljes visszahúzódás után. Gyakran elfajzanak, ezt némileg elkerülhetjük, ha elnyílás után a virágfej megmaradt részét letörjük. Gyakran a túl sok nedvesség is károsodást okozhat, megpenészednek, elrothadnak a hagymák. Átlagosan 10-12 cm átmérőjű hagymákat kaphatunk, ezek már virágzó képesek. Ültetni szeptembertől decemberig lehet. Mindig kétszer olyan mélyre tegyük, mint a nagysága, ez általában 10 cm mélységet jelent. Napos, félárnyékos helyen érzik jól magukat, jó vízáteresztő talajban. Csoportba ültetve virítanak a legszebben. Vágott virágnak is alkalmasak. Magasságuk a 35 cm és 60 cm között mozog. A szelet nehezen tűrik, száruk könnyen eltörik. 2-3 évente teljesen más helyre kell ültetni őket, mert ekkora már alig hoznak virágot.

Sikeres tulipánnevelést kívánok mindenkinek.
Írta: Tundibundy, 2009. november 14. 16:03
Fórumozz a témáról: Sziklakertem növényei 8. fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook