Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet? fórum

Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
2008. febr. 27. 19:08

Na, akkor még egy gondolat és ígérem, befogom. Ok, hogy másfél éves korig tápszer, meg hogy tápszerrel vegyítve a tej, stb... Az előzőleg tápszerrel táplált baba esetében.

Vandancsi kisfia anyatejet kapott 1 évig. Mivel elvileg adható a tej 1 éves kortól, így nem ugyanaz a szitu, mintha pár hónaposan kellene az anyatejről lemondani és váltani másra, azaz tápszerre.

Nyilván, ha nem lett volna tejem, amikor 4-5 hónapos volt a gyerekem, nem tehéntejre tértem volna át, hanem tápszerre. Egy 1 éves kisgyereknél már szerintem sem érdemes elkezdeni a tápszert. Bár én 98%-ig biztos vagyok benne, hogy el sem fogadná. Ahogy a tehéntejet sem biztos, de ugye lehet a tejből ezt-azt főzni és kész. :)


Na, eldugulok. :)))))

74. kostyi79 (válaszként erre: 72. - Benvik)
2008. febr. 27. 18:57
Én eleinte felesben adtam neki tápszerrel, majd lassan egyre kevesebbet tettem bele, így szívesen fogadta.
73. benvik (válaszként erre: 72. - Benvik)
2008. febr. 27. 13:23
Mármint igazi boci tejet, nem bocit:-) Nem férne el az erkélyen:-))))
72. benvik (válaszként erre: 67. - Vandancsi)
2008. febr. 27. 13:22
Nem fogja kiütni, ha a többi tejtermék nem tette meg. Max azt mondja, mint Kriszti, kösz nem kérem. Nálunk ezért maradt a tápi. Aztán nyáron meglátjuk újra. Ha akkor sem, akkor csalunk, egy kis banánnal, és iszik turmixot. De én próbálok addigra igazi bocit szerezni.
71. mandy (válaszként erre: 66. - Pitypang)
2008. febr. 27. 11:40

A zsírtartalma sajnos épphogy kevesebb a tehéntejnek, mint az anyatejnek. Tehát felvizezve aztán végképp nagyon kevés.


A többi amit ísz, oké ;-)

70. win (válaszként erre: 67. - Vandancsi)
2008. febr. 27. 11:17
Sok sikert és kíváncsian várom a beszámolót!
69. 14775640c4 (válaszként erre: 67. - Vandancsi)
2008. febr. 27. 11:16
oké :)))
68. win (válaszként erre: 66. - Pitypang)
2008. febr. 27. 11:15

Fantasztikus! De komolyan! Nekem nagyon tetszett! :DDD

És még egyet is tudok érteni vele(d).

2008. febr. 27. 11:11

Kedves Anyákok!


Nagyon-nagyon köszönöm a sok hozzászólást, véleményt, gondolatot, mindent.

Jól átgondoltam, többször is, és döntöttem.

Nem lesz tápszer, megpróbálkozunk a sima tejjel. A boltival. A 2,8 %-ossal. Nem literszámra, módjával, valószínű először csak hígitva. Kicsivel kezdjük, aztán majd haladunk, ha nem lesz baj. bízom benne, hogy az egy hét híjján 1 évig anyatejes gyerekem kapott elég védelmet és ha eddig nem ütötte kis semmi, és mindent örömmel megeszik, eztán sem lesz gond.


majd beszámolok, hogy mire jutottunk :))

66. Pitypang (válaszként erre: 65. - Mandy)
2008. febr. 27. 10:21

Lehet, hogy a zsírtartalma is 3x annyi, mint az anyatejé, szóval arányaiban ugyanaz. Ha hígítod, az is épp a megfelelő adagra hígul. ;)


Gondolom én.


Na, most elmondom, mi a konkrét véleményem, aztán üssetek agyon! :D

Először is az, hogy ez a téma is agyon van bonyolítva, holott azért nem matematika ez, hogy csak egyetlen megoldás létezhet. Illetve még a matematikában is ezer úton is el lehet jutni egyetlen megoldáshoz.

A mi esetünkben a "feladat" a gyerek felnevelése. A gyerek fel fog nőni, tehát az lesz az eredmény. Az, hogy közben mit eszik, fontos. De nem olyan aprólékos részletekig, hogy ha nem iszik militer pontosan 3dl tejet naponta, hanem azt 2 dl tejbegrízzel és 2dl joghurttal váltja ki, akkor nem lesz belőle ember. :)))) A fogai sem fognak tönkremenni ettől, sokkal inkább a cukros teától és kakaótól, amit estelg szlopál naphosszat és az esti kakaó után nem is mos már fogat.


Senkit sem akarok bántani, de a putriban, minden tudatos nevelés nélkül felnőtt, mezténlábas kis kölykök sem lesznek tejallergiásak, pedig eléggé valószínűnek tartom, hogy nem vesznek nekik havi 12 ezerért tápszert sem, de még csak az sem biztos, hogy a ki tudja hány napja felbontott tejet felforralják... Nem mondom, hogy az a követendő példa, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy mennyi megoldás van egy gyerek felnövéséhez anélkül, hogy bármi baja esne... Köztudott, hogy a fent említett gyerekek sokszor sokkal, de sokkal szívósabbak, mint a mi "agyoncivilizált" gyerekeink.

Ettől függetlenül én is takarítok, forralok, sikálok és igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani, az ÉN elméleteim szerint, amiket innen-onnan ollóztam össze, gondoltam át, szűrtem le a le a fejemben és ha sikerül, alkalmazom is. Hangsúlyoznám, HA SIKERÜL. Ugyanis a gyerek meg nem biztos, hogy azt akarja mindenben, akit az anya. Talán, mert ő nem olvasta a könyveket és érzi ösztönből, hogy neki mi jó. Meg van egy nem kis adag saját akarata is. ;)

65. mandy
2008. febr. 27. 08:46

A feles tej nem jó megoldás ám (megint csak szerintem).

Ugyanis az a különbség anyatej (tehát a gyerek igénye) és a tehén teje között, hogy a tehéntejben háromszor annyi a fehérje. Emiatt találták ki régen, hogy higítani kell a tejet, hogy kevesebb legyen benne a fehérje.

Csakhogy így nyilván a zsírtartalma is kisebb lesz, ami viszont nem jó, mert így nem elég tápláló a tej.

Szóval ha már tej, akkor ne higítsuk. Szerintem ;-)

64. mandy
2008. febr. 27. 08:43

[link]


Hasonló kérdés, olvastátok már? ;-)

Itt is megoszlanak a vélemények.

2008. febr. 27. 07:18
Ha igazi tehéntejet adsz, akkor először higítsd vízzel. Túl erős még az töményen. Én egyéves koruktól adom nekik a tehéntejet. Pár hónapig higítva, aztán simán. Természetesen felforralva.
2008. febr. 27. 06:59
Az en kisfiam 4 honapos koratol tehentejet iszik,olyan mint a vasgyuro!
61. win (válaszként erre: 59. - Pitypang)
2008. febr. 27. 06:52

Teljesen igazat adok, nagy bolondság lenne most a cumisüvegre szoktatni.


Én, amíg Zé kisebb volt, néha bántam, hogy nincs olyan egyszerű dolgom, mint másoknak. Csak előkapták a cumisüveget, a gyerek kezébe nyomták és mentek tovább. Mi meg megálltunk, pohár, üveg víz elő, kitölt, megitat, elpakol, indul tovább. De összességében nagyon is jó, hogy így alakult, nem bánom, hogy nem kell(ett) cumisüveggel vesződnünk.

60. win (válaszként erre: 55. - Mianó)
2008. febr. 27. 06:39

Értelek, én is csak a véleményemet írtam. :)))


A tejet a fiam betöltött 12 hónapos kora után kezdtem el adni (szó sincs semmiféle 10 hónapról), akkor is kapott fél decit (amit persze nem ivott meg) és utána 3 napig vártam a következő próbálkozással, nehogy bármilyen gond legyen.

Én a WHO ajánlásokat szoktam általában alapnak venni, aszerint 12 hó után a tej mehet.


Nem tudom, másnak milyen gyereke van, de én ítéletnapig kísérletezhetnék vele, ha neki valami nem kell. Közli, hogy nem, összeszorítja a száját, és ha netán még próbálkoznál, akkor a kezedet is ellöki. Na, aki ezek után betesz bármit a fiam szájába az jutalmat érdemel! ;DDDDD


És igen, a fiam MINDEN NAP kap valamilyen tejterméket! Ugyan úgy, ahogy minden nap kap gyümölcsöt is.

Tegnap pl. egy joghurtot és egy banánt evett uzsonnára, este pedig Ő maga kért sajtot és tejfölt. Ma tejbegrízt adok neki reggelire.

Általában az uzsonnájában szokott lenni a tejtermék a gyümölcs mellett, de nagyon sokáig (hónapokig) az ebédje volt egy bébiétel és egy pohár natur joghurt.

59. Pitypang (válaszként erre: 58. - Mianó)
2008. febr. 26. 22:49

Igen, de nem akarok egy 1 éves gyerket cumisüvegre szoktatni, amiről lassan már majd inkább leszoktatni kéne, ha cumisüvegezne amúgy... :)))

Inkább próbálom azt, hogy iszogasson pohárból. Addig meg mennek a többi tejtermékek. Reggelente pl. szinte hisztizik a joghurtjáért, amiből kettőt simánmegeszik. A párizsis vagy sajtkrémes, vagy akármilyen kenyere után... :) Reggelre megéhezik, ilyenkor eszik legtöbbet a nap folyamán.

58. Mianó (válaszként erre: 57. - Pitypang)
2008. febr. 26. 22:08

Eddig Áron is csak anyatejes volt,kicsit izgulok is,hogy el fogja e fogadni!!


Szerintem tápiból is lehet grízt főzni:)A cumisüveget meg szerintem ugyanúgy meg lehetne vele szokatni,ahogy annakidején a poharat.Azt sem fogadta el rögtön!Csakhát ha nem akar Leni tejet inni,akkor nincs értelme:(

57. Pitypang (válaszként erre: 55. - Mianó)
2008. febr. 26. 22:00

De bizony van ilyen! :) Én. Leni minden nap eszik joghurtot és más tejtermékeket is. Este pedig próbálom a tejbegrízt adni, mivel a tejet magát nem issza meg. Ma pl. simán megette a 2dl tejből főzött grízt. Cukor nélkül! ;) Igaz, almadarabkákkal és mazsolával, de az nem cukor.


Mivel kell a tej, de nem issza meg, ez is jó megoldás szerintem. Eleve nem akartam tápszert adni, de semmi garancia nincs rá, hogy azt meginná, ha a tejet sem issza meg. Illetve nem csak a tejet, hanem semmi mást nem akar inni, csak vizet. Próbáltam gyümölcslevet, de elkezdett sírni. :) Meglátta a másik poharát, amiben a víz van és azt mutatta, hogy kéri. Egy óriásit ivott belőle és mosolygott a még kis könnyes arcával. Újra odatettem a szája elé a gyümölcsleves poharat, de eltolta a kezemet és mutatta a vizet megint. Főztem neki teát is, de szóról szóra ugyanezt írhatnám le azzal kapcsolatban is. A tejjel szintén ez történt.


A tejből tudok grízt vagy valamit főzni, de a tápszerből pl. nem. Eleve más ám kicsit a csak anyatejes babák esete. Nem igazán fogadnak el utána tápszert vagy hasonló dolgokat. Leni pl. a tejpépet sem eszi meg, pedig párszor próbáltam adni neki. Ja, és Leni nem cumizott és nem cumisüvegezett soha, ezért sem tudom itatni cumisüvegből semmivel. A tápszert meg gondolom reggelig tartana kanállal beadagolni. :)

56. Mianó (válaszként erre: 52. - Win)
2008. febr. 26. 21:28
Mandyvel egyetemben én is egyetértek az utolsó bekezdéseddel:)))
55. Mianó (válaszként erre: 50. - Win)
2008. febr. 26. 21:26

Nem a te személyed ellen írtam a hozzászólást,hisz írtam is,hogy az szuper 15 hós korig szoptatni!Csak a véleményemet írtam le a témával kapcsolatban,mert szerintem 10-12 hónaposan bevezetni a tejet korainak tartom!De hangsúlyozom ,ez csak az én véleményem!!!


Én sem azt mondom,hogy "márpedig idd meg kisfiam ha kell ha nem",de igenis meg kell próbálni,mert szüksége van a kalciumra!Ha megissza hurrá ha nem,hát akkor nem!

Azt pedig nem hiszem,hogy bárki is minden nap tejtermékkel eteti a gyermekét,hogy a kalciumszükségletét!Gondolom nem esznek minden nap pl.tejbegrízt vagy joghurtot...

54. benvik (válaszként erre: 52. - Win)
2008. febr. 26. 13:00
A normál tejtől sem lesz semmi baja a gyereknek 1 éves kor után, hiszen esznek tejterméket. Csak az a kérdés, hogy egyeltalán van-e értelme megvenni ezeket a bolti tejeket. Bár nálam a döntés egyszerű, a tápin és a vizen kívül nem iszik semmit. Néha kap gyümilevet, de igazából a vízhez hasonlóan issza, akkor meg minek a cukor. Teát soha nem is ivott. Viszont vízből soha nem issza meg közel sem azt a mennyiséget, mint a tápból.
53. mandy (válaszként erre: 52. - Win)
2008. febr. 26. 12:54
Oké, részemről is igaz az utolsó bekezdés :))
52. win (válaszként erre: 51. - Mandy)
2008. febr. 26. 12:51

Naaaaaaaaaaaa, azért ezt ne hasonlítsuk össze! ;)))))))))


Jó, hogy nem adok narancslevet a 2 hónapos lányomnak! :DDDDDD Mellesleg gőze sincs, hogy mi az. ;)))


Az első 6 hónapot szerintem felejtsük el, mert akkor még nem kellene mást kapnia a babának, mint anyatejet vagy tápszert, ebből a szempontból tehát mindenképpen fals az összehasonlítás.

A 2. félév a hozzátáplálás nagy részét magában foglalja, akkor ismerkedik a gyerek az ételekkel, italokkal. Nyilvánvaló, hogy akkor még megtartjuk, a legfontosabb étkezésekre, a már megszokott és bevált "ételeket".


De a fiam szinte már mindent ehet 19 hónaposan. Őt ebből a szempontból "felnőttként" kezelem (kis túlzással). Neki, szerintem, igenis joga van bizonyos határokon belül eldönteni, hogy mit kér. Természetesen nem kap reggeli/re /helyett túró rudit, pedig szokta kérni (a kis huncut hehehe :DDD), de ha nem akar tejet/teát/akármit inni, nem fogom belenyomni. A lényeg, hogy igyon.

Arról nem is beszélve, hogy én a teáknak sem vagyok híve, és az első életévben a tejet nem adnám és nem is adtam. Nálunk az alapvető innivaló a VÍZ.


Megnéztem, még az elég szigorú WHO ajánlás is megengedi 1 éves kortól a tejet (meg a kakaót, kávét, karamellát, és egyéb -szerintem- felesleges dolgokat). Ha ők engedik, akkor én efelől nyugodt vagyok, mert azért elég jó alapnak lehet tekinteni, amit írnak.


DE, nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mindenki maga dönti el, mit tart jónak, az ajánlásokból, tapasztalatokból mit tesz magáévá.

51. mandy (válaszként erre: 50. - Win)
2008. febr. 26. 12:30
Na de élete első évében is tejet (vagyis anyatejet illetve tápszert) kapnak a babák reggel és este, mégse reklamálnak, hogy most inkább narancslevet/teát/vizet/akármit innának :)
50. win (válaszként erre: 49. - Mianó)
2008. febr. 26. 12:06

Én nem ragaszkodom ilyen jellegű "rituálékhoz".


Valószínűleg nagyon morcos lennék, ha valaki minden reggel és este belém akarna tuszkolni 2-2 dl tejet, holott én aznap narancslevet, teát, kakaót vagy nemes egyszerűséggel vizet szertnék inni. Én ebből indulok ki. És abból, hogy a gyerek csak kicsi, de nem UFO, akit egész máshogy kell kezelni, mint önmagunkat. :))

Mi több, olyannyira "liberális" vagyok, hogy mióta tudom a gyerekemről, hogy ismeri az innivalókat és beszélni is tud, azóta reggelente megkérdezem, hogy mit inna, és azt adok neki.

(Mondjuk nagyon érdekelne, hogyan itatja meg valaki a gyerekével a tejet, mikor annak nem kell? :-OOO A fiam nem egyszer, mikor még nem beszélt (ilyen jól), ivott 1-2 korty tejet reggelire és köszönte szépen, többet nem volt hajlandó kinyitni a száját...???)


Az allergiára vonatkozó megjegyzésedet úgy, ahogy van, nem értem, mert hiszen pont az írtam, hogy NEM iszik sok tejet a fiam (amellett, hogy sokáig szopott is).

A feldolgozott tejtermékek kevésbé allergizálnak, ezért is lehet hamarabb bevezetni az étrendbe. Én inkább 3 héttel később vezettem be az allergizáló dolgokat, mint 1 nappal korábban. ;)))


Azt meg már csak egészen csendesen jegyzem meg, hogy ismerek olyan gyereket (nem is egyet), aki a HA tápszer/től?/mellett?/ellenére? olyan tejallergiás lett, hogy csak!

49. Mianó (válaszként erre: 45. - Win)
2008. febr. 26. 10:31

De neked szopizott 15 hónapos koráig,ami bizony remek dolog!

Ez a bizonyos"rituálét" kell szerintem fenntartani!

Az én véleményem az,hogy napi kétszer reggel és este igenis szüksége van rá a gyereknek!!!

Hiába van az,hogy a családunkba senki sem alergiás!És ha a te gyermekeden mégis kialakul!Lehet,hogy nem most de akár pár év múlva??Persze jó később is kialakulhat,de mégsem mindegy,hogy egy vagy másfél,vagy két évesen kap tehéntejet!


Ez persze csak az én véleményem!!!

2008. febr. 26. 10:11

Win, egyetértek a gondolatmeneteddel. Igen, beszéltem a tehéntejről, hogy én inkább azt adom, mint a tápszert, na de a kisfiam nem ISSZA, hanem ESZI. :) A vízen kívül semmit sem akar meginni, így a tejet sem. Kap mindenféle tejtermékeket, ami pedig a legközelebb áll a tejhez a menüjében, az a tejbegríz. Tulajdonképpen aki tejet ad, ugye forralt tejet itat a kisgyerekkel. Ez pont olyan, forralt tej, csak a végére kevésbé híg, mert kerül bele dara. Meg pl. gyümölcsök, akkor nem kell édesíteni cukorral és mégis finom. Tegnap este pl. kis almadarabkákat főztem bele és mazsolát. Kétpofira befalta, én pedig nyugodt vagyok, hogy megvolt a "tejivás", csak kissé módosítva...


A másik, amiben én nem értek egyet a tápszer melletti véleményekkel, amikor azt hallom, hogy mert a vitaminok, hogy az kell, stb. Igen, kell. Nem tudom, milyen vitamin van egy tápszerben, de gondolom, hogy csak olyasmi tud lenni, ami benne lehet bármi más élelmiszerben is. Most ha egy 1 éves gyerek eszik mindent, akkor nincs szüksége elvileg extra vitaminra, ami a tápszerben van. Mivel nem tudom, más gyerekek mit esznek, csak a saját fiamat tudom felhozni megint, aki mindent eszik. Tejterméket, húst, sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket akár köretként, akár kenyér és társai formájában.

Az élelmiszerekből nyerjük a vitaminokat. Igyekszem mindenből a frissebbet venni, tehát nem konzerv változatokat. Tudom, hogy a mai világban kevés dolog nem manipulált vagy permetezett vagy akármi, de azért nem kell ezt sem szerintem túmisztifikálni. Amikor terhes voltam, elkezdtem szedni az Elevitet, de a dokim mondta, hogy igazából felesleges, csak divat ez is... Pedig nem öreg orvos, aki ragaszkodik a régi szöveghez, hanem egy 34 éves, modern hozzáállású doki. Azt mondta, azért ha akarok, szedjek be minden másnap egy felet, tehát heti 2db Elevittel voltam "televitaminozva". :D A vérvizsgálat után kérdeztem, hogy elég ez, nem kell még valamit szednem? Azt mondta, hogy nem, mert olyan a vérem, mint egy bivalyé. Hehehehe... Inkább azt javasolja és ezt próbálja mindenkinek tanácsolni, hogy olvassanak kevesebbet ilyesmikről, mert bele lehet zavarodni a sok túlzott, pánikkeltő vitmainreklámba és egyéb dolgokra, amik sokaknál szinte mániát alakítanak ki.


Na, tényleg nem bántani akarok senkit és mindenki véleményét tiszteletben tartom, mindenki a saját gyerekével azt etet, amit tud és akar. :) Csak gondoltam, ha valaki hajlana mindkét irányba, érdemes elgondolkozni ezen a hozzáálláson is. (Hogy nem hal bele, aki nem eszi magát tele vitaminnal, hanem "csak" rendesen étkezik.)

2008. febr. 26. 09:48
Szerintem a kecsketej a legjobb, ha már tejet akarsz adni.Összetételét tekintve, ez hasonlít a legjobban az anyatejre. Én is azt adtam bevezetésként a lányomnak ő már 6 évess elmúlt. Igaz, hogy drága, de a picinek jót tesz. A kicsi lányom 7 hónapos lesz, még szpoik, de már sok mást is eszik. Egy éves korában őt is kecsketejjel fogom indítíni a tejek választékából.
46. mandy (válaszként erre: 45. - Win)
2008. febr. 26. 08:41

Talán magunkból indulunk ki :)

Én legalábbis szeretek reggel és/vagy este inni egy pohár tejet. És hát ugye a babák is szopiznak/tápiznak este még egy éves koruk körül is (általában, nem mindenki persze). És mikor ez elmarad, benne van az emberben, hogy valamivel pótolni kéne.

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook