Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szerintetek ciki, hogy egy két éves gyerek tudja a betűket? fórum

Szerintetek ciki, hogy egy két éves gyerek tudja a betűket? (beszélgetős fórum)


1 2 3
62. trapiti (válaszként erre: 61. - Wanita77)
2011. márc. 11. 14:56

Ez nálunk is gond volt, a bölcsi végét iszonyú nehezen viselte, mert csak néhány 3 éves maradt a többiek 1-2 évesek voltak és alig volt aki tudott beszélni. Az első fél év jobb volt, akkor ott voltak még a nagyobbak.

Az ovival javult a dolog, igaz tiszta kiscsoportba jár, de Ő az egyik legfiatalabb, a csoport nagy része szépen beszél már.

Ez a helyzet javulni fog, ahogyan a kortársak is megtanulják kifejezni magukat.


A másik, hogy 2-3 éves korban még nem is elvárható hogy együtt játszanak a gyerekek, inkább egymás mellett - legjobb esetben. Ahogyan a szociális dolgokban is érik majd, úgy fog ez is kialakulni. Luca most 6. hónapja ovis és mostanra vált csak mindennapossá, hogy közös játékaik vannak, együtt csinálnak dolgokat, de még most sem mindenki. Még mindig vannak olyanok a csoportban, akik csak szemlélődnek, nem kapcsolódnak be a többiek játékába.

Egyébként nagyon vicces korszak, már jönnek ezek a kis ovis huncutságok. Már vannak dolgaik, amiket sürgősen meg kell beszélni stb. :) De ez bőven 3 éves kor után jön el, és egész biztosan eljön ne izgulj! :)

61. wanita77 (válaszként erre: 59. - Trapiti)
2011. márc. 11. 13:12

Bence is imádja a verseket, mondókákat, ő is tudja a Betlehemi Királyokat. :)

Sokat foglalkozom vele, igényli is. Emiatt viszont nem nagyon játszik a kortársaival, igényli nagyon a társaságunkat, egy percre sem lehet egyedül hagyni, inkább a felnőttekkel érzi jól magát. Bár mostanában el kezdett beszélni a kisebbekhez, de ők persze nem válaszolnak, csak néznek. De ő mondja: kisfiú, te nem tudsz beszélni? Megmutatom, hogy kell motorozni, stb. :) Ez nála óriási fejlődés, régebben nagyon félt a gyerekektől, még sírt is. Nálunk ez volt a fő probléma.

Nagyon egyetértek veled abban, hogy az átlagos gyerek is lehet nagyon okos és a jó képességűeket is nagyon el lehet rontani. Rengeteg olyat látok, hogy alig foglalkoznak a gyerekkel, egész nap egyedül játszik, vagy tévézik. Így persze hogy nem tud igazán fejlődni. Bencével rengeteg fejlesztő játékot játszunk, olvasunk, rajzolunk, kirakózunk. Ennek viszont az a hátránya, hogy nem akar egyedül lenni és más gyerekekkel sem igazán. Ha kimegyek a szobából, már kiabál: anya jöjj be, nem szeretek egyedül lenni. :):)

Szóval ő okos, de magának való. De gondolom ez is fog változni, ha majd oviba megy. Most az a baj, hogy a kortársai nem beszélnek, a nagyobbak inkább rohangálnak, kiabálnak, ő meg inkább a nyugisabb dolgokat szereti. A játszótéren is inkább a homokba rajzolunk, főzőcskézünk, ő nem az a fára mászós, rohangálós gyerek. Néha azért szokott ő is rohangálni, rosszalkodni, de ritkán és azt is velem.

de hát nem vagyunk egyformák.

60. fa3d5b4d84 (válaszként erre: 1. - Struki)
2011. márc. 11. 09:16

Az én fiam is épp ugyanígy tanult meg "idő előtt" olvasni. A tányérkája szélén voltak a betűk és folyton kérdezte, hogy melyik melyik. Aztán egyszer az egyik újságban össze is olvasta a betűket. Csak lestem. :-)

Semmi problémája nem adódott ebből a későbbiekben, sőt. Most 4. osztályos. Nagyon gyorsan tanulja meg pl. a verseket, csak a szorgalomban vannak hiányosságok. :-)

59. trapiti (válaszként erre: 57. - Wanita77)
2011. márc. 11. 09:10

Szia!

Az én kislányom 3 és fél lesz nemsokára. Hasonlóan indult pl. a beszédfejlődése mint Nálatok.

Nála is úgy van, hogy bizonyos dolgokban sokkal megelőzi a kortársait, másban viszont nem. Lemaradva ezekben sincs, de pl. átlagosan rajzol, az ovis csoportjában többen is ügyesebbek nála ezen a téren. Viszont a gondolkozása, a kérdései, az ahogyan az elvont dolgokat is látja kimagasló. Az óvónéni azt mondja, bármilyen mesét, verset, éneke hall, azt azonnal tudja.

Igyekszem ügyesíteni abban amiben átlagos, igyekszem kedvet csinálni hozzá, és igyekszem kielégíteni az átlagtól talán eltérő igényeit is. Rengeteget kell vele beszélgetni, sokat olvasunk, már komolyabb meséket, verseket igényel. (Teljesen jellemző példa volt, hogy az ovis Karácsonyi ünnepségen a többiek közösen énekeltek, mondókáztak az én lányom meg kiállt hogy szeretné elmondani a Betlehemi Királyok-at :) vagy 2 évesen amikor bölcsibe került akkor tanulta meg a Családi kör összes versszakát, erre azért emlékszem pontosan, mert alvás helyett szavalta a gyerekeknek :)

Emellett rendszeresen viszem színházba, jár úszni és néptáncra. Az úszást 3 hónaposan kezdtük, mostanra önállóan úszik, teljesen vízbiztos. A néptáncot Ő maga kérte, már 2 éves kora óta mondogatja hogy szeretné, de csak most találtam olyan csoportot ahová alig 3.5 évesen bevették annak ellenére hogy már az első foglalkozáson bement egyedül és végigcsinálta az órát az 5-6 évesek között.

Hosszú lett, csak azt akartam ezzel mondnai, hogy ha sokat foglalkozol a kisfiaddal, megadod a lehetőséget hogy megtalálja mihez van kedve, miben ügyes és kedvet csinálsz Neki olyan dolgokhoz is amiben kicsit lemarad, akkor nem "kötelező" hogy utolérjék vagy később ne legyen okos :) Persze ez nem verseny, de jó látni amikor egy gyerek ki tudja bontakoztatni a tehetségét :)


Azt gondolom, hogy megfelelő odafigyeléssel, rengeteg foglalkozással, törődéssel bármelyik átlagos képességű gyerek válhat kiemelkedően okossá, míg ennek hiányában bizony a jó képességű is elkallódhat. Zsenik ritkán születnek, de sok az olyan gyerek mint a mieink is, akik nagyon érdeklődőek, okosak és ha ebben segítségükre vagyunk akkor többet kihoznak magukból mint az átlag :)

58. spinneli (válaszként erre: 1. - Struki)
2011. márc. 11. 08:43
azzal az anyukával volt valószínűleg baj, aki ezt mondta.
57. wanita77 (válaszként erre: 56. - CsillagTM)
2011. márc. 11. 08:32

Köszi a tanácsokat.

Igen, tudom, hogy lassan utolérik a többiek és akkor már nem lesz olyan nagy szám, hogy beszél. Csak már úgy hozzászoktam, hogy így kimagaslik a többiek közül. De tudom,hogy ez nem tart örökké. Csak hát az anyai büszkeség, ugye....

Néha tényleg többet várok el tőle, emiatt, hogy ilyen okos, de persze ő sem tud mindent. Sok mindenben meg le van maradva másoktól, pl. kirakózás, stb. De szidni ritkán szoktam, pláne amiatt, ha valamit nem tud. Amúgy anyósom szokta mondani, hogy nem kéne ennyit tudnia, ne legyen már ennyire okos. Mostanában azt kérdezgeti mindenhol, hogy ide mi van írva? Lassan már olvasni fog. :)

56. CsillagTM (válaszként erre: 55. - Wanita77)
2011. márc. 11. 02:00

ez tök jó! ha tanácsolhatok vmit, azért pár dologra figyelj:


- ne várd el ettől függetlenül a kimagasló teljesítményt mindig, minden helyzetben

- ha valamiben nem olyan ügyes, fogadd el (furcsa lesz, de hát természetes, h nem lehet mindenben profi)

- lehet, h egy idő után behozzák a többiek, akkor ne keseredj el

- keveset szidd, sokat dicsérd

- továbbra is tágítsd a látókörét

- de sose erőltess rá semmit


nem akarok beleszólni, csak én is ilyen "csodagyerkőc" voltam, úh tapasztalatból írok:)

2011. márc. 10. 20:14

Az én fiam most 2,5 éves és ő is tudja a betűket, számokat, számol majdnem 20-ig és úgy lehet vele beszélgetni, mint egy felnőttel. Ő is 9 hónaposan már szavakat mondott, 1,5 évesen összefüggően 2-3 szavas mondatokban beszélt. Én eddig azt hittem, zseni, de úgy látom, nem vagyunk egyedül. :)

Nekem is volt egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy ez nem normális ebben a korban, de csak irigykedett. Az ő lánya 3 hónappal fiatalabb, de még szavakat is alig mond.

Nem szabad másokkal foglalkozni, csak legyél büszke a gyerekedre, én is az vagyok az enyémre. És annyira jó érzés, mikor lépten-nyomon megállítanak, hogy hány éves ez a gyerek, hogy ilyen szépen beszél? Hát, dagad a mellem a büszkeségtől!

54. c191c35515 (válaszként erre: 1. - Struki)
2011. jan. 25. 15:28

dehogy baj!!!!

nagyon okos kisgyerek:)ennyi:)légy büszke rá:)

53. CsillagTM (válaszként erre: 1. - Struki)
2011. jan. 3. 13:59
te jó ég, tényleg nem normális a gyereked :D ne viccelj már.
2010. okt. 9. 07:11

Az én kisfiam 19 hónapos korától kezdve megtudja különböztetni a betűket a számoktól.

A mai gyerekek sokkal fejlettebbek - szerintem - mint mi voltunk annak idején.

51. struki
2010. okt. 4. 08:04

Hú, köszi a megnyugtató válaszokat.


pteri: ő sem bilizik még, és egyedül csak akkor megy fel a lépcsőn, ha jól tud kapaszkodni. Szól, ha kell kakilni, de már egyből hozzáteszi, hogy nem ülök rá. Szoktam is mondani, hogy előbb fog olvasni, mint bilizni :) Csak az a probléma, hogy elég magas gyerek, és a méretében a nadrágok már nem úgy készülnek, hogy a pelusméret bele van kalkulálva :)

2010. okt. 2. 21:39

Barátnőm kislány két évesen kb. 2 nap alatt megtanulta a világ országainak 99 százalékát. Volt egy labdája, olyan mint egy földgömb az országokkal. Ha kérdezem hol van Szudán fél másodperc alatt már mutatja is. Asszem jobban megy neki mint nekem menne.

Szerintem semmi rossz nincs abban ha előrébb van a társainál, csak jó iskolát kell neki választani, ahol le tudják őt majd kötni

49. pteri
2010. okt. 2. 14:44

Hú, én biztosan mondtam volna, hogy szellemi fogyatékosok véleménye nem érdekel! Igazán felháborító, de nehogy neked legyen már álmatlan éjszakád. Az enyém is két évesen ismerte a betűket, pedig akkor kezdett beszélni. De már akkor egy éve csak olvastunk, hozta a könyveket állandóan magától.

Azért ő játszóterezni és rámolni is szeretett mindig. Viszont 2,5 évesen hangosan zokogott, ha meglátta a bilit, azt hittem sose lesz szobatiszta. És nem tudott lépcsőn járni. De most már behozta ezeket is.

Ja, és én is csodálkoztam , de anyukákkal, mamaákkal beszélgetve kiderült, hogy ez nem is extra dolog a mai világban.

2010. okt. 2. 14:09

Polgár László (a sakkozó lányok édesapja) azt nyilatkozta egyszer, hogy minden kisgyermek zseni, csak megfelelően kellene képezni a tehetségét. Ő csak tudja, hiszen a lányok 2 évesen már sakkoztak. Bartók Béla is 7 kereszt - hét bé dúr-mollban játszott a zongorán...

Amit megtanul így játékosan, ösztönösen, azzal semmi gond. Inkább az legyen a "gond" majd, hogy okosabb mint az átlag, mint az, hogy gyengébb képességű. A szellemi éhséget pedig ki kell okosan elégíteni következetesen, módszeresen. Mert a családi háttér, segítés nagyon fontos. Inkább írígyeljenek, mint sajnáljanak ezért.

2010. okt. 2. 14:05

az én véleményem az, hogy a gyerekek agya egy kis szivacs, szinte mindegy mit hall/lát "beszívja", főleg, ha nem átlag alatti az IQ-ja, mármint mondjuk értelmesebb az átlagnál(bocsi, senki gyerekét nem akartam megbántani), szóval attól, hogy a mi képzetünk szerint a "betüket" tudja, az neki csak jelek...megtanulta a jelet a hozzá tartozó hanggal párosítani, ha pl az A betűre azt mondtad volna, hogy b betű, akkor azt úgy tudná...ennyi...

okos, értelmes a gyereked, a másik szülő ezt meg elég érdekesen(negatívan) reagálta le, nem kell vele foglalkozni.

(a másiknak a gyereke meg az autómárkákat mondogatja az autókon lévő jelek alapján..., vagy vagy pl a helyismerete olyan, ha egyszer már járt arra, akár 1 hónap múlva is megjegyzi, hogy hol volt ott egy bolt stb...csak mi lepődünk meg, hogy jé miket tudnak...:)

46. tündér74 (válaszként erre: 1. - Struki)
2010. okt. 2. 14:04

Szia! Nagyon ügyes érdeklődő kisfiad van.

Az én kisfiam is 2,5 éves kora óta tudja az abc-t. Én sem erőltettem, nagyon érdekelték a betűk, még az y-t és az x-et is tudja.:))) De ezen kívül rengeteg más dolog van, ami nagyon érdekli őt.

Szerintem ez nem ciki, ha egy kisgyermek ismeri a betűket, inkább az a ciki, ha egy felnőtt ettől úgy kiakad, hogy kiabál veled a játszótéren.

45. trapiti (válaszként erre: 1. - Struki)
2010. okt. 2. 13:52

Az én kislánom is 1.5-2 évesen tanulta meg ugyanígy magától. Szerintem örülj neki :) Okos, értelmes, érdeklödö gyerek. Aki mást mond, abból az irigység beszél ;)

Tény és való, hogy nem biztos, hogy egyszerü egy az átlagnál értelmesebb gyerekkel az iskolában, de meg kell majd találni neki mindig a megfelelö tanítónénit, iskolát, elfoglaltságot, ahol kielégítik a szellemi igényeit, és akkor nem lesz baj.


Az én lányom most 3 éves, 10-es számkörben összead-kivon, ezt is magától tanulta meg (szerintem amit hall azonnal ráragad + persze ha kérdez, válaszolunk), mostanában lezdi a betüket rajzolgatni (gondolhatod hogy ezt sem én eröltetem), és rengeteg verset, éneket tud, sok nagyon nehezet és hosszút is. Mégsem lóg ki a sorból, szereti a gyerekeket, jól érezte magát a bölcsiben is, és most kezdjük az ovit. Nem hiszem, hogy bármi gond lenne vele, és soha semmi hátránya nem származott abból, hogy bizonyos dolgokban kicsit többet tud mint a vele egykorúak. Az igaz, hogy az iskolaválasztásban nagyon körültekintönek kell majd lennünk, föleg hogy 7 évesen mehet majd, mivel évvesztes. Gondolom addigra böven magtanul olvasni...

44. dj.cica (válaszként erre: 39. - Liza00)
2010. okt. 2. 13:51

Ez szerintem nála csak egy játék ez érdekli:)

Ne legyél emiatt feszült,mert ő is megérzi.

Amúgy nagyon fogékonyak ebben a korban.Akit célírányosan tanítanak ilyenkor nyelvekre,stb...? azok sem normálisak akkor?

Annyiféle ilyen hely létezik már,örülj neki hogy saját maga érdeklödik a betűk után.Majd lesz más késöbb ami leköti:)

2010. okt. 2. 13:49
inkább örülnék neki, mint cikinek tartom :))
42. Bri*
2010. okt. 2. 13:48
Bálintom egy hét múlva lesz 2 éves. Ismeri a betűket, a számokat. A játékok nem nagyon érdeklik. Anya olvassunk kicsit, számoljunk, rajzolj nekem háromszöget. Nem nyílik az ajtó, mondja neki, hogy open, pedig senki sem tanította ezekre.
2010. okt. 2. 13:42
:) inkább légy rá büszke:)) tüneményes lehet...
40. liza00
2010. okt. 2. 13:40
Szerintem minden gyereket támogatni kell abban ami érdekli.
39. liza00 (válaszként erre: 35. - Cb82b220ce)
2010. okt. 2. 13:37
Igen de az emberek ezt nem szeretik.Sokan mondták,hogy a fiammal sok baj lesz még ha hagyom továbbra is így fejlődni.Hogy nem fogadják be a gyerekek,bántani fogják érte.Mondjuk megtörtént,hogy cukkolták,de a fiamat felkészítettem erre,így át tudta lépni ezt a problémát.
2010. okt. 2. 13:36
ez most komoly kerdes, vagy aprilisi trefa? mert ha vicc kicsit korai..aprilishoz :))
2010. okt. 2. 13:34
szerintem nem baj egyáltalán,nekem két évesen már verseket mondott annyira érdekelte őt meg hamar megjegyezte,igaz még 4 sorosakat akkor ,én nem tartanám cikinek sőt szépen megmondanám a másik anyukának hogy neki ez a hobbija,inkább beszéljen és érdekelje valami,minthogy csak üljön és bámuljon kifele a világba:)
36. Suesue
2010. okt. 2. 13:34

Szerintem nem. :)

Inkább legyél rá büszke.

35. cb82b220ce (válaszként erre: 34. - Liza00)
2010. okt. 2. 13:33
De ha mondjuk egy 7 éves sokkal okosabb mint a vele egykorúak az miért lenne baj? Miért lenne baj az ha egy gyerek fejlettebb? Ha mondjuk gyorsabban tud fejlődni? hamarabb tudja befejezni a sulit? Okos és sok mindent elér az életben? Attól még normális csak átlagon felüli.
34. liza00
2010. okt. 2. 13:32
Az én kicsim is tudta annyi idős korában.Jó a memóriájuk.Az utcán még az autók márkáit is tudta.Most 7 éves és teljesen normális.A Fiam aki már felnőtt, 4 éves korában Vernét olvasott.Mindenki mondta baj lesz belőle.Ez nem jött be.Én, tapasztalatból tudom,hogy ami érdekli a gyereket azt hagyjuk neki.
33. Sylvia81 (válaszként erre: 24. - Struki)
2010. okt. 2. 13:30

Látod, ki is mondtad az igazságot: ki ebben jobb, ki abban.

És a fiad tökéletes példa a tankönyvekben álló "igazságra": egyéni eltérések még viszonylag szélsőségesen is lehetnek (egy határon belül). Van gyerek, aki nagyon korán beszél, viszont viszonylag későn indul el.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook