Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szerinted melyik könyvet kötelező elolvasni? fórum

Szerinted melyik könyvet kötelező elolvasni? (beszélgetés)

1 2 3
89. PöttyösPanka (válaszként erre: 88. - 1706916ae4)
szept. 9. 12:10
Rendben, értem.
88. 1706916ae4 (válaszként erre: 76. - PöttyösPanka)
szept. 9. 12:04

Az átlagember nemhogy nem olvas, de 63%-uk ebben az országban funkcionákis analfabéta, azaz nem képes értelmezni az anyanyelvén olvasott szöveget sajnos.

Az átlagolvasó sem magasirodalmat olvas mindenáron. A lényeg, hogy olvassanak, bár van egy szint, ami alatt mégsem kellene.

Egyébként a Biblia, ahogy a példádban szerepel, az átlagemberhez szól, létezik modern fordítás is. Más kérdés, hogy átlagember sem a szöveget, sem a mögöttes morális, filozófiai, vallási, vallásetikai stb szempontokat sem tudja értelmezni megfelelően. Ezért kapnak útmutatást.

87. csemár (válaszként erre: 86. - PöttyösPanka)
szept. 5. 15:31
Köszönöm!
86. PöttyösPanka (válaszként erre: 85. - Csemár)
szept. 5. 15:18
Várom a leveled.
85. csemár (válaszként erre: 84. - PöttyösPanka)
szept. 5. 15:12
Vagyis?
84. PöttyösPanka (válaszként erre: 83. - Csemár)
szept. 5. 15:11
Rendben.
83. csemár (válaszként erre: 82. - PöttyösPanka)
szept. 5. 14:59

Amit ide leírtam, esetleg másik olvasónak nem "talányos", és - talán - nem is fölösleges.

Miről beszélgesek Veled? A Bibliáról-e vagy arról, hogy mi a szakmám?

Ennek a fórumnak nem témája egyik se. Ezért ajánlottam, hogy írok egy bemutatkozó levelet. Csak Neked!

82. PöttyösPanka (válaszként erre: 81. - Csemár)
szept. 5. 14:50
Nem tudom. Ide írtál egy halom talányos dolgot és utalást, amikről nem tudni, mi. De ha leírtad, akkor számodra van jelenősége, és bár nem mondtad ki, mégis közölni akartad. De így, hogy nem tudom, miről van szó, nem lehet beszélgetni. Ha viszont nem akarsz beszélgetni, eleve fölösleges volt leírni, hogy vannak dolgok, amiket nem fogsz leírni 🙃
81. csemár (válaszként erre: 80. - PöttyösPanka)
szept. 5. 14:46

Miért érdekel?

(Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, "priviben" megírom.)

80. PöttyösPanka (válaszként erre: 79. - Csemár)
szept. 5. 14:37

Nem erre gondoltam. A libás rész csak vicc volt. (Bár most meg éppen rosszindulatának és kajánnak neveztél XD)

Azt kérdeztem, hogy a "szakmai kérdésekben nem állok meg itt "nyomni a sódert"-ben mi az említett szakma?

79. csemár (válaszként erre: 78. - Csemár)
szept. 5. 13:18

ÁhÁ!

Hogy lelibáztalak-e!

Nem, nem gondolom, hogy libuska lennél. Sét, ellenkezőleg: azt gondolom, hogy egy igen értelmes, okos nő vagy.

(Én pedig most egy kicsit szomorú vagyok. Mert azt tapasztalom, hogy egy értelmes, okos nő is lehet kaján és rosszindulatú, ha az egója "súg" neki.)

78. csemár (válaszként erre: 77. - PöttyösPanka)
szept. 5. 13:11
Bocs, nem figyeltem eléggé, megismételnéd a kérdésedet, amire még nem válaszoltam!
77. PöttyösPanka (válaszként erre: 75. - Csemár)
szept. 5. 13:09
Én csak kérdeztem, mert érdekel. Ha sosem hallgatok meg egy másik nézőpontot, akkor sosem fog szélesedni a perspektívám. De ha titok, akkor hagyjuk.
76. PöttyösPanka (válaszként erre: 74. - 1706916ae4)
szept. 5. 13:07

Érdekes, amit írsz. Az átlagember miben tér el az átlagolvasótól? Arra gondolsz, hogy a legtöbb ember nem olvas?

Ha csak a rendszeresen olvasó emberekről beszélünk, akkor valóban más kicsit a felállás. Bár ott sem mindegy, hogy ki mit olvas.

De a Biblia olvasásának nem kellene egy elitebb körhöz kapcsolódnia. Nem az lenne a lényeg, hogy az átlagemberhez szóljon?

75. csemár (válaszként erre: 73. - PöttyösPanka)
szept. 5. 13:05
Mondtam már, hogy maradjunk annyiban, hogy - szerintem - mindenben igazad van? Mondtam! Tehát maradjunk annyiban, hogy igazad van. (Nekem ugyan egészen más a véleményem a Biblia "eszmei hasznáról", de ezt jobb, ha hagyjuk. (Ez az, amivel kapcsolatban nem vitázom itt se Veled, se Szeretekolvasnival.)
74. 1706916ae4 (válaszként erre: 70. - PöttyösPanka)
szept. 5. 12:47

Nem értek egyet, nagyon nem. Egyfelől fordítás kérdése, másfelől az "átlagember" nagyon más, mint az "átlagolvasó".

A Mme Bovary az átlagember számára kortárs irodalomként is magas volt, most sem magasabb.

73. PöttyösPanka (válaszként erre: 72. - Csemár)
szept. 5. 12:17

Ezzel most gyakorlatilag lelibáztál engem? :D

Milyen szakmáról beszélünk, aminek a kérdéseiben nem nyomod itt a sódert? Ha a helyesírásról van szó, valóban nem én vagyok az embered, mert sosem ment túl jól.

Veszekedni én sem fogok. De kulturáltan érvelni, vitázni lehet.

72. csemár (válaszként erre: 70. - PöttyösPanka)
szept. 5. 09:04

Már "figyelmeztettek" engem itt korábban, többször is, hogy a Hoxa nem egy irodalmi portál.

(Akkor történt ez, amikor még - naivul - szóvá mertem tenni némely helyesírási ügyeket. Rég volt, de - tanultam a figyelmeztetésből: szakmai kérdésekben nem állok meg itt "nyomni a sódert". Hiszen a "sok lúd disznót győz"- elve szerintem nem az igazság felé viszi el a beszélgetést. Veszekedni pedig feleslegenek tartom.)

Tehát: az a válaszom, hogy a meglátásaid maradéktalanul helytállóak. Abból a szemszögból nézve, ahonnan szemlélődsz.

Legyen szép napod!

71. PöttyösPanka (válaszként erre: 69. - Szeretekolvasni)
szept. 5. 08:38
Arról nem is beszélve, hogy mennyire káros a nőkre, hogy "eleve bűnöseknek" vannak megbélyegezve. Ez ideológiai alapot szolgáltatott a nők elnyomására.
70. PöttyösPanka (válaszként erre: 68. - Csemár)
szept. 5. 08:35
Pedig én is egyetértek abban, hogy ez a könyv ebben a formában az átlagembernek emészthetetlen sajnos. Akinek van kapacitása rá, hogy soronként elemezgesse, és elmeditáljon a valódi, mélyebb jelentésén, annak jó. De a legtöbb hétköznapi ember nem fogja ezt megtenni. Nekem már gyerekkoromban is furcsa volt, hogy sokan úgy olvassák, hogy közben olvasnak mellé egy értelmezés könyvet, mert így értik is. De akkor már az értelmezés könyv írójának szűrőjén át látják a mondanivalót. Ami vagy eleve torzítás, vagy ha nem, akkor meg elég azt olvasni. Főleg, ha olvasmányosabban megfogalmazva, mint a kétezer éves szöveg.
szept. 5. 08:30
Nem akarom szétoffolni a témát. Sok solog van benne, ami a mai emberi jogokkal ellentétes. "Ha egy férfi férfival fekszik úgy, ahogy asszonnyal fekszik, mind a ketten vétkeztek. Meghaljanak, vérük rajtuk legyen."
68. csemár (válaszként erre: 67. - Szeretekolvasni)
szept. 5. 08:19

"Az értelmezés sok helyen megcsavarható" Ez is egy "kinyilatkoztatás" csak, ha nem hozol példát.

Nem érv a másik két "gondolatod" se, miszerint "elavult" és hogy "etikailag kényes dolgok vannak benne".

Mondok egy példát: Bovaryné. Az "érveid" erre a regényre ugyanyúgy "passzolnak" - és mégis remekműnek tartja az irodalomtörténet. (Én is annak tartom.)

67. szeretekolvasni (válaszként erre: 66. - Csemár)
szept. 5. 08:02
Egyrészt az értelmezés aok helyen megcsavarható, másrészt elavult és etikailag kényes dolgok vannak benne.
66. csemár (válaszként erre: 65. - Szeretekolvasni)
szept. 5. 07:48

Meggyőződésem, hogy nincs igazad.

Megkérdezhetlek, hogy mire alapozod ezt az elképzelést?

szept. 5. 07:37
Ha a bibliát mindenki elolvasná és értelmezné önmagára, akkor lenne igazán jó nagy káosz.
szept. 5. 07:27
Előttem az élet (Emil Ajar regénye)
szept. 5. 00:53
Pál utcai fiúk
szept. 5. 00:53
Egri csillagok
61. csemár (válaszként erre: 60. - Ruslan)
szept. 3. 02:01

Kétségtelenül.

Nekem mégse tetszett.

60. Ruslan (válaszként erre: 56. - Csemár)
szept. 2. 21:55
Pedig az egy nagyon jó könyv. A magyar íróktól én csak ezt olvastam el. Át kell gondolni a sorokat, néha a sorok között üzen. Ezért is díjazták.
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook