Szerinted ki számít jó főnöknek? (beszélgetés)
Számomra a jó főnök:
-egyenrangú félként tekint a munkatársaira
-soha nem az alkalmazottat, hanem a munkatársakat látja bennük
-nem elvár, hanem kér
-tudomásul veszi, ha az adott részmunkakörben dolgozó reálisabban látja a valós helyzetet, ezért nem szégyell kérdezni a munkatársaktól
-nem fölöttük, hanem velük együtt hoz döntéseket
-ha a munkatárs magánéletében nem várt esemény következik be, készségesen biztosít neki szabadnapot, akkor is, ha neki kell beállni dolgozni.
Nem tudom, hogy fordult ez negatívra a fejedben.
Szerinted.. miért íram, amit írtam? :°)
Majd ha egyszer te is jó vezető, jó főnök leszel és rád fognak bízni egy csapatot és kiemelt feladatokat, te is így fogod látni.
Mindezek mellett sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak.
Szép definíció :D
A különbség a fejben van ugye.
Nem kicsi..
Pedig a főnök és a vezető szinonímája egymásnak.
Egy olyan személy, aki egy osztály, részleg, munkacsoport, szervezeti egység, intézmény vezetője/főnöke. A munkát, feladatot leosztja, kiadja, irányítja, felügyeli, koordinálja, ellenőrzi, visszavonja, szervezi és felelősséggel tartozik az elvégzett munkáért és dolgozókért. Mindezek mellett kapcsolatot tart, problémát old meg, stb.
Már hogy-ne válogathatnánk? Egy volt mukahelyemen, az ottani főnök aholcsak tudott mindig alám tett, akadályozta a szükséges munkák elvégzését, mások mulasztását is a nyakamba akarta varrni. Bár a munkámat szerettem élveztem, hogy olyan csoportot tudtam kialakítani akik szinvonalas munkát végeztek és kedveltek engem is. Amikor felmondtam (csak-is a főnök miatt), még törvénytelen eszközökkel is megpróbált visszatartani. Új helyen, lojális főnökkel élvezetes volt a műszaki jellegű munkám.
Tanulság ebből: ha rossz a főnököd és rossz a munkakörülmény, változtass! A rossz főnök trehány munkaerőt érdemel, és főnök- vagy cég-bukás a vége.
Jó főnök nincs. Ha főnök az már régen szr.
Csak jó vezető van! De az nem sok :/
Mi nem így dolgozunk.
Nem ellenőriz, nem tudja, hogy stimmel e, nem is tudna javítani, mert nem ért ahhoz, amit csinálunk.
Nem kér számon sosem. Hetente van beszámolónk, így tudja követni, hogy hogy állunk, hol tartunk.
És miért ne kérjen számon? Azért, mert nincs rá oka. A határidőket tartom, tudja, hogy hol tartok és tudja, hogy jót adok ki, mert megcsinálom, másik kolléga ellenőriz, ha valami gubanc van, javítom. Ő csak a kész és jól működő részt látja.
Persze, átbeszéljük, hogy legyen, ha nem megoldható, akkor azt is, más megoldást javaslunk. És hát felnőttek vagyunk. Én tudom, hogy miért dolgozok itt, miért kapom a fizetésemet, így megcsinálom és a lehető legjobban;)
Persze, hogy van jó főnök, és nekem inkább több jó főnököm volt, mint rossz.
A rossz sem azért sem volt rossz, mert gonosz volt, hanem teljesen másért. Nem voltunk egy véleményen a munkvégzés, munkaidő kitöltés kapcsán. Meg is váltunk egymástól;)
Számomra a jó főnök: támogat, kiáll mellettem, nem cseszeget, nem kér számon, nem parancsolgat, rugalmas, humánus, képviseli az érdekeimet.
Én ezért adok, jó munkát, lojalitást és mindig számíthat rám, akár magánemberként is.
Igen. Végigpörgettem magamban most a főnökeimet, és igen, az összes főnököm jó volt.
Ki számít jónak?
Ez jó kérdés, én azt gondolom jó főnöknek, aki szakmailag professzionális, emberileg/lelkileg teljes.
Jól kommunikál, tudja mit akar, felméri a lehetőségeket.
Ha kell támogat, segít. És rugalmas, ez piszok fontos szerintem.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell azt kezelni ha egy főnöknek tetszem?
- Kávé- és teafőzés a főnöknek?
- Mi a véleményetek arról, akik a munkahelyen a főnöknek árulkodnak??
- Érdemes vagy illik szólni a főnöknek, ha babatervezés előtt állok?
- Van-e titoktartási kötelezettsége a főnöknek a beosztottal szemben, ha az megoszt vele valamilyen bizalmas információt?
- MSc diploma megszerzése probléma lehet egy főnöknek?