Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Székelykáposzta, Imre gusztusa szerint v1.0 recept

Székelykáposzta, Imre gusztusa szerint v1.0 recept

Elkészítési idő 120 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény

Kalória sok
Zsírtartalom átlagos
Szénhidráttartalom kevés

A Székelykáposzta, Imre gusztusa szerint v1.0 hozzávalói:
1 jó fakanálnyi disznózsír
1,5 kg bontott disznócsülök
1,5 kg hordóskáposzta
20-25 dkg erdélyi szalonna
egy marék rizs
2 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
ízlés szerint majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény
só, ha szükséges
tejföl a tálaláshoz
kenyérke a fogyasztáshoz
:))) laza fröccs :)))


A Székelykáposzta, Imre gusztusa szerint v1.0 elkészítési módja:
Ipegg mostan fől, eképpen: A vereshagymákat kettévágom, szálirányban vékonyra szeletelem (nem kockázom!), a fokhagymákat durvára vágom (nem zúzom!). A hordóskáposztát kifacsarás után hideg vízbe teszem, hadd ázzon. (iszom egy kis laza fröccsöt:))) Jó gusztusos méretűre nyiszálom a csülköket. (kezet mosok, és iszom egy laza fröccsöt:))) Most egy méretes fazékba belekapircsálom a vereshagymát, hozzáadom a disznózsírt, a borsot, a majoránnát és a köményt, és elkezdem a dinsztelést (egészen addig, míg a hagyma üveges lesz, de még nem puha). Ezt követően hozzáadom a husikákat, és folyamatos kavarás mellett addig pörkölöm, míg szép fehéres színárnyalatot kap. Leveszem a tűzről a fazekat. (hát, teljesen kimelegedtem! igencsak jól esne egy laza fröccs! elégítsük ki szegény Imrét!:))) A pörkölt húst megszórom pirospaprikával, és hozzáadom a fokhagymát. Jól elkavarom, hogy minden része szép piros legyen! Az áztató léből kiemelem a káposztát, és jól kifacsarva a pörkölthöz morzsolom. Az egészet felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Visszateszem a tűzre, jól átkavarom, és adok neki annyi időt, hogy felforrjon! (addig is, hogy hasznosan töltsem ezt az időt, keverek magamnak egy laza fröccsöt, és élvezettel kiürítem a poharat:))) Ha felforrt, megkóstolom sóügyileg (inkább maradjon kissé sótlan, ugyanis az erdélyi szalonna eleve sós!). Ezután lefedem, főzöm tovább. Az elpárolgott vizet pótolom. (addig is előveszem A Macska magazint, és olvasgatom, némi laza fröccs élvezete mellett:))) Megkóstolván az étket, úgy döntöttem, hogy a csülökhús már csaknem puha. Ekkor hozzádobom a kb. 2 cm élhosszúságúra kockázott erdélyi szalonnát (természetesen bőröstül), és az egészet meghintem egy marék rizzsel. Jól elkavarom, és adok még neki egy negyedórát. (de jól esne egy kis laza fröccs, hát legyen úgy!:))) Tálalás: mély tányérban, külön tejföllel és kenyérkével.

Jó étvágyat hozzá!
Minden hozzászólást, észrevételt, esetleges kiegészítést köszönettel fogad:
Imre


Kategória: Egytálételek receptjei


A székelykáposzta, imre gusztusa szerint v1.0 elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook