Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Szedres kávétorta recept

Szedres kávétorta recept

Elkészítési idő 75 perc

A Szedres kávétorta hozzávalói:
A kávés piskótához:
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
0,5 dl kávélikőr
6 dkg étcsokoládé
0,4 dl feketekávé
0,6 dl olaj
3 db tojás
15 dkg cukor
A créme brulée-hez:
2 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál fekete bors
0, 6 dl tej
1,8 dl tejszín
5,5 dkg cukor
2 db tojássárgája
A szederhabhoz:
50 dkg szeder
20 dkg cukor
néhány csepp citromlé
1 evőkanál méz
25 dkg mascarpone
18 dkg fehér csokoládé
3 lap zselatin
3 dl habbá vert tejszín


A Szedres kávétorta elkészítési módja:
1. A piskótához átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd vízgőz felett összemelegítjük a kávélikőrt az étcsokoládéval, a kávéval és az olajjal. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját beleütjük a keverékbe, majd a lisztes elegyhez vegyítjük. A fehérjéket a cukorral lágy habbá verjük, a massza alá forgatjuk, végül 18 cm-es formában sütjük 180 °C-on, 10–15 percig.

2. A créme brulée-hez mozsárban összetörjük a fűszereket, majd lassú tűzön feltesszük főni a tej és a tejszín keverékével. Lefedjük 20 percre, majd forraljuk újra. Folytonos kevergetés mellett öntjük a cukorral kihabosított tojássárgájára. Átszűrjük, majd egy 250 ml-s szuflétálkába töltjük. Egy serpenyőbe helyezzük, a forma feléig töltünk köré vizet, és 160 fokos sütőben 45–50 percig sütjük. Kihűtjük, és a fagyasztóba tesszük 4 órára.

3. A szedret addig főzzük a cukorral és a citromlével, amíg a felére sűrűsödik. Szitán átpasszírozzuk. Kiveszünk belőle 3 evőkanálnyit, hozzákeverjük a mézet, és félretesszük /a torta tetejére lesz/.
18 dkg pépet adunk a mascarponéhoz, a maradékot félretesszük a piskótához.
Megolvasztjuk vízgőz fölött a fehér csokoládét, majd összeforgatjuk a mascarponés szederrel.
Beáztatjuk a zselatinlapokat, majd kinyomkodjuk, aztán felolvasztjuk 1 teáskanál vízben, és a krémbe vegyítjük. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.

4. Kettévágjuk a kisült piskótát. Tortakarikába illesztjük az egyik tésztarészt, és a tetejére kanalazunk 1 merőkanálnyi szederhabot.
Kivágjuk a formából a créme brulée-t, a szederhab közepére helyezzük, majd befedjük habbal.Rátesszük a másik piskótalapot és a maradék habot. Végül másnap elterítjük a tetején a mézzel elkevert szedervelőt.



Kategória: Sütemények, édességek receptjei

A receptet beküldte: , szept. 7. 14:06
A szedres kávétorta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook