Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szavak és eredetük fórum

Szavak és eredetük (beszélgetős fórum)


2007. aug. 10. 07:45
A tocsi szó, a kétes eredetŰ "tocsik" szó egyes számú megfelelője:-)
8. Loni
2007. aug. 10. 07:42
A balek szavunk sem mai keletű. Az oszmán-török balik, azaz hal szóból származik. A Balkánon ezzel a szóval jellemezték azokat, akiket a hamiskártyások becsaptak. Ugyanis az ilyen ember könnyen bekapja a csalit, vagyis hal.
7. Loni
2007. aug. 9. 17:01
A bagó neve is érdekes. Régen a rágni való dohányt bagolyhúsnak hívták. Később bagóhússá módosult. Majd ebből lett a bagó.
6. Loni
2007. aug. 9. 15:47

Az ápol szavunk eredetileg apol-ként írva azt jelentette, hogy csókol.


(Na, majd otthon megapolgatom a párom :D)

5. Loni
2007. aug. 9. 15:44
Van eszkimó eredetű szavünk is, méghozzá az anorák. Ez az eszkimó ánoraq szóból származik. Eszkimó nyelvben az anoré jelentése szél, az anoraq pedig szél ellen védőt jelent.
4. Loni
2007. aug. 9. 15:41

Ez is érdekes:

Az angyalbőr a puska vállszíjának régi nevéből, a pantallérból származik. Pantallér- antallér - antalbőr– angyalbőr. Korábban csak ezta szíjat hívtak így, majd később a katonaköpenyt is.

3. Loni
2007. aug. 9. 15:35
Az ákombákom eredetileg zavaros beszédet jelentett. A szó eredetileg két tájszólásban használt szóból származik: ákorog (nyikorog) bakog (dadog). Elsősorban a dadogást jellemzték ezekkel a szavakkal.
2007. aug. 9. 13:43

Cserben hagyni valakit...

Régen a tímárok tölgyfából kivont csersavval színezték a bőrt. Ha ebben a csersavban túl sokáig hagyták ázni, az inasok elfelejtkeztek róla, tönkrement. (Gondolom az inas a mestertől alapos fejmosást kapott.) Innen ered a cserben hagyni szókapcsolat.

1. Loni
2007. aug. 9. 11:42

Gondolom, kevesen vannak, akik kezükben egy nagylexikonnal ülnek ki a teraszra olvasgatni. Ugyanakkor talán érdekességként szívesen elolvasnánk, hogy egy - egy szó, legyen akár mindennapi, akár valami különlegesebb, honnan is ered. Így nemcsak szép és egészséges nőcik/pasik, jó anyukák/nagymamák/apukák/nagypapák leszünk, hanem még műveltek is. :)


Tudtátok például, hogy az "ácsi" szó cigány eredetű? Az ács (marad) ige felszólító alakja. Eredetileh a cigányzenésznek szóltak ezzel, hogy hagyja abba a zenét.


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook