Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide! fórum

Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide! (beszélgetés)

78. ericika2 (válaszként erre: 77. - F69d833ffc)
2017. márc. 1. 12:43

Jövök majd, egyelőre a szénhidrátmegvonással küzdöm, fejfájás, stb..

De hát ez ezzel jár.

77. f69d833ffc (válaszként erre: 75. - Ericika2)
2017. márc. 1. 11:20
Sok sikert! Feltétlenül számolj be, hogy hogy sikerült.
2017. márc. 1. 06:16

Kicsit visszaolvastam - végre hasonlóan gondolkodókra leltem :)

Sajnos az 54 év, egy betegség miatt szedett - ma már abbahagyott - hormontabletta, térdartrózis már állandó harcra szorít.

Elegem van nekem is az állandó "jószándékú" figyelmeztetésekből, a "mindent jobban tudókból"...

"Majd jól megnézheted magad az anyagcsere lassulás miatt... az izmaid elsorvadnak..."

Nos ők valószínű nem próbálták még, és nem érezték a böjti eufóriát, ami akár az 1 napos délutánján is jelentkezik már.

"10in2"

Bernhard Ludwig fále 1-0-1 (voltaképp az ESE) szakaszos böjtöt elkezdtem többször - szénhidrátfüggőségem aláaknázta.

Szándékom szerint ezt nemcsak egy rövid időszakban fogom csinálni, hanem életmódként a mostani bevezető böjt után.

A mostani víz- ill. léböjtöm (aminek minimális tervezett ideje 10 nap) főleg szívem-lelkem méregtelenítésére kell, a belső (és külső) REND cáljából. (Régebben évente böjtöltem, egy hét, tíz nap, most már 10 éve nem. Fehérjeturmix diéta volt csak, ami nem ugyanaz.)

(Nagyon tetszett Donnie_ amit a mamádnál elköltött vacsorákról írtál, amik a testet és leket is táplálják.)

Na akkor szép március addig is neketk, amíg nem jövök újra.

75. ericika2 (válaszként erre: 55. - F69d833ffc)
2017. márc. 1. 05:50

Nagyon jó oldal, köszönöm.

Ma kezdek, kihasználva a spirituális nagyböjt hátszelét egy léböjtöt (víz, tea és kevés zöldséglé), és ennek folytatásaképpen pedig a szakaszos böjt vár majd.

Amíg a böjtöm tart, addig a munkán kívüli számítógépezést, tévézést is leredukálom, azért nem leszek a Hoxán sem, de utána jövök majd ide a fórumra :)

2017. febr. 25. 18:40
Beteg lettem, emiatt egy darabig nem ment az ESE. Gyógyszert kellett szednem, hogy mielőbb kilábaljak a nyavalyából (orrfojás, köhögés, a most népszerűből jutott nekem is), és mivel éhgyomorra nem lehet bevenni, így most elmaradt a böjt. Viszont még a betegség előtt próbálgattam, hogy nekem mi lenne jó, és újra odajutottam, hogy ez a reggeli több órás böjt nálam nem működik. A harcos sem jött be, és az 5:2 sem. Mindegyik után olyan szintű túlevést művelek, hogy sikerült is felszednem néhány újabb kilót, pedig már amúgy is volt belőle elég. Viszont pár napja rátaláltam (újra) a ketogén étrendre, és úgy tűnik, ez lesz az utam. Ma szabadnapos voltam, így sikerült végre egy majdnem-ESE napot beiktatni, bár csak kb. 20 órás volt, de már ennek is örülök. Csak vizet ittam egész reggel, de aztán ittam egy shake-et, tejjel, fehérjeporral, tehát igazából nem is volt ESE. Nem tudom, minek kéne nevezni, mert a shake nem volt kalóriamentes ugyebár...na mindegy. A lényeg, hogy azért nekem ez is jól jött most. A vacsorán már túl vagyok, mivel most zsírosabban étkezem, így kevesebb is elég volt, elmaradt a túlevés. Hát egyelőre ennyi.
73. Donnie_ (válaszként erre: 71. - F69d833ffc)
2017. febr. 8. 14:35

Megfigyelésem szerint ébredés után 5-6 órát követően érzem először a valódi éhség érzetet, ami, ha épp olyanom van, akkor egy-két korty kv ivás után már el is hussan.

Amikor a hosszabb szünetet kezdtem, a vajas kv (blenderrel 1 ek vajat felhabosítottam a kv-s bögrében) tolta ki a böjtös időszakot. Van egy klasssz starbucks-os kv termoszom, csak arra kell figyelni ne túl forró legyen benne a lötyim, mert már égettem meg vele a nyelvem :-)

A kv-m 1 tk instant por kv (3g) 2.5-3 dl forró vízzel nyakon öntve. Mostanában 3 adagot készítek egyszerre a fahéj miatt - egy ikeás 1 literes French Press-ben.

A napi böjttipusokra: biztos megtalálod az Ubuntu verziót - nem baj, ha nem is lesz másik neve. Az enyém is kaotikusnak tűnik, mert arra ügyelek, hogy heti 1 24 óra legyen legalább benne, a többi meg ahogy sikerül.

Az OMAD is sajátos verzióm, mert az 1 közepes tányérnyi étel nem kompatibilis az étkezési kultúrámmal. Szeretem a fogásokat, desszertet külön tálalni :-D A lényeget, a moderált evészetet, ivszatot napi 1 alkalommal, 1 órán belül, jó közérzetig tartani tudom, de nem minden nap. A harcosok délelőtti gyümölcse nekem nem hiányzik, és a 4 órás étkezési időablakot sem kívánom, késő esti lakomával lezárni. De olyan lehet, hogy a napi első és utolsó étkezésem között 4 óra telik el.

Szóval nálam ez olyan turmix :-)

Az időmérésnél a stopper nálam nem vált be, mert mint láttad a naplómban (köszi ;-)a napi eltelt időt logolom és ez nem mindig aznap történik meg. Ami appot írtam, az pedig akár hónapokkal később is vissza nézhető lenne, de havonta kitörlöm az adatait.

A sok kaja a hűtőben nekem is gond lett, többet elajándékoztam, már csak hetente 1x vásárolok a piacon és főzés után, amit nem adok a családnak, fagyasztom le 1 adagosként. Már írtam, hogy kb. harmadára csökkent a kaja kiadásom is.

Nem tudok-szeretek kis adaggal bajlódni.

A kisördögeim most a tejkaramella és a bocskorszíj amiből bespájzoltam és csalogatnak :-)

Egyébként az nem hizlal, ami nem mászik valahogyan bele a bevásárló kocsidba, kosaradba ;-)

Legközelebb hó végén jövök a február havi színezett naptárammal.

Addig is hajrá neked!

Pusssz

72. f69d833ffc (válaszként erre: 70. - Donnie_)
2017. febr. 7. 20:44
Klassz a naplód, megnéztem. :))
71. f69d833ffc (válaszként erre: 70. - Donnie_)
2017. febr. 7. 20:35
Köszi mindent, amit írtál! Munka közben az a gondom, hogy nem tudok bármikor WC-t használni. Márpedig délelőtt ha megéhezek, innom kellene, és az a folyadék ugyebár kikívánkozna, ezért ez így nekem nagyon problémás. De bízom benne, hogy találok megoldást. Ezért próbálgatom, hogy talán a 24 órás helyett, vagy mivel azt ritkán tudom csinálni, azzal párhuzamosan valamelyik napi böjttípust is beiktatni. Én is mérem az időt, a stoppert szoktam elindítani a telómon. :)) Egyébként most a legnagyobb problémám, hogy túl sok kaja van a hűtőben, mivel nem tudok annyit megenni, mint néhány héttel ezelőtt. Szóval, érzem hogy alakul ez, a súlyom is meg fog indulni lefelé, biztos vagyok benne.
70. Donnie_ (válaszként erre: 62. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 19:09

Ha jól érzed magad, ez a lényeg!

Röviden: ha tudod, told ki az időt kaja nélkül, amíg csak jól esik és egyél jóízűen annyit, amennyi jól esik utána :-)

(Én sem 1 sémát követek, hanem szabadon, a napi, heti ritmusomnak éppen megfelelő, nem szabályos ciklus szerint eszem-nem eszem. Ahogy jól esik :-)

Van olyan nap, hogy 24 ok, másnap lehet 23/1 vagy 17 nem érdekes... a 3. naplómban láthatod, milyen színes a súlytartó kajálásom :-) Szinte káosz a köbön, pedig csak zajlik a súlytartós életem :-)

Pusssz és drukk

69. Donnie_ (válaszként erre: 62. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 18:40

Ha keresgéled a számodra, alkalmas időtartamot az már jó, mert ez azt jelzi, hogy már kikerültél az ijesztgetős fázisból, tehát már csak a pocak és a szemed, orrod, füled csábít el :-D.

Nekem ami segít az a kv, újabban egész fahéjra öntöm a forró vizet és így illatos, aromás kv-m lesz. Ez általában elég 11-13 óráig, mert nem vagyok éhes reggel.

68. Donnie_ (válaszként erre: 65. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 18:25

Ott vannak csirkeszárny kedvencek és vajas kápi kedvencek is (elkészítettem! ritka :-)

Itt figyelni kell a napi kcal-ra is, ha fogyás is a cél, nekem már nem annyira phűűűűűű)

67. Donnie_ (válaszként erre: 62. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 18:23

Pedig állítólag munka környezetben, elfoglalva könnyebb lehet csak pl este, vagy délben enni.

Nekem van egy app-om a mobilom fő oldalán, kicsi vacak, de működik androidos Your Time, Record for Now.

A napi első étkezés kezdésekor és a napi utolsó étkezés befejezésekor lenyomom. Innen látom az eltelt időt. Ezt az időt egye jobban, és egyre könnyebben ki lehet tolni, mert igazán a cukor hinta miatti éhség már nem zavar, csak a "kívánósság" miatt eszem, mert azért még mindig van "tartalékom betegség idejére", ahogy a Mamim tanította :-)

......... Ha hozzá megyek, még mindig "táplál". Időre készül, függetlenül éhségtől, napszaktól, bármitől. De még terít és készül 78 évesen is, és én örömmel eszem meg vele a leghizlalóbb ételét is. Sőőőt még estére is lakmározom vele a kis katonákra vágott falatkáit, jó ízűen, beszélgetve, mert az élet nem csak súlytartásból és diétából áll. (fehér(;)kenyér, kolbász, töpörtyű, szalonna a kedvence, hegyes zöldpaprikával, kertben termett paradicsommal vagy uborkával) Hanem a közös étkezés öröméből is. Amíg táplálhat. Engem.

És az az egész időszakos böjtös, kaja szünetes stílusú kajálás ezt lehetővé tette a számomra, mindenféle rossz érzés nélkül. Ha Csütörtökön Mami menü - Vele Amíg még Lehet - akkor a többi nap nem is számít :-D

Ez egy bajnok stílus - Nekem :-)...

Pu

66. f69d833ffc (válaszként erre: 64. - E36c6ad80e)
2017. febr. 7. 18:06
Hát az nem jó. Remélem, már jobban vagy. Sokan ösztönösen nem esznek, amikor betegek, ahogy az állatok sem szoktak betegen enni. Ha meg gyomorra megy a vírus, akkor nem is érdemes erőltetni az evést.
65. f69d833ffc (válaszként erre: 63. - Donnie_)
2017. febr. 7. 18:03

Igen, próbálkozom az alacsony ch-val is, de számolgatni én sem akarok.

Klassz az oldal, és guszta a káposzta!

64. e36c6ad80e (válaszként erre: 52. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 17:56
Belekényszerültem egy vírus miatt.
2017. febr. 7. 17:53

Egy időre befejezve a szövegelésem....

Szóval aki komolyan fogyásra is szeretné használni ezt a stílust az egészségjavításon túl is, az az alacsony ch magas zsír tartalmú étrenddel is kombinálhatja. Én nem használom, mert ez szerintem "számolgatással" jár, amiről már épp szeretnék nagyon-nagyon leszokni.

Itt valami csudi recik és ötletek jönnek tömegével - ezt pl. holnap elkészítem :-)

[link]

Karcsúsodó derekat kívánok nektek is!

62. f69d833ffc (válaszként erre: 60. - Donnie_)
2017. febr. 7. 17:51

Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

Nekem sehogy nem akar összejönni a megfelelő időpontok megtalálása. Ha dolgozom, lehetetlen, ha szabadnapos vagyok, akkor meg mindig van valami olyan program, ami miatt megint csak nem megy a 24 órás. Próbálgatom a mindennaposakat is, mint a 16/8, 19/5, harcosok étrendje (ami valójában 20/4). Remélem, találok olyat, amit be tudok illeszteni az életvitelembe. Egyébként tényleg szuper jól érzem magam, már emiatt megéri csinálni.

61. 9c485f67e8 (válaszként erre: 58. - Zsókica21)
2017. febr. 7. 17:48
A húsvét elôtti 40 napos böjt (a vasárnapok kivételével) nem csupán a kevesebb hús- és zsírmentességrôl szól. Aki ezt az étkezési gyakorlatot követi, csupán mértékletesebben táplálkozik.
2017. febr. 7. 17:40

Ma ESE napom volt (tegnap 13.45-ma 14.30 között nem ettem, ittam minden mentes kv-n és jó sok vízen kívül semmit). A késő délutáni evészetem így jó esetben a harmada lesz egy teljes napi étkezésnek kb...

Nekem az segít, hogy heti 1-2 napra minimum "elvárom magamtól" a kaja szünetet. Súlytartás előnyben ;-) Három hasonló visszafogott nappal már fogynék.

Pusssssssssssssz

59. Donnie_ (válaszként erre: 58. - Zsókica21)
2017. febr. 7. 17:29

Húsvét? hol van az még? :-D

Ez a technika nem a spirituális indíttatású - húsmentes 40 napos böjtről vagy esetleg a nagy méregtelenítésről szól ;-)

Hanem az emésztő rendszer szusszanásáról, a máj glikogén raktárainak kiürítéséről, az autofágia fokozásáról stb, kb, talán, etc, itakdalse.

A "kitartáshoz" elég 16-24 óra! hihi

Pussssz

58. Zsókica21 (válaszként erre: 57. - F69d833ffc)
2017. febr. 7. 16:55
Ne add fel!Ha van pozitív hatása akkor már nincs hiába!Most kezdődik a húsvéti böjt hamarosan!Sok variáció lesz majd elérhető!A kolléganőm is szokta csinálni!Egészen megtisztul és fiatalnak érzi magát!Sok sikert és kitartást neked!Én sajnos a kitartáson szoktam elbukni!
57. f69d833ffc (válaszként erre: 56. - Zsókica21)
2017. febr. 6. 17:03

Köszi a drukkolást!

Csinálom, próbálgatom a különböző típusú böjtöket, keresem azt, amit be tudok illeszteni az életritmusomba. Nem könnyű megtalálni, de közben találtam angol nyelven még többfélét.

A mindennapos böjtöknek mindenféle változata létezik, az evési és koplalási időszakok hossza alapján.

Az eddigi pozitív eredmények: jobb közérzet, több energia.

Viszont sajnos a súlyom nem csökken, inkább nőtt egy keveset. :)) De nem csüggedek, bízom benne, hogy ez átmeneti. Még nem akarom feladni, mert a közérzet javulása és a növekvő energiaszint nagyon jól esik.

2017. febr. 6. 12:23
Hogy megy?Drukkolok nektek!
2017. jan. 29. 08:30

BÖJTÖKRŐL cikksorozat

[link]

Az imént találtam, nagyszerű, részletes leírások különféle böjtökről. Aki szeretne belevágni, tanácsokat talál, hogyan, melyikkel kezdje. Érdemes elolvasni a cikkeket.

2017. jan. 28. 15:40

Tegnap ESE napom volt. Nem lett meg a 24 óra, csak 20. Bírtam volna a 24-et, de korán kellett aludni menni, ezért korábban vacsoráztam, mint előző nap. Igazából nem szoktam kifejezetten éhes lenni, inkább csak időnként rámtör valamilyen ételnek a megkívánása, de azt át lehet vészelni, és gyorsan el is múlik.

Mértem magam minden reggel, és az ESE nap reggele utáni reggelre fogytam! Komoly fogyás: 10 dkg! :D

Ezt nem is értem. Egész nap nem eszem, estére is csak húsos saláta, natúr túró és grapefruit volt a menü, és mégsem indult meg komolyabb súlyvesztés. De nem baj, mert igazából nagyon jól érzem magam, és emiatt biztos, hogy folytatom ezt a módszert.

53. Donnie_ (válaszként erre: 52. - F69d833ffc)
2017. jan. 27. 10:50

Köszi a csokit :-D

A rugalmasság tetszik nekem is ebben az egész életstílusban.

A legjobbakat neked is!

52. f69d833ffc (válaszként erre: 51. - Donnie_)
2017. jan. 26. 16:31

Egyetértek, a böjt és koplalás szavak nekem sem tetszenek. Egy idő után egyáltalán nem nehéz hosszabb szünetet tartani az evésben, csak hozzá kell szokni.

Nincs tervem, össze-vissza dolgozom, és ehhez tudom igazítani az ESE napokat. Amikor dolgozom, akkor nem kivitelezhető, tehát a szabadnapokon tartom. Most sajnos nem volt lehetőség rá, mert szabadnapon is olyan programom volt, hogy nem jött össze, de már alig várom a következő lehetőséget, ami egyenlőre úgy néz ki, hogy holnap lesz. Fogyás még nincs, viszont közérzetileg jól vagyok, nekem már ezért megéri.

51. Donnie_ (válaszként erre: 49. - F69d833ffc)
2017. jan. 25. 15:32
Kedves Ubuntu, mi a heti, havi terved?
50. Donnie_ (válaszként erre: 46. - F69d833ffc)
2017. jan. 25. 15:17

Szia, látom ketten maradtunk ;-)

Naplót vezetek én is, inkább csak a fali naptáram digitális változatában. Következő hó elején majd talán beteszem az időszakos kaja-szünetes naplómba.

Pilon javaslata is a fali naptárba jegyzés zöld pipával ill. piros X-el.

Nekem maga a 'böjt' kifejezés volt negatív a kezdet kezdetétől, mert...

1. ...akik böjtölnek azok valami miatt mások, azaz "nem komplettek";

2. Vallási okok miatt, húsmentes, sanyargatós étrendet kényszerített rájuk a közösségük;

3. Zümmögő kórust hallhatnak a belső fülükkel, miközben törökülésben, csukott szemmel léteznek hosszan, behorpadt gyomorral;

4. "Méregtelenítek" bőszen, miközben elméletileg nincs semmiféle fizikai, a kiválasztással kapcsolatos degenerációjuk - azaz jó a veséjük, májuk, van normális végbél nyílásuk, a bőrük kipárolgását sem akadályozza semmi ;-D

Röviden :-D

Szóval, amikor olvasmányaimban ez szóba került, olvasatlanul - mint nagy baromság - átlapoztam az egész fejezetet is :-D

Azután, miután lefogytam épp eleget, az eredmény megőrzése miatt átolvastam az "apróbetűs" részt is. Itt találtam rá az " időszakos kaja-szünetre".

Ami se nem méregtelenítés, se nem spirituális ok, hanem csak egyszerűen segít legyőzni az ajánlott, mindenhonnan sugallt étrend - hormonális hatásának - következményeként jelentkező elhízást.

Nem is "koplalok" :-), mert amikor a hormon rendszerem "vette a lapot" - ez kb 2 hét - aminek a hatása enyhe fejfájás a több mint 16-18 órás kaja szünet környékén az agy leáll a ch függőségről.

Azaz negatív fizikai jele sincs a szerről való leállásnak, de annál több pozitívum :-)

SAjnálom, akik azt "hiszik", hogy az időszakos kaja-szünet kevesebbé teszi őket. Vagy sanyargatásnak, egészségkárosító metódusnak tartják.

A hosszú távú egészségmegőrzés útja ez.

Mint a nagymacskáknál, akik hétfőn koplalnak...

Mert MI MIND MACSKÁK VAGYUNK ;-)

49. f69d833ffc (válaszként erre: 47. - Donnie_)
2017. jan. 17. 13:26
Igen, úgy érzem, hogy "haladok". Egy-egy böjtös időszak után most már nem érzem azt a "mindent felfalnék" érzést. És egy hatalmas pozitívumot tapasztaltam. Eddig ha elcsábultam, és vettem egy tábla csokit, néhány perc alatt felfaltam az egészet, azzal a tudattal, hogy ez az utolsó, soha többet ilyen káros, hízlaló vackot.... Aztán persze bűntudatom is volt. És persze, nem az utolsó volt. Most ezek nincsenek. Tegnap kaptam egy hatalmas tábla csokit, és nincs bennem az az érzés, hogy "hú ez milyen káros, és megeszem minél előbb, aztán többet nem". Ettem belőle néhány kockát, a többit eltettem, és nem is kívánom. Tudom hogy van, ha akarok ehetnék, és baromi jó érzés, hogy nincs bűntudatom sem. A hűtőben van többféle édesség, és szaloncukor is van itthon. Ezeket néhány héttel ezelőtt még max. egy nap alatt megettem volna, hogy ne okozzanak további kísértést, de most nem. Egyébként úgy tűnik, megindult némi fogyás is. És közérzetileg továbbra is jól érzem magam. Sokkal több energiám van, mint mielőtt elkezdtem a böjtöt.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook