Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide! (beszélgetés)
Jövök majd, egyelőre a szénhidrátmegvonással küzdöm, fejfájás, stb..
De hát ez ezzel jár.
Kicsit visszaolvastam - végre hasonlóan gondolkodókra leltem :)
Sajnos az 54 év, egy betegség miatt szedett - ma már abbahagyott - hormontabletta, térdartrózis már állandó harcra szorít.
Elegem van nekem is az állandó "jószándékú" figyelmeztetésekből, a "mindent jobban tudókból"...
"Majd jól megnézheted magad az anyagcsere lassulás miatt... az izmaid elsorvadnak..."
Nos ők valószínű nem próbálták még, és nem érezték a böjti eufóriát, ami akár az 1 napos délutánján is jelentkezik már.
"10in2"
Bernhard Ludwig fále 1-0-1 (voltaképp az ESE) szakaszos böjtöt elkezdtem többször - szénhidrátfüggőségem aláaknázta.
Szándékom szerint ezt nemcsak egy rövid időszakban fogom csinálni, hanem életmódként a mostani bevezető böjt után.
A mostani víz- ill. léböjtöm (aminek minimális tervezett ideje 10 nap) főleg szívem-lelkem méregtelenítésére kell, a belső (és külső) REND cáljából. (Régebben évente böjtöltem, egy hét, tíz nap, most már 10 éve nem. Fehérjeturmix diéta volt csak, ami nem ugyanaz.)
(Nagyon tetszett Donnie_ amit a mamádnál elköltött vacsorákról írtál, amik a testet és leket is táplálják.)
Na akkor szép március addig is neketk, amíg nem jövök újra.
Nagyon jó oldal, köszönöm.
Ma kezdek, kihasználva a spirituális nagyböjt hátszelét egy léböjtöt (víz, tea és kevés zöldséglé), és ennek folytatásaképpen pedig a szakaszos böjt vár majd.
Amíg a böjtöm tart, addig a munkán kívüli számítógépezést, tévézést is leredukálom, azért nem leszek a Hoxán sem, de utána jövök majd ide a fórumra :)
Megfigyelésem szerint ébredés után 5-6 órát követően érzem először a valódi éhség érzetet, ami, ha épp olyanom van, akkor egy-két korty kv ivás után már el is hussan.
Amikor a hosszabb szünetet kezdtem, a vajas kv (blenderrel 1 ek vajat felhabosítottam a kv-s bögrében) tolta ki a böjtös időszakot. Van egy klasssz starbucks-os kv termoszom, csak arra kell figyelni ne túl forró legyen benne a lötyim, mert már égettem meg vele a nyelvem :-)
A kv-m 1 tk instant por kv (3g) 2.5-3 dl forró vízzel nyakon öntve. Mostanában 3 adagot készítek egyszerre a fahéj miatt - egy ikeás 1 literes French Press-ben.
A napi böjttipusokra: biztos megtalálod az Ubuntu verziót - nem baj, ha nem is lesz másik neve. Az enyém is kaotikusnak tűnik, mert arra ügyelek, hogy heti 1 24 óra legyen legalább benne, a többi meg ahogy sikerül.
Az OMAD is sajátos verzióm, mert az 1 közepes tányérnyi étel nem kompatibilis az étkezési kultúrámmal. Szeretem a fogásokat, desszertet külön tálalni :-D A lényeget, a moderált evészetet, ivszatot napi 1 alkalommal, 1 órán belül, jó közérzetig tartani tudom, de nem minden nap. A harcosok délelőtti gyümölcse nekem nem hiányzik, és a 4 órás étkezési időablakot sem kívánom, késő esti lakomával lezárni. De olyan lehet, hogy a napi első és utolsó étkezésem között 4 óra telik el.
Szóval nálam ez olyan turmix :-)
Az időmérésnél a stopper nálam nem vált be, mert mint láttad a naplómban (köszi ;-)a napi eltelt időt logolom és ez nem mindig aznap történik meg. Ami appot írtam, az pedig akár hónapokkal később is vissza nézhető lenne, de havonta kitörlöm az adatait.
A sok kaja a hűtőben nekem is gond lett, többet elajándékoztam, már csak hetente 1x vásárolok a piacon és főzés után, amit nem adok a családnak, fagyasztom le 1 adagosként. Már írtam, hogy kb. harmadára csökkent a kaja kiadásom is.
Nem tudok-szeretek kis adaggal bajlódni.
A kisördögeim most a tejkaramella és a bocskorszíj amiből bespájzoltam és csalogatnak :-)
Egyébként az nem hizlal, ami nem mászik valahogyan bele a bevásárló kocsidba, kosaradba ;-)
Legközelebb hó végén jövök a február havi színezett naptárammal.
Addig is hajrá neked!
Pusssz
Ha jól érzed magad, ez a lényeg!
Röviden: ha tudod, told ki az időt kaja nélkül, amíg csak jól esik és egyél jóízűen annyit, amennyi jól esik utána :-)
(Én sem 1 sémát követek, hanem szabadon, a napi, heti ritmusomnak éppen megfelelő, nem szabályos ciklus szerint eszem-nem eszem. Ahogy jól esik :-)
Van olyan nap, hogy 24 ok, másnap lehet 23/1 vagy 17 nem érdekes... a 3. naplómban láthatod, milyen színes a súlytartó kajálásom :-) Szinte káosz a köbön, pedig csak zajlik a súlytartós életem :-)
Pusssz és drukk
Ha keresgéled a számodra, alkalmas időtartamot az már jó, mert ez azt jelzi, hogy már kikerültél az ijesztgetős fázisból, tehát már csak a pocak és a szemed, orrod, füled csábít el :-D.
Nekem ami segít az a kv, újabban egész fahéjra öntöm a forró vizet és így illatos, aromás kv-m lesz. Ez általában elég 11-13 óráig, mert nem vagyok éhes reggel.
Ott vannak csirkeszárny kedvencek és vajas kápi kedvencek is (elkészítettem! ritka :-)
Itt figyelni kell a napi kcal-ra is, ha fogyás is a cél, nekem már nem annyira phűűűűűű)
Pedig állítólag munka környezetben, elfoglalva könnyebb lehet csak pl este, vagy délben enni.
Nekem van egy app-om a mobilom fő oldalán, kicsi vacak, de működik androidos Your Time, Record for Now.
A napi első étkezés kezdésekor és a napi utolsó étkezés befejezésekor lenyomom. Innen látom az eltelt időt. Ezt az időt egye jobban, és egyre könnyebben ki lehet tolni, mert igazán a cukor hinta miatti éhség már nem zavar, csak a "kívánósság" miatt eszem, mert azért még mindig van "tartalékom betegség idejére", ahogy a Mamim tanította :-)
......... Ha hozzá megyek, még mindig "táplál". Időre készül, függetlenül éhségtől, napszaktól, bármitől. De még terít és készül 78 évesen is, és én örömmel eszem meg vele a leghizlalóbb ételét is. Sőőőt még estére is lakmározom vele a kis katonákra vágott falatkáit, jó ízűen, beszélgetve, mert az élet nem csak súlytartásból és diétából áll. (fehér(;)kenyér, kolbász, töpörtyű, szalonna a kedvence, hegyes zöldpaprikával, kertben termett paradicsommal vagy uborkával) Hanem a közös étkezés öröméből is. Amíg táplálhat. Engem.
És az az egész időszakos böjtös, kaja szünetes stílusú kajálás ezt lehetővé tette a számomra, mindenféle rossz érzés nélkül. Ha Csütörtökön Mami menü - Vele Amíg még Lehet - akkor a többi nap nem is számít :-D
Ez egy bajnok stílus - Nekem :-)...
Pu
Igen, próbálkozom az alacsony ch-val is, de számolgatni én sem akarok.
Klassz az oldal, és guszta a káposzta!
Egy időre befejezve a szövegelésem....
Szóval aki komolyan fogyásra is szeretné használni ezt a stílust az egészségjavításon túl is, az az alacsony ch magas zsír tartalmú étrenddel is kombinálhatja. Én nem használom, mert ez szerintem "számolgatással" jár, amiről már épp szeretnék nagyon-nagyon leszokni.
Itt valami csudi recik és ötletek jönnek tömegével - ezt pl. holnap elkészítem :-)
Karcsúsodó derekat kívánok nektek is!
Gratulálok, nagyon ügyes vagy!
Nekem sehogy nem akar összejönni a megfelelő időpontok megtalálása. Ha dolgozom, lehetetlen, ha szabadnapos vagyok, akkor meg mindig van valami olyan program, ami miatt megint csak nem megy a 24 órás. Próbálgatom a mindennaposakat is, mint a 16/8, 19/5, harcosok étrendje (ami valójában 20/4). Remélem, találok olyat, amit be tudok illeszteni az életvitelembe. Egyébként tényleg szuper jól érzem magam, már emiatt megéri csinálni.
Ma ESE napom volt (tegnap 13.45-ma 14.30 között nem ettem, ittam minden mentes kv-n és jó sok vízen kívül semmit). A késő délutáni evészetem így jó esetben a harmada lesz egy teljes napi étkezésnek kb...
Nekem az segít, hogy heti 1-2 napra minimum "elvárom magamtól" a kaja szünetet. Súlytartás előnyben ;-) Három hasonló visszafogott nappal már fogynék.
Pusssssssssssssz
Húsvét? hol van az még? :-D
Ez a technika nem a spirituális indíttatású - húsmentes 40 napos böjtről vagy esetleg a nagy méregtelenítésről szól ;-)
Hanem az emésztő rendszer szusszanásáról, a máj glikogén raktárainak kiürítéséről, az autofágia fokozásáról stb, kb, talán, etc, itakdalse.
A "kitartáshoz" elég 16-24 óra! hihi
Pussssz
Köszi a drukkolást!
Csinálom, próbálgatom a különböző típusú böjtöket, keresem azt, amit be tudok illeszteni az életritmusomba. Nem könnyű megtalálni, de közben találtam angol nyelven még többfélét.
A mindennapos böjtöknek mindenféle változata létezik, az evési és koplalási időszakok hossza alapján.
Az eddigi pozitív eredmények: jobb közérzet, több energia.
Viszont sajnos a súlyom nem csökken, inkább nőtt egy keveset. :)) De nem csüggedek, bízom benne, hogy ez átmeneti. Még nem akarom feladni, mert a közérzet javulása és a növekvő energiaszint nagyon jól esik.
BÖJTÖKRŐL cikksorozat
Az imént találtam, nagyszerű, részletes leírások különféle böjtökről. Aki szeretne belevágni, tanácsokat talál, hogyan, melyikkel kezdje. Érdemes elolvasni a cikkeket.
Tegnap ESE napom volt. Nem lett meg a 24 óra, csak 20. Bírtam volna a 24-et, de korán kellett aludni menni, ezért korábban vacsoráztam, mint előző nap. Igazából nem szoktam kifejezetten éhes lenni, inkább csak időnként rámtör valamilyen ételnek a megkívánása, de azt át lehet vészelni, és gyorsan el is múlik.
Mértem magam minden reggel, és az ESE nap reggele utáni reggelre fogytam! Komoly fogyás: 10 dkg! :D
Ezt nem is értem. Egész nap nem eszem, estére is csak húsos saláta, natúr túró és grapefruit volt a menü, és mégsem indult meg komolyabb súlyvesztés. De nem baj, mert igazából nagyon jól érzem magam, és emiatt biztos, hogy folytatom ezt a módszert.
Köszi a csokit :-D
A rugalmasság tetszik nekem is ebben az egész életstílusban.
A legjobbakat neked is!
Egyetértek, a böjt és koplalás szavak nekem sem tetszenek. Egy idő után egyáltalán nem nehéz hosszabb szünetet tartani az evésben, csak hozzá kell szokni.
Nincs tervem, össze-vissza dolgozom, és ehhez tudom igazítani az ESE napokat. Amikor dolgozom, akkor nem kivitelezhető, tehát a szabadnapokon tartom. Most sajnos nem volt lehetőség rá, mert szabadnapon is olyan programom volt, hogy nem jött össze, de már alig várom a következő lehetőséget, ami egyenlőre úgy néz ki, hogy holnap lesz. Fogyás még nincs, viszont közérzetileg jól vagyok, nekem már ezért megéri.
Szia, látom ketten maradtunk ;-)
Naplót vezetek én is, inkább csak a fali naptáram digitális változatában. Következő hó elején majd talán beteszem az időszakos kaja-szünetes naplómba.
Pilon javaslata is a fali naptárba jegyzés zöld pipával ill. piros X-el.
Nekem maga a 'böjt' kifejezés volt negatív a kezdet kezdetétől, mert...
1. ...akik böjtölnek azok valami miatt mások, azaz "nem komplettek";
2. Vallási okok miatt, húsmentes, sanyargatós étrendet kényszerített rájuk a közösségük;
3. Zümmögő kórust hallhatnak a belső fülükkel, miközben törökülésben, csukott szemmel léteznek hosszan, behorpadt gyomorral;
4. "Méregtelenítek" bőszen, miközben elméletileg nincs semmiféle fizikai, a kiválasztással kapcsolatos degenerációjuk - azaz jó a veséjük, májuk, van normális végbél nyílásuk, a bőrük kipárolgását sem akadályozza semmi ;-D
Röviden :-D
Szóval, amikor olvasmányaimban ez szóba került, olvasatlanul - mint nagy baromság - átlapoztam az egész fejezetet is :-D
Azután, miután lefogytam épp eleget, az eredmény megőrzése miatt átolvastam az "apróbetűs" részt is. Itt találtam rá az " időszakos kaja-szünetre".
Ami se nem méregtelenítés, se nem spirituális ok, hanem csak egyszerűen segít legyőzni az ajánlott, mindenhonnan sugallt étrend - hormonális hatásának - következményeként jelentkező elhízást.
Nem is "koplalok" :-), mert amikor a hormon rendszerem "vette a lapot" - ez kb 2 hét - aminek a hatása enyhe fejfájás a több mint 16-18 órás kaja szünet környékén az agy leáll a ch függőségről.
Azaz negatív fizikai jele sincs a szerről való leállásnak, de annál több pozitívum :-)
SAjnálom, akik azt "hiszik", hogy az időszakos kaja-szünet kevesebbé teszi őket. Vagy sanyargatásnak, egészségkárosító metódusnak tartják.
A hosszú távú egészségmegőrzés útja ez.
Mint a nagymacskáknál, akik hétfőn koplalnak...
Mert MI MIND MACSKÁK VAGYUNK ;-)
További ajánlott fórumok:
- 5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?