Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szabad vagy nem szabad? fórum

Szabad vagy nem szabad? (beszélgetős fórum)


19. Re87 (válaszként erre: 20. - Bebe83)
2011. szept. 1. 19:30
Strandolás előtt is szokás lezuhanyozni.Azért vannak ott a zuhanykabinok,hogy előtte és után le tudjunk zuhanyozni.Tudom,nem mindenki használja....
18. Re87
2011. aug. 31. 16:10

Én a fiammal kb. 2-3szor fürödtem összesen,akkor is csak úgy,hogy előtte lezuhanyoztam.Nem vagyok piszkos,igénytelen,de nem fürdetném a gyerekemet abban a vízben,amibe én is áztam.

Egyébként nem takargatom magam különösebben előtte,de nem is szaladgálok itthon meztelenül.

17. jooeva
2011. aug. 31. 15:21

Hali!

Van fiunk (6 és fél) és lányunk (3 és fél) is.

Együtfürdés csak a fiunknál volt, akkor is apukájával.

Meztelenül látjuk egymást, szabad bejönni fürdéskor, ha kérdeznek bármit, válaszolunk nekik a életkoruknak megfelelően.

Ők még együtt fürdenek, tisztában vannak a nemükkel és nem is csinálunk ebből ügyet.


A fiamon már látom, hogy kezd kialakulni a szégyenlőssége, előttünk még nem, de mások előtt alsóneműben sem mutatkozik.

1-2 éven belül szerintem eljön az időszak, mikor egyedül szeretne fürdeni, öltözni és mi is szemérmesebbek leszünk az ő érdekükben.


Lánykámban még nincs ez, símán elvan bugyiban otthon, nem jön még zavarba, ha más meglátja így.


Ezt nektek kell eldönteni, hogy mi az a határ, ami kellemetlen nektek és a gyereknek is.


Nekem pl. a wc tabu már jóideje. Kicsiként még beszaladtak, nem szóltunk, de mostmár ez magánszféra.

16. 53dfddad18 (válaszként erre: 1. - Bebe83)
2011. aug. 31. 15:13
A lányom 12 a fiam 7.5 éves, de mindannyian pucéran szaladgálunk a lakásban.
15. trapiti (válaszként erre: 13. - *Mimmi*)
2011. aug. 31. 14:00
De nem is kell kikerülni :) Az a jó, ha kérdez, mert legalább meg lehet beszélni vele a dolgokat és nem magától kombinál :)
2011. aug. 31. 13:59

Sziasztok!

Mi általában nem fürdünk együtt a kislányommal, az apjával sosem fürdött együtt, de nem is volt igénye erre egyiküknek sem. Velem néha szokott, havonta 1-2 alkalommal, télen gyakrabban amikor átfázva érünk haza.

Ugyanakkor nem bújkálunk előle, nem zárkózunk be amikor fürdünk, ha arra jár és lát valamit, nem jelent problémát. Ősszal lesz 4 éves és észrevétlenül megtanulta tiszteletben tartani ha valamelyikünk a wc-ben van vagy fürdik, nem tör tánk. A wc-n már Ő is ugyanezt várja tőlünk, ha kell segítek felülni (általában nem kell már) utána becsukjuk az ajtót és kiabál amiko kész van. Ehhez szokott, így neveltük, neki ez természetes és azt gondolom pl. az iskolban sem fog ez gondot okozni.

3 hónapos kora óta járunk úszni, a babaúszáson ugye együtt öltözünk-vetkőzünk, tehát természetes, hogy mindent lát, és nemcsak engem hanem más anyukákat is. Az már nehezebb ügy szerintem amikor a 3-4 éves kisfiúkat is a nőiöltözőben kell öltöztetni, bevallom engem kicsit zavar amikor a 4 éves kisfiúk tátott szájjal lesnek... de ez más kérdés.

Szóval nálunk sem külön program a meztelenség, de ha úgy jön ki hogy lát valamit a gyerek, abból sincs tragédia. Egyébként én nem járattam soha meztelenül otton vagy pl. strandon sem, ezt meghagytuk a fürdés körüli időszakra. Mások még a 4-5 éves gyerekeiket is egész nap meztelenül hagyják a strandon.

13. *Mimmi* (válaszként erre: 12. - Bebe83)
2011. aug. 31. 13:50
Igen, a kérdéseket így se meg úgyse tudod majd kikerülni. ;-)
12. Bebe83 (válaszként erre: 10. - *Mimmi*)
2011. aug. 31. 13:42
Igen szerintem ez a termeszetes, nem jarkalok a lakasbna puceron, de atoltozesnel nem zavarom el a fiut, a kerddeseket meg majd ugysem tudom kikerulni, de egyelore meg beszelni sem akar. :)
11. Derya (válaszként erre: 9. - Bebe83)
2011. aug. 31. 13:40
a meztelenkedés ebben a korban abszolút nem gond, de a fürdésről más a véleményem.
2011. aug. 31. 13:40

Lányom 4 éves lesz és mi bizony együtt fürdünk kiskorától. Próbáltam már külön fürödni de mindig hív engem is, hogy "anya, gyere fürödjünk". Lassan mostmár leszokunk róla, de még igényli a közös pancsolást.

Nem pucérkodunk a gyerek elött de nyílván a fürdőzés után nem fogok bújkálni, bemegyek a szobába és felöltözöm. Vagy amikor hazajövök és átöltözöm és a gyerek bejön utánam a szobába, nem kezdek el visítani, hogy menjen kifelé. De neki igazából fel se tűnik ez az egész, így természetes.

Szóval, otthon egyikünk se meztelenkedik, viszont ha öltözködünk nem zárjuk magunkra az ajtót.

2011. aug. 31. 13:38
Nalunk kisfiurol van szo es csak 2 lesz, az O mar valamilyen dologban nagyfiu szerintem nem erti meg, furdott mar velem is es apaval is, eszrevette mar a cickokat de kulonosebb dolgot nem csinal belole. Ebben az eletkorban talan meg belefer, majd 3-4 evesen amikor mar beszel es kerdez, akko0r talan mar nem lesz helyenvalo.
8. Derya (válaszként erre: 1. - Bebe83)
2011. aug. 31. 13:38

nekem csak véleményem van egyenlőre.

szerintem nem szabad együtt fürödni a gyerekkel higiéniai okból.

amíg kicsi, addig lehet vetközni, öltözni előtte, és az egyneműek később is.

de mondjuk egy serdülő fiú előtt már ne meztelenkedjen az anyja.

vagy fordítva.

szerintem.

7. Dolores007 (válaszként erre: 6. - Dolores007)
2011. aug. 31. 13:37

Hogy mi lesz, ha lesz egy fiam? Nem tudom. Ő biztos fog az apjával is fürödni. De hogy én fogok előtte meztelenkedni?

Meglátom majd akkor, hogy mit mondanak az ösztönök... :)

6. Dolores007 (válaszként erre: 3. - Dolores007)
2011. aug. 31. 13:33

Ezt írta egy szakember az egyik oldalon.

Én már fürödtem a lányommal (8 hónapos) és fogok is.

A párom nem mutatkozik a baba előtt meztelenül. Azt mondja, hogy ne emiatt járjon majd felnőttkorában kineziológushoz Lili. :DD

2011. aug. 31. 13:32
Én személy szerint kerülöm az ilyen helyzeteket, mi nem szoktunk együtt fürdeni. Nem szoktunk meztelenkedni. Próbálok szemérmes lenni, és őket is erre nevelni, de van néhány kivétel, amikor macerás megoldani (pl. amikor strandon zuhanyzunk, átöltözünk).
2011. aug. 31. 13:31
Nekem is 3 éves,eddig furdott velem is,az apjával is most már mondtuk neki hogy velem lehet az apjával már nem mert a nagylányok már nem furodnek az apucival,kicsit nehezére esett de elfogadta.
3. Dolores007 (válaszként erre: 1. - Bebe83)
2011. aug. 31. 13:29

"Elsőként érdemes arra figyelni, a családban milyen hagyományai vannak a meztelenségnek, mit hoznak a szülők gyermekkori családjukból. Olyan szokásrendszert érdemes bevezetni, amelyben mindkét szülő kötetlenül érzi magát. Akkor oldott és természetes egy családi otthon, ha meztelenül ki lehet jönni a fürdőszobából, nem kell bujkálva öltözni vagy vetkőzni, s a családtagok természetesen viselik meztelenségüket.


Ám a meztelenség nem lehet „program”, hiszen akkor a gyermek sem tanul meg határt tartani, viselkedni. A legtöbb kisgyermek jól érzi magát kevés ruhában, meztelenül, ám 3 éves kor felett, amikor a pszichoszexuális érés során felerősödik a szexuális kíváncsiság, célszerű a meztelenséget is helyhez, alkalomhoz kötni.


Nincs itt másról szó, mint a nevelésről, úgy általában. Ugyanúgy, ahogy megtanítjuk a gyermeket szobatisztaságra, enni, öltözködni, szexuális kíváncsiságát és a meztelenséget, a saját és mások testéhez való viszonyt is alakítani lehet.


Sajnálatos s a gyermek későbbi alkalmazkodását megnehezíti, ha a családban nagyon mások a szokások az általánosan elfogadottnál. Vagyis jólesik ruha nélkül lenni a fürdéshez, átöltözéshez kapcsolódóan, este lehet egy kis szertartás masszírozással, szeretgetéssel, ez a meztelenség megszokott helye és ideje.


PÉLDA: Ám olyan családban, ahol hazaérkezéskor az apa anyaszült meztelenre vetkőzött, majd kisfia utánozta, később nehezen fogadta el a gyerek, hogy az oviba érkezés nem jelenti a teljes levetkőzést ugyanúgy, mint otthon.


Ugyanez érvényes az együtt fürdésre is. Néha nehéz eldönteni, hogy ez a szülő vagy a gyermek öröméről szól. Vagyis, ha be akar jönni hozzánk a kádba, ez rendben van. Ám bármilyen élvezetes és vidám dolog egy kisgyermekkel együtt fürödni, ne csináljunk belőle rendszert. Hiszen a felnőttek együtt fürdésének is van egyfajta erotikus vetülete, az elő- vagy utójáték részeként. Érzelmileg intelligens szülő egyébként érzi, mikor jön el az az életkor, úgy 4-5 éves kor táján, amikor a gyerek el akarja kapni az apa fütyijét, paskolja anya mellét, s úgy érezzük, jól jönne egy fürdőruha. Nos, ekkor érdemes a közös fürdőzéseket abbahagyni, inkább jöhet a medencés, fürdőruhás hancúr!"

2011. aug. 31. 13:28
Ritkán fürdök együtt a gyerekkel,de előfordul.Természetesen viselkedünk otthon,nem dugdossuk azt,amit a természet adott,de nem is pucérkodunk otthon,ha nem muszáj!
2011. aug. 31. 13:20

Nagyon kivancsi lenek masok velemenyere vagy szokasaira, hogy ti hogy csinaljatok?


Tehat konkretan szabad-e egyutt furodni egy ovodaskoru gyerekkel es szabad-e elotte vetkozni vagy oltozni, fiu/lany vagy apa/anya , ki kivel szabad vagy epp nem szabad.


Nem kell semmit belemagyarazni, kotekedok kimeljenek!


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook