Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Süssünk fenyődíszt! cikk

Süssünk fenyődíszt!


Akár gyermekeinkkel is elkészíthetjük ezeket a díszeket és pár év múlva kellemesen emlékezhetünk vissza arra, hogy hogyan is készültek. Sőt, a gyerekek akár ajándékba is adhatják nagypapának, nagymamának.

Biztosan ismered te is a sógyurmát a gyermekkorodból. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető és számos dekorációs ötlet megvalósítható belőle. Nem utolsó szempont,hogy olcsó is. A karácsonyra is nagyszerű díszeket és ajándékokat készíthetünk belőle. Lépésről lépésre leírom, hogyan lehet a sógyurmából karácsonyfadíszt csinálni:


Hozzávalók:


1 bögre liszt

1 bögre só

1-2 evőkanál tapétaragasztó

víz


A díszítéshez:


szemes bors (egész)

köménymag

szegfűszeg

szegfűbors

tetszés szerinti nagyobb méretű fűszerek


Díszítéshez használhatunk még gyöngyöket, gombokat, pattentokat,csak a kreativitásunk szabhat határt. :)


A felületkezeléshez:


lakk (akril, csónak, vagy parketta)


Készítés:


A lisztet, a sót és a tapétaragasztót összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ne adagoljuk túl a vizet, mert túl lágy lesz a tiszta és akkor ragad, és nehéz formázni. Ha túl kemény, akkor morzsálódik, és nem formázható.



Karácsonyfadíszek készítése:



A tészta kb. 2/3 részét nyújtsuk ki 3 mm vastagra, a többi részét rakjuk nejlon zacskóba, hogy ne száradjon meg. A kinyújtott tésztát karácsonyi süteményformákkal szaggassuk ki. A kimaradt tésztából apró golyócskákat, "kígyókat", stb. formálva, és a fűszereket felhasználva díszítsük ki a kiszaggatott formák egyik oldalát. (A díszítést liszttel megszórt sütőpapíron végezzük akár már a tepsiben, hogy ne ragadjanak oda.) Ha a sógyurma rátétek nehezen ragadnak a felületre, a felhelyezés előtt nedvesítsük be az alapot. Ne felejtsük el még nyers állapotban kilyukasztani a díszeket, hogy feltudjuk lógatni őket,majd a fára,ablakba,sütés után már nem lehet.


Az így "megmunkált" díszeket hagyjuk teljesen kiszáradni (1-2 nap). Száradás után sütőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten sütjük. A sütés vége felé, amikor egy kis szint kapnak, magas hőmérsékleten néhány percig sütjük. Ezzel a művelettel érhetjük el az árnyalt színhatást.


A sütést után a díszeket kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd lakkal átkenjük a felületét. (Ha akril lakkot választunk, a felület matt lesz, míg csónak-, vagy parkettalakkot alkalmazva fényes felületet kapunk.)


Piros kiegészítőkkel (gömbök, almák, szalagok) csodálatosan hangulatos karácsonyfát készíthetünk ezzel a technikával. Vagy akár ablakunkat is díszíthetjük vele.


+1 ötlet: Ezeket a díszeket kiakaszthatjuk a kinti fenyőre, tujákra, bokrokra, talán nem sajnáljuk őket annyira, min a szép gömböket. Vagy talán mégis......




Írta: 3a903e18a5, 2007. december 21. 13:03
Fórumozz a témáról: Süssünk fenyődíszt! fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook