Sült liba (beszélgetős fórum)
Libapecsenye aszalt gyümölcsös raguval
Hozzávalók:
1 db pecsenye liba
só
őrölt bors
majoránna
3 gerezd fokhagyma
50 dkg libazsír
A gymölcsraguhoz:
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs
5 dkg vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
reszelt gyömbér
2 evőkanál méz
1,5 dl száraz vörösbor
1 dl narancslé
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A libát szétbontjuk, az aprólékot félretesszük, később levest főzhetünk belőle. A mellet és a combokat megmossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal, majorannával és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. 1-2 órát állni hagyjuk.
Felolvasztjuk a libazsírt. A húsokat tepsibe rakjuk, a megolvasztott libazsírt ráöntjük úgy, hogy ellepje. Előmelegített, 110 fokos sütőben 2,5 órát sütjük, majd a zsírt leöntjük róla. Magasabb hőfokon pirosra sütjük.
A gyümölcsraguhoz az olvasztott vajon karamellizáljuk a mézet, majd beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, és kb 5percig pároljuk együtt, majd felöntjük a borral és a narancslével. Gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, jól összeforraljuk. A keményítőt kevés vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a ragut. A libát az aszalt gyümölcsökkel és hercegnő burgonyával kínáljuk.
Én ezt fogom elkészíteni karácsonyra.
Remélem sikerül.
Szia! Én eppen ma is azt sütök,Márton nap van.
Én befüszerezem és házi zsírral + pici vízzel fólia alatt sütöm,majd meglocsolom vörösborral,fóli nélkül rápírítok.
Sok féleképpen ellehet készíteni,szoktam fokhagymával is megtűzdelni,és római tálban is nagyon finomra megsűl.
Én libacombot sütöttem, párolt lilakáposztával és burgonyával.
Megmostam a combokat, majd sült csirke fűszersóval bedörzsöltem. A burgonyát megpucoltam, karikákra vágva egy nagy tepsi aljába pakoltam, erre tettem rá a befűszerezett libacombokat. A burgonyát is megsóztam, és steak fűszerrel ízesítettem. A tepsit libazsírral kebtem ki egészen vékonyan.
A telepakolt tepsit lefedtem alufóliával úgy, hogy legyen alatta hely. Fólia alatt sütöttem másfél órát (ez a combok méretétől is függ) majd a fóliát levéve még egy fél óra alatt pirosra sütöttem, 180 fokos sütőben.
Isteni lett.....
További ajánlott fórumok:
- Fogyni szeretnél? Akkor vacsorára sült kolbász és füstölt szalonna lesz.
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Sóban sült csirke. Próbálta már valaki?
- Hányan mennek? A libák libasorban mennek a tóhoz. 1 liba megy 2 liba előtt, 1 liba megy 2 liba között, 1 liba megy 2 liba mögött
- Szoktatok libát vágni? Ti hogy vágjátok le?
- Mivel fűszerezzem a sült kacsamellet, combot?