Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Segítsetek! Hogyan segíthetnék a kisfiamnak megszokni az ovit?! fórum

Segítsetek! Hogyan segíthetnék a kisfiamnak megszokni az ovit?! (tudásbázis kérdés)


1 2 3
36. Belle Morte (válaszként erre: 25. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 10:20
Hát akkor nem tudom tényleg. Óvónőkkel beszélj, mert ennek tényleg nem lesz jó vége. Ha meg nem segít semmi, az iskola előtti évben köteles csak járni, maximum otthon el van Anyuvan meg a Hugival. Sokan csinálták ezt ismerőseim közül, és annyi előnyük lett, hogy a gyerek nyugodtabb volt, nem beszélt csúnyán, nem volt agresszív. Utána semmi gond nem volt a beilleszkedéssel. Otthon, mivel írtad, alszik a Pici, gondolom főzöl, mosol, szaladgálsz, de csak tudsz vele foglalkozni, ha igényli és ez a lényeg. Közös foglalkozás, gyurma, kréta, festés, színezés, mint az oviban!
35. d@nu (válaszként erre: 22. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 10:20

Mi nem jártunk játszótérre. :D Ellenben imádja a gyerekeket az első perctől. Ezért is gondoltam, hogy nagyon fogja csípni az ovit, aztán persze nem úgy indult. :D

Mi a 2. nap kipróbáltuk, hogy mi történik, ha elmegyünk. Végig ordított. Utána egy pár napig vele voltam délelőtt, segítettem barátkozni, akkor jött a kissrác is, hintáztatta, foglalkozott vele. Pár nap után leléptem, előtte megbeszéltük, hogy elmegyek egy kis időre és bele is egyezett. Persze egyből kezdte a sírást, amint otthagyni készültem, de mivel ez nem szívből jövő volt, mint korábban, hanem hiszti, én bizony otthagytam. A legrosszabb, hogy az óvónők nem tudtak mit kezdeni vele, mert nem engedte megölelni magát, mindent 3 m-ről kellett megbeszélniük. :S Aztán az udvaron valahogy mindig nyugisabb volt, fokozatosan beszokott, én először 11-re, aztán 11.10-re... mentem érte. Amikor az óvónők is úgy látták, hogy szerintük ok lesz az ebédidő is, akkor maradt ebédre, majd talán úgy 2 héttel később már bent aludt. Az egész talán 5-6 hét alatt zajlott le.


Az is számított szerintem, hogy "ráirányítottuk" az egyik óvónőre, hogy ne rögtön két-három "pótanyja" legyen, csak egy. Először őt szerette meg, most már senkivel nincs problémája. Persze mi is mindig mondtuk, hogy milyen szuper az óvoda és mi is szeretnénk oda járni, előbb-utóbb pedig ő maga is ráébredt, hogy sokkal többet, változatosabb dolgokat tud ott tanulni, mint a béna anyjával, aki pelenkákat cserélget egész nap. :D Én kicsit le is állítottam itthon, pl. nem engedtem festeni, ha csak hárman voltunk itthon, mondván hogy nem tudok rájuk együtt így figyelni. Ezek után még szép, hogy klassz hely az ovi, ha ott lehet festeni. ;)) A lánykám mondjuk elég nyitott és szívesen is vesz részt a csoportfoglalkozásokon, ez azért sokat segített.

34. mimmo33 (válaszként erre: 27. - Edó baba)
2009. nov. 3. 10:19
Ezt az ovi cserét meg nem nagyon értem...Én ilyet nem mondtam.
33. barkrisz (válaszként erre: 30. - Mimmo33)
2009. nov. 3. 10:19
És akkor jobb lesz!!!A óvónők tapasztalai szerint - mert már ezt is megkérdeztem, hogy nem lenne-e jobb ha mág nem járna oviba - egyáltalán nem megy könnyebben 5 évesen mint most 3 évesen...sőt (azt mondják) akkor még rosszabb, hiszen jóval okosabbak is!!!Jajjjj......nem tudom!!!
32. lizoka (válaszként erre: 31. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 10:18
mióta jártok?mennyit van ott?
31. barkrisz (válaszként erre: 26. - Lizoka)
2009. nov. 3. 10:16

De én tudom, hogy ő ott jó helyen van, és tényleg az óvónők is maximálisat hozzák ki magukból!!Invitálják, az ölükbe fogják, tehát ezzel nincs is gond..........tudom, hogy jól bánnak vele, nem hagyják egyedül sírdogkálni valamelyik sarokban!!!

Ebben biztos vagyok, mert már nem egyszer visszalopóztam megnézni!!!

30. mimmo33 (válaszként erre: 27. - Edó baba)
2009. nov. 3. 10:13

Szerintem meg ha nem megy akkor nem kell erőltetni. Nem arról van szó, hogy nyafizik egy kicsit, hanem komoly lelki törést okoz neki az ovi. Igen , társas lény, és mivel anya otthon van, a hugival, szerintem neki is otthon lenne a helye, ha ennyire rosszul viseli az elszakadást.

Ráér 5 évesen oviba menni, addig meg lelkileg is megérik rá.

29. barkrisz (válaszként erre: 24. - Borcsika)
2009. nov. 3. 10:12
Biztosan igazad van, és igyekszem is dolgozni a dolgon!!Én csak azért aggódom és azért rossz nekem, mert tudom neki is rossz!!Pedig ha hiszed ha nem míg kicsi volt nem nagyon érdekelte, hogy van-e anyukája, ha a nagyszülők itt voltak, vagy bárki más a családból én el voltam felejtve!!Mondtam is mindig, hogy vele nem lesz gond az oviban, és tessék!!!Biztosan az is sokat változtatott a dolgon, hogy közben születet egy kishuga!!!Nem tudom.........És szerinted "mit csináljak magammal?"Van valami ötleted???
2009. nov. 3. 10:11

Még annyi: nekem is van egy 8és fél hónaposom, mellette két óvodás gyermekem. Egyiket sem kellett beszoktatni, első nap ott aludtak ebéd után az oviban. Hétfőn kezdtünk el járni, csütörtökig semmi gond - akkor és pénteken egy kis sírdogálás reggel elváláskor, köv. héten pedig már nem is emlékezett rá, hogy sírt.

Mondjuk, én abszolúte nem aggódtam, teljes mértékben megbízom az óvónőkben.

27. Edó baba (válaszként erre: 21. - Mimmo33)
2009. nov. 3. 10:10
Az ember társas lény és nekik most kell ezt megszokni,ha nehezen illeszkedne be a TE gyereked is ,szerintem nem az a megoldás ,hogy elviszed azonnal másik oviba,mert akkor pont azt éred el vele,rájön,hogy Ő irányít!!! Sajnos fájdalmas dolog,de ha itt elcsúszik a dolog,mindig lesznek társaságbeli problémái.Igenis játékosan kell hozzáállni és nem szabad feladni,beszélni kell az óvónővel ,tanácsot is adnak és jó meg is fogadni.
26. lizoka (válaszként erre: 19. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 10:08
sajnos ők érzik hogy anya jobban szeretné ha vele lenne.nekem sajnos szorongásos problémáim vannak és az én kicsi lányom mindig megérzi ha nem vagyok jól.pedig vele mindig mosolygok és mégis.probáld meg magadban tudatosítani,hogy ő ott jó helyen van és itt az idő hogy leváljatok kicsit egymásról.nagyon nehéz .mi szinte össze voltunk/vagyunk/nőve a kislányommal.
25. barkrisz (válaszként erre: 20. - Belle Morte)
2009. nov. 3. 10:08
Az óvónők javasltára nem sokat búcsúzunk reggelente, így lényegében csak "otthagyom"!!Viszont nagyon szépen bemegy, beletörődve sorsába, de nagyon sír szegénykém!!!Én meg a hazavezető úton!!Sokszor csak néznek az emberek!!!
24. borcsika (válaszként erre: 19. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 10:07

Szia!

Ezt írod: "Előtte természetesen nem mutatom (illetve remélem nem vesz észre semmit az aggódásomból), hogy nekem is rossz ha nincs velem!!"

Hidd el nekem, nagyon is érzékeli az aggódásodat és a szorongásodat. Érzi és tudja, hogy igazából Te sem szeretnéd elengedni őt, ezért nem tud elszakadni ő sem tőled.

Ilyen esetekben - nemcsak Te, sokan mások is - abba a hibába esnek, hogy "jaj, mit csináljak a gyerekkel...?" - pedig azt kellene kérdezni inkább: mit csináljak magammal? Hogyan lehetne csökkenteni a saját aggódásom, szorongásom? Ezen kellene "dolgozni"...

Egy 3gyermekes Anya

2009. nov. 3. 10:05
Szerintetek vigyem el psziholódushoz????!!Az segítene???Bár az óvónőket megkérdezve azt javasolták ezzel kapcsolatban, hogy még várjak 1-2 hónapot!!!De addig szegénykém csak szenved!!!Ezért is kellene valami jó ötlek, tapasztalat akármi, hogy segítesk a kis lelkének!!!!
22. barkrisz (válaszként erre: 16. - D@nu)
2009. nov. 3. 10:03
Jajj a dolgok állása szerinte mi nem tudom mikor jutunk el arra a szinte, hogy ott is aludjon!!!Szerintem az is lehet a gond, hogy nem nagyon szereti a gyerekeket (kisebb korában sem játszott a játszótérem egyikkel sem)!!Nektek mikorra sikerült ezt elérni???
21. mimmo33 (válaszként erre: 18. - Edó baba)
2009. nov. 3. 10:03
És ez hova vezet?! Okos kis emberkék , rá jönnek ha szépen néznek is jár az ajándék...;)
2009. nov. 3. 10:00
Ennek nem tudsz már mit csinálni. Durván hangzik, de hagyd ott. Persze, ha hány, meg minden, előtte doki, mert én az általános sulival voltam így. Annyira utáltam még a gondolatát is, hogy mindig beteg voltam, mint kiderült a lelki dolgok miatt ugye. Igaz, miszerint a lélek megbetegíti a testet. Ha ezen túl vagytok, durva dolog,de hagyd ott. Mert tudja, ha sír, hisztizik bármit elér. És ez csak NEKED rossz! Vagy ez a mindig kicsi meglepi is jó dolog. Vannak bio csokik, egészségesek, azt is kaphat, mindig egy pici csoki, vagy valami kis matrica.
19. barkrisz (válaszként erre: 12. - Lizoka)
2009. nov. 3. 10:00

Hali!!!Már ezt is kipróbáltam!!Mi együtt vesszük meg ovi után a kisautót, ha nem nagyon sírt!!!!Hát mondanom sem kell nem sokat kellett venni ezidáig!!!!De ezért én is kaptam!!!:(

És igen.......nagyon rossz nekem!!Alig tudok valamit itthon csinálni, mert ráadásul a kicsi ilyenkor alszik, úgyhogy az agyam állandóan az oviban jár!!!Előtte természetesen nem mutatom (illetve remélem nem vesz észre semmit az aggódásomból), hogy nekem is rossz ha nincs velem!!

2009. nov. 3. 10:00
Igen , az ajándékkal le lehet venni a lábukról.Meg kell beszélni a kicsivel,ha ma az oviba nem sír ,akkor kap egy meglepit .Ha mész érte és amíg öltöztök átadod neki a pl.túrórudit,bármit.:)
17. mimmo33 (válaszként erre: 4. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 09:59

Szia!


Ha ennyire nem érzi jól magát miért erőlteted?! Semmi jóra nem vezet ez így, sőt, csak rosszabb lesz. Valahol írtad,hogy van egy kishúga. Biztos,hogy az is megviselte a kisfiad,hogy ő most el lett küldve az oviba, te meg a hugival vagy.

16. d@nu
2009. nov. 3. 09:56

Nálunk vegyes csoportok vannak, egy idősebb kisfiú sokat segített, játszott vele, hintáztatta, stb. Emellett jutalmaztuk is, megígértük neki, ha nem sír az oviban, bontunk egy kölyökpezsgőt. Bejött. :D Az elején matricákat kapott, vittem egy kis dobozos üdítőt magammal, ezek nagyon tetszettek neki. Azóta már elhagytuk a jutalmakat, olykor-olykor kap, de már nem rendszeres.

Folyamatában úgy nézett ki, hogy az első időszak után először csak 1-2 órára hagytam ott. Tízórai végére vittem és ebéd előtt elhoztam. Az a gond, hogy nekik még nincs időérzékük, így mindig elmondtam neki, hogy hol áll majd az óra mutatója (van egy a csoportszobában a falon), amikor érte megyek, és hozzátettem, hogy mielőtt a többiek ebédelni mennek. Az első napok hisztizéssel teltek, aztán a kölyökpezsi hatott. :P Aztán már ebéd után mentem érte, amikor pedig megszokta, utána már bent is aludt.

15. barkrisz (válaszként erre: 11. - Edó baba)
2009. nov. 3. 09:56
Igen már ilyen dolgok is elhangzottak!!Meséltem én is az apja is az ovis élényeinkről, mondtam neki a sok érdekes játékot ami itthon nincs, a verstanulást, a jó kis foglalkozásokat, de semmi!!Ilyenkor vagy elkezd másról beszélni, vagy olyan kérdést tesz fel ami egyáltalán nem oda illik!!!
14. 274c9996b8 (válaszként erre: 4. - Barkrisz)
2009. nov. 3. 09:56

Valami baj van szerintem ! ?

En kivennek szabadsagot es 1-2-hetig ott lennek vele az ovodaban !, ha ez sem segit ovodacsere !

13. barkrisz (válaszként erre: 8. - 73c8b5fe92)
2009. nov. 3. 09:53
Szia!!Már tesztelés alatt van az "irigykedem az ovira" projekt de sajna eredménye még nins!sőt Pedig minden reggel úgy indulunk az oviba, hogy "jaj de jó lenne ha anya is járhatna, mert csudaklassz dolgok vannak ott", de..........hmmmmmm
12. lizoka
2009. nov. 3. 09:52
szia!az én kislányom a bölcsiben volt pontosan így.nekem egy ídő után bevált/mindenkitől kikaptam érte/vettem neki apró ajándékokat és beleraktam a szekrényébe a bölcsibe.minden nap várta milyen ajándék várja és ettől jobb kedve lett.most ovis és vannak olyan napok amikor sírva válunk el.itt is szoktam hetente egyszer kétszer vinni valami apró dolgot/matrica,füzet,radir/nekünk bevált.de a legfontosabb ne érezze rajtad a bizonytalanságot.azt érezze ,hogy te is ugy érzed jó helyen van.tudom mit érzel én is nagyon szenvedtem amikor ezen átmentünk.
11. Edó baba (válaszként erre: 8. - 73c8b5fe92)
2009. nov. 3. 09:51
Egyet értek azzal,hogy szuper dolog az ovi és hangsúlyozni kell többször neki.Mesélni is lehet ,hogy amikor ti ovisok voltatok...Kedvet kell csinálni neki ehhez és hogy mindenki szereti és várják az oviban. Van sok érdekes játék és olyanok ,ami neki nincs otthon.
10. barkrisz (válaszként erre: 7. - Edó baba)
2009. nov. 3. 09:49
Szia!!Ezen már túlestünk az elején!!Akkor kezdődtek igazán a gondok amikor már ott is hagytam először 1 órára, majd 2-ra stb.!Most meg már nem lehetek ott!!!!De köszike!!!!
2009. nov. 3. 09:47
Vigyetek be kedvenc játékot otthonról és hétvégén menjetek le 2x legalább játszótérre,ahol találkozhat gyerekekkel,mert az a 2 nap is kizökkenhet.Vegyetek részt a játékba,anya is és apa is,vegyüljetek a gyerekek között .
2009. nov. 3. 09:43

Szia,

én minden reggel úgy tettem, mintha valami nagyon szuper dolog lenne az ovi, irigykedtem, hogy én nem mehetek,stb - nem mintha lett volna foganatja, de a kitartás meghozta a gyümölcsét, elkezdett gyanakodni, hogy akkor ez talán tényleg jó dolog. Plusz nem szabad azt mondani, hogy "én se akarok dolgozni, de muszáj", hanem úgy tenni, mintha őrült lelkesítő lenne a munka. De ami igazán segíthet, ha meghívod magadhoz valamelyik ovis társat, akivel összebarátkozik, és esetleg megbeszélni az anyukával, hogy egy-két reggel együtt vigyétek őket...

2009. nov. 3. 09:42
Szia! Az oviban ,ha beszokatós még ,lehetőség van rá ,hogy ott maradj vele.Játszatok együtt a gyerekekkel.Ha ráérez,hogy van barátja,vagy olyan ,akivel szimpatizál ,akkor más hagyhatod őket játszani,de lásson téged is ,hogy ott vagy és megnyugtatja a jelenléted.Ha már ez megy akkor 10-15 percre menj ki a csoportból és gyere vissza.És aztán told ki az időt fokozatosan,de csak lassan és beszéljétek meg otthon az élményeket!
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook