Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Segítség, gluténérzékenység fórum

Segítség, gluténérzékenység (beszélgetős fórum)


1 2
19. globus (válaszként erre: 15. - Loren4)
máj. 24. 10:26

Kilégzéses tesztet laktózra csinálnak.

Vérvételből transzglutaminázt, ha az magas, jelzés értékű. Szövettanból a vékonybélbolyhok károsodását mutatják ki, amelynek súlyossági fokát Marsh besorolással pontosan meghatározzák. Jó hír, hogy diétával vissza tud épülni. De ez nem a betegség gyógyulását, hanem tünetmentességét jelenti. Ha igazolódik a LÉ, élethosszig tartó diétára szorul.

18. fortissimafingus (válaszként erre: 1. - Loren4)
máj. 24. 10:16

Elvileg abból kell külön "példányt" venni, ami porózus, pl. fa vágódeszka:

[link]

Vágódeszka van márványból is, hátránya, hogy simán eltöri a lábujjad, ha ráejted :)

De van, aki nem foglalkozik ezzel, vagy csak a fa dolgokat cseréli.


Gluténmentes liszt, gluténmentes tészta van a szupermarketekben, de webshopokból is lehet rendelni házhozszállítással. Ezek sajnos drágábbak, mint a "sima", de legalább léteznek.


Igazából elég sok ételféleség van, ami gluténmentes vagy elkészíthető gluténmentesen. Pl. ha rántást használsz a főzelékekhez, azt lehet csinálni rizslisztből.

A probléma a feldolgozott élelmiszerekkel van, sok mindenben van glutén, így mindig meg kell nézni a címkén az összetevőket.

17. Lady Lavender (válaszként erre: 15. - Loren4)
máj. 23. 23:02
A rizslisztnek annyi íze van, mint a rizsnek.
16. Lady Lavender (válaszként erre: 9. - Loren4)
máj. 23. 22:59
Érzékeny nem allergiás. Az érzékenyek 99 %-a eszik étteremben, ha elmondják, hogy a keresztfertôzés lehetősége nem kizárt.
15. Loren4 (válaszként erre: 14. - Meer)
máj. 23. 20:27

A diagnózist gasztroenterológus mondta ki ultrahang, vérvétel, kilégzéses teszt után. Gyomortükrözés megvolt, már csak az eredményre várunk.

A rizslisztnek van valami mellékíze?

14. meer
máj. 23. 20:03
Az első kérdés: ki és hogyan mondta ki ezt a diagnózist. Ameddig nem történt szövettan és annak kiértékelése, addig nincs diéta. Ha megmondták, akkor viszont élete végéig az van... nem egyszerű, de bele lehet jönni. Ugyan nekem 59 évesen mondták ki az itéletet véglegesre. Én csak hétvégén főzök, akkor természetesen valami olyan kaját, amelyet a férjem is meg tud enni és én is, azaz GM legyen. Rizsliszt alapvetően, a kenyeremhez/kalácsomhoz Miklós 2 fajta liszt... ezek és még mások.. sok-sok minden net-n rendelhető, házhoz viszik. pl. Dieta ABC de a kereskedők száma szinte határtalan. Mi kaját rendelünk, két különfélét.. nekem csak GM. Nézd meg hol laksz, hozzám Foodexpress szállít, de Egészsegkonyha is jó ill. porciofood.. ha ezek nem szállítanak, akkor az már gond. A kollégiumi létre viszont nem tudok sok ötletet, bizony főznie kellene, vagy fagyasztva otthonról.. de kérdés, valóban van-e már diagnózis. (konyha.. fa dolgok kellenek újak, más nem fontos!)
13. globus (válaszként erre: 7. - Loren4)
máj. 23. 19:54
Ha valamilyen ételféle nagyon hiányzik, nyugodtan keressétek meg a gyártó honlapját, elérhetőségét. Mindig készségesen válaszolnak az információt kérőknek.
12. Loren4 (válaszként erre: 11. - Libikóka)
máj. 23. 19:21
Igyekszem
11. libikóka (válaszként erre: 9. - Loren4)
máj. 23. 19:17

Nagytakarítás??

Ne bonyolítsd túl ,,biztos tök tiszta a konyhád,,csak egy kis külön szekció a mentes alapoknak.

10. libikóka (válaszként erre: 4. - Loren4)
máj. 23. 19:15

Nem annyira nehéz csak más,,na ezt elfogadni tényleg nehéz lehet ..Ne arra koncentrálj mi nincs hanem arra mit lehet.

Sok sikert:)

9. Loren4 (válaszként erre: 6. - Libikóka)
máj. 23. 19:12
Mi legyen a konyhával? Persze, nyilván egy nagytakarítás. De aztán?
8. Loren4 (válaszként erre: 5. - Libikóka)
máj. 23. 19:09
Első körben biztosan, míg meg nem tanulunk gluténmentesen főzni
7. Loren4 (válaszként erre: 3. - Globus)
máj. 23. 19:08

Szerencsére egyenlőre más tiltott dolog nincs. Vasa, cukra jó értéket mutatott. A gyomortükrözés eredménye nincs még meg, de már mehet a diéta.

Az a jó, hogy a kedvenc körete a rizs😁

Mondjuk azt nem tudom, hogy a gyorsrizs is glutén mentes e. Ráírva nincs sem az hogy gyártáskor előfordulhat sem az hogy glutén mentes.

6. libikóka (válaszként erre: 4. - Loren4)
máj. 23. 19:07

Csak lépésenként,,,most így pánikban nem látod hogy nem olyan vészes.Szóval nyugi.

Lista ,,bevásárlás .

máj. 23. 19:04
Utoljára kotyogtam bele,,a lidlben nagyon finom a gluténmentes szekcióban a pékáru,elég drágák,,de vésztartaléknak jó lehet:))
4. Loren4 (válaszként erre: 2. - Libikóka)
máj. 23. 19:02
A lányomat minden képpen belevonom a dologba, hiszen neki is meg kell tanulni mindent. Talpraesett csaj, menni fog neki. De hogyan kezdjük? Jajj, de nehéz
máj. 23. 18:48

Először is, hagyd abba a sírást:)

Csatlakozz a

Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok nevű fb. csoporthoz. A feltöltött fájlokban rengeteg tanácsot találsz, és receptet is. Ha más tiltott alapanyag nincs, rizslisztből tökéletes piskótát tudsz sütni, amit ti is szeretni fogtok. Rakott ételek mind mentesek, legtöbb leves, sült hús, a panírozáshoz lehet venni morzsát. Csomagolt felvágottakon van allergén infó.

Legnehezebb megbarátkozni azzal, hogy nincs spontán pékáru...

2. libikóka (válaszként erre: 1. - Loren4)
máj. 23. 18:31

Nem vagyok érintett,,,biztatni szeretnélek kicsit:)) Nyugodj meg jól fogod csinálni ,,még ha nem is zökkenő mentesen.

Viszont váltottam én is már étkezést.

Nem tettem mást mint kiírtam mindazon alapanyagokat amit lehet,,és amíg kezdő volt a menet, azokat főleg ami készen kapható,vagy a leggyorsabban készíthető belőle kaja,,vésztartaléknak.

Utána egy egyszerű mintaétrend,,,és szép lassan kialakul .Nem kell/lehet mindent egyszerre tudni,,kivéve azt hogy mi a tiltott.

A lánykáddal belejöttök ,,neki is tudni kell,,együtt könnyebb lesz:))

máj. 23. 17:56

Sziasztok!

Meg vagyok lőve rendesen. 21 éves lányomnál gluténérzékenységet diagnosztizáltak. Még tanul, úgyhogy nyáron itthon lesz. (Az őszi kollégiumi életére egyenlőre nem is merek gondolni.)

Tudom , a net tele van receptekkel, ötletekkel, de azt sehol nem találom, hogy egyáltalán hogyan álljak neki ennek az egésznek. Mik az első lépések? (Az összeomláson és a három napos síráson túl vagyok) Már vettem pár új edényt, meg kiürítettem egy szekrényt, de innen hogyan tovább? Ezentúl egy vegyes konyhát kell fenntartanom egy olyan házban, ahol 23 éve gluténos étkezés folyt. (Ráadásul falun élünk, úgyhogy a beszerzés sem lesz egyszerű, de ezt még majd megoldom valahogy) Nem akarom elrontani, így kérlek benneteket, ha van valakinek saját tapasztalata, ossza meg velem. Ti hogyan csináltátok?

Rengeteg kérdésem lenne.

Köszönöm

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook