Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Sárgarigó kocka recept

Sárgarigó kocka recept

Elkészítési idő 100 perc

A Sárgarigó kocka hozzávalói:
Tészta
70 dkg liszt
20 dkg zsiradék (zsír, vaj, Ráma)
15 dkg porcukor
1 nagyobb csipet só
1 egész tojás és 2 tojás fehérje
1 cs. szárított élesztő
szükség szerint kefir, joghurt, tej
1 evőkanál kakaó por

Töltelék
35 dkg darált dió
20 dkg kristály cukor
35 dkg barack lekvár
1 egész citrom reszelt héjja, fél citrom leve

Bevonat
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
fél citrom leve


A Sárgarigó kocka elkészítési módja:
A liszttel elkeverjük az élesztőt, sót és össze dolgozzuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a por cukrot az egész tojást, a két tojás fehérjét és annyi kefirt, joghurtot vagy tejet, hogy jól gyúrható, lágy tapintású tésztát kapjunk. A tészta harmadrészét külön vesszük és egy kanál kakaóporral és a lágy állag megőrzése miatt egy evőkanálnyi folyadékkal (kefir, joghurt, tej) összegyúrjuk. A kétféle tésztát liszttel megintjük, konyharuhával letakarva langyos helyen pihentetjük, még a tölteléket elkészítjük, kb. 30 perc. A diót ledaráljuk, hozzá keverjük a kristály cukrot és a reszelt citrom héjjat. A lekvárt a fél citrom levével elkeverjük. Egy közepes méretű tepsit zsírral kikenjük, liszttel meghintjük. Itt az ideje a sütő bekapcsolásának, előmelegítésének. A nagyobb darab fehér tésztát ketté vesszük. Az egyik darabot lisztezett deszkán tepsinél kicsit nagyobb méretűre nyújtjuk és kibéleljük a tepsit vele úgy, hogy a széleket is fedje. A tésztát megkenjük a citrommal ízesített lekvár felével, erre szórjuk a cukros, citrom héjjal ízesített diót. Most a barna lapot nyújtjuk ki, tepsi nagyságúra, erre kerül a lekvár másik fele, majd a maradék diós keverék. A második fehér tésztát kinyújtjuk és ez kerül legfelülre. Villával sűrűn megszurkáljuk és az előmelegített sütőben (sütőtől függően) 35-45 percig sütjük. Én 200 fokon, alsó-felső lángon kezdem sütni 15 percig, majd 180 fokon további 20 percig. Még a sütemény sül, 2 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral és a fél citrom levével habosra keverjük. Sütést követően a tésztát azonnal táblára borítjuk és még a forró tésztára kenjük a cukros tojás masszát. Mikorra a tészta kihűl a tetején az öntet is megdermed. Hűlés után kb 5x5 cm-es kockákra, vagy keskenyebb szeletekre vágjuk.

Dió helyett használhatunk dejót, mandulát, mogyorót is. A dióbelet darálás előtt kicsit meg is piríthatjuk, nagyon zamatos lesz.
Nem diétás, de nagyon finom és mutatós sütemény.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A sárgarigó kocka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook